RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 23-29 septembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 23 septembrie

Sechestru de peste 300 de milioane de lei pe capitalul statutar al „Air Moldova”

Sechestru în valoare de 301,6 milioane de lei a fost aplicat în cadrul unui dosar în care este instrumentată infracțiunea de spălare de bani în proporții deosebit de mari la privatizarea ÎS „Air Moldova”. Într-un comunicat de presă al Centrului Național Anticorupție, se menționează că este vorba despre un șir de tranzacții fictive, care au condus la privatizarea companiei aeriene. Pentru a evita riscurile de înstrăinare a patrimoniului companiei, s-a decis aplicarea sechestrului pe capitalul statutar al întreprinderii, în valoare de 301,6 milioane de lei.

● MARȚI, 24 septembrie

Companiile financiare alternative au creat o Asociație

O Asociație care-și propune îmbunătățirea reputației companiilor financiare alternative (nebancare), dar și care va reprezenta interesele acestora în fața regulatorului a fost lansată luni, 23 septembrie, în cadrul unei ceremonii oficiale la un hotel din capitală. Potrivit directoarei Asociației Patronale a Companiilor Financiare Alternative, Angela Gladei, entitatea se vede un aliat al regulatorului, fiind gata pentru dialog deschis pentru îmbunătățirea cadrului legal în domeniu, prevenirea supraîndatorării populației și creșterea calității serviciilor prestate prin introducerea celor mai bune practici.

Experiența dezvoltării piețelor de capital, împărtășită de analiștii financiari CFA

Instrumentele financiare ar trebui să se dezvolte în câteva direcții, una dintre ele ține de investitorii instituționali. O necesitate este și relansarea sectorului de asigurări. Pe termen mediu, o direcție ar fi dezvoltarea fondurilor de pensii, pentru care există infrastructură și bază legală. Un interes sporit există și din partea agenților economici în privința instrumentelor de reducere a riscurilor, cum ar fi cele valutare, de prețuri etc. Perspectivele de dezvoltare a pieței financiare din Republica Moldov sunt discutate astăzi, 24 septembrie, în cadrul unei conferințe internaționale, care întrunește mai bine de o sută de oficiali, analiști financiari externi, bancheri, oameni de afaceri, parteneri de dezvoltare, experți independenți. Conferința este organizată de către Banca Națională a Moldovei și CFA (Chartered Financial Analyst) Society Romania. Prin acest eveniment, organizatorii și-au propus să facă un schimb de experiență între investitorii profesionali din Republica Moldova și cei de peste hotare, cu scopul de a sprijini dezvoltarea pieței financiare și de a implementa excelența profesională în sectorul financiar din Republica Moldova.

Modificările la Legea privind deșeurile nu ar trebui promulgate, audieri

Președintele Igor Dodon nu ar trebui să promulge modificările la Legea privind deșeurile, care permit arderea deșeurilor. Recomandarea este ca proiectul să fie întors în Parlament pentru a desfășura noi dezbateri. Este concluzia președintei Comisiei mediu și dezvoltare regională a Parlamentului, Violeta Ivanov, după audierile în comisie pe marginea implementării legii. Anatolie Prohnițchi, președintele Partidului Verde Ecologist, a precizat că incinerarea deșeurilor reprezintă interesul unui grup oligarhic. „Conform statisticilor,  în Republica Moldova, 5000 de oameni  pleacă anual din lumea aceasta din cauza stării proaste a mediului și a bolilor care survin”, a spus Anatolie Prohnițchi.

A fost lansată harta interactivă a produselor tradiționale moldovenești

Turiștii vin în Republica Moldova nu doar să vadă Orheiul Vechi sau cramele de la Purcari, Cricova sau Mileștii Mici, ci vin să ne vadă cultura, iar cultura începe de la produsele tradiționale. Declarația îi aparține lui Anatol Fală, expert implicat în crearea hărții interactive a produselor tradiționale din Republica Moldova, lansată pe 24 septembrie în cadrul unei conferințe de presă. „Avem produse inedite, avem tradiționale, care trebuie să fie pe masa noastră de consum și, fiind mai bine cunoscute de noi, pot fi promovate și celor care vizitează Republica Moldova”, a spus Anatol Fală.

Ministrul economiei: Statul a fost delapidat cu cel puțin un miliard de lei

Ministrul economiei și infrastructurii, Vadim Brînzan, susține că, timp de 100 de zile de la accederea în funcție, a lucrat pentru deconspirarea schemelor de la Moldtelecom, Calea Ferată, ANTA, Cricova sau Metalferos. Potrivit ministrului, statul a fost delapidat cu cel puțin un miliard de lei. „Pentru a obține creșterea economică reală este absolut necesar să deconspirăm schemele prin care statul a fost devalizat, să demonopolizăm sectoarele economiei pentru a crește accesul antreprenorilor la piață, să avem o gestionare a întreprinderilor de stat și private”, a declarat ministrul, în contextul prezentării de către premierul Maia Sandu a raportului la 100 de zile de la învestire.

● MIERCURI, 25 septembrie

Statul nu are mecanism de control eficient al produselor modificate genetic, comisie

Agenții economici introduc în Republica Moldova produse modificate genetic fără a exista un mecanism de control eficient. Este constatarea președintelui Comisiei agricultură și industrie alimentară a Parlamentului, Radu Mudreac, după audierile organizate pe marginea controlului privind importul și comercializarea produselor alimentare ce conțin organisme modificate genetic în perioada 2016-2019. Reprezentanții Ministerului Agriculturii prezenți la audieri au menționat că instituția a autorizat doar importuri de șroturi de soia, care conțin organisme modificate genetic. Ela Malai, director general adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a precizat că instituția, deși are drept de control, nu are reprezentant în Comisia națională de securitate biologică, care se ocupă de autorizarea importurilor de produse care conțin organisme modificate genetic.

Suma alocată pentru întreținerea drumurilor a fost suplimentată

Guvernul a redistribuit mijloacele Fondului Rutier, suplimentând suma alocată pentru întreținerea drumurilor cu 114 milioane. Până la finele anului 2019, pentru lucrările de reparație și întreținere a drumurilor vor fi utilizate, potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, 322 de milioane lei. Pentru întreținerea și reparația drumurilor publice naționale cu o lungime de 5857 kilometri și construcțiilor inginerești a acestora au fost alocați 1024 milioane de lei, conform Programului pentru repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile naționale în 2019.

Legea deoffshorizării, aprobată de Guvern

Persoanele juridice fondate de subiecți din jurisdicții care nu respectă standardele internaționale de transparență nu vor avea posibilitatea de participare la proceduri de privatizare, parteneriate public-private, achiziții publice și concesiuni de lucrări și servicii. O prevede un proiect de lege aprobat de Guvern. Restricțiile se referă și persoanele juridice în componența cărora figurează, direct sau indirect, persoane înregistrate sau cu reședință în astfel de jurisdicții. „Regimul precedent a încercat să transforme Republica Moldova într-un offshore, ne-a implicat pe noi ca stat și cetățeni într-o sumedenie de tranzacții și contracte cu firme offshore care au condus la pagube enorme pentru stat. Acum, noi stăm și ne întrebăm cine sunt offshore-urile astea care au furat bani din Banca de Economii sau care au preluat Aeroportul. Toți cei care vor să facă tranzacții cu statul, toți cei care vor să câștige contracte de vânzare de servicii, sau de vânzare de bunuri să fie buni să-și afișeze toate informațiile, să-i știm cine sunt, cine este beneficiarul final al acestor companii și să punem punct tuturor schemelor care s-au întâmplat în toți acești ani”, a declarat premierul Maia Sandu.

Transferurile bănești din străinătate, în scădere

În luna august, prin intermediul băncilor licențiate, din străinătate au fost transferate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 99,38 milioane de dolari. Cifra este în scădere cu 2,6%, comparativ cu august 2018. Cele mai multe transferuri provin din Uniunea Europeană – 46,3%. Din CSI provin 22,5% din transferuri, iar din restul lumii –31,2%. În distribuția pe state a provenienței transferurilor în favoarea persoanelor fizice sunt remarcate transferurile din Rusia, cu o pondere de 21,4%, ceea ce reprezintă 21,25 milioane de dolari. Transferurile din Israel au constituit 18,4% (18,26 milioane de dolari), iar din Italia – 12,1% (12,03 milioane de dolari). Transferurile din alte state sunt sub 10%.

● JOI, 26 septembrie

Moldova va putea accesa 100 mln euro pentru interconectarea electrică cu România

Trei acorduri de finanțare pentru proiectul de interconectare a rețelelor de energie electrică din Republica Moldova cu cele din România au fost semnate astăzi, 26 septembrie, de către Ministerul Finanțelor. Moldova va putea accesa finanțare în valoare de 60 de milioane de euro împrumut și 40 de milioane de euro grant pentru modernizarea sistemului energetic. Banii vor merge în special pentru construcția stației de electricitate de tip back-to-back la Vulcănești și pentru construcția unei linii de interconectare între sudul Republicii Moldova și Chișinău. Potrivit ministrei finanțelor, Natalia Gavrilița, aceste acorduri vin în suportul unui proiect important care va contribui la reducerea dependenței energetice a Republicii Moldova. Proiectul este elaborat în comun de către Guvern, Banca Europeană pentru Reonstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții, Banca Mondială și Uniunea Europeană. „Acesta este un proiect strategic pentru Moldova”, a subliniat Natalia Gavrilița.

Ziua Națională a Vinului: circa 70 de vinării și peste 100 de mii de vizitatori

Circa 70 de vinării vor participa în acest an la cea de-a XVIII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului. Sărbătoarea se va extinde din punct de vedere teritorial pe o suprafață de aproximativ 25 de mii de metri pătrați, din Piața Marii Adunări Naționale până strada pietonală, dar și geografic, prin participarea ansamblurilor de muzică din România și Ucraina. Organizatorii spun că se așteaptă la peste 100 de mii de vizitatori. Într-o conferință de presă, ministra agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Georgeta Mincu, a spus că Republica Moldova a reușit să impună standarde de calitate, așa ca astăzi Moldova să fie în top zece exportatori de vin în lume. „Fiecare viticultor care lucrează în podgorie, care lucrează ca producția să fie de calitate va fi sărbătorii în în primul week-end de octombrie”, a spus ministra.

● VINERI, 27 septembrie

Săptămâna europeană a energiei sustenabile a fost lansată

Criza climatică este iminentă, de aceea este important ca fiecare să se preocupe de mediu, schimbarea climei și păstrarea energiei. De aceasta depinde viitorul nostru. Criza climatică este o realitate presantă și, dacă nu reușim să acționăm acum, acest lucru va afecta tot mai mult viitorul tinerilor. Mesajele au fost exprimate vineri, 27 septembrie, în cadrul evenimentului de lansare a săptămânii europene a energiei sustenabile. Peter Michalko, ambasadorul UE la Chișinău, a declarat că politicile climatice de perspectivă pe care le promovează țările lumii influențează asupra vieții cetățenilor și asupra formării unei societăți mai rezistente la schimbările climatice. Potrivit ambasadorului, riscurile care provin din schimbările climatice sunt foarte mari și ele vizează țările care sunt dependente de producția agricolă, de sectorul agro-alimentar, unde aceste schimbări pot avea efecte neplăcute. Ministrul economiei și infrastructurii, Vadim Brînzan, a menționat că energia sustenabilă înseamnă eficiență energetică, energie verde și un mediu curat. De asemenea, a declarat că un leu investit în energia verde generează trei lei economisiți.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.