RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 18-22 ianuarie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
[● MARŢI, 18 ianuarie]
[ANRE continuă audierile în problema majorării tarifelor la gaze]
Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică a continuat audierile în problema scumpirii gazelor. Preşedinte SA Moldovagaz, Alexandr Gusev, a explicat solicitarea de majorare a tarifelor prin creşterea cu peste 11% a preţului de achiziţie a gazelor în trimestru I al anului curent, faţă de trimestru IV al anul trecut, dar şi prin sporirea cu 8% a lungimii reţelelor de gaze şi cu 4% a numărului de consumatori. Aceste din urmă două circumstanţe solicită cheltuieli suplimentare de întreţinere a reţelelor, de instalare a contoarelor la noii consumatori, alte cheltuieli legate de reparaţii curente. De asemenea, directorul Moldovagaz a invocat şi un alt factor important care urmează a fi luat în calcul, deprecierea leului faţă de dolar, valută în care se fac achitările pentru gaze.
[KMPG Moldova a provocat instituţiile bancare la o dezbatere privind implementarea IFRS]
Un grup de experţi ai Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) elaborează conceptul trecerii la raportările XBRL (eXtensible Business Reporting Language), pe care urmează să-l prezinte băncilor comerciale până pe 12 februarie. La mijlocul lunii februarie va fi anunţat un tender pentru contractarea unui consultant, iar din aprilie va începe procedura propriu-zisă de implementare a raportărilor XBRL, care ar trebui încheiată până la sfârşitul anului. Cu titlu de proiect-pilot XBRL vor fi implementate mai întâi în trei bănci, diferite ca mărime, pentru a evidenţia probleme care pot apărea în proces şi pentru a identifica soluţii de depăşire a acestora. După aceasta procesul va fi extins pentru întreg sistemul bancar.
[Tarifele la gaze vor fi aprobate la sfârşitul săptămânii]
Gazele s-ar putea scumpi cu 17,6%. Directorul SA Moldovagaz, Alexandr Gusev, a precizat că, dacă ANRE va aproba majorarea tarifului cu 17,6%, aceasta va fi pentru anul în întregime. Modificări în tarif ar putea să intervină doar în situaţii neordinare.
Victor Parlicov, directorul general al ANRE, a spus că solicitarea furnizorului de gaze va fi examinată detaliat. Cursul valutar urmează să fie luat în calculul la stabilirea noului tarif.
[Contribuabilii au acum acces on-line la Baza generalizată de date a practicii fiscale]
Contribuabilii pot afla orice informaţie legată de calcularea şi achitarea TVA, accesând pe site-ul oficial al IFPS Baza generalizată de date a practicii fiscale. Serviciul este disponibil din această lună. Accesând linkul Bazei generalizate a practicii fiscale, contribuabilii, potenţialii investitori, dar şi orice persoană interesată, va găsi răspunsuri la toate compartimentele ce ţin de aplicarea TVA – calcularea TVA, plata, restituirea şi aşa mai departe, în total 200 de răspunsuri.
[● JOI, 20 ianuarie]
[Grand Hall, închis pentru reconstrucţii]
Aspectul exterior şi design-ul interior al Centrului comercial „Grand Hall” va fi schimbat în totalitate. Centrul a fost închis pentru renovări la 16 ianuarie şi urmează să fie redeschis la începutului lunii decembrie. Clădirea va avea trei niveluri. Cel de-al treilea va fi destinat în mare parte încăperilor de agrement. Suprafaţa totală se va mări cu 4 mii de metri pătraţi, până la 16 mii de metri pătraţi. Spaţiul comercial va creşte de două ori şi va constitui 6 mii de metri pătraţi. Costul investiţional planificat este de 7 milioane de euro. Rambursarea investiţională va avea loc în termen de 5 ani.
[Termocom cere scumpirea căldurii cu 3,4%]
Furnizorul de agent termic din capitală, SA Termocom, solicită majorarea tarifului cu cel puţin 3,4%, în dependenţă de fluctuaţiile tarifelor la gazele naturale. Majorarea tarifelor la energia termică şi electrică o cer şi CET-urile. CET-1 cere o majorare a tarifului la energia termică de cel puţin cu 5,3%, CET-2 – cu 9%, iar CET-Nord – cu 6,5%. Totodată, centralele electrice de termoficare au solicitat şi majorarea tarifelor la energia electrică cu 15% şi, respectiv, 18%.
[Majorarea preţului la gaze este inevitabilă, ministrul economiei]
Majorarea preţului la gazele naturale este inevitabilă, după ce, la 1 ianuarie, a crescut preţul de import a acestora, a declarat, vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, la o şedinţă la Guvern pe tema scumpirilor din ultima perioadă a produselor şi serviciilor. Majorarea preţurilor la produse petroliere şi gaze naturale este determinată de situaţia pe pieţele internaţionale. Totodată, Valeriu Lazăr a menţionat că există anumite rezerve şi faţă de metodologia de formare a preţurilor la produsele respective, elaborată de Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică.
[Procedura de autorizare a obiectelor industriale periculoase a fost exclusă]
Decizia se înscrie în acţiunile de reducere a poverii administrative asupra mediului de afaceri. Certificarea securităţii instalaţiilor tehnice şi sistemelor tehnologice la obiectele industriale periculoase va fi efectuată conform standardelor europene în domeniu. Pentru a desfăşura activităţi sau lucrări în domeniul securităţii industriale este necesar de a avea licenţă corespunzătoare. Activităţile sau lucrările care nu cad sub incidenţa licenţierii vor fi sunt controlate şi supravegheate de structurile abilitate.
[Zahărul se scumpeşte, uleiul uşor se ieftineşte]
La sfârşitul lunii viitoare se aşteaptă o scădere a preţului la uleiul vegetal, care în ultimul timp s-a majorat cu peste 40%. În ceea ce priveşte lactatele s-a ajuns la o înţelegere în cadrul Consiliului pe produs. Majorările operate în 2010 permit întreprinderilor prelucrătoare să menţină preţurile până în primăvară, când va începe colectarea în masă a laptelui produs în gospodăriile ţărăneşti. Atunci vor fi recuperate şi pierderile pe care întreprinderile le înregistrează în prezent.
[Căldura se scumpeşte, curent electric la preţul actual mai avem doar până în aprilie]
Până la începutul lunii aprilie tarifele la energia electrică pentru consumatorii finali nu se vor majora, a declarat presei vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei. Până pe 31martie este în vigoare contractul semnat de reţele de distribuţie a energiei electrice private şi de stat cu Centrala de la Cuciurgan, în care există o astfel de prevedere.
[Guvernul ar putea stabili cote de export la produsele de primă necesită]
Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, propune să fie aplicate mai eficient instrumentele de reglementare a pieţei permise într-o economie liberă, inclusiv cele prevăzute de normele OMC. Ministrul a spus, într-o şedinţă la Guvern în problema preţurilor că aceste norme permit chiar şi stabilirea, pe o perioadă, a unor cote de export la produsele de primă necesită, dacă există deficit pe piaţa internă. Ministrul a recunoscut că a fost pierdut controlul nu numai asupra importurilor, dar şi asupra preţurilor la mărfurile care se produc în ţară, în special cele agroalimentare.
[Ajustarea tarifelor Moldtelecom va contribui la relansarea pieţii telefoniei fixe, ANCP din domeniul TIC]
Asociaţia Naţională a Companiilor Private ( ANCP) din domeniul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor consideră că ajustarea tarifelor întreprinderii de stat Moldtelecom va contribui la relansarea pieţii telefoniei fixe din ţară. Companiile din ramură susţin că „domeniul telecomunicaţiilor şi sectorul tehnologiilor informaţionale în general este o direcţie care are toate perspectivele să devină catalizatorul relansării economiei naţionale. Operatorii consideră că reforma în domeniul telecomunicaţiilor necesită a fi avansată, în special prin implementarea unei serii de acţiuni. Una din ele ar fi rebalansarea tarifelor la serviciile de telecomunicaţii conform practicelor internaţionale, luând în considerare gestionarea cheltuielilor aferente oferirii acestor servicii.
[●VINERI, 21 ianuarie]
[O Misiune a FMI vine în Moldova pe 2 februarie]
În perioada 2-16 februarie o misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă Nikolay Gueorguiev, se va afla în vizită la Chişinău. Misiunea urmează să analizeze evoluţiile recente din economie şi progresul înregistrat în realizarea programului cu FMI. Misiunea FMI va actualiza estimările macroeconomice şi va discuta cu autorităţile politicile macroeconomice şi structurale, în vederea susţinerii stabilităţii macroeconomice şi promovării creşterii economice durabile pe perioada următoare.
[Scumpirea gazelor a fost amânată]
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a amânat până luni, 24 ianuarie, luarea unei decizii pe marginea solicitării SA Moldovagaz de majorare a tarifelor la gazele naturale. Potrivit calculelor ANRE, tariful pentru consumatorii finali poate să crească cu 10,8%, pe când furnizorul cere creşterea tarifelor cu 18,2%.
[Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei va verifica majorările recente de preţuri]
Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei a fost sesizată de conducerea Parlamentului să verifice majorările de preţuri la produsele social-importante şi ridicarea tarifelor la servicii. În urma acestei sesizări, ANPC a început să verifice majorările operate sau solicitate la serviciile de livrare a gazelor, energiei electrice şi termice, apei, la serviciile de transport auto şi feroviar, serviciile de comunicaţii electronice, precum şi majorările la produsele petroliere şi cele alimentare social-importante – pâine, zahăr, lactate şi altele.
[MediHelp International poartă negocieri pentru a se lansa pe piaţa moldovenească]
Compania privată de asigurări în medicină MediHelp International este în negocieri cu companiile de asigurări medicale din Republica Moldova pentru extinderea activităţii sale pe piaţa moldovenească în 2011. Cei care aleg pachetele de sănătate ale companiei au libertatea de a vedea orice medic doresc în orice clinică sau spital privat sau de stat din Europa.