RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 23-28 martie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 23 martie

Fondatorii de întreprinderi vor fi anunţaţi online


Accesul la informaţia despre fondatorii întreprinderilor înregistrate în Republica Moldova va fi făcut public şi gratuit. Datele vor putea fi accesate pe portalul guvernamental www.date.gov.md, începând cu luna aprilie, cu actualizare lunară. O indicaţie în acest sens a fost dată de prim-ministrul Chiril Gaburici. „Această măsură va diminua actele de corupţie, protecţionismul şi va asigura un nivel ridicat de încredere în mediul de afaceri din ţara noastră, atât pentru investitorii autohtoni, cât şi cei străini”, a declarat Chiril Gaburici.

BERD susţine dezvoltarea unor noi mecanisme de protecţie a drepturilor antreprenorilor

În Republica Moldova vor fi dezvoltate, cu ajutorul BERD, noi mecanisme de protecţie a drepturilor antreprenorilor. Subiectul a fost discutat la întrevederea prim-ministrului Chiril Gaburici cu reprezentanţii unei delegaţii a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, condusă de Francis Malige, director pentru Europa de Est şi Caucaz. La întrevedere, Chiril Gaburici a pledat pentru continuarea proiectelor realizate cu sprijinul BERD, inclusiv consolidarea Consiliului Economic al prim-ministrului şi accelerarea reformelor menite să îmbunătăţească climatul de afaceri în Republica Moldova. Un subiect aparte a vizat crearea instituţiei ombudsmanului pentru business şi dezvoltarea mecanismului de mediere a situaţiilor de conflict în domeniul afacerilor.

● MARŢI, 24 martie

Moldovagaz cere majorarea tarifului la gaze cu 48%


SA „Moldovagaz” a prezentat Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) solicitarea de a majora cu 48% tariful mediu de furnizare a gazelor naturale, de la 5,6 lei/metru cub în prezent la 8,3 lei. Argumentele „Moldovagaz” au fost prezentate, marţi,  într-o audiere publică organizată la ANRE şi vor fi urmate de mai multe runde de consultări.


MIERCURI, 25 martie

Majorarea preţurilor la resurselor energetice sunt iminente, oficiali şi experţi


Majorarea tarifelor la resursele energetice este iminentă şi ar determina mai mulţi consumatori să renunţe la ele. Concluzii la această temă au fost formulate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”. Alexandru Mija, şef Direcţie Tarife la Agenţia Naţională de Reglementare în energetică, a comunicat că Agenţia a demarat deja consultări publice privind solicitările „Moldova-Gaz” şi „Gaz Natural Fenosa” de a majora tarifele. „Prerogativele ANRE sunt de a acţiona cât mai corect, ne ghidăm după principiul costuri minime la eficienţă maxima. Aceste majorări ar putea reduce numărul de consumatori, inclusiv agenţi economici. Nu înseamnă că vom da start dintr-o dată solicitărilor celor doi agenţi energetici. Vom tine cont de argumentele lor, dar vom face şi calculele noastre. Dacă va fi necesar, vom recurge şi la eşalonarea majorării tarifelor”, a spus Mija. Președintele Asociației Consumatorilor de Energie din Moldova, Nicolae Mogoreanu, a declarat că majorarea tarifelor este condiţionată de deprecierea monedei naţionale. „Preţurile de achiziţie a gazelor nu s-au schimbat, ba chiar s-au diminuat, însă s-au scumpit serviciile aferente pentru transportare şi distribuire. Ultimele scumpiri au avut loc în 2011. De atunci leul s-a depreciate semnificativ. Pentru a proteja păturile vulnerabile, ar trebui de majorat de la 30 la 40 de metri cubi volumul de gaze care se achită cu tarif redus”, a declarat Mogoreanu.

 Profitul băncilor, în creştere pe baza diferenţelor cursului de schimb

Profitul sectorului bancar, înregistrat în primele două luni ale anului, a constituit 335,9 mln lei, majorându-se comparativ cu perioada similară a anului precedent cu 171,7 mln lei (104,6%). Majorarea profitului este determinată de creşterea veniturilor neaferente dobânzilor cu 1,07 mlrd lei, şi anume din diferenţele de curs de schimb. Aceasta, în condiţiile deprecierii leului moldovenesc faţă de principalele valute de referinţă. Sumă este compusă din veniturile nerealizate din reevaluarea activelor şi pasivelor în valută străină  şi veniturile realizate din operaţiunile valutare.

Tarife noi la călătoriile cu trenul

Costul biletelor la tren pe rutele internaţionale se va micşora cu 20% din 1 aprilie, iar pentru rutele interne se va majora în aceeaşi proporţie. Responsabilii din cadrul Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) au menţionat că ajustările de tarif  vin în scopul diminuării pierderilor din activitatea de transport de pasageri pe rutele interne. Cele mai mari majorări vor fi pe distanţele mai mari de 141 de kilometri, unde pasagerii adulţi vor plăti cu 30 de lei mai mult, iar pentru copii preţul biletului se ma mări cu 15 lei. Spre comparaţie, pe distanţe până la 30 de kilometri majorarea va fi în medie de 6 lei.

UE va acorda Moldovei 64 de milioane de euro pentru agricultura şi dezvoltarea rurală

Cabinetul de miniştri a aprobat în şedinţa de miercuri decizia privind semnarea Acordului de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Comisia Europeană privind implementarea Programului ENPARD Moldova – Suport pentru agricultură şi dezvoltarea rurală. Acordul prevede oferirea unui suport bugetar Guvernului Republicii Moldova din partea Comisiei Europene în valoare de 64 de milioane de euro. 53 de milioane de euro sunt componenta de suport bugetar sectorial, iar încă 11 milioane – componenta de asistenţă tehnică în implementare. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Ion Sula, a menţionat că implementarea Programului ENPARD va contribui la dezvoltarea capacităţilor de export a principalelor produse agroalimentare pe piaţa UE şi, în consecinţă, la creşterea impactului asupra PIB. Vor fi îmbunătăţite condiţiile de muncă şi trai în regiunile rurale. La granturile din cadrul proiectului au acces gospodăriile şi producătorii mai mici.

● JOI, 26 martie

Autorităţile trebuie să ia măsuri urgente pentru a salva sistemul bancar, experţi


Autorităţile statului trebuie să ia măsuri urgente pentru salvarea sistemului bancar, altele decât acordarea creditelor preferenţiale de la BNM. Opinii în acest sens au fost lansate în cadrul emisiunii  „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”. Managerul companiei de consultanţă juridică „Gladei & Partners”, Roger Gladei, consideră că aceste propuneri ar trebui să fie formulate de către specialiştii în domeniu atât din Republica Moldova,cât şi de peste hotare. „Aş vrea ca specialiştii locali şi cei internaţionale să vină cu propuneri pentru redresarea situaţiei. Avem o problemă de câteva zeci de miliarde într-un sistem de o sută de miliarde. Sistemul bancar nu este sănătos. Dar nu cred că statul trebui să mai pompeze bani în el”, a opinat juristul.

Scumpirea biletelor la tren nu va acoperi costul real al călătoriei, viceministru

Costul biletelor pentru călătoriile cu trenul pe cursele interurbane au fost ajustate la rata inflaţiei, a declarat viceministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Vladimir Cebotari, comentând decizia ÎS „Calea Ferată a Moldovei” de majorare cu 20% a preţurilor biletelor de la 1 aprilie. „Dar şi după această ajustare, serviciul transport călători cu trenul pe rutele interurbane va  rămâne unul subsidiar altor servicii pe care le oferă ÎS Calea Ferată a Moldovei. Noi, treptat, trebuie să-l facem să fie unul care, cel puţin, acoperă costurile reale ale călătoriile cu trenul. În concluzie, trebuie să spun că, şi după majorarea cu 20% a preţului la bilete, serviciul transport călători pe rutele interurbane va fi unul social şi mai ieftin decât cel prestat  călătorilor în transportul rutier de pasageri”, a declarat viceministrul.

A fost semnat Acordul de Finanţare a Programului ENPARD

Prim-ministrul Chiril Gaburici şi directorul pentru vecinătatea estică a Comisiei Europene, Gerhard Schumann-Hitzler, au semnat Acordul de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Comisia Europeană privind implementarea Programului ENPARD Moldova – Suport pentru agricultură şi dezvoltarea rurală. Valoarea totală a Programului ENPARD este de 64 de milioane de euro, dintre care 53 de milioane reprezintă suportul bugetar direct, care vor fi oferite în trei tranşe, până în 2018, şi vine să susţină eforturile Guvernului în implementarea politicilor în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale. „Accesul la fondurile ENPARD înseamnă bani pentru creşterea investiţiilor în modernizarea sectorului agricol, dezvoltarea sistemelor educaţionale în sate, vânzări mai mari pentru fermieri pe pieţele interne şi externe”, a declarat prim-ministrul.

Investiţii arabe în Uzina metalurgică din Râbniţa

Compania Brik Oil din Emiratele Arabe Unite a investit materie primă în valoare de 140 de milioane de dolari în Uzina metalurgică din Râbniţa. În acest sens, a fost semnat un contract între conducerea uzinei cu cea a companiei arabe. La eveniment a participat şi liderul de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk. Potrivit serviciului de presă al acestuia, investiţia dată va permite uzinei să-şi majoreze producţia finală de două ori faţă de anul 2014.

● VINERI, 27 martie

Guvernul va identifica surse adiţionale pentru subvenţionarea agriculturii 

Guvernul va identifica surse adiţionale pentru suplinirea fondului de subvenţionare a agriculturii. Angajamentul vine în urma unei întrevederi pe care premierul Chiril Gaburici a avut-o joi cu reprezentanţii agricultorilor. Fermierii cer majorarea fondului de subvenţionare a agriculturii până la un miliard de lei. În prezent, în proiectul Legii bugetului pentru anul 2015 este prevăzută suma de 610 milioane de lei, dintre care peste 200 de milioane sunt plăţi nedistribuite rămase ca restanţă din anul trecut. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, pentru suplinirea fondului de subvenţionare, agricultorii solicită alocarea primei tranşe în valoare de 350 de milioane de lei din programul pentru susţinerea agriculturii şi dezvoltării rurale ENPARD, finanţat de UE.

Agricultorii au protestat scoţându-şi tehnica pe acostament 

Agricultorii le mai dau autorităţilor timp o săptămână să le îndeplinească revendicările. În caz contrar, ameninţă cu acţiuni de protest mai dure. Vineri, peste 3500 de fermieri şi-au scos tehnica pe acostamentul traseelor rutiere şi au întins bannere cu slogane de genul: „Aveţi bani pentru bănci, găsiţi şi pentru agricultori”  sau „Agricultura este izvorul bunăstării populaţiei”. Preşedintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari, a spus că, în mare parte, manifestaţia a fost calmă, dar a fost nevoie să intervină la Căuşeni şi la Ştefan Vodă pentru a convinge agricultorii să nu blocheze drumurile. „Oamenii şi-au pierdut răbdarea. Le transmitem autorităţilor că vremurile promisiunilor au trecut, vrem acţiuni”, a subliniat preşedintele UniAgroProtect.

Oferte turistice de Paşti 

Operatorii de turism vin cu oferte speciale de Paşti, atât pentru turiştii străini, cât şi pentru localnici. Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, Alexandru Juraveli, a declarat că în ţară, la pensiunile agroturistice din Orheiul Vechi, pentru cazare, mic dejun, dar şi masa de Paşti, turiştii vor trebui să scoată din buzunar între 40 şi 45 de euro de persoană. Oferta include şi participarea la slujba din noaptea Învierii, dar şi lecţii de încondeiere a ouălor. Alexandru Juraveli a menţionat că ofertele locale sunt mai puţin atractive pentru turiştii moldoveni, care preferă destinaţii turistice de peste hotare. De Paşti, agenţiile de turism vin cu o ofertă de 6 zile în Ierusalim, la preţul de 575 de dolari, fără costul zborului. Pachetul cuprinde perioada 9-15 aprilie şi include cazare în hotel, excursii prin Ierusalim, participare la Liturghia Învierii, vizitarea Nazarethului. De asemenea, turiştii se vor putea scălda în Iordan.

Investiţiile în Zonele Economice Libere sunt în creştere 

Volumul total al mărfurilor produse şi al serviciilor prestate în Zonele Economice Libere a constituit în 2014 circa 3,8 miliarde de lei, cu o pondere a producţiei industriale de 95,7%. 79,1% din volumul mărfurilor produse în ZEL-uri au fost exportate, ceea ce a constituit 9,2% din volumul exportului Republicii Moldova în anul 2014.

● SÂMBĂTĂ, 28 martie

Cozonacii vor apărea în vânzare cu o săptămână înainte de Paşti 

Cozonacii de la Franzeluţa, cel mai mare producător de pâine din ţară, vor apărea în vânzare cu o săptămână până la Paşti, nu înainte de a fi binecuvântați de către ÎPS Vladimir. Directorul combinatului, Victor Cojocaru, a declarat că urmează să fie pusă în funcţiune o nouă linie de producere a pâinii şi cozonacilor, cu o capacitate de 16 tone pe zi. Linia va fi dotată cu un cuptor cu două tuneluri de 10 metri, fiind o premieră absolută, a declarat directorul întreprinderii. Costul achiziţiei este de 1 milion de euro. Oferta de Paşti a Combinatului Franzeluţa vine cu produse noi, dar şi cu o reţetă îmbunătăţită pentru checurile şi cozonacii din anii trecuţi. Tipurile noi de cozonaci după reţeta Panettone vor fi cu ciocolată şi citrice. Totodată, vor fi lansate mai multe feluri de rulade cu aluat de cozonac cu prune şi nuci.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.