RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 21-26 octombrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 21 octombrie

În Moldova nu este rezonabil să se proceseze ouă


În Republica Moldova nu există companii care procesează ouă, deoarece aceasta nu este rezonabil când ouăle costă scump în stare proaspătă. Informaţia a fost comunicată către Vitalie Ciobanu, şeful Direcţiei politici de piaţă în sectorul zootehnic din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare. Vitalie Ciobanu a remarcat că în Moldova ouăle sunt făcute praf doar când preţul lor este de 5 lei, adică foarte mic. „Nu sunt competitive pe piaţă ouăle procesate. Producătorii nici nu sunt interesaţi să le proceseze, dacă preţul lor în stare proaspătă este mare”, a specificat şeful de la Ministerul Agriculturii. Pentru a putea produce ouă procesate, companiile producătoare au nevoie de investiţii mari în tehnologii moderne. „Avem câteva companii care procesează ouăle atunci, când acestea au preţul foarte mic, dar care se ocupă special de aceasta nu avem. Echipamentul lor este foarte vechi”, a mai spus Vitalie Ciobanu.

Investiţiile publice compensează lipsa interesului investiţional al întreprinderilor

Deşi volumul investiţiilor în active materiale pe termen lung în prima jumătate a anului curent a însumat 5,4 mlrd lei (în preţuri curente), cu o creştere de 1,5% (în preţuri comparabile) faţă de perioada similară a anului trecut, vicepremierul şi ministrul economiei Valeriu Lazăr apreciază această creştere „mult prea modestă” în raport cu necesităţile pe care le are economia naţională, iar procesul investiţional în Moldova ca unul „anemic”. „Dacă e să analizăm structura investiţiilor, vedem că 64,7% din acestea au fost efectuate din mijloacele proprii ale întreprinderilor şi persoanelor fizice. Cifra este în scădere cu 4,2% faţă de perioada respectivă a anului trecut. Întreprinderile, chiar cele care dispun de lichidităţi, preferă să le ţină în cont la bănci şi nu le investesc în dezvoltarea producţiei. Ceea ce denotă că ele se află într-o zonă de incertitudine, că îşi revin cu greu după criză”, a spus Lazăr.

Salariul continuă să fie sursa principală în veniturile populaţiei

Salariul continuă să fie sursa principală în veniturile populaţiei din Republica Moldova, a spus vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul economiei, care a prezentat într-o şedinţă evoluţia şi prognoza indicatorilor macroeconomici pe anul curent şi pe termen mediu. „Se afirmă că banii primiţi de la rudele care lucrează peste hotare salvează populaţia din Moldova. Remitenţelor le revine, într-adevăr,un rol important în bugetul multor familii, acestea au constituit 16,4 la sută în veniturile lunare ale populaţiei, conform ultimilor date privind veniturile populaţiei pe trimestru II al anului curent. Însă cea mai mare pondere în structura veniturilor populaţiei o ocupă plăţile salariale - 43,7%. Împreună cu plăţile sociale, achitate de stat ele constituie în veniturile totale ale populaţiei circa 60%. De aici preocuparea noastră de a majora salariile, de a crea acasă locuri noi de muncă bine remunerate, de a atrage prin diverse programe pe cetăţenii care lucrează peste hotare să investească economiile lor în diverse afaceri mici şi de a contribui la crearea locurilor de muncă. Totodată. locurile noi de muncă sunt create prin investiţiile din buget, precum şi resursele externe atrase, pe care le investim în infrastructură”, a spus Lazăr.

● MARŢI, 22 octombrie

Autorizaţiile de folosinţă a apei vor putea fi obţinute în 15 minute

Începând cu luna martie 2014, operatorii care gestionează resursele de apă din bazinele hidrografice vor solicita eliberarea autorizaţiilor de folosinţă a apei de la ghişeul unic sau accesând online portalul informaţional servicii.gov.md. Platforma va permite procesarea cererilor şi eliberarea autorizaţiei într-un timp restrâns. Directorul executiv al Centrului de Guvernare Electronică, Stela Mocan, a spus, în cadrul unei conferinţe de presă că, datorită acestui sistem, persoanele fizice şi juridice nu se vor mai confrunta cu proceduri complicate şi costisitoare pentru obţinerea autorizaţiilor de folosinţă a apei. Întregul proces va dura aproximativ 15 minute, a spus Stela Mocanu.

Patronatele susţin că guvernarea mimează dialogul social

Dacă guvernarea va ignora oamenii de afaceri, în câţiva ani nu va mai avea cu cine discuta despre problemele din economia ţării. Alexandru Slusari, vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatelor din Moldova (CNPM), a declarat că acum dialogul social dintre guvernare, patronate şi sindicate doar se mimează. „Dialogul social dintre patroni şi guvernare este unul formal, superficial. În unele ramuri dialogul este un pic mai bun – în agricultură şi transport, dar per ansamblu se face o mimare a dialogului. Propunerile patronilor sunt respinse, mai mult chiar, în fiecare an se introduc modificări care nu convin oamenilor de afaceri. În fiecare an, mediul de afaceri se înrăutăţeşte, deoarece nu se discută cu patronii”, a subliniat Alexandru Slusari. Vicepreşedintele CNPM admite că dialogul prost dintre patronate şi guvernare este influenţat de instituţiile internaţionale care cer să se facă anumite acţiuni pentru ca Moldova să beneficieze de granturi şi credite. „În acelaşi timp, admitem că este şi o doză de aroganţă, în fiecare an situaţia se înrăutăţeşte, dar ei nu ascultă de cererile patronilor. Există aspecte politice, influenţa organelor internaţionale şi o bună doză de incompetenţă”, a specificat Alexandru Slusari.

CNPM organizează Forumul oamenilor de afaceri din Moldova

Confederaţia Naţională a Patronatului din Moldova (CNPM) organizează Forumul oamenilor de afaceri la 12 noiembrie curent. În cadrul evenimentului vor fi prezentate rezultatele studiului „Constrângeri majore asupra mediului de afaceri din Republica Moldova” şi vor fi propuse politici pentru depăşirea problemelor. La forum vor participa Dragan Radic, senior specialist în activităţi patronale al Organizaţiei Internaţionale a Muncii, oficiul regional Budapesta, Jean-Marie Standaert, reprezentant al Programului Olandez de Cooperare Patronală – DECP. De asemenea, invitaţi vor fi reprezentanţi ai Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului, ai misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău, ale statelor care investesc în ţară, dar şi ale celor cu potenţial de investire. În cadrul forumului vor fi prezentate rezultatele studiului realizat de Expert-Grup la solicitarea CNPM – „Constrângeri majore asupra mediului de afaceri din Republica Moldova”, iar reprezentanţii patronilor din diferite ramuri vor comunica despre problemele majore cu care se confruntă business-ul în Moldova.

Salariul mediu a crescut cu aproape 10%

Câştigul salarial mediu nominal brut pentru luna august a fost de 3832,4 lei, în creştere cu 9,4% faţă de luna august a anului trecut. Potrivit Biroului Naţional de Statistică în sfera bugetară câştigul salarial mediu a constituit cu 12,5% mai mult, faţă de perioada analogică a anului trecut, iar în sectorul economic (real) cu 8,1%. Cel mai mic salariu a fost înregistrat în domeniul pisciculturii (1883 de lei), în domeniul agriculturii, economiei vânatului şi silviculturii de (2394 de lei) şi în domeniul hotelurilor şi restaurantelor de (2703 de lei). Cel mai mare salariu a fost înregistrat în domeniul activităţilor financiare (7652 de lei ), energiei electrice şi termice, gaze şi apă (6527 de lei) şi administraţiei publice (4994 de lei).

Mai mulţi agenţi economici din capitală refuză să achite taxele locale

Mai mulţi agenţi economici din capitală refuză să achite taxele locale, aprobate de Consiliul municipal Chişinău. Cu o datorie de aproape de 68 de milioane de lei faţă de municipalitate, aceştia au atacat decizia CMC în judecată. Şefa Direcţiei finanţe, Veronica Herţa a menţionat că noile taxe nu se execută. Veniturile totale în bugetul municipal, la data de 1 octombrie, au fost executate în proporţie de 95,1%, taxele locale neachitate constituie suma de 67,8 milioane lei. Aceasta a spus că nu sunt achitate în special taxele locale pentru unităţile comerciale, piaţă, publicitate şi unităţile stradale de comerţ. Şefa-adjunctă a Direcţiei comerţ, Valentina Constantinov a subliniat că Inspectoratul Fiscal de Stat a solicitat anularea mai multor taxe impuse de municipalitate, deoarece nu cad sub incidenţa Codului Fiscal. Aceasta a menţionat că în cazul în care municipalitatea va efectua modificările solicitate de Fisc, atunci la bugetul local nu vor fi încasate mai multe milioane de lei. Totodată, Asociaţia Jocurilor de Noroc are datorii de 30 de milioane de lei, ca urmare a taxei impuse de CMC pentru aparatele de casă. Şansele ca municipalitatea să obţină achitarea datoriilor sunt mici, deoarece, pe parcursul procesului de judecată, asociaţia se foloseşte de dreptul să nu achite sumele contestate.

MIERCURI, 23 octombrie

Peste 6200 de agricultori solicită compensaţii pentru diminuarea consecinţelor calamităţilor


Peste 6200 de agricultori din 30 de raioane solicită compensaţii pentru diminuarea consecinţelor calamitaţilor naturale, înregistrate în anul curent. Lista solicitanţilor de compensaţii pentru suprafeţele de culturi agricole şi plantaţii perene afectate de calamităţi a fost examinată în cadrul şedinţei Comisiei pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale. În total au fost înregistrate solicitări pentru suprafaţa de 32574,941 de hectare, pentru culturi de câmp, plantaţii multianuale şi celor de legume. Potrivit Regulamentului privind modul de compensare parţială a prejudiciului cauzat de calamităţile naturale înregistrate în anul 2013, compensaţia se acordă întreprinderilor agricole, gospodăriilor ţărăneşti şi persoanelor fizice ale căror culturi agricole au fost afectate în proporţie mai mare de 60%. Mărimea compensaţiei pentru un hectar de teren agricol afectat de calamităţile naturale va fi calculată prin raportarea sumei totale alocate la suprafaţa totală afectată mai mult de 60%, diferenţiat, în funcţie de culturile agricole afectate.

Femeile din Moldova întâmpină mai multe obstacole în dezvoltarea afacerilor, studiu

Accesul redus la finanţe, politica fiscală nefavorabilă şi concurenţa neloială sunt doar câteva dintre obstacolele în dezvoltarea afacerilor conduse de femei, arată un studiu realizat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Studiul a fost realizat pe un eşantion de 20 de femei, beneficiare ale programului BAS. Specialistul de program BERD BAS Moldova, Nadejda Mustea, a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă că, potrivit studiului, accesul redus la finanţare este cauzat de impedimente de ordin personal şi profesional. Femeile intervievate în cadrul studiului au menţionat că nu există o atitudine diferită a instituţiilor financiare după criteriul de gen, în acordarea serviciilor de creditare. De cealaltă parte, instituţiile bancare subliniază că femeile sunt mai responsabile şi mai precaute în momentul solicitării unui credit. În cadrul studiului s-a constatat, de asemenea, că persistă o neîncredere a femeilor de afaceri în instituţiile care oferă servicii de creditare, în special, în băncile comerciale.

Integrarea în economia UE va permite Moldovei să se modernizeze şi să devină competitivă

Deşi producătorii moldoveni vor trebui să activeze în condiţiile unei drastice concurenţe, în cazul aderării la Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu UE, ei vor avea de câştigat, a menţionat economistul Adrian Lupuşor, directorul Centrului Analitic Independent Expert - Grup în cadrul conferinţei „Opţiunile integraţioniste ale Republicii Moldova. În baza unor studii, elaborate de Expert – Grup, Lupuşor a menţionat că veniturile de care ar putea beneficia producătorii pentru produsele alimentare livrate pe piaţa europeană se vor majora cu 5%. Va creşte accesul întreprinderilor moldoveneşti atât pe piaţa ţărilor UE, cu pe peste 500 mln de consumatori, cât şi pe piaţa Turciei şi altor ţări, deoarece standardele comunitare sunt recunoscute pe plan internaţional. Economia Moldovei va deveni mai competitivă şi se va extinde cu 6,4 la sută. În acelaşi timp, opţiunea Uniunea Vamală Rusia Belaruşi Kazahstan va determina contractarea ei cu 4%, deoarece va interveni obligativitatea adoptării politicii vamale şi standardelor ruseşti,care nu sunt recunoscute pe plan mondial. Pe lângă barierele tarifare, exportatorii moldoveni vor trebui să se confrunte şi cu importante bariere nontarifare pe piaţa comunitară (dacă Moldova nu va avea Acord de liber schimb). Totodată, tarifele mai mari la import vor scumpi produsele de consum şi produsele investiţionale, importate din UE, ceea ce ar putea lovi în competitivitatea economiei moldoveneşti, în climatul investiţional şi bunăstarea populaţiei.

La Moldexpo a fost dat startul săptămânii agroindustriale 2013

Două evenimente de referinţă pentru sector au fost lansate miercuri, 23 octombrie, la Moldexpo: expoziţiile Moldagrotech, ediţia a XXV-a şi Farmer, ediţia a XYI-a. Viceministrul agriculturii şi industriei alimentare, Viorel Giţu, a menţionat că la aceste manifestări expoziţionale participă circa 450 de companii din Moldova şi din alte 15 ţări, inclusiv Austria, Belarus, Cehia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Polonia, Romania, Turcia , Ucraina, multe companii vin în Moldova pentru prima dată. Guţu a salutat participanţii la expoziţii şi le-a promis producătorilor locali că pe parcurs de 4 zile, cât va dura expoziţia, ei vor beneficia de consultaţii privind posibilităţile de dezvoltare şi asigurare a businessului agricol. Cele două expoziţii mari sunt completate de diverse alte evenimente conexe, precum ar fi târgul Toamna de aur şi Animal Show, toate incluse în programul săptămânii agroindustriale la Moldexpo.

● JOI, 24 octombrie

În Moldova se pierde câte un euro la fiecare kilometru de drum

Transportatorii moldoveni suferă pierderi de câte un euro la fiecare kilometru de drum din cauza infrastructurii proaste. Mai mult chiar, o bună parte din accidentele rutiere sunt cauzate de aceeaşi situaţie rea a drumurilor din ţară. De această părere este Vladimir Florea, copreşedinte-coordonator la Uniunea Transportatorilor şi Drumarilor (UTD) şi prim-vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Moldova. Vladimir Florea susţine că de când s-a schimbat conducerea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, în sfârşit, pot fi rezolvate problemele cu care se confruntă transportatorii de 5-6 ani. El a spus că acum are o viziune clară cum autorităţile intenţionează să rezolve problemele din domeniu, deoarece a fost elaborat conceptul Politicii modificărilor şi reformării ramurii de transport. Afacerile legate de transport sunt unele dintre cele mai profitabile în Moldova. Vladimir Florea a remarcat că în acest domeniu este proporţia de 50 la 50 a transportatorilor legali şi cei ilegali. Potrivit datelor UTD, bugetul de stat este prejudiciat lunar cu circa 300 milioane de lei.

În Moldova trebuie să fie îmbunătăţit managementului investiţiilor publice, studiu

Moldova are nevoie de un management mai bun al investiţiilor publice. Într-un studiu lansat de Banca Mondială - „Moldova: Analiza Cheltuielilor Publice”, sunt scoase în evidenţă ineficienţele existente în alocarea şi implementarea bugetelor capitale, care se manifestă prin analize inadecvate, distribuirea resurselor pe proiecte mici, fragmentate şi insuficient de prioritizate, precum şi perioade lungi de implementare a proiectelor. Managerul de ţară al Băncii Mondiale în Moldova, Abdoulaye Seck, susţine că studiul a fost efectuat la solicitarea Guvernului Moldovei în scopul realizării unei direcţionări mai bune a investiţiilor publice. Potrivit lui, resursele bugetare limitate ale Moldovei şi necesitatea maximizării impactului investiţiilor publice pe diverse sectoare accentuează importanţa unei alocări mai eficiente şi sporirea eficacităţii de cost în scopul atingerii unor rezultate economice mai bune, creşterii competitivităţii Moldovei şi îmbunătăţirii prestării serviciilor publice.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor în subordinea Guvernului

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a trecut din subordinea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare în subordinea Guvernului. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în cadrul şedinţe de joi, 24 octombrie, a Parlamentului. Potrivit autorilor proiectului, analiza primelor luni de activitatea a agenţiei a scos la iveală unele deficienţe în funcţionarea mecanismului de coordonare şi luare a deciziilor în procesul de exercitare de către aceasta a atribuţiilor funcţionale. S-a constatat că una din cauzele principale care influenţează eficacitatea şi operativitatea acţiunilor întreprinse de agenţie adeseori este lipsa unei autonomii reale a acestei autorităţi de control. Proiectul nu a fost susţinut de către deputaţii PCRM. Deputatul Artur Reşetnicov a spus că trecerea agenţiei în subordinea Guvernului face parte din partajările funcţiilor de către Coaliţia Pro-Europeană. În acelaşi timp, deputatul PL, Corina Fusu, a declarat că activitatea agenţiei este ineficientă şi a declarat că conducerea acesteia trebuie să fie demisă.

● VINERI, 25 octombrie

Femeile solicită mai rar credite bancare din lipsă de informaţii, specialist


Femeile sunt mai puţin implicate în procesul de accesare a finanţărilor creditare din lipsa informaţiilor. Totodată, procedura de obţinere a unui credit pentru iniţierea unei afaceri şi condiţiile impuse de bancă sperie o parte din potenţialii clienţi ai băncilor . Tot din aceste motive femeile aplică mai rar la serviciile de creditare şi cu mai multe rezerve. De această părere este, Galina Vasiliţa, specialist din cadrul unei bănci comerciale din municipiul Chişinău. Galina Vasiliţa a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă că procedurile de obţinere a unui credit nu sunt atât de complicate, însă lipsa de cunoştinţe privind elaborarea unui dosar de obţinere a creditului creează impedimente artificiale. Problema poate fi soluţionată prin organizarea mai multor seminare cu femeile de afaceri şi cele care doresc să iniţieze o afacere, în cadrul cărora să fie instruite cum trebuie să pregătească dosarul pentru bancă şi ce întrebări trebuie să adreseze în momentul când vor solicita un credit.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.