RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 2 - 8 ianuarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 2 ianuarie

Reguli noi pentru producătorii care generează deșeuri de ambalaje

Reguli noi pentru producătorii care generează deșeuri de ambalaje. Începând cu 1 ianuarie 2023, doar agenții economici înregistrați în Sistemul Informațional Automatizat - Managementul Deșeurilor (SIA-MD) pot plasa pe piață mărfuri care generează în procesul utilizării deșeuri de ambalaje, anunță Ministerul Mediului într-un comunicat de presă. Scopul acestei măsuri este de a preveni sau reduce impactul negativ asupra mediului.

MARȚI, 3 ianuarie

Datoria externă brută a totalizat 8 885,50 milioane de dolari în trimestrul III

Datoria externă brută a Republicii Moldova, pe parcursul trimestrului trei al anului trecut, nu s-a schimbat esențial (+1,4 la sută față de 31 decembrie 2021). La 30 septembrie 2022 aceasta a totalizat 8 885,50 milioane de dolari. Raportul datoriei externe brute la PIB a constituit 62,1%, cu două puncte procentuale mai puțin față de 31 decembrie 2021.

Prețurile produselor petroliere înregistrează creșteri la început de 2023 -ANRE

Prețurile produselor petroliere înregistrează creșteri la început de an, anunță Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. La baza acestor majorări sunt două motive: creșterea marjei comerciale a produselor petroliere și majorarea cotelor accizelor din 1 ianuarie 2023. Acești doi factori, cumulați cu tendințele de la bursele internaționale, au generat pentru ziua de mâine, 4 ianuarie, o scumpire cu 70 de bani pentru benzină și o creștere cu 46 de bani pentru motorină. Benzina va ajunge să coste 23 de lei și 32 de bani, iar motorina 23 de lei și 64 de bani.

Forța Fermierilor cere revenirea la mecanismul restituirii accizelor pentru motorina procurată

Reprezentanții asociații obștești „Forța Fermierilor” cer de urgență ca în legislație să fie introdusă marja specială de comercializare a produselor petroliere angro, care să nu depășească 1,5 lei per litru. De asemenea, ei cer revenirea la mecanismul restituirii accizelor agricultorilor pentru motorina procurată.

Autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică a fost prelungită

A fost prelungit, până pe 31 ianuarie, termenul de valabilitate al autorizației de mediu privind gestionarea deşeurilor și al autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberată pentru SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”. Decizia în acest sens a fost emisă de către Comisia pentru Situații Excepționale.
 
CSE a prelungit până la 31 ianuarie și termenul de plată a drepturilor de import de către SA „Moldovagaz” al gazelor naturale transportate prin conducte pe parcursul perioadei aprilie-decembrie 2022.

Harta exporturilor s-a extins în sezonul agricol 2021-2022 de la 18 la aproape 30 de țări

Datele asociației Moldova-Fruct arată că harta exporturilor s-a extins în sezonul agricol 2021-2022 de la 18 la aproape 30 de țări, merele moldovenești ajungând acum în țările Uniunii Europene, în Asia Centrală, Golful Persic și Africa de Nord. Dar schimbarea nu ar fi fost posibilă dacă producătorii moldoveni nu ar fi îmbrățișat masiv în ultimii ani standarde și tehnologii occidentale.

Martie este perioada în care, după luni de depozitare în frigidere, zeci și zeci de mii de tone de mere moldovenești luau, tradițional, calea către piața rusă, dar războiul suprapus pe o serie de restricții rusești mai vechi a făcut această direcție aproape impracticabilă.

Din 1 ianuarie, dările de seamă fiscale se prezintă doar electronic

Începând cu 1 ianuarie, dările de seamă fiscale se prezintă doar în mod electronic, de către toți contribuabilii. Este vorba despre persoanele juridice sau persoane fizice care desfășoară activitate de întreprinzător sau profesională, indiferent de numărul de salariați, precum și persoanele fizice rezidente care direcţionează un cuantum procentual din impozitul pe venit calculat anual la buget.

● MIERCURI, 4 ianuarie

Marin Ciobanu: Lufthansa Cargo și Fraport, interesate să investească în Aeroportul de la Mărculești

Aeroportul Internațional Mărculești ar putea fi modernizat și folosit ca un hub logistic pentru transportarea mărfurilor necesare reconstrucției infrastructurii din Ucraina. O spune directorul Agenției de Investiții, Marin Ciobanu, potrivit căruia doi operatori internaționali cu renume mondial și-au manifestat disponibilitatea de a investi la Mărculești. Este vorba despre companiile germane Fraport și Lufthansa Cargo.

În ianuarie, gazul procurat de la Gazprom va costa 1230 de dolari pentru o mie de metri cubi

În luna ianuarie, SA „Moldovagaz” va procura de la compania rusească „Gazprom” gaze naturale la un preț de 1230 de dolari pentru o mie de metri cubi. Anunțul a fost făcut de către președintele Consiliului de Administrație „Moldovagaz”, Vadim Ceban.
 
Vadim Ceban precizează că, potrivit formulei de calculare a prețului, valoarea finală va fi determinată după data de 10 ianuarie. Întregul volum de gaze achiziționat de la furnizorul rus va fi livrat companiei „Tiraspoltransgaz” din regiunea transnistreană, inclusiv pentru producerea energiei electrice și pentru malul drept al Nistrului.

Precizări privind intrarea în țară cu mașini înmatriculate în străinătate

Începând cu data de 1 ianuarie, persoanele fizice rezidente și cele nerezidente au dreptul de a introduce mijloace de transport declarate prin acțiune și plasate sub regim vamal de admitere temporară în Republica Moldova pe un termen de până la 180 de zile într-o perioadă de 12 luni consecutive, fără excepții.

Întreprinderile afectate de criză pot solicita suport de la stat

Întreprinderile care își reduc programul de activitate urmare a crizei generate de războiul din Ucraina sau a altor situații de urgență pot beneficia de ajutor din partea Guvernului. În conformitate cu o hotărâre a Guvernului din 10 noiembrie 2021, regimul de activitate redus poate fi stabilit pentru o perioadă de până la 3 luni consecutiv, dar nu mai mult de 5 luni pe an. În acest sens, angajatorii completează un formular, pe propria răspundere, pe care îl depun la ghișeul unic de raportare electronică – www.raportare.gov.md, cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de a institui regimul de activitate redus. În baza formularului și declarației angajatorului, depuse astfel în format electronic, Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă emite o decizie de acceptare sau de refuz.

Serviciul Fiscal de Stat a încasat 55 de miliarde de lei în anul 2022

În 2022, Serviciul Fiscal de Stat a încasat 55 de miliarde de lei la bugetul public național. În creștere cu 7,7 miliarde de lei sau cu 16,4 % în raport cu perioada similară a anului precedent.

● JOI, 5 ianuarie

Andrei Spînu: Avem suficiente rezerve de gaz ca să ieșim cu bine din această iarnă

Republica Moldova este asigurată cu suficiente stocuri de gaze naturale pentru toată perioada iernii. Asigurările sunt date de vicepremierul Andrei Spînu, care spune că Energocom procură gaze pentru malul drept al Nistrului de pe piața internațională la un preț mai mic față de prețul prevăzut în contractul cu Gazprom.  În continuare, volumele de gaze din Rusia sunt livrate regiunii transnistrene, în schimb, malul drept primește energie electrică de la MGRES la un preț mai mic.

● VINERI, 6 ianuarie

În 2023 veniturile populației vor înregistra o creștere considerabilă, economist

Moldovenii și-au redus consumul și au fost economi deoarece aveau o percepție mai sumbră privind câștigurile lor financiare. În 2023, această percepție se va schimba. Oamenii vor deveni mai optimiști în acest sens, ceea ce înseamnă o restabilire a consumului, prognozează expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, într-o  analiză economică.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.