● LUNI, 17 martie
Peste o treime din cererile de perfectare a licenţelor sunt depuse în format electronic
Pe parcursul anului trecut, 35% din numărul total al cererilor de perfectare sau de prelungire a licenţelor au fost prezentate în format electronic, prin intermediul serviciului e-Licenţiere, lansat la finele lui 2012. În ianuarie-februarie 2014, numărul agenţilor economici care au apelat la serviciul e-Licenţiere s-a ridicat la 50 şi, respectiv, 60%. Informaţia a fost prezentată într-o emisiune la Radio Moldova, de către directorul Camerei de Licenţiere, Valentin Guznac. „Nu mai este necesar ca agentul economic, cu actele scrise de mână sau tipărite pe suport de hârtie, să vină la Camera de Licenţiere, să irosească bani şi timp. El le depune în format electronic, aşteaptă decizia şi vine doar pentru a-şi ridica licenţa. Dispare şi necesitatea de a contacta cu colaboratorii Camerei de Licenţiere şi de a influenţa în mod subiectiv decizia de eliberare sau prelungire a licenţei”, a subliniat Valentin Guznac. Potrivit directorului, implementarea serviciului e-Licenţiere a permis să fie redusă durata medie de procesare a documentelor de eliberare a licenţei – de la 3,12 zile lucrătoare în 2012 la 2,94 în 2013.
Vânzările pe piaţa serviciilor de telefonie fixă, în descreştere al 5-a an consecutiv
În anul 2013, piaţa serviciilor de telefonie fixă a fost marcată, al cincilea an consecutiv, de diminuarea volumului de vânzări, pe fundalul unei creşteri neînsemnate a numărului de abonaţi. Datele statistice publicate de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) arată că volumul total al vânzărilor a scăzut, faţă de anul 2012, cu peste 45 de milioane de lei (3,9%), chiar dacă baza de abonaţi a crescut cu peste 15 mii (+1,3%), până la 1,2 milioane de clienţi. Trendul de creştere a numărului de abonaţi se datorează exclusiv celor 24 de furnizori alternativi, care au conectat la reţelele sale peste 23 mii de clienţi noi. În acelaşi timp, baza de abonaţi a SA „Moldtelecom” s-a micşorat cu mai bine de 8 mii de abonaţi. La finele anului 2013, SA „Moldtelecom”, avea peste 1 milion de abonaţi (91,3% din numărul total).
Anul trecut Moldova a înregistrat o creştere economică de 8,9%
Produsul intern brut a înregistrat în 2013 o creştere de 8,9% faţă de anul 2012 şi s-a apropiat de 100 mlrd lei ( 99 miliarde 879 de milioane lei). Valoarea adăugată brută produsă în sectorul de bunuri s-a majorat cu 22,1% în raport cu anul 2012, contribuind la formarea şi creşterea produsului intern brut cu 26% şi, respectiv, 5,5%. Cea mai mare creştere a fost înregistrată în agricultură, economia vânatului, silvicultură, pescuit şi piscicultură – cu 41,0% faţă de anul 2012, cu o contribuţie la formarea şi creşterea produsului intern brut de 12,2% şi, respectiv, 4,5%. Valoarea adăugată brută din industrie a crescut cu 7,4% în raport cu anul 2012, influenţând formarea şi creşterea produsului intern brut cu 13,8% şi, respectiv, 1%, respectiv. În sectorul de servicii valoarea adăugată brută s-a majorat comparativ cu anul precedent cu 4%, contribuind la formarea şi creşterea produsului intern brut cu 58,9% şi 2,5%.
● MARŢI, 18 martie
Comisia economie, buget şi finanţe va propune demiterea lui Drăguţanu
Comisia economie, buget şi finanţe va propune Biroului Permanent să includă pe ordinea de zi a Parlamentului chestiunea privind demiterea guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu. Propunerea vine din partea socialistului Igor Dodon, fiind susţinută de majoritatea membrilor comisiei (8). Igor Dodon a spus că Guvernatorul este vinovat de situaţia complicată pe piaţa valutară, caracterizată prin ieftinirea dramatică a leului moldovenesc. Şi liberal-democratul Simion Furdui a declarat că situaţia pe piaţa valutară este îngrijorătoare. Deputatul s-a arătat indignat de faptul că guvernatorul evită să fie audiat.
●MIERCURI, 19 martie
Insuficienţa spaţiilor de depozitare îi face pe agricultori să-şi vândă producţia ieftin
Insuficienţa spaţiilor de uscare şi depozitare îi pun pe agricultori în situaţia de a-şi vinde cât mai repede producţia agricolă, imediat după recoltare, în loc să aştepte un preţ mai bun pe piaţă. La o masă rotundă organizată de către Consiliul Concurenţei, participanţii au făcut un schimb de păreri despre achiziţia şi prestarea serviciilor de depozitare şi transport a seminţelor de floarea-soarelui. Mai mulţi producători şi reprezentanţi ai exportatorilor au spus că infrastructura este învechită, iar în perioadele cu vânzări masive este complicat să faci rost de mijloace de transport. Preşedintele Uniunii asociaţiilor producătorilor agricoli UniAgroProtect, Alexandru Slusari, a spus că anul trecut, timp de două săptămâni după campania de recoltare, o companie de procesare a profitat de poziţia sa dominantă pe piaţă, fapt ce a dus la reducerea preţurilor de achiziţie a seminţelor de floarea soarelui, care au ajuns mai mici ca în regiune (Ucraina şi România), iar ca rezultat producătorii agricoli au înregistrat pierderi. Reprezentatul companiei la care s-a referit preşedintele UniAgroProtect, Jhashi Vaja, a spus că s-au tras concluziile de rigoare şi actualmente preţul a revenit la cel regional.
Importurile de produse petroliere s-au majorat anul trecut cu peste 10%
În 2013, în Republica Moldova s-au importat peste 600 de mii de tone de produse petroliere, cu 10,9% mai mult decât în 2012, arată raportul anual al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Energetice. Importurile de motorină au constituit 409 mii tone, de benzină – 160 de mii de tone şi de gaz lichefiat – 72 de mii de tone. Benzina a fost importată preponderent din România (72,4%), Austria (13,3%) şi Bulgaria (7,1%). Motorina a fost importată în proporţie de 60,5% din România. Alte ţări din care s-a adus motorină sunt Federaţia Rusă (17,2%) şi Belarus (10,5%). Cel mai mult gaz lichefiat s-a importat din Kazahstan (45,3%), Federaţia Rusă (38,5%) şi Belarus (8,6%). Preţul mediu anual de import al benzinei a fost de 1030 dolari/tona. La motorină – 985 dolari/tona,iar gazul lichefiat s-a importat în medie cu 752 dolari/tona.
Transportul feroviar din Moldova a avut pierderi de 30% din cauza situaţiei din Ucraina
În luna februarie curent, transportul feroviar din Moldova a înregistrat pierderi de 30%, faţă de perioada similară a anului trecut, din cauza situaţiei complicate din Ucraina. Viceministrul transporturilor, Vladimir Cebotari, a declarat că toate domeniile transportului din Moldova au avut de suferit pe fundalul situaţiei incerte din regiune, însă niciunul într-o măsură atât de semnificativă ca transportul feroviar.
Gazoductul Iaşi-Ungheni ar putea fi funcţional până în iunie
Până în luna iunie anul curent, gazoductul Iaşi-Ungheni ar trebui să devină funcţional, a spus preşedintele României, Traian Băsescu, la conferinţă de presă susţinută la Iaşi împreună cu omologul său de la Chişinău, Nicolae Timofti. „Proiectul care vizează gazoductul Iaşi-Ungheni îşi continuă drumul către realizarea primei etape. Din analiza celor două guverne rezultă că în luna iunie gazoductul ar putea fi funcţional, plecând de la premiza că a început să se lucreze la subtraversarea începută pe malul românesc. Avem convingerea şi că pe teritoriul Republicii Moldova până în iunie lucrurile vor fi în regulă”, a menţionat preşedintele statului român.
Administratorii a trei ZEL au fost reconfirmaţi în funcţie
Guvernul a reconfirmat în funcţie administratorii a trei zone economice libere. Este vorba de Natalia Epuraş (ZEL Ungheni), Marin Ciobanu (ZEL Bălţi) şi Gheorghe Cervin (ZEL Valcaneş), transmite IPN. Premierul Iurie Leancă le-a dorit, cu această ocazie, succese în atragerea unor noi rezidenţi şi a comunicat că în curând Comisia Europeană va lansa un fond special pentru susţinerea investiţiilor străine în Moldova.
FAO va avea o reprezentanţă în Moldova
În Republica Moldova va fi instituită o reprezentanţă a Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO). Ministrul agriculturii, Vasile Bumacov, a menţionat, în cadrul şedinţei Guvernului, că instituirea reprezentanţei FAO va contribui la consolidarea şi extinderea relaţiilor de parteneriat şi colaborare cu această organizaţie.
„Stabilirea reprezentanţei va înlesni gestionarea activităţilor FAO de informare, consultanţă, promovare a dezvoltării şi modernizării sectorului agricol şi implementării proiectelor de asistenţă”, a spus ministrul. Acordul prevede acordarea gratuită a unui spaţiu de circa 60 m.p. în calitate de sediu al reprezentanţei FAO în Moldova pentru necesităţile a 2-3 membri ai personalului. Sediul instituţiei a fost stabilit pe adresa bd. Ştefan cel Mare, 162.
● JOI, 20 martie
Guvernul a ajustat politica bugetar-fiscală pentru anul curent
Accizele pentru automobilele cu capacitate mare (3000cm cubi, 2500cm cubi) vor fi majorate de la 2 la 3 euro pentru 1cm cub. Ministrul finanțelor, Anatol Arapu, a menționat că unele prevederi ale politicii fiscale au fost revăzute , urmare a declarării neconstituționalității acestora. Astfel, urmează să fie abrogată de către Parlament norma privind dreptul persoanelor fizice, cetățenilor de a dispune asupra destinației unei sume de până la 2% din suma calculată la buget a impozitului pe venit din salariu pentru susținerea organizațiilor necomerciale și instituțiilor religioase. În conformitate cu decizia Curții Constituționale, sunt propuse, de asemenea, o serie de modificări la regimul taxelor și impozitelor locale. În vederea asigurării unui climat propice pentru demersurile orientate spre reintegrarea țării, proiectul prevede scutirea agenților economici care nu au legătură cu sistemul bugetar al Republicii Moldova de achitarea taxelor pentru efectuarea tarifelor vamale și a plăților pentru poluarea mediului. Vicepremierul Eugen Carpov a apreciat această prevedere drept un semnal pozitiv pentru comunitatea de afaceri din regiunea transnistreană.
Guvernul a aprobat Programul „Managementul datoriei de stat pe termen mediu”
Priorităţile Ministerului Finanţelor în gestionarea datoriei de stat, administrarea eficientă a acestea, au fost identificate în Programul „Managementului datoriei de stat pe termen mediu” (anii 2014/2016), aprobat de către Guvern. Pentru asigurarea necesităţilor de finanţare, deficitul de stat va fi acoperit în perioada 2014-2016 în cea mai mare parte din surse externe. Împrumuturile de stat externe vor fi în proporţie de 93,8% de la instituţiile multilaterale (Banca Mondială, Comisia Europeană, alte instituţii multilaterale). Finanţarea internă netă va urma o tendinţă în general descendentă, principalele instrumente fiind valorile mobiliare de stat emise pe piaţa primară prin licitaţii. Ca pondere în PIB, datoria de stat urmează să se diminueze, până la finele anului 2016, cu 0,6 puncte procentuale faţă de valoare înregistrată la sfârşitul anului 2013 şi să constituie 23,5%.
Factorii care au „umflat” creşterea economică de anul trecut nu vor fi menţinuţi, expert
Creşterea economică de aproape 9% de anul trecut, deşi este cea mai înaltă înregistrată până acum în Republica Moldova, nu este durabilă, notează directorul executiv al Centrului analitic independent Expert-Grup, Adrian Lupuşor. Analizând structura creşterii Produsului Intern Brut (PIB), expertul menţionează că factorii principali care au catalizat avansul din 2013 se vor risipi în 2014. Potrivit lui Adrian Lupuşor, circa jumătate din acest avânt impresionant s-a datorat creşterii cu 41% a valorii adăugate brute în sectorul agricol. Însă, această evoluţie nu a avut la bază careva îmbunătăţiri structurale din sector, ci a fost alimentată de creşterea compensatorie după seceta din 2012. Este evident că în 2014 agricultura va înregistra performanţe mult mai modeste, având în vedere baza înaltă de comparaţie şi perpetuarea deficienţelor structurale din sector. Expertul subliniază că un alt factor care a „umflat” creşterea economică din 2013 a fost deprecierea controlată a monedei naţionale faţă de dolar şi euro. Conform estimărilor, aceasta a adus suplimentar 1-1,5 puncte procentuale la creşterea PIB-ului de 8,9% din anul trecut. Respectiv, în 2014 vor dispărea efectele pozitive de scurtă durată a deprecierii monedei naţionale.
● VINERI, 21 martie
Gas Natural Fenosa solicită ajustarea tarifelor la energia electrică
Gas Natural Fenosa (denumirea juridică ÎCS RED „Union Fenosa”SA) a transmis o solicitare către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de ajustare a tarifelor pentru furnizarea şi distribuţia energiei electrice. Potrivit unui comunicat de presă al ANRE, titularii de licenţe sunt în drept să depună anual solicitări de ajustare a tarifelor. Până acum doar ÎCS RED „Union Fenosa” a depus o astfel de solicitare, motivând prin modificarea ratei de schimb a valutei naţionale şi necesitatea actualizării costurilor de distribuţie şi furnizare.
● SÂMBĂTĂ, 22 martie
Banii din Fondul de dezvoltare regională se vor da prioritar pentru parcurile industriale
Proiectele de creare a parcurilor industriale, în special a infrastructurii pentru acestea, vor avea prioritate în utilizarea mijloacelor financiare ale Fondului de dezvoltare regională. Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a spus că la fazele incipiente de dezvoltare aceste proiecte au nevoie de susţinere din partea autorităţilor. Oficialul menţionează că dezvoltarea infrastructurii de producţie va avea loc simultan cu construcţia reţelelor de drumuri, sistemelor de aprovizionare cu apă şi canalizare, reţelelor cu gaze naturale – proiecte prioritar finanţate din Fondul de dezvoltare regională.
Iniţiative de consolidare a proprietăţii publice
Statul, în calitate de proprietar, îşi va putea consolida pachetele de acţiuni în întreprinderile de stat sau de interes naţional prin procurarea pachetelor deţinute de persoane fizice sau juridice, sau prin schimbul de bunuri, inclusiv acţiuni pasibile privatizării. La privatizare, prin Bursa de Valori a Moldovei, sunt scoase mai multe pachete de acţiuni proprietate publică, care deseori nu sunt solicitate. Diversificarea modalităţilor de privatizare, prin schimbul acestor acţiuni pe alte pachete deţinute de persoane fizice şi juridice ar debloca procesul de privatizare a acţiunilor proprietate publică. Va fi consolidată proprietatea asupra unor întreprinderi şi eficientizată administrarea proprietăţii publice. Aceste aspecte au fost subliniate, în mai multe rânduri, de către oficiali de la Ministerul Economiei, în subordinea căruia se află Agenţia Proprietate Publică.
For de afaceri moldo-polonez la Chişinău
La Chişinău se va desfăşura Forul de afaceri moldo-polonez, pe 28 martie. Evenimentul este pregătit de către Organizaţia de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), în parteneriat cu Agenţia Poloneză de Informaţii şi Investiţii Străine (PAIiIZ). La for vor participa circa 70 de companii din diferite sectoare ale economiei Poloniei. Potrivit unui comunicat de presă al MIEPO, decizia de organizare a forului de afaceri moldo-polonez vorbeşte despre interesul oamenilor de afaceri din Polonia faţă de potenţialul investiţional din Moldova. „Nu în ultimul rând, pe această cale, încurajez companiile din ţară să profite de Forul de afaceri, inclusiv şi pentru potenţiala extindere a afacerii lor pe piaţa Poloniei”, a spus Dona Şcola, director executiv al MIEPO. Se preconizează că la acest for va veni şi prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, care va avea întrevederi cu mai mulţi oficiali moldoveni.
Clădirilor vechi le revine 45% din consumul total de energie din ţară
O mare parte din clădirile din ţară au fost construite cu 20-60 de ani în urmă şi au caracteristici termice scăzute. Acestora le revine 45% din totalul consumul final de energie, scrie într-un comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor. Intensitatea energetică din Republica Moldova o depăşeşte practic de 3 ori pe cea din ţările europene. În medie 75% din energie în clădiri se consumă pentru încălzire.