RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 17 - 23 octombrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 17 octombrie

Motorina se scumpește cu 60 de bani


Săptămâna începe cu noi scumpiri la carburanți. Prețul la motorină crește cu 60 de bani, iar benzina cu cifra octanică 95 – cu 10 bani. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit pentru 18 octombrie prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard. Un litru de motorină va costa 28,53 lei, iar un litru de benzină COR 95 – 25,21 lei.

● MARȚI, 18 octombrie

Andrei Spînu: Termoelectrica și CET Nord vor produce mai mult curent electric din noiembrie


Nici Chișinăul și nici Tiraspolul n-au primit notificări oficiale din partea Gazprom privind o eventuală reducere a volumelor de gaze naturale. O spune vicepremierul Andrei Spînu, după ce ieri liderul separatist, Vadim Krasnoselski, a anunțat că volumul gazului livrat regiunii transnistrene pentru luna noiembrie se va reduce cu 40%. Andrei Spînu cere cetățenilor să facă economii și spune că, în caz de necesitate, Energocom va procura gaz de pe piața internațională.

● MIERCURI,19 octombrie

Oleg Serebrian: Am economisit peste un miliard de lei procurând energie electrică mai ieftină de la Cuciurgan


În urma înțelegerilor dintre Chișinău și Tiraspol privind procurarea energiei electrice la un preț mai mic în schimbul autorizației de mediu pentru uzina de la Rîbnița, Republica Moldova a economisit peste un miliard de lei. O spune vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, potrivit căruia scopul Chișinăului nu este de a falimenta întreprinderea, ci de a o determina să activeze în  baza legislației Republicii Moldova.

Igor Grosu: Cei din stânga Nistrului să se învețe a plăti. Nu prea s-au obișnuit cu asta timp de 30 de ani

Nu există premisele unei crize umanitare în stânga Nistrului. O spune președintele Parlamentului, Igor Grosu, potrivit căruia regiunea și-a făcut rezerve de păcură și cărbune, pregătindu-se de scenariul în care Gazprom ar sista complet livrările de gaze naturale. Liderul PAS spune că dacă centrala de la Cuciurgan va limita capacitățile de producere a energiei electrică, Chișinăul va procura electricitate de pe piața europeană.

ÎMM-urilor vor avea acces simplificat la creditele de la instituțiile financiare

Întreprinderile mici și mijlocii vor putea accesa mai simplu credite și împrumuturi de la instituțiile financiare. Guvernul a instituit un nou mecanism de acordare a garanțiilor de portofoliu la credite. Noul regulament aprobat de executiv va oferi posibilitatea garantării inclusiv a împrumuturilor oferite de către organizațiile de creditare nebancare (OCN). Garanțiile financiare sunt oferite de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor. Capitalizarea Fondului de Garantare, de asemenea, va crește, astfel încât acesta va asigura facilitarea accesului la finanțare pentru cel puțin 900 de întreprinderi mici și mijlocii noi, sau dublul capacității actuale.

Franța acordă 60 mln euro pentru dezvoltarea sectorului energetic și feroviar

Agenția Franceză pentru Dezvoltare va oferi 60 de milioane de euro pentru dezvoltarea sectorului energetic și feroviar. Republica Moldova și AFD vor semna un acord de facilitate de credit. Resursele financiare vor fi destinate suportului bugetar și realizării reformelor în sectorul energetic și feroviar. Un asemenea proiect de hotărâre a fost aprobat miercuri de Guvern.  Din partea Republicii Moldova acordul va fi parafat de către ministrul finanțelor, Dumitru Budianschi. Împrumutul contractat va avea o maturitate de 15 ani, inclusiv o perioadă de grație de 5 ani și va fi debursat într-o singură tranșă. Rata dobânzii este flotantă și constituie Euribor 6m + marja de 0,90%.

● JOI, 20 octombrie

Andrei Spînu: Moldovagaz va împrumuta de la Energocom peste un miliard de lei


Compania de stat Energocom va acorda Moldovagaz un împrumut în valoare de peste un miliard de lei pentru asigurarea securității energetice și continuarea furnizării de gaze naturale în Moldova. Suma va fi debursată pe 20 octombrie, după semnarea contractelor. Decizia în acest sens a fost aprobată de Comisia Situații Excepționale, a menționat vicepremierul Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale. Potrivit ministrului, această măsură va permite achitarea integrală de către Moldovagaz către Gazprom a consumului de gaz pentru luna septembrie și avansul pentru octombrie. Suma acordată este 1 050 milioane de lei cu rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei (21,5% anual). Împrumutul trebuie să fie achitat până pe 1 mai 2023.

Natalia Gavrilița: Dacă acest împrumut nu se întoarce până la 1 mai, preluăm rețeaua de gaz a țării


Dacă împrumutul de un miliard 50 de milioane de lei pe care Energocom îl oferă Moldovagaz nu este restituit până la 1 mai 2023, statul preia rețele de transport a gazelor naturale. Este declarația premierului Natalia Gavrilița, după ce Comisia Situații Excepționale a decis să ofere Moldovagaz un credit astfel încât compania să poată achita avansul către Gazprom pentru luna octombrie.

Sergiu Tofilat: Rămâne pe responsabilitatea lui Putin ce se va întâmpla în stânga Nistrului

Volumele de gaze naturale oferite de Gazprom Republicii Moldova pot fi folosite doar de malul drept al Nistrului, care achită integral costul gazului. O spune expertul în domeniul energetic Sergiu Tofilat, potrivit căruia Chișinăul ar putea pune presiune pe Moscova să ne ofere volume suplimentare, în caz contrar cetățenii din regiunea transnistreană ar îngheța în case. Potrivit expertului, responsabilitatea pentru situația oamenilor din regiunea separatistă o poartă Kremlinul, care susține un regim neconstituțional.

Se modifică criteriile de definire a statului de ÎMM

Valorile care servesc drept criterii pentru definirea statutului întreprinderilor micro, mici și mijlocii urmează să fie ajustate. Ina Voicu, secretar general al Ministerului Economiei, a declarat în plen că întreprinderea micro va fi considerată firma care realizează o cifră anuală de afaceri de până la 18 milioane de lei sau deține active totale de până la 18 milioane de lei. În legislația în vigoare acest plafon este de 9 milioane de lei.

● VINERI, 21 octombrie

Operatorii economici autorizați, recunoscuți reciproc de UE și Republica Moldova


Programele privind Operatorii Economici Autorizați (AEO) ale Republicii Moldova și ale Uniunii Europene vor fi recunoscute reciproc pentru a facilita și securiza comerțul bilateral. Programul de recunoaștere reciprocă a fost lansat vineri la Guvern, iar prevederile acordului intră în vigoare din 1 noiembrie.

Prezentă la evenimentul de lansare, prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că această recunoaștere reciprocă va ajuta Republica Moldova să amplifice capacitatea de export a produselor moldovenești pe piața UE. Și acest deziderat este și mai important în contextul situației economice dificile în regiune. Totodată, facilitarea operațiunilor vamale va contribui la reducerea presiunii asupra punctelor de frontieră la graniță cu România.

Energocom a procurat 10 mln metri cubi de gaze pe care le va stoca în Ucraina

Zece milioane de metri cubi de gaze naturale au fost procurate de Energocom la preț de 997 euro/1000 m3. Volumele vor fi stocate în depozitele subterane din Ucraina și vor fi utilizate de Republica Moldova în cazul limitării sau a întreruperii livrărilor de gaze naturale de către Gazprom.

Mai mulți consumatori își vor putea instala panouri fotovolaice

ANRE a majorat de la 5% la 10% limita de capacitate pentru persoanele fizice și juridice care pot produce energie din surse regenerabile în schema de sprijin contorizare netă, transmite IPN. Odată cu majorarea acestei limite, un număr mai mare de consumatori finali, inclusiv consumatori casnici, vor avea posibilitatea să instaleze panouri fotovoltaice, surplusul lunar fiind livrat în rețeaua electrică, precizează vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale.

● SÂMBĂTĂ, 22 octombrie

Vladimir Bolea: Agricultorii își vor putea achita impozitele din suma TVA acumulată în cont


Legea care prevede achitarea impozitelor și taxelor din contul TVA acumulate în cont va intra în vigoare până la 25 noiembrie. Asigurările sunt date de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Potrivit oficialului, inițial, proiectul prevedea o astfel de facilitate doar pentru fermierii afectați de secetă, ulterior s-a luat decizia ca toți agricultorii să-și poată achita impozitele din suma TVA acumulată în cont.

Rusia folosește șantajul energetic împotriva statelor care nu-i sunt loiale, opinii

Au fost identificate 100 de MW de energie în câteva momente, vom continua să discutăm cu partenerii. Astfel comentează reprezentanții guvernării criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova după ce Premier Energy a anunțat oficial despre existența unui deficit de energie și posibile deconectări. De cealaltă parte, opoziția extraparlamentară spune că vicepremierul Andrei Spînu ar trebui să meargă în Rusia pentru a discuta problema reducerii volumelor de gaze naturale livrate.

Contribuțiile băncilor la fondul de rezoluție pentru anul 2023

Banca Națională a Moldovei a anunțat băncile licențiate care vor fi cuantumurile, tranșele, termenele-limită și forma de plată a contribuțiilor acestora la fondul de rezoluție bancară. Sumele urmează să fie plătite până la sfârșitul anului 2023. Pentru întregul sistem bancar cuantumul contribuțiilor este de 117,8 milioane de lei. Potrivit BNM, la baza calcului a fost nivelul-țintă de 3% din suma depozitelor garantate care urmează a fi atins până la finele anului 2024, coeficientul de ajustare la creșterea volumului depozitelor, precum și multiplicatorii de ajustare la riscul specific fiecărei bănci. Totodată, nivelul-țintă ce reiese din suma depozitelor garantate la situația din 30 iunie 2022 reprezintă 507,8 milioane de lei și urmează să se reevalueze anual.

Drumul de ocolire a orașului Comrat este deschis pentru circulație

Drumul de ocolire a orașului Comrat a fost deschis pentru circulație. Drumul, cu o lungime de 18,3 kilometri, are trei sensuri giratorii, cinci poduri și un pasaj peste calea ferată. Au fost construite patru intersecții denivelate, instalate circa 300 de indicatoare rutiere și montate parapete metalice.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.