RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 21-27 ianuarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 21 ianuarie

Zbor direct către Salonic, Grecia

Compania aeriană Air Moldova lansează o nouă destinație din 23 mai 2019. Este vorba de Salonic, al doilea oraș ca mărime din Grecia. Într-un comunicat de presă, compania aeriană menționează că din 23 mai Grecia va fi la 95 de minute distanță de Republica Moldova. Cursa va fi operată cu o frecvență de două ori pe săptămână. În zilele de joi și duminică. Decolarea din Chișinău va fi la ora 07.00, iar în direcție inversă, din Salonic, la ora 09.25. Biletele sunt deja în vânzare.

MARȚI, 22 ianuarie

Bagajele vor fi verificate de veterinari la vămile Rădăuți Prut și Stânca

Bagajele tuturor persoanelor aflate în tranzit prin punctele de trecere a frontierei de la Rădăuți Prut și Stânca, la frontiera cu Republica Moldova, vor fi verificate din punct de vedere sanitar-veterinar. Agerpres scrie în pagina electronică că măsura a fost cuprinsă în planul de control, combatere și eradicare a pestei porcine africane, după apariția unui focar în localitatea Alba, comuna Hudești din județul Botoșani. Potrivit Planului actualizat, în Vama Stânca și în Vama Rădăuți Prut, medicii veterinari detașați vor asigura permanența controlului sanitar-veterinar al bagajelor călătorilor la punctele de trecere a frontierei și vor aplica afișe de avertizare privind interzicerea introducerii în țară de carne, produse de carne, produse lactate și furaje provenind din Republica Moldova sau Ucraina.

Schimbări propuse în regulile de înregistrare a navelor maritime

Certificatele provizorii, care atestă dreptul navei cumpărate sau construite în alt stat de a naviga sub pavilionul Republicii Moldova, vor fi eliberate de către Agenția Navală, în momentul introducerii înscrierilor corespunzătoare în Registrul navelor sau în Catalogul naval. Un proiect de decizie a Guvernului în acest sens este publicat pentru consultări publice. Aceste certificate vor fi valabile până la finalizarea procedurii de înregistrare permanentă, dar nu mai mult de 6 luni. Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, o procedură transparentă de înregistrare navelor care circulă sub pavilionul Republicii Moldova, precum și majorarea termenului de valabilitate a certificatului provizoriu va permite un control mai riguros.

Nereguli semnalate în gestionarea fondurilor publice destinate drumurilor

Calitatea drumurilor în țară este în continuă scădere. Cu toate acestea, nu se schimbă abordarea în ceea ce privește tehnologiile utilizate, termenele de garanție și monitorizarea lucrărilor. Ca rezultat, mijloacele publice nu sunt utilizate în mod eficient. Concluziile se conțin într-o analiză făcută de Centrul de Politici și Reforme, autorii căreia au efectuat deplasări în localitățile unde au fost făcute renovări ale drumurilor în cadrul programului „Drumuri Bune pentru Moldova”. Autorii analizei menționează că din banii publici se plătește mai mult, se cumpără mai puțin și mai necalitativ, fără a fi verificată cantitatea și calitatea lucrărilor. Totodată, se alocă bani publici fără a evalua impactul investiției sau a asigura continuitatea acesteia.

Reguli noi de import a medicamentelor în regiunea transnistreană

Din 1 februarie, medicamentele, produsele farmaceutice și para-farmaceutice, materia primă medicamentoasă, produsele de uz fitosanitar și fertilizanții vor putea fi importate în raioanele de est ale Republicii Moldova doar de către agenții economici din această zonă înregistrați la Agenția Servicii Publice. Despre aceasta informează Serviciul Vamal într-un comunicat de presă. Procedurile de import vor fi realizate în corespundere cu standardele stabilite de Serviciul Vamal al Republicii Moldova, iar mărfurile importate vor rămâne doar pe teritoriul regiunii transnistrene. Până în prezent au fost înregistrați șapte agenți economici cu dreptul de import pentru localitățile din stânga Nistrului.

Un investitor european a primit permisiunea BNM pentru a procura acțiunile Moldindconbank

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a aprobat marți, 22 ianuarie, hotărârea privind permisiunea prealabilă pentru achiziționarea de către Doverie United-Holding AD a 63,89% din acțiunile Moldindconbank. Într-un comunicat de presă remis de BNM se spune că investitorul își manifestă interesul într-o perioadă oportună pentru Moldindconbank, după ce la 18 ianuarie Banca Națională a efectuat ultima extindere permisă de lege, cu încă trei luni, a termenului de vânzare a acțiunilor nou-emise de către această bancă. BNM precizează că Doverie United-Holding AD își propune să vină la Moldindconbank cu o echipă de manageri care au o experiență internațională bogată în domeniul bancar. În acest sens, BNM consideră intenția potențialului investitor drept o oportunitate notabilă de a dezvolta pe termen lung Moldindconbank și de a spori competitivitatea și calitatea serviciilor oferite clienților săi.

● MIERCURI, 23 ianuarie

A fost lansat Comitetul academic pentru promovarea politicilor de dezvoltare regională C15

Mai mulți profesori universitari, experți în diverse domenii, au lansat miercuri, 23 ianuarie, Comitetul academic pentru promovarea acțiunilor și politicilor de dezvoltare regională C15. Este o platformă prin care experții își propun să alerteze clasa politică asupra decalajelor în dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova. Într-o conferință de presă la IPN, Veaceslav Ioniţă, expert economic, a declarat că acest comitet a fost lansat anume în campania electorală deoarece în această perioadă politicienii sunt mai sensibili, mai atenți, iar problemele din societate sunt abordate pe larg.

Diferențele de dezvoltare din interiorul țării sunt îngrijorătoare, expert

În Republica Moldova, discrepanțele de dezvoltare economică la nivel de regiuni sau raioane sunt enorme. Activitatea economică este concentrată și dacă această problemă nu va fi soluționată, există riscuri îngrijorătoare. De această părere sunt experții care au anunțat miercuri, 23 ianuarie, lansarea Comitetului academic pentru promovarea acțiunilor și politicilor de dezvoltare regională C15. Într-o conferință de presă la IPN, Veaceslav Ioniţă, expert economic, a declarat că Republica Moldova își menține statutul de cea mai săracă țară din Europa și acest fapt îl cunoaște toată lumea. În opinia sa, nu aceasta este însă cea mai gravă problemă, ci faptul că discrepanțele de dezvoltare în interiorul țării sunt foarte mari și se accentuează cu fiecare an.

Economia Republicii Moldova este la nivelul anului 1982, expert

Din punct de vedere economic, Republica Moldova se află la nivelul anului 1982. Și dacă cândva era pe locul doi de la coadă în Europa, ultima fiind Albania, acum Albania este pe locul patru de la coadă, având un Produs Intern Brut per capita de două ori mai mare ca cel al Moldovei. Cu ritmurile de astăzi, abia prin 2033 Republica Moldova ar putea ajunge la actualul nivel al Albaniei. Constatările aparțin expertului în economie Vasile Șoimaru, acestea fiind prezentate în contextul lansării Comitetului academic pentru promovarea acțiunilor și politicilor de dezvoltare regională C15. „Iar dacă e să comparăm Republica Moldova cu alte state, de exemplu cu România sau cele trei state baltice, fostele noastre zise-surori, nouă ne trebuie ritmuri de 15-20% anuale ca să ajungem măcar să le gâdilim la talpă”, a spus Vasile Șoimaru într-o conferință de presă.

Îndemn la negocieri pentru vânzarea acțiunilor Moldindconbank

Comitetul Național de Stabilitate Financiară  propune Guvernului să înceapă negocieri cu potențialul achizitor al pachetului unic în mărime de 63,89 la sută din acțiunile băncii comerciale Moldindconbank, pentru facilitarea tranzacției conform Legii privind administrarea și deetatizarea proprietății publice. Potrivit Băncii Naționale, procedura este aplicată, ținându-se cont că Moldindconbank este o bancă de importanță sistemică. Totodată, achizitorul potențial și-a manifestat interesul într-o perioadă oportună pentru bancă, după ce pe data de 18 ianuarie, anul curent, BNM a efectuat ultima extindere permisă de lege cu încă trei luni a termenului de înstrăinare a acestor acțiuni. Astfel, vânzarea pachetului unic, în mărime de 63,89 la sută din capitalul social al băncii va fi în beneficiul activității Moldindconbank și dezvoltării ulterioare a acesteia.

Parteneriat public-privat de modernizare a autogărilor

Peste 30 de autogări vor fi complet modernizate în următorii trei ani în cadrul unui parteneriat public-privat. Vor fi reabilitate clădirile administrative, platformele și parcările aferente autogărilor, grupurile sanitare, sistemele de canalizare și aprovizionare cu apă, rețelele de iluminare. De asemenea, vor fi construite rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități și vor fi modernizeze sistemele de informare și management. Agenția Proprietății Publice informează într-un comunicat de presă că drepturile de operare a serviciilor prestate de întreprinderea de stat Gările și Stațiile Auto au fost  transmise către investitorul privat pentru 25 de ani. Concursul a fost câștigat de către asocierea operatorilor economici F.P.C. „ExFactor-Grup” S.R.L., „Gările Auto Moderne” S.R.L. și persoana fizică Lluka Muco.

● JOI, 24 ianuarie

Vladimir Golovatiuc: Economia Moldovei se bazează pe consum, import și împrumuturi externe

Economia Republicii Moldova acum se bazează pe consum, import și împrumuturi externe. Țara noastră nu produce și trăiește din contul întregii lumi. De această părere este deputatul PSRM Vladimir Golovatiuc. Deputatul socialist spune că prognozele Băncii Naționale arată că anul curent va crește nivelul inflației și odată cu aceasta vor crește și prețurile. În opinia lui, într-un stat organizat, odată cu creșterea veniturilor populației, se măresc și tarifele. Parlamentarul spune că anul trecut tarifele pentru diferite servicii au fost majorate nesemnificativ, iar operatorii suportă pierderi și acestea se vor reflecta în tarife, la un moment dat. Vladimir Golovatiuc spune că această creștere ar putea constitui 30-40%.

Nicolae Ciubuc: Prognozele agricole pentru 2019 sunt destul de optimiste

Ministrul degrevat al agriculturii, dezvoltări regionale și mediului, Nicolae Ciubuc, susține că prognozele economice pentru anul 2019 sunt destul de optimiste. Aceasta în condițiile în care există precipitații suficiente și suprafețele însămânțate se dezvoltă corespunzător. „Avem peste 300 de mii de hectare însămânțate cu culturi de toamnă. Dacă vorbim de o comparație, este practic același nivel de suprafețe însămânțate ca și în 2017și 2018. Starea culturilor este satisfăcătoare ceea ce ne creează premise să constatăm că nu va fi un an atât de rău”, a declarat ministrul la emisiunea „Important” de la TVC21.

Tutun-CTC a fost privatizat

Peste 90% din acțiunile statului deținute în compania Tutun-CTC au fost privatizate de către întreprinderea cu capital străin „Le Bridge Corporation Limited”. Contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat la 11 ianuarie, anunță Agenția Proprietății Publice într-un comunicat de presă. Prețul de cumpărare a fost de 167,7 milioane de lei, sumă care deja a fost achitată în bugetul de stat, precum și alte taxe și impozite stabilite de legislație. Privatizarea a avut loc ca rezultat al concursului comercial desfășurat în cadrul rundei de privatizare anunțate la 12 octombrie anul trecut. Cumpărătorul s-a angajat să dezvolte și să eficientizeze activitatea întreprinderii. La fel, să implementeze tehnologii și să introducă utilaje performante. Un alt angajament asumat este păstrarea profilului de activitate și al mărcilor comerciale. Va fi menținut numărul locurilor de muncă al personalului calificat și va fi asigurată securitatea muncii.

● VINERI, 25 ianuarie

Circulația transportului de mare tonaj a fost sistată pe două trasee de drum

Precipitațiile sub formă de ploaie și lapoviță care au început să cadă în după amiaza zilei de ieri, 24 ianuarie, inclusiv în cursul nopții de joi spre vineri, au determinat autoritățile să sisteze circulația transportului de mare tonaj pe două trasee de drum. Este vorba de Cantemir – Comrat și Anenii Noi – Palanca. Potrivit Inspectoratului Național de Patrulare, din cauza temperaturilor scăzute pe carosabil se forma polei, devenea lunecos și se circula cu dificultate. Nu era suficient materialul antiderapant împrăștiat, deoarece ploua peste cel deja împrăștiat.

Trenul de pe cursa Chișinău – Iași va circula de trei ori pe săptămână

Trenul de pe cursa Chișinău – Iași (Socola), va circula de trei ori pe săptămână, în loc de două cum a fost până acum, începând cu 1 februarie, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al întreprinderii Calea Ferată din Moldova. Garnitura va porni din Gara Chișinău în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, la ora 06.10 și va ajunge în Gara Socola la ora 10.15. Returul se va face la 17.40, în Chișinău trenul sosind la 21.32. Prețul unui tichet de călătorie pentru clasa I de confort este de 130 lei, clasa a II-a – 100 lei, iar pentru clasa a treia de confort, biletul costă 90 lei. Trenul efectuează opriri la stațiile din Călărași și Ungheni.

Ministerul Finanțelor propune introducerea avizului de însoțire a mărfii

Un nou document primar cu regim special ar putea fi pus în circulație, conform practicilor europene. Acesta se va numi „aviz de însoțire a mărfii”, transmite IPN cu referire la modificările propuse de Ministerul Finanțelor în mai multe decizii ale Guvernului. Formularul va fi întocmit de către antreprenori la însoțirea mărfii pe parcursul transportării, precum și la transmiterea valorilor materiale spre prelucrare sau păstrare unor persoane terțe, fără transmiterea dreptului de proprietate. Ministerul Finanțelor este de părere că introducerea formularului va îmbunătăți mecanismul de reglementare a procesului de utilizare a documentelor  primare cu regim special de către mediul de afaceri.

Regulamentul privind comerțul interior în Chișinău trebuie revăzut, consultant juridic

Regulamentul privind desfășurarea comerțului în municipiul Chișinău a fost aprobat rapid și netransparent, fără a se respecta rigorile procesului decizional. Este constatarea companiei de consultanță juridică „Juststudiumanima”, sesizată de mai mulți agenți economici. Directorul companiei, Igor Blanari, a spus, într-o conferință de presă la IPN, că regulamentul în cauză impune reguli stricte, peste limitele legale, agenților economici care desfășoară comerț ambulant, fără să vină cu specificări în raport cu fiecare tip de activitate în parte.

Topul băncilor la sfârșitul anului 2018

La sfârșitul lunii decembrie 2018, în topul băncilor de importanță sistemică pentru sistemul bancar și financiar național se situează BC Moldova-Agroindbank, aceasta fiind urmată BC Moldindconbank și BC Mobiasbancă. Topul  este elaborat de către Centrul Analitic Independent Expert-Grup în urma aplicării metodologiei Clasamentului performanței bancare. Potrivit experților, cele trei bănci, preponderent, excelează la capitolul profitabilitate și indicatori de piață, revenindu-le circa 81% din profitul acumulat la nivel de sector și 62% din totalul activelor bancare. Conform clasamentului, băncile cu cea mai solidă bază de capital în raport cu activele sunt: BC Eximbank; BCR Chișinău și BC Energbank. Băncile cu cel mai mare volum de active lichide sunt: BC Victoriabank; BC Eximbank și Moldindconbank. Băncile cu cel mai mare volum de active lichide în raport cu activele deținute sunt BC Victoriabank; BC Eximbank și BC Energbank. Instituțiile bancare cu cele mai calitative active sunt EuroCreditBank; BC ProCredit Bank și BC Fincombank. Cea mai mare rentabilitate a capitalului o dețin BC Moldindconbank; BC Mobiasbancă și BC Moldova-Agroindbank. Băncile cu cea mai mare cotă de piață după portofoliul de credite sunt BC Moldova-Agroindbank; BC Moldindconbank și BC Mobiasbancă.

Transferurile din străinătate în decembrie 2018, în scădere cu 9%

În luna decembrie 2018, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova mijloace bănești în valoare de 96,36 milioane de dolari. Această sumă este în scădere cu 9,3 la sută comparativ cu decembrie 2017. Suma este mai mică și față de transferurile din luna precedentă, noiembrie, când au constituit 103,57 milioane de dolari. Pe parcursul anului 2018, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Moldova a constituit 1266,84 milioane dolari, cu 5,6 la sută mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent, transmite IPN cu referire la datele Băncii Naționale. 42% din transferuri provin din Uniunea Europeană, 25,6%  din CSI și 32,4% din alte părți ale lumii.

● SÂMBĂTĂ, 26 ianuarie

BNM va continua în 2019 reforma cadrului de reglementare și supraveghere bancară

Banca Națională a Moldovei va continua în 2019 reformarea cadrului autohton de reglementare și supraveghere bancară. Reformele în domeniul supravegherii bancare (Basel III) sunt îndreptate spre consolidarea sectorului bancar în ansamblu și a fiecărei bănci în parte. Vor fi create condiții prealabile pentru reluarea finanțării sectorului real și pentru creșterea economică durabilă a țării, menționează instituția într-un comunicat de presă, Potrivit BNM, aceste reforme vin să asigure o guvernare corporativă sănătoasă, să transparentizeze sectorul bancar autohton în vederea atragerii potențialilor investitori și creditori, precum și să mențină sectorul bancar solid.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.