RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 23-29aprilie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

●MARȚI, 24 aprilie

Un student din Ștefan Vodă și-a deschis o afacere agricolă cu sprijinul UE

Un student din localitatea Tudora, raionul Ștefan Vodă, și-a deschis o afacere în domeniul agriculturii pe bani europeni. Tânărul a procurat un tractor performant, cu care cultivă zeci de hectare de teren în fiecare primăvară și toamnă. Sătenii apelează la el ori de câte ori au nevoie să facă lucrări mecanizate în câmp sau livadă. Cu banii câștigați de la Uniunea Europeană a cumpărat un tractor și a pus bazele unei firme cu trei angajați. vânzare. Dorin Țapu este unul din cei peste 70 de tineri de pe ambele maluri ale râului Nistru care au obținut granturi europene în valoare de până la 13,5 mii de euro pentru a-și crea sau dezvolta o afacere.

Autovehiculele din stânga Nistrului vor fi admise în traficul internațional

Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un consens în ceea ce privește mecanismul de admitere a autovehiculelor din regiunea transnistreană în traficul internațional. Părțile au ajuns la un numitor comun cu privire la mecanismul de admitere a autovehiculelor din regiunea transnistreană în traficul internațional. Expertul Centrului Analitic Expert-Grup, Sergiu Gaibu, spune că prin această înțelegere Republica Moldova face un pas mare înapoi în calitate de stat suveran.  Ca rezultat al mecanismului propus, Moldova va avea trei regimuri de înmatriculare a automobilelor. Mecanismul standard cu numere moldovenești este unicul de care pot beneficia cetățenii de pe malul drept al Nistrului. Mai este regimul de numere transnistrene, cu care se poate circula liber și pe malul drept al Nistrului. „Şi se mai propune un hibrid – fără ca să fie eliminată versiunea veche de înregistrare – numere neutre cu care transnistrenii să poată circula peste hotare și care nu vor avea simbolica Republicii Moldova”, menționează Sergiu Gaibu.

Modificări propuse în Legea cu privire la antreprenoriat și întreprinderi

Ministerul Economiei și Infrastructurii propune, într-un proiect de lege supus dezbaterilor publice, excluderea din Legea cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, articolul 10 (punctul 4), a sintagmelor: „activități fără licență” și „amendă în mărimea venitului brut”. Inițiativa legislativă în cauză reiese dintr-o decizie a Curții Constituționale, care a statuat că sancționarea activității de întreprinzător fără licență este prevăzută în mai multe articole ale Codului Contravențional și reglementarea paralelă a răspunderii nu face altceva decât să creeze confuzii și interpretări duble. Curtea Constituțională a mai constatat că aplicarea amenzii în mărime absolută (egală cu venitul brut) lipsește instanța de judecată de posibilitatea individualizării sancțiunii, reducând-o la o simplă formalitate. Ministerul Economiei și Infrastructurii mai propune excludere Agenției Servicii Publice din lista structurilor care pot constata și aplica sancțiuni întreprinderilor și organizațiilor, aceasta nefiind un organ de control.

● MIERCURI, 25 aprilie

Maratonul electoral se poate transforma într-o constrângere majoră pentru economie, experți

Maratonul electoral în care a intrat Republica Moldova în acest an s-ar putea transforma într-o constrângere majoră pentru economia națională în anii ce urmează. Totodată, ritmurile modeste de creștere cu care economia moldovenească întâlnește anii electorali viitori vor alimenta o serie de riscuri economice pe termen lung, împiedicând și în continuare convergența la țările din Europa centrală și de est. Concluziile aparțin experților de la Centrul analitic independent „Expert-Grup”, care estimează că, în aceste condiții, creșterea economică din acest an va oscila în jur de 5%. Adrian Lupușor, director executiv Expert-Grup, citat într-un comunicat de presă al Centrului, menționează că analiza ritmurilor de creștere economică din ultimii ani indică asupra stabilizării economiei moldovenești în jurul unul echilibru nefavorabil, marcat de rate scăzute de creștere. Fenomenul îmbătrânirii populației și insuficiența de capital privat vor împiedica relansarea durabilă a economiei naționale, în condițiile în care PIB-ul urmează un trend descendent.

BNM va avea un nou regulament de salarizare a angajaților

Banca Națională a Moldovei va avea un nou regulament de salarizare. Guvernatorul Sergiu Cioclea a declarat, în cadrul prezentării raportului Consiliului de supraveghere al BNM în Comisia parlamentară de profil, că noul regulamentul urmează să fie elaborat la recomandările comitetului de audit al acestuia. Potrivit guvernatorului, salariul la Banca Națională trebuie să fie unul de piață, în orice caz, la nivelul celui plătit angajaților de către băncile comerciale. În caz contrar, cei mai buni specialiști vor pleca de la BNM să activeze în sectorul privat. Guvernatorul a mai spus că cu ceva timp în urmă, au plecat în jur de 40 de angajați ai BNM, iar anul acesta au plecat deja cinci. Sergiu Cioclea a menționat că determinarea cuantumului corect al salariului se va face în baza unui studiu, efectuat de o companie independentă, care are experiență în acest domeniu și care va utiliza datele la acest compartiment din 26 de țări, unde a efectuat asemenea studii.

Grup de lucru privind activitatea în bază de patent

Un grup de lucru va examina suplimentar posibilitatea prelungirii termenului de activitate în bază de patentă. Decizia vine în contextul în care un grup de deputați socialiști au prezentat la ședința Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe un proiect de lege care prevede prelungirea activității comercianților cu amănuntul în bază de patentă până la sfârșitul anului 2022. Deputații PSRM motivează în proiect prelungirea termenului prin faptul că până în prezent Ministerul Economiei nu avenit cu o nouă modalitate de activitate agreată de micii antreprenori, iar patenta de întreprinzător este una din cele mai simple căi de desfășurare a activității legale și de obținere a unui venit. Ca urmare a examinării inițiativei legislative, s-a convenit crearea unui grup de lucru format din deputați, dar și din reprezentanții deținătorilor de patentă, ai micului business, care va studia suplimentar problema și va propune soluții.

Peste 2 mii de întreprinzători își vor dezvolta abilitățile antreprenoriale

Un nou Plan de acțiuni privind implementarea Strategiei de dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici și mijlocii pentru anii 2018-2020 a fost aprobat în ședința cabinetului de miniștri de miercuri, 25 aprilie. Documentul prevede ca anual, 2500 de întreprinzători, dintre care 200 de migranți sau rude de gradul I ale acestora, vor fi instruiți în vederea dezvoltării abilităților antreprenoriale. De asemenea, Guvernul va susține femeile în afaceri. Astfel, în fiecare an 100 de afaceri nou create de către femei vor fi finanțate cu granturi mici și alte zece afaceri cu potențial de export – cu granturi pentru investiții mari. Aceste acțiuni vor face posibilă crearea a 200 de locuri de muncă anual. Antreprenorii vor beneficia și de garanții financiare pentru crearea și dezvoltarea afacerilor. În anul curent, întreprinderile mici și mijlocii vor avea acces la 197 de garanții financiare.

Mai mulți apicultori au primit în dar stupi verticali pentru a-și spori productivitate

În jur de 30 de apicultori moldoveni au primit în dar câte 80 de stupi verticali care permit creșterea cantității și calității mierii produse. Acestea au fost procurate în cadrul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, finanțat de SUA. Oferirea stupilor verticali are ca scop să servească drept model pentru alți producători de miere, să utilizeze stupi verticali, pentru că acest fapt aduce beneficii. Experiența internațională de utilizare a stupilor verticali a demonstrat posibilitatea de a extinde activitatea prin creșterea numărului de familii de albini și a cantității și calității de miere produsă. În cadrul evenimentului s-a anunțat că 400 de apicultori vor fi instruiți în domeniul managementului eficient al stupilor verticali.Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova activează în jur de șase mii de apicultori care gestionează circa 200 de mii de familii de albine. În 2017 în Republica Moldova au fost produse aproape cinci mii de tone de miere, dintre care 85% au fost exportate în mai multe state, printre care și România, Italia, Franța, Germania, Spania.

● JOI, 26 aprilie

Salariul în sectorul real al economiei se majorează

Salariul minim garantat de stat în sectorul real al economiei se majorează începând cu data de 1 mai. Astfel, în sectorul real o oră de muncă va fi plătită cu 15,44 lei față de 14,09 lei în prezent. Pentru un program complet de lucru, de circa 160 de ore pe lună, remunerarea va fi de 2 610 lei, cu 230 de lei mai mult decât în prezent. Astfel, patronii întreprinderilor din sectorul real nu vor putea plăti angajaților un salariu mai mic decât cel minim garantat de stat. În prezent salariul minim garantat în sectorul real al economiei este de 2 380 de lei pe lună.

A fost aprobat graficul controalelor de stat la agenții economici

Activitate rezidenților parcurilor industriale „Răut”, Edineț” și „Tracom” va fi supusă controalelor de stat. Guvernul a aprobat graficul controalelor asupra activității rezidenților parcurilor industriale pentru semestrul doi al anului current. Astfel, în baza evaluării riscurilor a celor 63 de agenți economici, rezidenți ai parcurilor industriale, Serviciul Fiscal de Stat a solicitat efectuarea auditului post-vămuire a doi agenți economici. Este vorba despre întreprinderea mixtă „Electromanufacturing”, rezident al parcului industrial „Răut” și „T.B. Fruit”, rezident al parcului de la Edineț. Serviciul Fiscal de Stat, de asemenea în baza a analizei de risc, a solicitat controlarea activității a doi agenți economici. Este vorba despre aceiași întreprindere „T.B. Fruit” și „Baobab”, rezident al parcului industrial „Tracom”.

Cu zece salarii medii anuale îți poți procura un apartament în Moldova, expert

Dacă în 2008 era nevoie de 30,6 salarii medii anuale pentru procurarea unui apartament confortabil de 70 m2, atunci pentru anul curent acest indicator se va reduce, conform estimărilor, până la 10,2 salarii medii anuale. Expertul economic Veaceslav Ioniță scrie pe blogul său că reducerea se datorează atât scăderii prețului apartamentelor, cât și creșterii salariului mediu pe economie. „Prețul apartamentelor a început să scadă de la nivelul maxim din 2008, de 900 euro/m2, până la nivelul minim, de 523 euro/m2, în trimestrul al II-a al anului 2017”, menționează Veaceslav Ioniță. În țările dezvoltate din Europa, pentru a procura un apartament de 70 m2, e nevoie de cinci-șapte salarii medii anuale.

Fermierii Dubăsari au primit primele certificate de acces la terenurile agricole

Fermierii din raionul Dubăsari, care anterior nu își puteau prelucra pământurile situate după traseul Râbniţa-Tiraspol, au primit astăzi primele certificate de acces la terenurile lor agricole, anunță un comunicat de presă al Guvernului. Aceste certificate garantează agricultorilor dreptul de utilizare a 400 de hectare din suprafața totală de 6300 de hectare de terenuri agricole amplasate în stânga Nistrului. În perioada următoare, va fi asigurată eliberarea documentelor similare pentru celelalte suprafețe. Proprietarii nu au mai avut acces la terenurile respective din anul 2014. Terenurile agricole situate după traseul Râbnița-Tiraspol se află în proprietatea a peste 5500 de persoane din localitățile Cocieri, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă și Pârâta.

Guvernatorul BNM: Victoriabank și Moldova-Agroindbank se află sub supraveghere intensivă

Băncile comerciale Victoriabank și Moldova Agroindbank se află sub supravegherea intensivă a Băncii Naționale după ce s-au constatat indici de netransparență a acționarilor și de angajare în operațiuni de creditare cu risc. Referindu-se la situația băncilor care se află în proces de lichidare, viceguvernatorul BNM Cristina Harea a spus că, din data retragerii licențelor Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank și până la sfârșitul lunii martie, s-au încasat 1,048 miliarde de lei. 45% din încasări revin Băncii de Economii, 42% – Băncii Sociale și 13% – Unibank. Din totalul de încasări, 78% s-au acumulat din creditele rambursate de către debitori benevol, cât și din recuperarea creditelor pe cale forțată. Încă 17% sunt bani din încasările provenite din vânzarea activelor aflate în proprietatea băncilor, precum imobilele aferente oficiilor bancare, mijloacele de transport etc. Pentru că băncile mai aveau și bani în conturi, către Banca Națională și Ministerul Finanțelor au fost achitate sume mai mari decât cele recuperate, adică peste 1,115 miliarde de lei.

● VINERI, 27 aprilie

Patru instituții de învățământ din Cantemir vor fi reabilitate termic cu susținerea UE

Clădirile a două școli și două grădinițe din orașul Cantemir vor fi reabilitate termic în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană pe dimensiunea inițiativei EU4Energy. Lucrările vor fi lansate în acest an și vor dura până în 2020. Proiectul va fi implementat în Gimnaziul „Mihai Eminescu”, Liceul „Dmitrie Cantemir”, Grădinița nr. 1 și Grădinița nr. 2. Contribuția UE este de peste 674 de mii de euro, iar comunitatea locală se implică cu peste 168 de mii de euro. Fondul pentru Eficiență Energetică (FEE) vine să susțină administrația publică locală prin acordarea surselor financiare care acoperă parțial contribuția proprie necesară pentru implementarea proiectului.

Experți în energetică acuză nereguli la Red Union Fenosa pe timpul șefiei Silviei Radu

Experții în energetică Sergiu Tofilat și Tudor Șoitu spun că ANRE ține în secret un raport de control efectuat în 2013 la Red Union Fenosa, actualmente Gas Natural Fenosa, care constată grave nereguli în activitatea companiei în perioada în care era condusă de Silvia Radu. Sergiu Tofilat a spus că încălcările se referă la faptul că Red Union Fenosa a transferat aproape 170 de milioane de lei unei companii în care Silvia Radu figura ca fondator și administrator. În perioada 2000-2006, Red Union Fenosa a plătit companiei 139 de milioane de lei pentru servicii de consultanță și întreținere a sistemelor informaționale, iar în 2008-2012 i- a achitat încă 30 de milioane de lei. Sergiu Tofilat a mai spus că, potrivit aceluiași raport, Red Union Fenosa a beneficiat de credite de la BERD și Corporația Financiară Internaţională, subdiviziune a Băncii Mondiale, la rate de 4%. Ulterior, a împrumutat cinci milioane de dolari de la o companie afiliată holdingului Fenosa, la o rată de14,5%.

SÂMBĂTĂ, 28 aprilie

Cahulul are drum de ocolire

Strada Ivan Spirin din municipiul Cahul, considerată şoseaua de centură a oraşului, de 2,6 km, a fost reabilitată și modernizată conform standardelor internaţionale. Aceasta asigură conexiunea dintre drumurile naţionale R34, M3 şi R38. Totodată, este asigurată legătura dintre oraşele Cahul, Taraclia, Vulcăneşti şi localitățile rurale ale acestor raioane. Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale şi mediului, Liviu Volconovici, a declarat că inaugurarea sectorului de drum va avea un impact pozitiv asupra locuitorilor orașului Cahul şi a celor din raioanele Taraclia și Vulcănești, care vor avea acces la drum republican. Reparaţia porțiunii de drum a avut loc în cadrul unui proiect de dezvoltare regională, lansat în 2014. Costul a fost de circa 37 de milioane de lei, bani alocaţi din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.