RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 2 – 6 aprilie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
[● LUNI, 2 aprilie]
[Ucraina a sistat livrarea curentului electric către Moldova]
O majorare a preţului energiei electrice este inevitabilă, însă majorarea pe care o cer furnizorii este exagerată, a declarat ministrul economiei, Valeriu Lazăr, în cadrul emisiunii „Replica” la Prime TV. Ministrul a mai spus că de la 1 aprilie Ucraina a sistat livrarea curentului electric către Moldova, dar Centrala de la Cuciurgan asigură deocamdată necesarul sută la sută. „Negocierile continuă. Noi considerăm că există încă spaţiu de manevră pentru a nu avea această majorare, dar un regret pentru noi este că o majorare este inevitabilă. S-au solicitat majorări în cazul ucrainenilor cu 23% şi din partea Staţiei de la Cuciurgan cu circa 20%. Aceasta ar însemna în valori absolute pentru primul caz 7,5 cenţi/dolari kilowatt pe oră şi în cazul Staţiei de la Cuciurgan – 7,3 cenţi/dolari kilowatt pe oră”, a menţionat Valeriu Lazăr.
[Primarul îi bănuieşte pe administratorii de pieţe de evaziune fiscală]
Primarul capitalei îi bănuieşte pe administratorii de pieţe de evaziune fiscală, spunând că există o diferenţă prea mare între taxele pe care le achită aceştia în bugetul municipal. Dorin Chirtoacă a cerut Direcţiei comerţ să prezinte la următoarea şedinţă operativă o informaţie detaliată la acest subiect. Potrivit primarului, este straniu faptul că pieţele prezintă informaţii foarte diferite în ceea ce priveşte veniturile încasate şi, ca urmare, taxele plătite în buget. „Piaţa Centrală achită cel mai mult, 5 milioane de lei pe an. Mai este şi piaţa AgroMondial, care achită peste 1 milion 500 de mii de lei. Dar sunt şi pieţe care achită circa 7 mii de lei pe an, 14 mii, 93 de mii şi aşa mai departe”, a spus primarul.
[● MARŢI, 3 aprilie]
[În acest an vor fi reparate 643 de kilometri de drumuri]
În acest an 643 de kilometri de drumuri naţionale şi locale vor fi reparate şi reabilitate. Ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Anatol Şalaru, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că drumurile vor fi reparate din investiţii externe, din bugetul de stat şi din fondul rutier. Din finanţările acordate de către Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) vor fi reabilitate 73 de kilometri de drumuri pe segmentele Chişinău-Hânceşti, Chişinău-Soroca, Bălţi-Sărăteni. Costurile lucrărilor sunt estimate la 577 de milioane de lei.
[Gas Natural Fenosa a prezentat ANRE noul contract cu Centrala de la Cuciurgan]
Gas Natural Fenosa a prezentat Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică pentru înregistrare noul contract de livrare a energiei electrice semnat cu Centrala Electrică de la Cuciurgan, a comunicat directorul general al ANRE, Victor Parlicov, într-un interviu la Radio Moldova. Contractul prevede livrarea energiei electrice la preţul de 6,9 cenţi pentru un kilowatt, cu 13,2% mai mult decât până la 31 martie. Anterior autorităţile Centralei de la Cuciurgan cereau un preţ de 7,3 cenţi pentru 1 kilowatt de energie, majorarea constituind peste 20%. Victor Parlicov a spus că cele două reţele de distribuţie a energiei din posesia statului – RED Nord şi RED Nord-Vest nu au semnat încă un contract nou pentru livrarea energiei electrice. Compania Energocom continuă în numele acestora negocierile cu Centrala de la Cuciurgan şi cu alţi furnizori.
[●MIERCURI, 4 aprilie]
[Expert-Grup recomandă elaborarea unei legi a subvenţionării în agricultură]
Măsurile de subvenţionare aplicate în prezent nu sunt suficient de concrete şi nu au o delimitare clară între alocaţiile pentru dezvoltarea afacerilor, care ar trebui să fie acordate în bază de concurs de proiecte, şi alte tipuri de plăţi şi intervenţii. Aprecierea este făcută de către autorii studiului „Evaluarea eficienţei şi transparenţei utilizării Fondului de subvenţionare a producătorilor agricoliˮ, lansat de către Centrul analitic independent Expert-Grup. În studiu se analizează măsurile de subvenţionare aplicate în anii 2006-2011, accesul producătorilor la subvenţii, cadrul instituţional şi capacitatea Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură de a gestiona aceste subvenţii. Valeriu Prohniţchi, directorul Expert-Grup, a spus că atunci când se vorbeşte despre sistemul de subvenţionare în Moldova, tradiţional se afirmă că subvenţiile sunt insuficiente, dar mai puţin se discută despre cât de adecvate sunt măsurile de subvenţionare, în ce mod sunt ele repartizate şi care este impactul asupra agriculturii şi dezvoltării rurale.
[Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură va gestiona şi fonduri externe]
Cu începere din 2013, Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) va gestiona nu doar fondurile bugetare destinate subvenţionării producătorilor agricoli, dar şi unele fonduri externe, a comunicat directorul agenţiei, Petru Maleru. Proiectul Competitivitatea în agricultură, care urmează să fie aprobat de către Consiliul de Directori al Băncii Mondiale în luna mai, prevede două componente de grant. Amândouă vor fi implementate de AIPA. Prin prima componentă va oferi sprijin financiar producătorilor agricoli pentru activităţile post-recoltare (deschiderea caselor de ambalare, construcţia depozitelor, frigiderelor de păstrare a producţiei), iar prin a doua subvenţii vor fi acordate grupurilor de producători. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare definitivează proiectul Legii privind grupurile de producători, care constituie un nou instrument utilizat în practicile europene de asociere a producătorilor – 5 şi mai mulţi – pentru a minimiza cheltuielile de producţie şi comercializare.
[● JOI, 5 aprilie]
[Publicitatea în limbi străine nu va putea fi mai mare decât în limba română]
Publicitatea exterioară într-o limbă străină nu poate fi mai mare decât în limba română. Pentru încălcarea acestei norme vor fi aplicate sancţiuni. Deputaţii au votat, joi, în lectură finală o iniţiativă legislativă a acest sens a fracţiunii Partidului Liberal. Deputatul Valeriu Munteanu a menţionat că în prezent normele lingvistice în publicitate sunt deseori ignorate, iar unele localităţi din Republica Moldova sunt împânzite de mii de panouri publicitare, anunţuri şi avize scrise în limba rusă.
[● VINERI, 6 aprilie]
[Moldova a semnat cu Ucraina pentru livrarea energiei electrice]
Ministerul Economiei anunţă că SA „Energocom” a finalizat procesul de negocieri cu „Dtek Power Trade” din Ucraina, contractul de livrare a energiei electrice în Republica Moldova fiind prelungit până la finele anului. Cantitatea de energie electrică importată va fi suficientă pentru acoperirea integrală a necesarului de consum al SA „Red Nord” şi SA „Red Nord-Vest”. Preţul energiei electrice de import este stabilit, începând cu 1 aprilie pentru toată perioada contractuală, în mărime de 0,069 dolari SUA/kWh.