RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 22-28 ianuarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

●LUNI, 22 ianuarie

Actualul Guvern a reușit stabilizarea economică, nu și o dezvoltare, opinie


Actualul cabinet de miniștri a reușit o stabilizare economică și socială, dar mult mai dificil stau lucrurile atunci când este vorba despre dezvoltare. Această opinie a fost exprimată de către analistul politic Anatol Țăranu, în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune Prime TV. „Aici Guvernul a avut restanțe, foarte puține realizări. Chiar și acele realizări care au avut loc nu au fost de natură să imprime elementul acesta de dezvoltare a economiei moldovenești, dar și a sferei sociale”, este de părere Anatol Țăranu. Potrivit lui, Republica Moldova are un prim-ministru bun din punctul de vedere al stabilizării situației, dar așteaptă de la Pavel Filip să se manifeste și ca prim -ministru în ceea ce privește dezvoltarea. O restanță serioasă a actualului Guvern, și în primul rând al Ministerului Justiției, analistul o numește dosarul primarului de Orhei, Ilan Șor.

420 de întreprinderi din țară și-au anunțat participarea la „Fabricat în Moldova”

420 de întreprinderi din țară și-au anunțat participarea la ediția din anul acesta a expoziției-târg „Fabricat în Moldova”, care se va desfășura între 31 ianuarie și 4 februarie la Moldexpo. Alături de companiile din Moldova, la expoziție vor participa agenți economic din  Ucraina, Belarus, Federația Rusă, România, Turcia, Iran și alte țări, în total zece la număr. Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie, a menționat într-o conferință de presă că această prezență record (în 2017 au participat 370 de agenți economici) face dovada creșterii popularități acestei manifestări expoziționale. Companiile participante vor fi amplasate în trei pavilioane, pe o suprafață de 3100 m.p.

Recomandări privind relațiile moldo-ruse în contextul noilor realități geopolitice

Experiența cooperării moldo-ruse pe parcursul a mai mulți ani, rezultatele bune în diferite domenii, dar şi multitudinea acțiunilor reciproc avantajoase nu sunt utilizate pe deplin de către cele două state. Anume pe aceste postulate ar trebui să se bazeze reînnoirea dialogului bilateral, care să implice o atitudine respectuoasă față de vectorul extern de dezvoltare al Republicii Moldova. Doar în aceste condiții va fi posibilă dezvoltarea unui format nou al cooperării moldo-ruse în context actual. Concluziile se regăsesc într-un studiu cu privire la relațiile moldo-ruse în contextul noilor realități geopolitice și de vecinătate estică, realizat de către Asociația pentru Politică Externă. Autoarea studiului, Natalia Stercul, director de programe APE, a declarat în cadrul unui club de presă că este necesară o revizuire a domeniilor problematice legate de apropierea pozițiilor cu privire la aspectele fundamentale ale cooperării bilaterale moldo-ruse. În opinia sa, este nevoie de a recurge la dezvoltarea unei baze pentru încrederea politică, care să fie cheia succesului cooperării ulterioare. De asemenea, este necesar să se evite ambiguitatea, oportunismul politic și instigarea în relațiile politice între state. Acest lucru va aduce relația dintre cele două state la un nivel calitativ nou și va constitui o bază solidă pentru platforma de cooperare reînnoită.

ANRE: Sunt vehiculate informații false privind metodologia de formarea a prețului la gaze

În spațiul public sunt vehiculate informații inexacte, unele chiar false, în legătură cu metodologia de formare a prețului la gazele naturale, se spune într-un comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. ANRE precizează că, potrivit metodologiei tarifare și Legii cu privire la gazele naturale, preturile și tarifele reglementate în sectorul gazelor naturale se determină ca valori medii anuale. Astfel, calcularea și aprobarea prețurilor și a tarifelor reglementate se efectuează în baza valorii prognozate a prețului mediu anual de procurare a gazelor naturale și nu în baza prețurilor semestriale sau trimestriale. Totuși, instituția informează că va analiza rezultatele activității de pe piața gazelor naturale în 2017, inclusiv prognoza prețului de import  pentru 2018, după care va aproba noile tarife de furnizarea a gazelor naturale. La evaluare se va ține cont de toți factorii determinați în formarea prețurilor la gazele naturale, inclusiv evoluțiile cursului valutar și ale prețului de import.

MARȚI, 23 ianuarie

BMA: Obținerea simplificată a permisului de muncă de către străini va duce la atragerea de investiții


Simplificarea legislației privind obținerea dreptului de ședere și permisului de muncă de către cetățenii străini va contribui la atragerea investitorilor. Opinii în acest sens au fost exprimate în cadrul emisiunii „Tema zilei” de la postul de televiziune Canal2. Directoarea Biroului Migrație și Azil, Olga Poalelungi, spune că aspectele care se referă la eliberarea documentelor pentru străini erau problematice din cauza faptului că atribuțiile respective erau partajate mai multor instituții. În opinia directoarei Biroului, modificarea legislației care ușurează obținerea dreptului de ședere și a permisului de muncă pentru străini este foarte benefică pentru mediul de afaceri și pentru atragerea investitorilor străini. „Mecanismul propus în lege prevede acum o procedură foarte simplă pentru documentarea investitorilor străini în funcție de valoarea investiției reale în economia țării sau în funcție de numărul locurilor de muncă nou-create”, spune Olga Poalelungi.

● MIERCURI, 24 ianuarie

Experții recomandă reformarea sistemului de achiziții


Reformarea sistemului de achiziții este necesară în vederea ajustării sistemului naţional la standardele internaţionale și racordarea acestuia la acquis-ul comunitar, potrivit angajamentelor asumate prin ratificarea Acordului de Asociere cu UE. Achizițiile publice eficiente presupun un cadrul legislativ corespunzător, instituții de prevenire a corupției, dar și un sistem al căilor de atac funcțional și eficient, în interesul tuturor actorilor. Este declarația directorului Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Igor Munteanu, făcută în cadrul evenimentului de lansare a rezultatelor monitorizării deciziilor Agenției Naționale de Soluționare a Contestațiilor (ANSC). Expertul IDIS Viorel Pîrvan a constatat că, în cinci luni, ANSC a respins 52% dintre contestații, 19% le-a admis și 24% le-a admis parțial. Peste jumătate din procedurile de achiziție contestate vizează bunurile, o treime lucrări și 10% –  servicii.

Solicitarea Moldovei de majorare a contingentelor de export în UE, în proces de examinare

Solicitarea Republicii Moldova privind revizuirea contingentelor tarifare la export, în sensul majorării acestora, a fost recepționată și este în proces de examinare, iar un răspuns va fi transmis autorităților de la Chișinău în perioada următoare. Declarația a fost făcută de către comisarul european pentru comerț Cecilia Malmstrom, în cadrul întrevederii cu vicepremierul pentru integrare europeană Iurie Leancă, care se află într-o vizită la Bruxelles. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, Iurie Leancă şi Cecilia Malmstrom au agreat prioritățile pentru perioada imediat următoare. Printre acestea se numără obținerea permisiunii exportului de produse moldovenești de origine animală pe piața europeană. Părțile au convenit asupra importanței respectării drepturilor de proprietate intelectuală, precum și majorării numărului de companii autohtone cu potențial de export în UE.

Moldova preia norme europene de evidență a deșeurilor

Guvernul a aprobat lista deșeurilor, în contextul transpunerii în legislația națională a actelor normative ale Uniunii Europene la capitolul „Mediu” şi gestionarea deșeurilor. Moldova și-a asumat în Acordul de Asociere cu UE să asigure o evidență strictă și o raportare corectă a datelor privind deșeurile generate. De asemenea, Moldova este parte la Convenția de la Basel (Elveția), având obligația de a duce evidența și de a raporta deșeurile exportate.

● JOI, 25 ianuarie

Veaceslav Negruță: Moldova are unul din cele mai ridicate niveluri de offshorizare a activității economice


Republica Moldova are unul dintre cele mai ridicate niveluri de offshorizare a activității economice, sociale și politice. Declarația a fost făcută de Veaceslav Negruță, expert Transparency International, în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV8. Potrivit lui, în Republica Moldova, pe lângă faptul că tot ce înseamnă achiziție publică, începând de la farmaceutice, birotică sunt contracte cu companii care au în spate beneficiari din zone offshore, o bună parte din clădiri au în spate persoane offshorizate și e vorba de valoare enorm de mare. „Este adevărat că multe lucruri care s-au întâmplat în sectorul financiar și bancar nu era să aibă loc dacă erau eliminate aceste companii offshore care au participat”, spune Veaceslav Negruță.

Gestionarea finanțelor publice se va face pe baza principiilor bunei guvernări

Executivul a aprobat Programul de dezvoltare a controlului financiar public intern pentru anii 2018-2020 și Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia. Aceasta va permite gestionarea finanțelor publice pe baza principiilor bunei guvernări. Prin implementarea acestor documente, Guvernul urmărește eficientizarea administrației publice, diminuarea birocrației, minimizarea riscurilor de corupție, oferirea serviciilor de calitate pentru cetățeni și mediul de afaceri.

Subzona Căușeni a ZEL Bălți va fi modernizată

În anul 2018 Filiala Căușeni a Zonei Economice Libere Bălți va fi renovată prin construcția rețelelor, comunicațiilor, drumului de acces şi amenajarea teritoriului. În acest scop, Cabinetul de miniștri a decis includerea proiectului „Oportunități pentru atractivitatea investiționala în economia Regiunii de Dezvoltare Sud” în lista proiectelor prioritare, finanțate din Fondul național pentru dezvoltare regională 2017 -2020.

Se propune scutirea SA „Moldtelecom” de plata dividendelor aferente anului 2017

Ministerul Economiei şi Infrastructurii propune ca Societatea pe Acțiuni „Moldtelecom” să fie scutită de plata dividendelor aferente profitului net obținut în anul 2017. Într-un proiect de hotărâre, expus dezbaterilor publice, se menționează că această scutire va asigura posibilitatea majorării investițiilor în dezvoltarea serviciilor prestate, menținerea la un nivel înalt a calității serviciilor şi creșterea rentabilității activității desfășurate. Autorii proiectului precizează că „Moldtelecom” oferă populației întreaga gamă de servicii de telecomunicații: telefonie fixă, telefonie mobilă, internet, transport de date şi televiziune digitală. Analiza veniturilor din perioada anilor 2015-2017 indică o diminuare a cifrei de afaceri pe piața de telefonie fixă, fiind determinată de scăderea vânzărilor cu circa 11%.

Restricțiile dictate de pesta porcină în Palanca și Tudora au fost ridicate

Restricțiile dictate de pestă porcină africană în zona de protecție – localitatea Palanca și în zona de supraveghere – localitatea Tudora au fost ridicate printr-o decizie a Consiliului raional Ștefan Vodă. Decizia a fost luată în baza rezultatelor unor investigații de laborator, care au demonstrat lipsa virusului. Potrivit unui comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în satul Palanca, unde anterior s-a înregistrat un focar de pestă porcină africană, pe 2 ianuarie  au fost introduși purcei santinelă, de la care după o perioadă de 14 zile s-au prelevat probe de ser sangvin pentru cercetări de laborator la detecția anticorpilor. Rezultatele investigației sunt negative, fapt ce denotă lipsa virusului. Astfel, restricțiile au fost ridicate. Rămân în vigoare doar cele privind repopularea, timp de 45 de zile de la introducerea purceilor-santinelă.

Tiraspolul anunță scutiri la plata impozitului pe venit pentru tinerii specialiști

Sovietul suprem al autoproclamatelor autorități de la Tiraspol a votat scutirea tinerilor profesioniști care lucrează în domeniul de sănătate, educație și asistență socială din zonele rurale de impozitul pe venit. Această facilitate va fi valabilă timp de cinci ani din momentul angajării. În plus, inițiativa prevede condiții speciale pentru întreprinzătorii individuali din agricultură.

Nouă localități vor primi granturi pentru realizarea proiectelor economice

Nouă localități din Republica Moldova vor primi granturi pentru realizarea proiectelor economice și deschiderea de noi afaceri. Localitățile vor primi câte 25 de mii de dolari din partea Guvernului Elveției, fiind necesară și contribuția autorităților locale, asociațiilor de băștinași și agenților economici locali. Potrivit managerului proiectului „Migrație și dezvoltare locală”, Olesea Cazacu, localitățile au mai puține șanse de dezvoltare fără un mediu economic viabil. PNUD vine cu o abordare nouă în dezvoltarea mediului de afaceri local, și anume: îmbunătățirea infrastructurii, reunirea producătorilor dintr-un anumit domeniu, crearea brandurilor locale etc. pentru a face localitățile mai atractive pentru actuali antreprenori, dar și potențiali investitori.

● VINERI, 26 ianuarie

Daniel Ioniță: „Transgaz” și-a exprimat interesul de a achiziționa „Vestmoldtransgaz”


Compania națională de transport și distribuție a gazului „Transgaz” din România și-a exprimat interesul pentru a achiziționa compania moldovenească „Vestmoldtransgaz” care a fost creat pentru construcția gazoductului „Ungheni-Chișinău”. Declarația a fost făcută de ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune ProTV Chișinău. Potrivit ambasadorului, compania românească a depus în acest sens o ofertă și a fost singurul ofertant pe acest proiect. Diplomatul a declarat că pe cele două maluri ale Prutului există un interes major pentru ca acest gazoduct să se construiască până la finalul anului curent.

Datoriile fondului locativ pentru consumul de agent termic trebuie înghețate, expert

Datoriile istorice ale fondului locativ față de furnizorul de căldură trebuie înghețate pentru a nu bloca reorganizarea asociațiilor care gestionează fondul locativ. Este sugestia expertului IDIS Viitorul Victor Parlicov, care spune că, timp de 26 de ani, s-au acumulat datorii de peste 2,5 miliarde de lei față de furnizorul de căldură, iar fondul locativ rezidențial are o pondere de 98% din totalul creanțelor. În cadrul unei dezbateri publice, expertul a menționat că 80% din asociațiile care gestionează actualmente fondul locativ au forma juridică depășită. Reorganizarea acestora în Asociații de Coproprietari în Condominiu este blocată întrucât li se impune să preia datoriile istorice aferente blocului.

Veniturile generate de proprietatea deținută de stat se așteaptă să fie mai mari în 2018

Întreprinderile de stat urmează să transfere la buget defalcări din profitul net obținut în 2017 în sumă de 28 mln lei. Iar suma dividendelor aferente cotei deținute de stat în societățile pe acțiuni, prevăzută în bugetul pentru anul curent, constituie 69,8 mln lei. În afară de aceasta, în bugetul pentru 2018 sunt preconizate și ale venituri din proprietatea pe care o deține statul: din darea în arendă a resurselor naturale, a utilajelor, a terenurilor (cu altă destinație decât cea agricolă), dobânzile la conturile bugetare și altele.

Banca Mondială își reiterează suportul în consolidarea securității energetice a Moldovei

Proiectul privind piața transparentă de energie, în baza căruia Banca Mondială va oferi Republicii Moldova un împrumut de 70 de milioane de euro, se îndreaptă spre definitivare. Subiectul a fost discutat în cadrul unei întrevederi a ministrului economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, cu o echipă de experți ai Băncii Mondiale, condusă de directorul de țară pentru Moldova, Anna Akhalkatsi, care efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova. Chiril Gaburici a reiterat că una dintre priorități este securitatea energetică, inclusiv prin diversificarea căilor de acces la resurse energetice. Acest obiectiv poate fi realizat prin implementarea proiectelor de interconectare a sistemelor electroenergetice și de gaze naturale ale Republicii Moldova cu cele ale Uniunii Europene, prin intermediul sistemelor respective ale României.

Transferurile din străinătate în decembrie 2017, în creștere cu 13%

În luna decembrie 2017, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 106,22 de milioane de dolari. Această sumă este în creștere cu 13% comparativ cu decembrie 2016. Pe parcursul anului 2017, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 1199,9 milioane dolari, cu 11, 2% mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent. Potrivit datelor prezentate de către Banca Națională în pagina electronică, conform provenienței geografice, în decembrie, transferurile în favoarea persoanelor fizice provin din trei zone cu ponderi relativ egale între ele: din UE (33, 8%), din CSI (33,2%) și din restul lumii (33%).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.