RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 22-28 mai. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● MARŢI, 23 mai

Amenzi de peste un milion de lei pentru vânzătorii de țigări
 

Amenzi de peste un milion de lei au fost aplicate de inspectorii fiscali ca urmare a verificărilor efectuate timp de o lună la agențiii economici care comercializează țigări cu amănuntul. Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului Fiscal de Stat, au fost vizitați 254 de agenți economici. Amenzile au fost aplicate pentru încălcarea prețului minim de vânzare cu amănuntul a țigărilor, pentru neutilizarea mașinii de casă și control la efectuarea decontărilor bănești în numerar și pentru neprezentarea la prima cerere a documentelor de evidență.

Ministerul Agriculturii a premiat producătorii de utilaje din domeniul alimentar 

Producătorii şi distribuitorii de utilaje destinate complexului alimentar au fost premiați la concursul „Noutatea Anului-2017”, organizat în cadrul expoziţiilor „Food Technology” şi „Packaging. Depot”, ediția 2017. În total, la concurs s-au înscris 13 companii. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, la categoria „Maşini şi utilaje pentru industria alimentară şi de prelucrare”, trofeul de aur le-a revenit companiilor „Rodals” (pentru cuptorul rotativ cu convecție), „Bongard” (pentru surgelatorul Bongard) și companiei „Tiluana” (pentru cuptorul cu abur Giorik). Trofeul de argint a ajuns la companiile „Rodals” (pentru linia industrială destinată fabricării automatizate a produselor de patiserie din foietaj Fritsch Easy Line) și „MGM” (pentru cuptorul RATIONAL). Trofeul de bronz a fost oferit companiei „DI-CO Total” (pentru mașina de umplut sub vid Handtmann VF 838 S). Compania „Rodals” a primit Trofeul de bronz pentru o linie industrială de feliere și ambalare a pâinii, iar compania „MGM” – pentru mașina ROBOT COOK. Premiate în aceeași categorie au fost și companiile „Cart – Cedru” (pentru un generator de gheață) și „Frigoind” (pentru umidificatorul de aer pentru camerele frigorifice).

MIERCURI, 24 mai

Volumul vânzărilor de servicii de telefonie mobilă este în scădere
 

În primele trei luni ale anului curent, volumul vânzărilor de servicii de telefonie mobilă a continuat să scadă în condițiile unei creșteri neînsemnate a numărului de utilizatori și a traficului de voce generat de aceștia. Datele agregate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicații Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) arată că, în primul trimestru, numărul utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă a crescut, față de aceeași perioada a anului 2016, cu peste 7 mii sau 0,2%. Conform datelor prezentate de cei trei furnizori de servicii de comunicații mobile, Orange Moldova, Moldcell şi Unite, diminuarea ritmului de creștere a volumului traficului de voce în rețelele de telefonie mobilă a fost cauzată de scăderea acestui indicator la Moldcell.

Japonia oferă Moldovei un grant 4,8 milioane de dolari SUA

Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de grant cu Japonia privind implementarea Proiectului „Agricultura conservativă – dezvoltarea unui sistem durabil de gestionare a solurilor în Republica Moldova” a fost aprobat în ședința de miercuri, 24 mai, a cabinetului de miniștri. Acordul prevede alocarea unei finanțări nerambursabile în valoare de 4,8 milioane de dolari SUA pentru dezvoltarea agriculturii conservative în Republica Moldova, în particular pentru procurarea utilajelor și a echipamentelor agricole.

● VINERI, 26 mai

Lucrările la gazoductul Ungheni-Chișinău, declarate utilitate publică de interes naţional
 

Lucrările de construcție a conductei de transport gaze pe direcția Ungheni – Chișinău au fost declarate lucrări de utilitate publică de interes naţional. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în primă lectură în ședința din 25 mai a Parlamentului. Ministrul economiei Octavian Calmâc a declarat că peste 200 de hectare de terenuri agricole vor trece în proprietatea statului. Guvernul va lua, în numele statului, măsurile necesare pentru exproprierea bunurilor imobile situate pe amplasamentul lucrărilor de utilitate publică de interes naţional, identificate potrivit documentației de proiect. Aceasta înseamnă că statul va cumpăra de la proprietari terenurile pe unde va trece gazoductul. Costul acestora se estimează la 600 de mii de euro.

 Moldovagaz a obținut în 2016 profit după o perioadă îndelungată de activitate cu pierderi 

Moldovagaz a obținut în anul 2016 profit în mărime de 262,4 milioane de lei, după o perioadă îndelungată de activitate cu pierderi. În cadrul adunării generale a acționarilor SA „Moldovagaz”, s-a decis ca profitul obținut în anul 2016 să fie îndreptat pentru acoperirea pierderilor din anii precedenți.

La Cupcini a fost deschis primul centru apicol din regiunea de nord 

În orașul Cupcini, Edineț, a fost deschis, din fonduri românești, primul centru apicol din regiunea de dezvoltare nord. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcțiilor (MDRC), valoarea grantului oferit de guvernul de la București este peste 150 de mii de euro. Potrivit şefului adjunct al Direcției generale dezvoltare regională din cadrul MDRC, Igor Malai, beneficiarii centrului sunt apicultorii din 11 raioane.

ANSA intenționează să deschidă un punct de control la Cuciurgan 

Agenția Națională pentru Protecția Alimentelor intenționează să deschidă un punct de control fitosanitar și veterinar la Cuciurgan, astfel încât agenții economici din regiunea transnistreană să poată obține direct la vamă permise pentru tranzitul produselor alimentare pe segmentul transnistrean. „Vrem ca deschiderea acestui post să faciliteze în primul rând exportul produselor supuse controlului fitosanitar și veterinar din raioanele de est, fiindcă la acest moment toate mărfurile exportate din zona transnistreană sunt certificate de către unitățile noastre teritoriale. În primul rând produsele vegetale, pentru că din zona transnistreană se exportă cantități substanțiale de cereale, semințe de floarea-soarelui, fructe, legume și alte produse care sunt obligatoriu însoțite de certificate fitosanitare eliberate de către subdiviziunile teritoriale ANSA”, a declarat directorul general al Agenției, Gheorghe Gaberi, într-o conferință de presă.

● SÂMBĂTĂ, 27 MAI

Recolta de cireşi se estimează să fie mai mare în acest an
 

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare estimează pentru acest an o recoltă de cireşi mai mare faţă de anul trecut. Maria Cioclu, şefa Secţiei produse de fitotehnie din cadrul MAIA, a declarat că se estimează o recoltă de cireşi de 12 mii de tone. Anul trecut, înghețurile au afectat o mare parte a pomilor de cireşi şi recolta a fost de doar 7600 de tone. „Recoltarea în acest an a început de o săptămână, este vorba de soiurile timpurii. Cireșele se culeg până în ultima decadă a lunii iunie, poate dura chiar până în prima decadă a lunii iulie”, a spus Maria Cioclu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.