RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 21-27 mai. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 21 mai

Ministerul Finanțelor va avea rolul de notificare a OMC despre achizițiile publice


Ministerul Finanțelor va îndeplini rolul centrului de notificare și informare a Organizației Mondiale a Comerțului în domeniul achizițiilor publice, potrivit unei completări într-o decizie anterioară a executivului, propusă pentru consultări publice. În această calitate, Ministerul Finanțelor va prezenta OMC datele statistice privind achizițiile publice (separat pentru bunuri, servicii și lucrări de construcții) și va oferi suport metodologic entităților contractante pentru publicarea anunțurilor privind achizițiile mari, care depășesc pragurile prevăzute în Acordul OMC privind achizițiile.

O nouă fabrică de lactate se deschide în regiunea transnistreană

În regiunea transnistreană va fi deschisă o nouă fabrică de lactate, inaugurarea fiind planificată pentru sfârșitul lunii iunie. Noua afacere vine din extinderea unei afaceri de familie de creștere a animalelor. Se estimează că va fi cel mai mare complex de profil din regiune, numărul de bovine cifrându-se la circa 1400 de capete. „Anul trecut am procurat din Germania 165 de capete de junci, iar în prezent ferma noastră produce mai bine de zece tone de lapte, care ajunge la combinatul de lapte din Tiraspol. Ideea de a procesa de sine stătător laptele ne-a venit în momentul în care volumul zilnic a ajuns la 4-5 tone. Capacitatea proiectată pentru noua fabrică este de 30 de tone în 24 de ore”, a declarat directorul, Serghei Pisarenco, citat de presa din regiune.

Castraveți moldovenești, verificați dacă conțin pesticide

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au prelevat probe de castraveți din una din cele mai mari gospodării de sere, din apropierea satului Bardar, pentru a verifica dacă conțin pesticide. Probele vor fi analizate în laboratoare acreditate. Într-o probă sunt investigate concomitent în jur de 30 de substanțe active. În cazul depistării probelor neconforme, inspectorii ANSA vor aplica măsuri restrictive, inclusiv interzicerea plasării pe piață a produselor nesigure. Pe parcursul anului curent, inspectorii ANSA vor preleva în jur de 300 de probe din 25 de tipuri de produse vegetale pentru a determina conținutul de reziduuri de pesticide și 250 de probe din 14 tipuri de produse pentru a stabili conținutului de nitrați.

● MARŢI, 22 mai

Ambasada Japoniei susține demersurile de dezvoltare a cooperării vamale cu Moldova


Semnarea Acordului între guvernele Republicii Moldova și Japoniei privind asistența administrativă reciprocă în sectorul vamal va contribui la asigurarea securității economice a statelor semnatare și dinamizarea relațiilor comerciale dintre acestea. Subiectul a fost discutat în cadrul unei întrevederi de către directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, și ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii. „Intensificarea schimburilor de informații dintre aceste două țări este determinată de creșterea continuă a volumului exporturilor destinate piețelor japoneze. Datele statistice arată o majorare, pentru anul 2017, a livrărilor către Japonia cu 32%, comparativ cu anul 2016, iar valoarea mărfurilor exportate s-a cifrat la 1 miliard 90 milioane dolari SUA”, se arată într-un comunicat de presă al Serviciului Vamal

Companii vinicole moldovenești participă cu un pavilion la expoziția „Top Wine China”

Șaisprezece companii vinicole moldovenești participă cu un pavilion comun la expoziția „Top Wine China”. Participarea are loc la inițiativa ambasadei Republicii Moldova în Republica Populară Chineză. Companiile din Republica Moldova participă cu peste 80 de tipuri de vinuri de soiuri clasice și autohtone. Potrivit ambasadorului Republicii Moldova în China, Denis Jelimalai, participarea Moldovei la expoziție are drept scop promovarea vinurilor moldovenești, stabilirea relațiilor noi de afaceri, consolidarea parteneriatelor existente și cunoașterea tendințelor pieței de vinuri chineze. „Ne bucură faptul că experții şi vizitatorii chinezi apreciază calitatea și competitivitatea vinurilor oferite de companiile vinicole din Republica Moldova, demonstrând un interes viu  vizavi de pavilionul nostru”, a spus Denis Jelimalai.

Economii de milioane de dolari pentru mediul de afaceri după reforma actelor permisive

Reforma actelor permisive, pe care Guvernul a promovat-o pe parcursul anului trecut, aduce oamenilor de afaceri economii de peste 12 milioane de dolari anual. Concluzia aparține experților Corporației Financiare Internaționale din cadrul Grupului Băncii Mondiale. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, economiile au fost posibile datorită reducerii numărului de acte permisive, cât și procedurilor de eliberare a acestora. După punerea în aplicare a soluțiilor de ghișeu unic național, adică solicitarea la distanță, într-un singur punct, a tuturor actelor permisive necesare agentului economic, cheltuielile mediului de afaceri se vor reduce și mai mult.

● MIERCURI, 23 mai

Noi măsuri de prevenire și combatere a spălării banilor destinate entităților de audit 


Indicațiile metodice privind aplicarea de către societăţile de audit și auditorii individuali a măsurilor de prevenire şi combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului vor fi aduse în concordanță cu cele ale legii adoptate la finele anului trecut. Modificările și completările propuse conțin prevederi prin care organul executiv al societății de audit, al auditorului întreprinzător individual urmează să desemneze persoane responsabile de implementarea  Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, din 22 decembrie 2017.

Tiraspolul inițiază un fond de dezvoltare a antreprenorialului 

În 2019, în regiunea transnistreană va fi creat un fond de dezvoltare a antreprenorialului. Din resursele acestuia vor fi subvenționate întreprinderile mari, mici și mijlocii, vor fi oferite subvenții pentru investiții și garanții de stat. Citându-l pe șeful așa-zisului guvern transnistrean, Alexandr Martînov, presa din regiune scrie că acest fond va fi punctul de pornire pentru cei care se lansează în afaceri sau vor să le extindă. Alocațiile din fond vor fi nerambursabile. Banii vor putea fi cheltuiți pentru procurarea utilajelor, conectarea la resursele termo-electrice, instruiri.

Principalii indicatori ai pieței serviciilor de telefonie mobilă sunt în scădere ușoară 

În primul trimestru al anului curent, numărul utilizatorilor serviciilor de telefonie mobilă a scăzut cu 28,5 mii (- 0,6%) față de perioada similară a anului 2017 și a totalizat peste 4,4 milioane. Totodată, volumul traficului de voce s-a diminuat cu 1,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut și a însumat aproape 1,5 miliarde de minute. Iar volumul total al vânzărilor acestor servicii s-a micșorat cu 5,4% și a alcătuit peste 749,1 milioane de lei. Datele sunt prezentate de către Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI). Trendul negativ este cauzat de schimbarea preferințelor de consum ale utilizatorilor, care aleg serviciile alternative de comunicare prin rețeaua Internet – Skype, Viber, WhatsApp etc., acestea fiind gratuite.

Înțelegeri noi cu Ucraina privind comunicațiile auto și serviciile aeriene 

Cabinetul de miniștri a aprobat protocolul care prevede modificarea acordului cu Ucraina privind comunicațiile internaționale auto. Conform protocolului, transporturile de mărfuri în Ucraina în regim bilateral și de tranzit se va efectua fără autorizație de transport pentru vehiculele care corespund nomelor EURO III și mai sus. O autorizație costă între 8 și 10 euro. Luând în considerație faptul că fluxul de mărfuri al operatorilor de transport din Moldova este direcționat, în mare parte, către Europa de Est, ei se confruntă cu de un deficit de autorizații. Deși partea ucraineană a eliberat în 2017 circa 50 de mii de autorizații pentru diverse categorii de vehicule, Ministerul Economiei și Infrastructurii a mai solicitat suplimentar 10 mii de autorizații. Chiar și așa, companiile moldovenești nu au avut posibilitatea să onoreze toate angajamentele conform contractelor încheiate.

● JOI, 24 mai

Circa 45% din vinurile moldovenești au fost exportate în țările europene în anul 2017

Pe parcursul anului trecut, 45% din vinurile produse în Republica Moldova au fost exportate în țările europene, 20% – în țările Comunității Statelor Independente, iar 17% – în China. Volumul total realizat a constituit 14 milioane de decalitri în valoare de peste 125 de milioane de dolari. Datele au fost prezentate în cadrul audierilor publice privind situația în sectorul vitivinicol, desfășurate de către Comisia parlamentară agricultură și industrie alimentară. Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin a declarat că stocurile de vinuri în vinării este în descreștere în ultimii cinci ani, iar 65% din cheltuielile instituției sunt cele pentru promovarea exportului de produse vitivinicole. În anul 2017, au fost promovate vinurile în 15 țări prin intermediul a peste o sută de campanii de promovare, iar cheltuielile în acest scop au constituit 27 396,8 mii lei și au fost executate la nivel de 76%.

Norme pentru utilizarea mașinilor de serviciu

Normele de deservire cu transport de serviciu pentru diverse categorii de funcționari publici au fost revăzute. Astfel, parcursul-limită cu mașina de serviciu pentru miniștri va fi de 22 de mii de kilometri anual, cu zece mii de kilometri mai puțin decât până acum. Secretarul general al Guvernului, șeful Aparatului președintelui și președinții Curții Constituționale și Curții Supreme de Justiție vor trebui să se încadreze în aceeași limită.

Subvenții în avans pentru producătorii agricoli

Statul încurajează tinerii fermieri și femeile să înfiinţeze şi să dezvolte afaceri în domeniul agroalimentar. Aceștia vor primi în avans subvenții pentru proiectele de antreprenoriat, potrivit Regulamentului cu privire la condițiile și procedura de acordare a acestor plăți, aprobat de Guvern. În anul curent, în Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural sunt preconizate în acest scop 45 de milioane de lei. Subvențiile în avans vor fi acordate în baza proiectelor investiționale depuse de fermierii, care desfăşoară pentru prima dată o activitate economică în sectorul agroalimentar şi nu sunt afiliați unui alt producător agricol.

Situația financiară a sistemului bancar continuă să se mențină robustă, Expert-Grup

La sfârșitul lunii aprilie a anului curent, situația financiară a sistemului bancar continuă să se mențină robustă, principalii indicatori prudențiali înregistrând valori ridicate atât la nivel agregat, cât și la nivel individual. Concluziile aparțin experților Centrului analitic independent Expert-Grup, care prezintă clasamentul performanței bancare, la sfârșitul lunii aprilie. Topul este condus de trei bănci: BC Moldova-Agroindbank (MAIB), urmată BC Mobiasbancă și BC Moldindconbank (MICB). De asemenea, pe fundalul unor performanțe sporite, alte două bănci, BC ProCreditBank și  BC BCR Chișinău, înregistrează un avans consistent față de lunile precedente.

Numărul milionarilor este în creștere

1792 de persoane fizice (care nu desfășoară activitate de antreprenoriat) au obținut anul trecut venituri mai mari de 1 milion de lei, cu 243 de persoane mai multe decât în 2016. Directorul Serviciului Fiscal de Stat, Serghei Pușcuța, a menționat într-o conferință de presă că această cifră îi include atât pe contribuabilii care au depus declarații, cât și pe cei ale căror venituri au fost impozitate la sursa de plată. Cel mai mare venit declarat de o persoană este de 63,94 mln lei. Opt persoane au obținut venituri de peste 11 mln lei, iar 46 de persoane au câștigat între 3 și 6 mln lei. „Cei mai mulți contribuabili din categoria milionarilor au declarat venituri  în sumă de la 1 până la 3 mln. Ei formează acea clasă medie, care asigură stabilitatea în orice economie”,  a menționat directorul SFS.

În Chișinău a început expedierea avizelor de plată pentru impozitul pe bunurile imobile

În municipiul Chișinău, a început expedierea avizelor de plată pentru impozitul pe imobil pentru anul în curs, anunță un comunicat de presă al Primăriei. Onorarea obligației fiscale se poate face cu Avizul de plată direct la oficiile poștale, bancare sau prin serviciul guvernamental de plăți electronice www.mpay.gov.md. Totodată poate fi utilizat și portalul web www.servicii.fisc.md/fisaimobilului.aspx, prin logare cu semnătura digitală/mobilă. Contribuabilii pot beneficia de o reducere de 15% din suma impozitului la achitarea integrală până la 30 iunie a anului în curs.  Facilitatea se acordă plătitorilor fără restanțe.

● VINERI, 25 mai

Cel mai mare parc solar din Moldova a fost inaugurat la Băcioi


Cel mai mare parc solar fotovoltaic din Republica Moldova – Parcul solar Fly Ren a fost inaugurat în comuna Băcioi. Acesta are o capacitate de 1 MW, este amplasat pe o suprafață de 2,5 ha și este construit din circa 4 mii de panouri solare. Investițiile în parc sunt de circa 1 milion de euro și au fost suportate de două companii italiene. „Este un proiect important, care contribuie la consolidarea securității Republicii Moldova la capitolul energie. Astfel de proiecte vin să reducă din gradul de dependență a țării noastre față de resursele importate. Mai mult, energia este curată, fără emisii de CO2”, a declarat ministrul economiei, Chiril Gaburici.

Moldova poate prezenta interes pentru businessul rusesc, Igor Dodon

Republica Moldova poate prezenta interes pentru businessul rusesc prin faptul că are încheiate acorduri de liber schimb atât cu țările CSI, cât și cu Uniunea Europeană (DCFTA), dar și cu Turcia, iar poziția geografică favorabilă a Moldovei între Europa și Rusia o face atractivă pentru dezvoltarea businessului în regiune. Declarația aparține președintelui Igor Dodon, care participă la Forumul Economic Internațional din Sankt Petersburg. „Impozitele pentru agenții economici din Moldova sunt aproape egale cu cele din Rusia, iar rezidenții celor șapte zone economice libere se bucură de mai multe privilegii. Plus la aceasta, oamenii de afaceri din Moldova vorbesc fluent limba rusă și cunosc bine specificul de organizare a afacerilor în spațiul post-sovietic”, a menționat șeful statului la întrevederea cu reprezentanții mediului de afaceri din Federația Rusă.

Salariul mediu lunar brut în primul trimestru: 5906,5 lei

Câștigul salarial mediu lunar nominal brut, în primul trimestru al anului curent, a fost de 5906,5 lei, înregistrând o creștere de 13,2% față de primul trimestru al anului 2017. În sfera bugetară câștigul salarial mediu lunar a constituit 5408,1 lei (+14,4% față de aceeași perioadă a anului trecut), iar în sectorul economic – 6108,1 lei (+12,5%).

Moldovagaz obține un profit de aproape două miliarde de lei

Pe parcursul anului trecut, SA „Moldovagaz” a înregistrat un profit net în valoare de 1 926,1 milioane lei, în creștere cu 1 663,7 milioane lei față de anul precedent. Majorarea a fost determinată preponderent de obținerea profitului din activitatea financiară, dar și din activitatea operațională, urmare a eficientizării managementului, optimizării cheltuielilor și îmbunătățirii indicatorilor de producție. Informația a fost prezentată în cadrul Adunării Generale anuale a acționarilor SA „Moldovagaz”, care s-a desfășurat vineri, 25 mai. Adunarea a aprobat direcționarea profitului net al întreprinderii la constituirea fondului de rezervă și acoperirea pierderilor din anii precedenți.

Trenul Chișinău-Odesa va circula mai des

Începând cu data de 31 mai, trenul Chișinău-Odesa va circula de patru ori pe săptămână, în zilele de joi, vineri, sâmbătă și duminică. În prezent, cursele sunt efectuate în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Ministerul Economiei și Infrastructurii informează că trenul Chișinău-Odesa va circula de patru ori pe săptămână pe durata sezonului estival: 31 mai-23 septembrie.

Peste 700 de locuri de muncă au fost create la o nouă fabrică de textile din Bălți

Peste 700 de locuri de muncă au fost create la fabrica „Molltex-grup”, inaugurată vineri, 25 mai, în cadrul Parcului Industrial „Răut” din municipiul Bălți. Noua fabrică de confecții reprezintă o investiție de patru milioane de euro și face parte din grupul român „Ostazar”. Investitorul planifică extinderea companiei și în orașul Dondușeni. Cea de-a doua fabrică, cu o capacitate de aproximativ o mie de locuri de muncă, urmează să fie deschisă în luna iulie. În cadrul evenimentului de inaugurare, premierul Pavel Filip a menționat că lansarea unor noi proiecte confirmă că lucrurile în Republica Moldova se mișcă în direcția corectă.

● SÂMBĂTĂ, 26 mai

Premii pentru producătorii agricoli care au obținut succese în afaceri


Producătorii agricoli care au obținut succese în afaceri, dar și actorii care au contribuit la promovarea agriculturii și dezvoltării rurale au fost premiați vineri seara, 25 mai, în cadrul Galei AIPA-2018. Evenimentul a fost organizat de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură și a întrunit producători agricoli, reprezentanți ai instituțiilor publice cu atribuții în sectorul agricol, invitați din toate asociațiile de profil, reprezentanți ai companiilor care vor veni în sprijinul acestora precum și ai mediului de afaceri din sectorul agroindustrial. Directorul AIPA, Nicolae Ciubuc, a declarat că agricultura reprezintă un sector important în dezvoltarea Republicii Moldova, care merită să fie susținut. Potrivit lui, acest eveniment este o platformă care scoate în evidență reușitele în domeniu, iar eforturile şi sacrificiile agricultorilor, caracterizați prin devotament, hărnicie, responsabilitate şi foarte multă dedicație, să fie răsplătite.

Tot mai mulți utilizatori accesează internetul mobil de pe smartphone

În primul trimestru al anului curent, numărul utilizatorilor de Internet mobil în bandă largă a crescut, față de finele anului trecut, cu 2,8% și a depășit cifra de 2,497 milioane. Cele mai dinamice ritmuri de creștere au înregistrat utilizatorii de Internet mobil în baza tehnologiei 4G. Numărul lor a crescut cu 7,2% și a totalizat peste 741,9 mii. Dintre aceștia, marea majoritate, adiă 660,6 mii au accesat Internetul mobil prin intermediul telefoanelor inteligente (smartphone) și 81,4 mii – prin modemuri/carduri/USB. Datele sunt prezentate de către Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației. În perioada de referință, traficul generat de utilizatorii de Internet mobil prin intermediul telefoanelor inteligente practic s-a dublat (+96,4%) și a însumat peste 8, 760 milioane GB.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.