RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 17 – 23 aprilie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business

● MARȚI, 18 aprilie

Cine poate beneficia de scutirea personală pentru anul 2022 - Fiscul vine cu precizări


Serviciul Fiscal de Stat amintește că fiecare contribuabil - persoană fizică rezidentă care are un venit anual impozabil mai mic de 360 de mii de lei are dreptul la o scutire personală anuală de 27 de mii de lei (pentru anul 2022).

Fiscul precizează că prevederile în cauză nu aduc atingere dreptului contribuabilului de aplicare a scutirilor acordate soției sau soțului şi scutirilor pentru persoanele întreținute, în condițiile prevăzute de Codul fiscal.

● MIERCURI, 19 aprilie

Guvernul a aprobat ratificarea acordului de participare a țării la programul FISCALIS


Guvernul a aprobat ratificarea Acordului privind participarea Republicii Moldova la programul UE pentru cooperare în domeniul fiscal ,,FISCALIS”.

„Programul „FISCALIS” va sprijini cooperarea cu administrațiile fiscale ale statelor membre UE. Totodată, acesta va contribui la colectarea impozitelor, combaterea fraudei fiscale și a evaziunii fiscale prin instituirea unor sisteme informatice eficiente, schimb de bune practici, dar și acțiuni comune de gestionare a riscurilor”, a afirmat ministrul finanțelor, Veronica Sirețeanu. 

Antreprenorii din Republica Moldova sunt așteptați la Forumul Economic de la Arad

Antreprenorii din Republica Moldova sunt așteptați la Forumul Economic Internațional „Relansarea dezvoltării și cooperării”, care se va desfășura în perioada 4-6 mai la Arad, România.

Cea de-a treia ediție a Forumului Economic de la Arad este destinată atât antreprenorilor cu experiență, cât și celor aflați la început de drum, în căutarea de strategii eficiente de business. Evenimentul va reuni mediile de afaceri din România, Republica Moldova, Serbia, Ungaria, Ucraina, Italia și nu numai, oferind o platformă de promovare a afacerilor și dezvoltare a relațiilor între companii.

● JOI, 20 aprilie

Dumitru Alaiba: Reforma SRL prevede inovații semnificative în cadrul legal


Asociatul minoritar din cadrului unei Societăți cu Răspundere Limitată (SRL), care are mai puțin de 50% din capitalul social, va avea dreptul de a se retrage din societate fără să aibă acordul celorlalți asociați. Legislația actuală nu permite acest lucru. Măsura se conține în așa-numita „Reforma SRL”, prezentată în cadrul unui briefing de presă de către ministrul economiei.

Potrivit lui Dumitru Alaiba, reforma lansată astăzi prevede inovații semnificative în cadrul legal, care vor facilita mai multe proceduri în cadrul SRL. Împărțirea profitului va fi realizată mai simplu, după cum agreează asociații de comun acord, indiferent de cota parte, nu neapărat egal cum este acum.

● VINERI, 21 aprilie

Nicu Popescu: Vitalitatea economică a Chinei este impresionantă. Interviu pentru Agenția Xinhua


Vitalitatea economică a Chinei în ultimele decenii este impresionantă, a declarat, într-un interviu acordat recent Xinhua, viceprim-ministru al Republicii Moldova, Nicu Popescu, exprimându-și totodată speranța de a dezvolta și de a aprofunda în continuare cooperarea economică și comercială bilaterală și de a primi mai mulți turiști chinezi în vizită în țară.

Scade prețul la benzină și motorină

Prețul la motorină scade sub 21 de lei. Un litru de motorină va costa cel mult 20,64 lei, mai ieftin cu 20 de bani. Totodată, un litru de benzină va costa 24,97 lei, cu 24 de bani mai puțin. ANRE susține că acest preț a fost stabilit urmare a ultimelor evoluții pe piața internațională.

Oamenii pot depune cereri la SFS pentru restituirea impozitului achitat sau reținut în plus

Persoanele care doresc restituirea sumei impozitului pe venit achitat sau reținut în plus pot depune cereri în adresa Serviciului Fiscal de Stat, începând cu data de 3 mai.

55 de milioane de dolari împrumut pentru susținerea sectorului agricol din Moldova

Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare va oferi Republicii Moldova un împrumut de 55 de milioane de dolari. Cu acești bani, companiile agricole și de procesare vor putea să-și îmbunătățească procesele de producție și să-și sporească capacitatea de acces la piața externă. În urma implementării lui va fi îmbunătățită infrastructura de irigații și vor fi renovate sistemele centralizate de irigare din localitățile Tudora, Tețcani și Etulia, potrivit unui comunicat emis de Parlamentul Republicii Moldova.

Air Moldova anulează zborurile planificate din 21 aprilie până pe 25 aprilie

Compania aeriană Air Moldova a anunțat despre anularea tuturor zborurilor planificate din 21 aprilie până pe 25 aprilie. Motivul este deficitul de resurse financiare.

SÂMBĂTĂ, 22 aprilie

Air Moldova va reuși să opereze o parte din zborurile anulate


Compania aeriană Air Moldova anunță că va reuși să opereze o parte din zborurile anulate mai devreme. Duminică, 23 aprilie, va fi operat zborul Chișinău-Bologna-Chișinău. Luni, 24 aprilie, va fi operat zborul Chișinău-Tbilisi-Chișinău.  Marți, 25 aprilie, va fi operat zborul Chișinău-Verona- Chișinău.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.