RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 19 – 25 decembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 19 decembrie

Moldova va fi integrată în Platforma Energetică a UE privind achizițiile comune, vicepremier

Republica Moldova va fi integrată pe deplin în Platforma Energetică a UE privind achizițiile comune. Acest lucru va permite diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și va spori securitatea energetică a Republicii Moldova. Despre aceasta a anunțat vicepremierul Andrei Spînu, care recent a revenit de la Consiliul Ministerial a Comunității Energetice desfășurat la Viena.

Licitarea a 14 locuri aduce peste 5 milioane de lei în bugetul capitalei

Peste cinci milioane de lei vor ajunge în bugetul municipal după adjudecarea a 14 loturi pentru obținerea dreptului de încheiere a contractului pentru amplasarea unităților de comerț ambulant pe teritoriul orașului Chișinău. Luni municipalitatea a desfășurat a 18-a licitaţie deschisă. La concurs au fost scoase 30 de loturi pentru gherete, cu profilurile, inclusiv, prestări servicii de vulcanizare și balansare, prestare servicii de agrement: cursă cu obstacole și instalații grilă suspendate și prestări servicii desen decorativ corporal.

Octavian Armașu: Politica monetară a fost înăsprită pentru a diminua șocurile inflaționiste

Anul acesta a fost unul complicat, iar politica monetară a fost înăsprită pentru a diminua șocurile inflaționiste, a menționat guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) la un atelier de lucru cu membrii Asociației Investitorilor din România. Octavian Armașu a venit cu un mesaj de încurajare și de consolidare a eforturilor pentru depășirea crizelor existente și a îndemnat reprezentanții băncilor comerciale să promoveze la nivel internațional performanța sistemului bancar autohton.

● MARȚI, 20 decembrie

Hub-uri regionale de afaceri sociale vor fi create într-un proiect implementat de Keystone Moldova

Patru hub-uri regionale de afaceri sociale, dintre care unul pe malul stâng al Nistrului, urmează să fie create în cadrul unui proiect care țintește dezvoltarea antreprenoriatului social. Fiecare hub regional va fi capacitat în mai multe domenii și cel puțin 80 de întreprinderi sociale vor fi susținute de hub-urile nou create.

Nivelul de cunoștințe în rândul populației despre antreprenoriatul social este redus, studiu

Nivelul de cunoștințe în rândul populației generale despre antreprenoriatul social este redus. Peste 60% din respondenții unui sondaj nu au auzit sau nu știu dacă au auzit despre antreprenoriatul social. Și deși fiecare al cincilea intervievat a menționat că poate defini antreprenoriatul social, atunci când au fost întrebați concret dacă își pot aminti denumirea unei întreprinderi sociale, acest lucru l-au putut face doar 2%. Constatările se regăsesc în studiul sociologic „Cunoștințe, atitudini și comportamente în domeniul antreprenoriatului social din Republica Moldova”, prezentat de Keystone Moldova.

Cadrul legal pentru antreprenoriatul social trebuie îmbunătățit, studiu

Cadrul legal pentru antreprenoriatul social trebuie îmbunătățit prin elaborarea unei legi separate care să prevadă inclusiv simplificarea procesului de înregistrare, dar și de lichidare a întreprinderilor sociale. La fel, este necesar să fie stabilite clar măsurile de sprijin din partea statului, cum ar fi scutirea de TVA, scutirea de impozit pe venit, dacă întreprinderea socială activează în beneficiul public. Recomandările se conțin în studiul sociologic „Cunoștințe, atitudini și comportamente în domeniul antreprenoriatului social din Republica Moldova”, prezentat de Keystone Moldova.

● MIERCURI, 21 decembrie

Veaceslav Ioniță: 20% din produsele alimentare procurate ajung la coșul de gunoi

Republica Moldova înregistrează o risipă alimentară de peste 15,3 miliarde de lei anual. Potrivit expertului IDIS Viitorul, economistul Veaceslav Ioniță, 20% din produsele alimentare procurate de moldoveni ajung la coșul de gunoi. Cea mai mare risipă de alimente are loc în mediul urban.

Din 1 ianuarie intră în vigoare noua Lege privind activitatea de asigurare sau de reasigurare


Noua Lege privind activitatea de asigurare sau de reasigurare intră în vigoare din 1 ianuarie 2023. Document stipulează o majorare treptată a cerinței de capital minim (capital propriu) pentru societățile de asigurări, care va putea fi realizată în etape, pe parcursul a cinci ani. Totodată, actul normativ prevede și o conformare etapizată (în patru ani) la restricțiile normative privind activele admise pentru acoperirea rezervelor tehnice și la cerința de capital minim.

Comercianții online, obligați să dispună de locuri pentru returnarea mărfurilor

Persoanele care desfășoară comerț online vor fi obligate să dispună de locuri pentru returnarea mărfurilor. Prevederea se conține într-un proiect aprobat de Guvern pentru ajustarea cadrului legal aferent comerțului electronic. Proiectul prevede protecție sporită pentru consumatori în cadrul comerțului online. Vânzătorii online de produse alcoolice și personalul responsabil de livrare vor fi obligați să verifice vârsta cumpărătorului.

Exportul produselor ecologice moldovenești pe piața UE va fi facilitat

Certificatele eliberate pentru produsele agroalimentare vor fi recunoscute pe piața europeană, iar exportul producției ecologice în Uniunea Europeană va fi facilitat. Guvernul a aprobat proiectul Legii privind producția agroalimentară ecologică și etichetarea produselor ecologice.

BEI alocă 100 mln euro pentru continuarea proiectului „Moldova drumuri III”

Banca Europeană de Investiții mai alocă o sută de milioane de euro pentru suplinirea și realizarea în continuare a proiectului „Moldova drumuri III”. Cabinetul de miniștri a aprobat ratificarea contractului de finanțare cu BEI.

Fermierii susțin subvenționare în agricultură după model european, dar...

Autoritățile au venit cu o inițiativă legislativă cu privire la subvenționarea în agricultură și în mediul rural care conține prevederi împrumutate din practicile Uniunii Europene și din experiența României. Documentul stabilește măsurile de sprijin și plățile pe care le vor obține fermierii în procesul de subvenționare, o nouă clasificare a fermierilor și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească aceștia. Fermierii cred că proiectul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare este unul bun, dar spun că, pentru a fi ca în Uniunea Europeană, agricultorii ar trebui să primească plăți directe, iar fondul de subvenționare ar trebui să fie cu mult mai mare, transmite IPN cu referire la Radio Europa Liberă.

Căldură mai scumpă la nordul și sudul țării

Consumatorii din municipiul Bălți vor achita mai mult pentru agentul termic. ANRE a aprobat miercuri pentru energia termică livrată de SA „CET Nord” un tarif de 3 905 lei/Gcal, fără TVA. Noul tarif este mai mare cu 28% sau cu 853 de lei decât tariful în vigoare. Pentru agentul termic livrat de SA „Comgaz-Plus” a fost aprobat tariful de 4 806 lei/Gcal, cu 1 040 de lei mai mult (+28%) decât tariful în vigoare. Consumatorii întreprinderii „Rețelelor și Centralelor Termice Comrat” vor achita  4 355 lei /Gcal, cu 1 013 lei mai mult ca în prezent (+30%), iar cei ai SA „Apă-Canal Chişinău” – 4 271 lei /Gcal, cu 1 137 lei mai mult (+36%).

● JOI, 22 decembrie

De la politică la afaceri. Chiril Gaburici: Avem patru parcuri fotovoltaice

Fostul prim-ministru Chiril Gaburici investește în domeniul energiei regenerabile. Ex-premierul a creat alături de partenerii săi patru parcuri de panouri fotovoltaice pe tot teritoriul Republicii Moldova. Gaburici spune că afacerea este una costisitoare și devine profitabilă abia la câțiva ani de la lansare. Ex-premierul spune că Republica Moldova ar trebui să-și seteze drept prioritate ca 30% din consumul de energie să fie obținut din surse regenerabile.

Bugetul pentru 2023 nu țintește dezvoltarea țării, ci depășirea crizelor actuale

Bugetul Republicii Moldova pentru anul viitor nu țintește dezvoltarea țării, ci depășirea crizelor actuale. Potrivit economistului Viorel Gîrbu, bugetul pentru 2023 este unul „de avarie” și reprezintă un document „haotic”, care a fost adoptat nejustificat de rapid.

Perpetuarea războiului din Ucraina – cea mai mare provocare pentru Moldova în 2023, Expert-Grup

Cea mai mare provocare la adresa Republicii Moldova în anul 2023 este perpetuarea războiului din Ucraina. Concluzia se regăsește într-un studiu realizat de Expert-Grup. Potrivit experților, continuarea războiului din țara vecină va menține nivelul sporit de incertitudine în Republica Moldova, probabilitatea întreruperilor de energie electrică, iar o nouă criză a refugiaților va însemna noi costuri pentru bugetul de stat. Mai mult, în cazul ipotezei continuării războiului, experții prognozează noi majorări a prețurilor la produsele energetice.

Bonele vor putea activa în bază de patentă

Serviciile de îngrijire individualizată a copilului, dar și serviciile de îngrijire de tip familial, vor putea fi prestate în baza patentei de întreprinzător. Prevederea se conține într-un proiect de lege aprobat de deputați.

Salariu şi indemnizație în timpul concediului de maternitate

Femeile care vor lucra în perioada concediului de maternitate vor putea ridica și salariu, şi  indemnizație. Deputații au votat în lectură finală proiectul de lege prevede acest lucru.

Circa 44 de milioane de dolari pentru finanțarea bugetului de stat

Republica Moldova va beneficia de un grant în valoare de aproape 44 de milioane de dolari pentru finanțarea necesităților bugetului de stat. Parlamentul a ratificat Acordul de grant Fondul fiduciar multidonator pentru cofinanțarea Programului „Moldova, măsuri în situație de urgență, reziliență și competitivitate. Operațiunea de politici de dezvoltare”.

Moldovenii s-au împrumutat în noiembrie mai mult ca în anul trecut

În luna noiembrie, creditele noi acordate au constituit 4 353,9 milioane de lei. Cifra este în creștere cu 13% față de luna noiembrie a anului trecut. Din perspectiva termenelor de acordare, cele mai solicitate rămân a fi creditele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de aproape 43%  în totalul creditelor acordate.

Impozitul pe venit rămâne 12%

Impozitul pe venit rămâne 12% pentru toți contribuabilii persoane fizice. Guvernul a acceptat amendamentul deputatului PAS, Radu Marian. Astfel s-a renunțat la majorarea impozitului pe venit la 18% pentru persoanele fizice care înregistrează venituri mai mari de un milion lei.

Ne dorim să creăm un Parc de Inovare, Cercetare și Dezvoltare în Inginerie, director AI

Un Parc de Inovare, Cercetare și Dezvoltare în Inginerie ar putea să apară în Republica Moldova. Directorul Agenției de Investiții spune că noua entitate va fi similară parcului IT deja existent în Republica Moldova, care a dus la crearea a peste 15 mii de locuri de muncă. Marin Ciobanu spune că spre deosebire de parcul virtual IT,  Parcul de Inovare, Cercetare și Dezvoltare în Inginerie va reprezenta o platformă fizică ce va genera peste 1000 de locuri de muncă.

● VINERI, 23 decembrie

După trendul de scădere continuă a prețurilor la carburanți, se înregistrează o ușoară majorare

După trendul de scădere continuă a prețurilor la carburanți, care a rezultat cu o ieftinire în ultima perioadă de aproape 5 lei/litru, actualmente se înregistrează o ușoară majorare. Pentru perioada 24 - 26 decembrie la motorină a fost stabilit un preț de 23,06 lei/litru, pentru benzina - 22,21 lei/litru, cu 13 bani mai mult ca astăzi.

Forța Fermierilor: Ramura agricolă se află într-un mare declin


Ramura agricolă se află într-un mare declin, este decapitalizată și se confruntă cu multiple probleme generate de șirul de crize prin care a trecut. Este o situație care nu poate fi neglijată, or agricultura este ramura strategică ce asigură aproape jumătate din exportul țării, precum și peste 35% din locurile de muncă. Este ramura care, împreună cu industria alimentară, contribuie direct cu 21% în Produsul Intern Brut, dar și indirect cu circa 40%. Declarațiile aparțin reprezentanților Asociației Obștești „Forța Fermierilor”.

● SÂMBĂTĂ, 24 decembrie

Dumitru Budianschi: Țara noastră se bucură de o simpatie enormă în lume

În bugetul de stat pentru anul viitor 5,5 miliarde de lei sunt granturi oferite cu generozitate de partenerii externi ai Republicii Moldova. O spune ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi. Potrivit oficialului, guvernarea de la Chișinău se bucură de sprijinul partenerilor străini, iar acest credit de încredere trebuie valorificat la maximum, astfel încât asistența financiară neramburasabilă să fie înlocuită cu investiții în Republica Moldova.

BNM oferă date finale privind datoria externă a Moldovei în 2021

Banca Națională a Moldovei oferă date finale privind datoria externă a Republicii Moldova în anul 2021. Datoria externă brută a crescut cu 7,8% și a totalizat 8 765,61 milioane de dolari. Cifra reprezintă 64,1% raportat la Produsul Intern Brut (-6,4 puncte procentuale față de 31 decembrie 2020).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.