RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 19 – 24 aprilie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
[● LUNI, 19 aprilie]
[Preţurile producţiei industriale sunt în creştere]
Preţurile producţiei industriale în Republica Moldova sunt în creştere. În martie 2010 acestea s-au majorat faţă de februarie curent cu 0,3%, iar în raport decembrie 2009 – cu 5,0%. Potrivit sursei citate, în industria extractivă preţurile s-au majorat faţă de decembrie 2009 cu 2,2%, iar faţă de februarie 2010 – au rămas la acelaşi nivel. Şi industria prelucrătoare a înregistrat în această perioadă o creştere de preţuri cu 3,4% faţă de decembrie 2009 şi cu 0,2% – faţă de februarie curent.
[Transportatorii încep să revină la volumele de lucru de până la criză, preşedintele UTD]
„Transportatorii încep să revină la volumele de lucru de până la criză, deşi nu se întâmplă în ritmul în care am dori”, a declarat preşedintele Uniunii Transportatorilor şi Drumarilor (UTD), Eugen Daţco. „Dacă la începutul anului 2009 transportatorii, în special cei de mărfuri, îşi stopase în bună parte activitatea, în primele trei luni ale anului curent aceştia au semnat noi contracte. Şi numărul de rute efectuate în transportul de pasageri a crescut puţin”, a menţionat Eugen Daţco.
[● MARŢI, 20 aprilie]
[Armonizarea legislaţiei concurenţei la standardele europene se desfăşoară lent, experţi]
Moldova trebuie nu doar să armonizeze legislaţia în domeniul concurenţei la standardele europene, dar să şi promoveze o concurenţă loială şi eficientă pe piaţă, astfel ca toţi consumatorii să beneficieze de o varietate de produse şi servicii de calitate, la preţuri rezonabile. Şeful Delegaţiei Uniuni Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel, a făcut această declaraţie la conferinţa de lansare a studiului „Armonizarea legislaţiei Republicii Moldova la standardele UE în domeniul concurenţei. Studiul a fost realizat în cadrul proiectului „Suport la implementarea acordurilor dintre Republica Moldova şi UE”, finanţat de UE. Costul proiectului este 5,3 milioane de euro.
[Managementul Eventis nu a fost suficient de agresiv, directorul ANRCETI]
„Una dintre cauzele care au generat insuccesul companiei Eventis Moldova este că managementul acesteia nu a fost suficient de agresiv”, a declarat la o conferinţă de presă Sergiu Sâtnic, directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). Agenţia a suspendat pentru două luni licenţa operatorului de telefonie mobilă, în baza unei cereri depusă de acesta, a spus Sergiu Sâtnic. Timp de aproximativ o lună, instanţa de judecată urmează să se pronunţe în privinţa legalităţii acţinilor creditorilor, ca ulterior să se aducă claritate asupra datoriilor pe care le are compania.
[●MIERCURI, 21 aprilie]
[Experţii se aşteaptă la o revigorare a exporturilor de confecţii]
Cota produselor cu marcă proprie (brand) din industria confecţiilor şi textililor urmează să fie sporită în următorii ani până la 50%, susţine Maria Gheorghiţă, manager al proiectului „Creşterea competitivităţi şi dezvoltarea întreprinderilor. Potrivit Mariei Gheorghiţă, acest sector a înregistrat creşteri constante în ultimii ani, atât în ceea ce priveşte volumul producţiei, cât şi vânzările – de aproximativ 5 ori faţă de anul 2000.
[● JOI, 22 aprilie]
[Competenţa gestionării sistemelor de irigare va fi transferată asociaţiilor utilizatorilor de apă]
Agenţia „Apele Moldovei” urmează să transfere asociaţiilor utilizatorilor de apă pentru irigare (AUAI) competenţa de gestiune a sistemelor de irigare. În acest context, crearea cadrului juridic pentru activitatea acestora este foarte importantă, a declarat ministrul mediului Gheorghe Şalaru, comentând proiectul Legii cu privire la asociaţiile utilizatorilor de apă pentru irigare, aprobat de guvern. Ministrul a precizat că acest transfer de competenţe este o condiţie prevăzută şi în programul Compact, finanţat pe bază de grant de Corporaţia SUA Provocările Mileniului. Din cele 262 de milioane de dolari acordate Moldovei pentru implementarea acestui program, 80 de milioane sunt pentru reabilitarea a 11 sisteme de irigare, care va permite irigarea unei suprafeţe 15 mii de hectare.
[Au început negocierile pentru acordul cu UE privind mărfurile cu origine controlată]
Cabinetul de miniştri a aprobat iniţierea negocierilor privind semnarea Acordului între guvernul Republicii Moldova şi Uniunea Europeană privind protecţia indicaţiilor geografice ale produselor agricole şi alimentare. Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a spus că în contextul negocierilor Acordului de Liber Schimb cu UE, lansarea cărora este preconizată pentru anul curent, Uniunea Europeană a solicitat Republicii Moldova să elaboreze şi să semneze un document privind produsele cu denumiri de origine controlată sau indicaţii geografice.
[● VINERI, 23 aprilie]
[Republica Moldova are un potenţial enorm pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii, consilier UE]
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare beneficiază deja de câteva luni de asistenţa consilierului european Waldemar Sochaczewski, vicedirectorul Agenţiei pieţei agricole de pe lângă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a Poloniei. Potrivit ministrului moldovean al agriculturii, Valeriu Cosarciuc, expertul european, împreună cu şefii de direcţii ale ministerului, au identificat deja problemele majore ale sistemului agricol din Republica Moldova. „Printre priorităţi sunt activitatea în cadrul grupului sectorial pentru Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, securitatea alimentară, lansarea activităţii Agenţiei pentru intervenţii şi plăţi în agricultură, fortificarea serviciului de supraveghere a pieţei şi statisticii agricole, şi crearea infrastructurii pieţei”, a declarat Valeriu Cosarciuc.
[Fondurile donatorilor străini pentru reparaţia drumurilor vor fi valorificate începând cu anul viitor]
Tenderele pentru selectarea antreprenorilor care vor repara drumurile din republică din fondurile europene vor fi desfăşurate în a doua jumătate a anului. Tot atunci vor începe şi lucrările de proiectare. Astfel că, cel mai probabil, în acest an nu se vor cheltui bani din creditele şi granturile europene obţinute în aceste scopuri, a declarat ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Anatol Şalaru. Potrivit ministrului, deocamdată nu s-a calculat ce sumă din banii negociaţi cu donatorii externi pentru Republica Moldova (1,9 miliarde de euro) va reveni infrastructurii drumurilor.
[Agenţi economici, nemulţumiţi de aplicarea preţurilor indicative în vamă]
Mai mulţi agenţi economici prezenţi la o masă rotundă vineri, 23 aprilie, la Ministerul Economiei, s-au arătat nemulţumiţi de preţurile indicative/orientative aplicate în vamă pentru mărfurile importate. În opinia lor, aceste preţuri contribuie la majorarea preţurilor finale de comercializare a produselor pe piaţa internă. Marian Teleucă, directorul unei companii care operează importuri, a spus că inspectorii vamali „taxează nu numai peştele importat, dar şi apa sărată din Marea Baltică”. Unele companii, la care sunt angajate persoane cu dizabilităţi, beneficiază de scutiri de taxe şi importă volume mult mai mari decât le permite capacitatea de procesare, a spus Marian Teleucă.
[● SÂMBĂTĂ, 24 aprilie]
[În sudul ţării s-a deschis o întreprindere de producere a uleiului cu o capacitate de 150 de mii de tone pe an]
În oraşul Ciadîr-Lunga a fost inaugurată întreprinderea de producere a uleiului vegetal ÎM „Trans Oil Refinery” SRL, construcţia căreia a început în anul 2007 în baza Combinatului de produse cerealiere „Aur alb”. Investiţiile totale se cifrează la 15 milioane de dolari. „Trans Oil Refinery” face parte din grupul „Trans Oil Group of Companies”, care activează pe piaţa cerealieră şi a culturilor vegetale din Republica Moldova, Ucraina, Rusia şi Kazahstan.