● LUNI, 19 august
De azi Fiscul se implică în curmarea transportului ilicit
De luni, 19 august, în decurs de o lună, Serviciul Fiscal de Stat va desfășura o acțiune de conformare benevolă a persoanelor, care practică activitate în domeniul transportului. Vitalie Sorocean, șef de direcție la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat a spus că planul acestei acțiuni a fost elaborat în comun cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și subdiviziunile de resort ale Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, pe parcursul acțiunii, colaboratorii inspectoratelor fiscale teritoriale vor efectua verificări în preajma autogărilor, precum și locurilor de unde pornesc rutele internaționale de transport călători. Conform unor date, numai din Chișinău zilnic sunt transportați cu rute ilicite sau fără bilet 600-800 de călători, iar prejudiciul se ridică la 1mln lei.
Ministerul Agriculturii îi îndeamnă pe apicultori să se unească în asociaţii
Apicultorii sunt îndemnaţi să creeze asociaţii pentru a putea beneficia ulterior de diferite fonduri şi ajutoare. Apelul vine din partea viceministrului agriculturii şi industriei alimentare, Ion Sula, care s-a întâlnit cu mai mulţi apicultori luni, 19 august, când aceştia îşi sărbătoresc ziua profesională. Apicultorii de la Orhei au recunoscut că, fără o asociaţie funcţională în raion, nu are cine să-i îndrume când au nevoie de ceva sau când se confruntă cu anumite probleme pe care nu le pot rezolva individual. Viceministrul le-a răspuns că iniţiativa creării asociaţiei trebuie să le aparţină. „Acum e altă situaţie, ministerul nu mai dictează agricultorilor cum să acţioneze. Iniţiativa trebuie să vine de la voi”, a subliniat oficialul. Ion Sula a mai spus că, până la sfârşitul anului, va fi adoptată legea care prevede funcţionarea grupurilor de agricultori. Aceste grupuri vor fi formate din cel puţin 5 agricultori care se vor angaja să producă o anumită cantitate de miere. Viceministrul a explicat că o astfel de necesitate apare deoarece Moldova nu poate să exporte câte puţin. Are nevoie de cantităţi mari de produse agricole, de calitate bună. Anul trecut Moldova a exportat circa 700 de tone de miere. E de menţionat că în 2012 a fost mai puţină miere din cauza secetei. În acest an se aşteaptă că albinele vor produce cu 30% mai multă miere.
Traian Nechifor, noul Country Manager Coca-Cola Republica Moldova
Coca-Cola Hellenic anunţă că, începând cu 1 septembrie, Traian Nechifor va ocupa poziţia de Country Manager pentru Republica Moldova, unde va coordona funcţiunile de financiar, resurse umane şi relaţii publice, aprovizionare şi marketing. Traian Nechifor este în prezent National Field Sales Manager Coca-Cola HBC România, are o experienţă de peste 18 ani în cadrul companiei şi este din 2011 membru al echipei extinse de senior management a acesteia.
● MARŢI, 20 august
Începe recoltarea sfeclei de zahăr
Agricultorii din raioanele Făleşti, Ungheni şi Sângerei încep recoltarea sfeclei de zahăr. Lucrările ar putea dura 2-3 săptămâni. Producătorii se îngrijorează însă că, din cauza solului prea uscat, ar putea ceda combinele. Preşedintele Asociaţiei producătorilor de sfeclă de zahăr, Nicolae Moraru, a declarat că în nordul ţării situaţia este mai bună, dar nu se ştie cum se pot schimba lucrurile în condiţiile în care pentru următoarele zile este anunţată caniculă. Nicolae Moraru spune că practic toţi producătorii sunt de acord să înceapă recoltarea timpurie a sfeclei pentru a nu pierde roada care s-a făcut până acum. Anul acesta se aşteapta o recoltă cu 50% mai mare faţă de anul trecut.
Facturile de plată pentru gazele consumate pot fi recepţionate şi prin email
Din această lună, august, consumatorii casnici din municipiul Chişinău pot beneficia de un serviciu nou de recepţionare prin email a facturii de plată pentru gazele naturale consumate. Persoanele interesate de această posibilitate vor trimite un email la adresa: factura.email@moldovagaz.md, care să conţină date despre consumator – numele, prenumele, numărul contului personal şi adresa electronică la care să fie expediată factura.
Către 2020 agricultura ecologică va fi practicată pe 15% din terenurile arabile
Către anul 2020 agricultura ecologică va fi practicată pe 15% din terenurile arabile din Republica Moldova. În prezent aceasta ocupă o suprafaţă de 53 de mii de hectare sau 3,6% din terenurile arabile. Informaţia a fost prezentată în cadrul unui atelier de lucru de către Iurie Senic, şef de secţie la Ministerul Agriculturii. În anul 2012 au fost comercializate 18 mii de tone de produse ecologice crescute în Moldova, în valoare de 15 milioane de euro. În special este vorba de grâu, porumb floarea soarelui, soia. În ultimul timp se fac eforturi de a introduce în circuitul producţiei ecologice şi culturile oleaginoase (levănţica), dar şi pomuşoarele. „Producătorii trebuie să înţeleagă că eforturile lor nu sunt zadarnice, producţia ecologică este tot mai mult întrebată pe piaţa externă. Va veni şi ziua când aceasta va fi solicitată şi pe piaţa internă, deşi este mai scumpă”, a subliniat specialistul.
A fost semnat contractul de construcţie a gazoductului Ungheni-Iaşi
Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a semnat cu ofertantul câştigător contractul de realizare a lucrărilor de construcţie a celor 11 km de gazoduct pe teritoriul Republicii Moldova şi a staţiei de măsurare a gazelor. Recent Comisia de evaluare a decis acordarea contractului consorţiului de companii din România JV Habau Pipeline Systems SRL (fondator fiind Habau Hoch-und Tiefbaugesellschaft m.b.H, Austria), Inspet SA şi IPM-Partners România SRL. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, în ceea ce priveşte aspectul financiar al ofertelor examinate în cadrul Comisiei de evaluare, din cele 3 oferte calificate din punct de vedere administrativ şi tehnic, oferta de preţ prezentată de consorţiul câştigător a fost cea mai mică, constituind 6,65 milioane de euro. Ministerul mai informează că ofertantul a executat numeroase proiecte de construcţie a gazoductelor de categorie magistrală cu diametrul de 500-1400 mm, precum şi a unor staţii de comprimare a gazelor naturale. De asemenea, ofertantul a executat şi proiecte de construcţie a gazoductelor cu subtraversarea râurilor.
Vinăria Bostavan a lansat trei colecţii de vinuri
Vinăria Bostavan a lansat trei colecţii de vinuri. Fiecare se adresează unui segment separat de consumatori. Colecţia „Bostavan” este destinată consumatorului tradiţional şi practic, colecţia „Cocori” pune accentul pe consumatorii tineri şi non-conformişti, iar colecţia „Via Etulia” este predestinată consumatorului rafinat. Colecţia de vinuri Bostavan provine din microzonele Etulia şi Oneşti. Podgoriile Etulia ocupă o suprafaţă totală de 850 de hectare.
Calea Ferată din Moldova are director nou
Andrei Domaşcan este noul director al ÎS „Calea Ferată din Moldova”. Informaţia a fost confirmată pentru IPN de către viceministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Vladimir Cebotari. Andrei Domaşcan a fost ales din 3 candidaţi. Până acum, el a ocupat funcţia de director al Grupului Keramin. Fostul director al întreprinderii, Vitalie Struna, a fost eliberat din funcţie la mijlocul lunii iunie, printr-un ordin al ministrului Vasile Botnari.
●MIERCURI, 21 august
În Moldova va fi creată o platformă de dialog cu investitorii germani
Sub egida Ambasadei Germaniei şi a Ministerul Economiei, la Chişinău va fi organizată o platformă de dialog cu investitorii germani în vederea îmbunătăţirii mediului de afaceri din ţară. Propunerea a fost făcută în cadrul unei întâlniri a vicepremierului Valeriu Lazăr, ministru al economiei, cu ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, Matthias Meyer. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, ambasadorul a declarat că ţările europene vor să contribuie la parcursul european al Republicii Moldova, fiind de acord că este important să fie atraşi cât mai mulţi oameni de afaceri din vest, care să contribuie la stabilizarea situaţiei social-economice, evidenţiind astfel avantajele integrării europene.
În iunie salariul a fost în scădere
În luna iunie, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 3859 de lei, în scădere cu 1,4% faţă de luna iunie a anului trecut, arată datele Biroului Naţional de Statistică. În sfera bugetară câştigul salarial mediu a constituit 3696,4 lei (minus 18,9% faţă de iunie anul trecut), iar în sectorul economic real – 3924,6 lei (plus 8,5% faţă de iunie anul trecut). Micşorarea câştigului salarial în sectorul bugetar se explică prin faptul că în acest an în instituţiile de învăţământ sumele calculate pentru concediile anuale se reflectă separat pentru fiecare lună de concediu, spre deosebire de anul trecut, când plăţile respective erau trecute în luna când erau calculate, adică în luna iunie. Acest fapt a influenţat scăderea ritmului de creştere a câştigului salarial în sectorul bugetar.
● JOI, 22 august
Schimburile comerciale dintre Moldova şi Ucraina au crescut cu peste 11% în 2013
În primele 6 luni ale anului 2013 schimburile comerciale între Republica Moldova şi Ucraina s-au majorat cu 11,07%. Potrivit datelor din anul 2012 şi din prima jumătate a anului 2013, Ucraina ocupă locul 3 privind volumul de export în Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei Ucrainei la Chişinău, Serviciul Naţional de Statistică al Ucrainei a informat că, în perioada ianuarie-august 2013, schimbul comercial dintre cele două state a constituit peste 462 de milioane de dolari. În timp ce exportul ucrainean în Moldova a crescut cu peste 16% faţă de perioada similară a anului precedent, importul din Moldova s-a diminuat cu 22%. Potrivit datelor disponibile la 1 aprilie 2013, suma totală a investiţiilor moldoveneşti în Ucraina a constituit 34,5 milioane de dolari.
Pierderile producătorilor agricoli de pe urma calamităţilor naturale vor fi parţial compensate
Guvernul va aloca 16 milioane de lei din fondul său de rezervă pentru diminuarea consecinţelor calamităţilor naturale din anul 2013. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a spus că în lunile mai, iunie şi iulie au fost înregistrate 38 de zile cu ploi torenţiale şi grindină, care au cauzat pagube materiale culturilor agricole în 6 oraşe şi 187 de sate din 28 de raioane . În total au avut de suferit 70 de mii de hectare de culturi agricole, iar prejudiciul se estimează la 540 de milioane de lei, conform datelor prezentate de către direcţiile agricole rationale. Potrivit regulamentului aprobat de Guvern, mijloacele financiare vor fi direcţionate pentru compensarea parţială a pagubelor întreprinderilor agricole, gospodăriilor ţărăneşti (de fermier) şi persoanelor fizice ale căror terenuri au fost afectate în proporţie de 60%. Mărimea compensaţiei va atinge 400 de lei pentru un hectar de culturi de câmp şi de 1230 de lei pentru un hectare de legume sau culturi perene. Listele beneficiarilor vor fi perfectate până la 1 septembrie, de către comisiile formate din reprezentanţii MAIA, Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, asociaţiilor de producători.
Producătorii moldoveni i-au relatat ministrului agriculturii despre tentativa de a monopoliza exportul în Rusia
Un grup de reprezentanţi ai producătorilor moldoveni şi exportatori ai producţiei pomilegumicole au cerut ministrului agriculturii şi industriei prelucrătoare al Republicii Moldova, Vasile Bumacov, să întreprindă măsuri urgente în vederea contracarării tentativelor de monopolizare a exportului în Federaţia Rusă. După cum i-au relatat publicaţiei participanţii la întrevederea cu ministrul, care s-a desfăşurat pe 21 august fără participarea presei, Bumacov „a rămas uimit, când a auzit de acţiunile unui grup de cetăţeni din Moldova şi din Rusia, antrenaţi în monopolizarea exportului de fructe şi legume în Rusia”. După cum afirmă preşedintele Uniunii producătorilor agricoli, UniAgroProtect, Alexandru Slusari, care a participat şi el la întrevederea cu ministrul, „dacă până la mijlocul săptămânii viitoare autorităţile republicii nu-şi vor demonstra interesul în a elimina constrângerile din domeniul exportului, noi vom întreprinde măsuri mai drastice”. Potrivit ziarului, cu începere de la mijlocul lunii august, reprezentanţii terminalelor vamale ruseşti au început să perceapă taxe ilegale de la firmele exportatoare moldoveneşti şi de la partenerii importatori din Rusia. O colectare nemotivată de bani de la companii este efectuată, de asemenea, de către un grup de persoane pe teritoriul Republicii Moldova. Aceste acţiuni, consideră exportatorii, pot fi folosite în scopul edificării unor scheme ilegale în scopul monopolizării exportului producţiei de fructe şi legume în Federaţia Rusă.
Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă a depăşit nivelul de 120%
În primul semestru al anului curent, numărul utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă a depăşit cifra de 4,2 milioane. La o sută de locuitori le revin în medie 120 de cartele SIM, ceea ce înseamnă că o parte din utilizatori deţin câte două sau mai multe cartele SIM, arată datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). La 1 iulie curent, numărul utilizatorilor activi de telefonie mobilă a ajuns la peste 3,6 milioane, iar al celor pasivi (care în ultimele trei luni nu au consumat şi nu au achitat niciun serviciu de telefonie mobilă) era de 684,3 mii. În prima jumătate a anului curent, valoarea cotelor de piaţă a celor trei furnizori de telefonie mobilă nu au suferit modificări esenţiale. Cea mai mare cotă de piaţă, în funcţie de cifra de afaceri, de 71,2%, a fost deţinută de SA „Orange Moldova”. SA „Moldcell” şi SA „Moldtelecom” le-au revenit cote de piaţă estimate la 24,6% şi, respectiv, 4,3%.
● VINERI, 23august
Trei sensuri giratorii vor fi construite pe şoseaua Sărăteni-Soroca
Pe şoseaua Sărăteni-Soroca vor fi construite trei sensuri giratorii, în cadrul unui proiect al Programului „Compact”. Despre aceasta a comunicat Frederich Huster, managerul proiectului companiei Strabag, care efectuează lucrările de reparaţie a drumurilor. Primul sens giratoriu va apărea la intersecţia celor două drumuri naţionale din satul Gura Camencii, raionul Floreşti, considerată drept una dintre cele mai periculoase din ţară, întrucât aici au avut loc mai multe accidente de circulaţie. Celelalte două vor fi construite la Rogojeni şi la intersecţia Drochia-Otaci, raionul Soroca.
Producţia de seminţe pentru floarea-soarelui şi cereale depăşeşte necesităţile interne
În Moldova au fost produse în anul curent seminţe pentru floarea-soarelui şi de cereale cu 10% mai mult decât cererea. Astfel, necesitatea de material semincer va fi acoperită de producţia autohtonă. Declaraţiile au fost făcute de ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, în cadrul unui tur pentru presă la „Staţiunea Didactico- Experimentală Chetrosu”. Oficialul susţine că în anul curent recolta estimativă de seminţe va constitui 140 de mii de tone. Vasile Bumacov a menţionat că în trecut Moldova era cel mai mare producător de seminţe din statele URSS. Întrucât în ultimii ani acest sector a fost delăsat, s-a cerut modificarea legislaţiei şi aprobarea unei legi privind seminţele. Ministerul Agriculturi a lansat o campanie de seminare la această temă. De asemenea, agricultorii au posibilitatea să vadă personal cum se dezvoltă seminţele pe câmpurile demonstrative.
Conformarea benevolă a contribuabililor este în centrul reformei administrării fiscale
Numărul controalelor efectuate la agenţii economici în ultimele trei luni s-a micşorat faţă de perioada respectivă a anului trecut de la 1110 la 640. A crescut şi randamentul controalelor, a raportat, vineri, şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Prisăcaru, într-o conferinţă de presă prilejuită de împlinirea a 100 de zile de la învestirea sa în această funcţie. Potrivit şefului de la FISC, accentul a fost pus pe informarea şi educarea contribuabililor în vederea majorării nivelului de conformare benevolă la prevederile legislaţiei fiscale. Se lucrează şi la îmbunătăţirea calităţii serviciilor prestate contribuabililor, la reducerea costurilor de îndeplinire a obligaţiilor fiscale prin implementarea unor noi produse informaţionale.
● SÂMBĂTĂ, 17 august
A început recoltarea florii-soarelui. Canicula a tăiat din roadă
Agricultorii au început să recolteze floarea-soarelui. Deşi iniţial prognozele erau mult mai optimiste, canicula şi lipsa de precipitaţii în luna august au redus din aşteptările agricultorilor. Chiar şi aşa, se aşteaptă un volum global de 500 de mii de tone de seminţe, de două ori mai mult ca anul trecut. „Cantitatea va fi suficientă pentru a asigura pe deplin necesităţile din interiorul ţării şi pentru a exporta cantităţi mari de floarea-soarelui şi de ulei peste hotarele ţării. Circa 25% din exportul Republicii Moldova îl constituie uleiul din seminţele de floarea-soarelui”, a remarcat ministrul agriculturii, Vasile Bumacov, la evenimentul de lansare a recoltării în satul Chetrosu, Anenii Noi.
Economia Moldovei suferă din cauza lipsei de forţă calificată de muncă, opinie
Moldova se confruntă cu o lipsă a forţei de muncă calificată, de aceea autorităţile trebuie să aibă o strategie cum să-i facă pe tineri să aleagă meseriile necesare pentru economia ţării şi să-i convingă să rămână în ţară să muncească. Sugestia vine de la preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Oleg Budza. Oleg Budza a declarat că în cei 22 de ani de când Moldova şi-a declarat independenţa, în domeniul economic nu ne putem lăuda cu realizări importante. „Da, am devenit independenţi, avem imn, drapel, dar omul nu trăieşte doar cu politică şi emoţii, el are nevoie de hrană, copiii să fie asiguraţi, să aibă servicii ieftine etc. Da, în această perioadă s-au făcut lucruri necesare pentru dezvoltarea economică a ţării, precum privatizarea, dar şi acum simţim că au fost făcute greşeli”, a spus liderul sindicaliştilor. O problemă, spune sindicalistul, sunt şi studiile superioare, deoarece în Moldova există zeci de universităţi private, care eliberează diplome, nu şi garanţii că cel care a primit diploma are cunoştinţele necesare. „Pentru Moldova cea mai gravă problemă constă în plecarea masivă a populaţiei apte de muncă. 30% din persoanele care au plecat nu se mai întorc, noi pierdem populaţia activă, îmbătrânim, sunt tot mai mulţi pensionari, iar un salariat întreţine mai mult de un pensionar, pe când norma este de 3 salariaţi la un pensionar. Dacă va continua exodul populaţiei, s-ar putea să ajungem la 500 de mii de salariaţi şi peste un milion de pensionari”, a remarcat Oleg Budza. Liderul sindicatelor menţionează că s-au întâmplat şi lucruri pozitive. S-a schimbat mentalitatea oamenilor, în Moldova au venit şi companii cu capital străin, iar cetăţenii care muncesc la acestea primesc salarii mari şi au condiţii bune de muncă.
Proiectul IFAD a finanţat construcţia unui drum în oraşul Cimişlia
În oraşul Cimişlia a fost construit un drum cu lungimea de 1,5 km, care face legătura dintre o cooperativă de agricultori şi drumul central. Drumul a fost construit prin contribuţia Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD) al Naţiunilor Unite, care din 2001 până în prezent a acordat peste 60 de milioane de dolari pentru realizarea proiectelor de menire socială în Moldova. În oraşul Cimişlia, 25 de agricultori s-au unit într-o cooperativă şi au plantat circa 80 hectare de vie şi peste 100 de hectare de pomi fructiferi. Podgoria şi livada se află în afara oraşului, iar timp de 12 ani, de când acestea au fost înfiinţate, nu a existat un drum bun care să facă legătura cu drumul central. „Nicio întreprindere nu venea cu maşina proprie să cumpere struguri şi fructe de la noi. Când începea să plouă, oamenii trebuiau să fugă 1,5 kilometri până la şosea ca să poată fi luaţi de transport şi duşi pe acasă. Roada o scoteam de aici cu tractoarele. Când era pământul ud, acestea se împotmoleau”, a menţionat Gheorghe Baban, liderul cooperativei de agricultori. Victor Roşca, directorul unităţii de implementare a proiectului IFAD în Moldova, a comunicat că fondul, pe lângă agricultură, are şi o componentă ce ţine de dezvoltarea infrastructurii. Pentru construcţia drumului din Cimişlia s-au cheltuit 1,7 milioane lei, iar beneficiarii au contribuit cu 20% din această sumă.
Elita a fost în măsură să genereze un model propice de dezvoltare economică, Valeriu Lazăr
Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, consideră că elita politică şi economică din Moldova a fost în măsură să genereze un model de dezvoltare economică care corespunde posibilităţilor şi resurselor ţării şi care poate îmbunătăţi substanţial nivelul de viaţă al cetăţenilor. Oficialul a făcut declaraţiile într-un interviu pentru Radio Moldova. Potrivit lui Valeriu Lazăr, modelul identificat se bazează pe crearea unui mediu favorabil de afaceri, care ar permite atragerea investiţiilor străine şi locale, crearea locurilor de muncă şi producerea mărfurilor şi serviciilor competitive pentru export şi piaţa locală. Unul dintre obiectivele principale ale Guvernului este crearea locurilor noi de muncă. „În 22 de ani foarte mulţi cetăţeni au plecat acolo unde sunt condiţii bune. Dacă e să descifrăm ecuaţia cu crearea locurilor de muncă, aceasta însemnă să atragem investiţii pentru a amenaja aceste locuri de muncă, ca să existe condiţii normale, să fie bine remunerate. Acesta se face cu investiţii. Iar pentru atragerea investiţiilor trebuie să lucrăm în permanenţă, să eliminam tot felul de bariere şi atunci vor veni acasă şi o parte din oamenii plecaţi”, a mai spus vicepremierul. Valeriu Lazăr spune că, prin aplicarea acestui model, la Bălţi au fost create 3000 de locuri noi de muncă, la Ungheni – peste o mie. Sunt diverse proiecte realizate de oamenii de afaceri străini şi locali în sectorul agrar, proiecte de dezvoltare regională.