RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 21-25 iunie. Cele iunie importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● MARŢI, 21 iunie

Grupul Fujikura vine în Moldova cu o investiţie de circa 3,2 milioane de euro


Compania „Fujikura Automotive MLD” va investi circa 3,2 milioane de euro în deschiderea unei linii de producere a cablajelor pentru sectorul automotive. Compania a fost selectată în urma unui concurs public drept rezident al Zonei Antreprenoriatului Liber „Expo-Business-Chişinău”. Conform planului, procesul de producţie va începe în trimestrul III al anului 2016. Într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei se menţionează că spre sfârşitul primului an de activitate întreprinderea va crea circa 700 locuri noi de muncă, cu o majorare ulterioară a acestora până la 900 de persoane. Pentru asigurarea calităţii adecvate a producţiei, compania „Fujikura Automotive MLD” planifică efectuarea unui program de instruire a personalului angajat în câmpul muncii atât în cadrul unui ciclu intern, cât şi în cadrul întreprinderilor „Fujukura Automotive” de peste hotare. Toată producţia întreprinderii este destinată clienţilor din Uniunea Europeană.

Moldova şi China ar putea semna un acord bilateral de comerţ liber

Republica Moldova şi China ar putea semna un acord bilateral de comerţ liber. Despre aceasta a discutat vicepremierul, ministrul economiei, Octavian Calmâc cu ambasadorul Chinei la Chişinău, Zhong Yinghong. Cei doi oficiali au convenit ca iniţierea discuţiilor referitor la semnarea unui asemenea acord să fie inclusă în agenda şedinţei Comisiei moldo-chineze privind cooperarea economică, care urmează să fie organizată până la finele anului curent la Chişinău. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, Zhong Yinghong a accentuat că autorităţile chineze acordă o atenţie sporită dezvoltării relaţiilor bilaterale cu Republica Moldova şi optează pentru extinderea acestora pe diferite domenii, în special comerţ, transporturi, infrastructură, etc. În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au discutat despre dezvoltarea relaţiilor comercial-economice dintre Republica Moldova şi Republica Populară Chineză şi procesul de realizare a trei proiecte finanţate din grantul nerambursabil de 60 milioane de yuani (peste 2,6 milioane de euro) oferit de Guvernul de la Beijing.

Banca Mondială susţine extinderea activităţilor de succes ale proiectului MAC-P

Banca Mondială este dispusă să susţină extinderea activităţilor care au înregistrat succese în proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P). Ministrul agriculturii, Eduard Grama, şi reprezentanţii Băncii Mondiale, Anatol Gobjila şi Olga Sainciuc, au discutat despre semnarea unui acord de finanţare adiţională dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, documentul prevede extinderea activităţilor implementate în prima faza a proiectului, în special, în cadrul componentei „Îmbunătăţirea potenţialului de acces la pieţe”. Acordul de finanţare adiţională presupune şi o restructurare a proiectului, în vederea realocării mijloacelor rămase din componenta „Compensaţii pentru susţinerea vânzărilor” la componenta „Consolidarea managementului siguranţei alimentelor”.

Managerii incubatoarelor de afaceri oferă consultanţă antreprenorilor

Antreprenorii şi doritorii de a-şi crea o afacere au posibilitatea să obţină consultanţă profesionistă prin intermediul birourilor de suport iniţiate în cadrul incubatoarelor de afaceri din 9 raioane ale ţării. Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) a organizat prima sesiune de informare. Într-un comunicat de presă al ODIMM se menţionează că Centrul de Consultanţă în Afaceri a fost iniţiat pentru a facilita accesul antreprenorilor la informaţia privind procesul de iniţiere a unei afaceri şi de a promova oportunităţile de dezvoltare a businessului prin programele oferite de către ODIMM şi alte instituţii cu acest profil din Republica Moldova.

Modificările la Legea privind produsele petroliere nu respectă normele economiei de piaţă, IDIS

Deşi modificările şi completările la Legea privind produsele petroliere au intrat în vigoare de mai bine de 2 luni, deocamdată nu a parvenit nicio declaraţie de la producătorii agricoli privind intenţia de a importa produse petroliere pentru necesităţile  companiilor lor, a comunicat Victor Parlicov, expert  în probleme energetice la IDIS Viitorul, prezentând marţi o analiză în domeniu. Referindu-se la experienţa Croaţiei privind plafonarea preţurilor cu amănuntul a produselor petroliere, care a fost preluată de Moldova, Victor Parlicov a spus că, spre deosebire de  Croaţia, unde activează o singură companie specializată în domeniul comercializării produselor petroliere, care are şi producţie, în Republica Moldova sunt prezente pe piaţă mai multe companii, iar introducerea unui preţ plafon la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere nu se încadrează în normele economiei de piaţă.

MIERCURI, 22 iunie

Expert-Grup: Criza economică din regiunea transnistreană, agravată de decizii politice


Criza economică din regiunea transnistreană se aprofundează pe fondul reducerii cererii interne, erodarea activităţilor de export şi a divergenţelor politice majore în ajunul „alegerilor prezidenţiale” – notează Expert-Grup în cadrul ediţiei din iunie a publicaţiei Realităţi Economice Transnistrene. Indicatorul de convergenţă, care calculează gradul de apropiere dintre economiile de pe cele două maluri ale Nistrului, a coborât la 94,8% în trimestrul doi al anului 2016, faţă de 97,1% în aceeaşi perioadă a anului trecut. Totodată, autorii publicaţiei conchid că economia din stânga Nistrului, care s-a redus cu 20% în 2015, nu dă semne de revenire. Pe fondul reducerii dramatice a veniturilor populaţiei, inclusiv a remiterilor, dar şi a deficitului de valută străină, importurile s-au comprimat cu circa o treime în trimestrul al doilea al anului 2016, faţă de anul precedent.

Experţii vin cu sugestii de îmbunătăţire a noii legi a ÎMM

Proiectul noii legi privind Întreprinderile Mici şi Mijlocii (ÎMM), elaborat de Ministerul Economiei şi votat în primă lectură de către Parlament, conţine o singură măsură de susţinere a antreprenorilor. Este vorba despre instituirea controalelor consultative în primii 3 ani de activitate. Eugen Ghileţchi, expert al Institutului pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE), a menţionat în cadrul unei dezbateri publice că este insuficient pentru a înregistra un salt în dezvoltarea sectorului dat, căruia în ţările UE i se acordă un rol-cheie în creşterea prosperităţii ţărilor, dar şi a cetăţenilor. Expertul a relevat că numărul ÎMM nou create rămâne constant de la un an la altul, pe când cel al persoanelor angajate se reduce. Multe întreprinderi, dat fiind că nu au susţinere reală din partea instituţiilor statului, preferă să angajeze neoficial persoane în câmpul muncii. Micii antreprenorii se plâng pe procedurile birocratizate de obţinere a unor acte permisive pentru desfăşurarea afacerilor şi mita pe care trebuie s-o plătească.

● JOI, 23 iunie

Măsuri de consolidare a sistemului bancar


Guvernul a aprobat un proiect de lege în vederea ajustării Legii instituţiilor financiare şi a Legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali. Modificările propuse urmăresc consolidarea Băncii Naţionale a Moldovei, asigurarea unor atribuţii sporite de supervizare şi control privind băncile comerciale, acestea, la rândul lor, fiind obligate la mai multă transparenţă. Documentul prevede, printre altele, obţinerea permisiunii Băncii Naţionale a Moldovei de achiziţionare sau subscriere a acţiunilor băncilor comerciale. Totodată, BNM va avea dreptul de a institui administrarea specială, în cazul în care se constată acţiunea concertată a acţionarilor care deţin o cotă mai mare de 50% din capitalul social al unei bănci fără acordul BNM.

 Guvernul va susţine financiar inventatorii la înregistrarea creaţiilor acestora peste hotare

Inventatorii moldoveni vor putea beneficia de suport din partea statului în procesul de brevetare în străinătate a invenţiilor şi a soiurilor de plante create în Republica Moldova. Regulamentul stabileşte mecanismul de susţinere financiară a persoanelor juridice care au iniţiat procedura de brevetare externă a produselor create. Astfel, va fi asigurată sporirea capacităţilor de inovare ale instituţiilor de cercetare, ale centrelor universitare şi ale mediului de afaceri prin încurajarea brevetării invenţiilor pe plan internaţional. În baza Regulamentului, inventatorii vor putea beneficia de acoperirea parţială a cheltuielilor suportate în timpul brevetării în străinătate a invenţiilor şi a soiurilor de plante, în special, a cheltuielilor pentru achitarea taxei de depunere a cererii de brevet şi examinare a cererii, a celor ce ţin de achitarea taxei de documentare şi pentru efectuarea examinării tehnice a soiului de plantă.

Mai multe posibilităţi de dezvoltare a turismului rural

Proprietarii pot amplasa pe terenurile cu destinaţie agricolă structuri de primire turistică de tipul pensiunilor. Modificări şi completări în acest sens la Codul funciar au fost aprobate de Guvern. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Eduard Grama, a specificat că, la modul practic, nici nu e vorba de o schimbare a destinaţiei terenurilor agricole, deoarece proprietarii de pensiuni desfăşoară activitate agricolă, au în posesie livezi de fructe, plantaţii de pomuşoare, întreţin animale domestice. Pe de altă parte, permiterea amplasării pe terenurile agricole a  pensiunilor va crea noi oportunităţi de angajare în câmpul muncii în mediul rural, va  spori numărul persoanelor de la sate antrenate în activităţi neagricole, fapt importat pentru a asigura o dezvoltare rurală durabilă.

Suma de garantare a depozitelor bancare pentru persoanele fizice se majorează

Suma de garantare a depozitelor bancare ale persoanelor fizice se majorează de la 6 mii la 20 de mii de lei. Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de lege în acest sens. Deputatul neafiliat, Iurie Leancă, unul dintre autorii proiectului, a spus că iniţiativa are ca scop protejarea deponenţilor bancari. Suma de 20 de mii de lei urmează a fi acordată din Fondul de garantare a depozitelor bancare în caz de retragere a licenţei sau de lichidare a băncii.

● VINERI, 24 iunie

Vama şi Fiscul îşi intensifică colaborarea în contracararea tranzacţiilor ilicite

Un Memorandum de colaborare au semnat vineri, 24 iunie, Serviciul Fiscal de Stat şi Serviciul Vamal, pentru a impulsiona schimbul de informaţii în vederea intensificării eforturilor de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale şi a corupţiei. „Semnarea acestui Memorandum va aduce beneficii întregii societăţi. Sperăm că cei  care practică activităţi ilicite vor simţi şi mai mult presiunea organelor  respective”, a declarat în cadrul evenimentului ministrul finanţelor, Octavian Armaşu. Şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Sergiu Puşcuţă, a spus că Memorandumul semnat va permite avansarea colaborării care a existat şi până acum între cele două instituţii, concentrarea eforturilor comune pe acele segmente  unde riscul de evaziune fiscală şi de activităţi ilicite este mai pronunţat. Directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a  relevat că una din sarcinile de bază ale instituţiei pe care o conduce este de a colecta plăţile pentru drepturile de import.

● SÂMBĂTĂ, 25 iunie

Moldova a ratificat Acordul OMC privind Facilitarea Comerţului

Republica Moldova a devenit al 84-lea stat-membru al Organizației Mondiale a Comerțului care a ratificat Acordul privind Facilitarea Comerţului. Viceprim-ministrul Octavian Calmâc, ministru al economiei, a prezentat directorului general al OMC, Roberto Azevêdo, instrumentul de ratificare de către Republica Moldova a Acordului. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, Acordul privind Facilitarea Comerțului reprezintă primul acord multilateral negociat în cadrul OMC, care va oferi Republicii Moldova noi oportunităţi de acces pe pieţele internaţionale, va reduce costurile de tranzacționare, precum şi cele de optimizare a fluxului transfrontalier de mărfuri prin asigurarea unui grad sporit de siguranță a mediului de afaceri prin implementarea măsurilor de eficientizare, transparenţă, reducere a birocraţiei şi corupţiei.

Restricții pe timp de caniculă pentru autoturismele de mare tonaj

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor anunță restricții de circulație pentru transportul de mare tonaj pe drumurile naționale pe timp de caniculă. Astfel, în zilele cu temperaturi mai mari de 30 de grade Celsius, circulația autoturismelor de mare tonaj este interzisă între orele 10:00 și 20:00. Restricțiile nu vizează autoturismele care transportă pasageri, animale vii, produse de origine animală sau vegetală. Nici mașinile de intervenții urgente nu vor fi restricționate.

Roada grâului de toamnă se aşteaptă că ar putea întrece media pentru ultimii zece ani

În anul curent se aşteaptă că roada de grâu de toamnă va fi un pic mai mare decât media pentru ultimii 10 ani. Potrivit prognozelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, şi roada de floarea soarelui va fi una dintre cele mai înalte din ultimii 10 ani. Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru anul 2016 în medie pe ţară o roadă de grâu de toamnă de circa 2,8-3,1 tone/ha. Media pentru ultimii 10 ani a fost de 2,7 tone/ha.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.