RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 17 – 21 mai. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
[● LUNI, 17 mai]
[SA Moldovagaz, verificată de ANRE]
ANRE desfăşoară un control financiar la Moldovagaz. „Societatea este constituită din 12 întreprinderi de distribuţie a gazelor şi una de transport. Având în vedere volumul de lucru, estimăm că această acţiune va dura până la sfârşitul anului” a declarat directorul ANRE, Mariana Botezatu. „Dacă se va determina că au fost introduse în tarifele aprobate deja unele costuri care nu trebuiau să fie introduse, adică dacă se va constata că unele venituri pe care Moldovagaz le-a obţinut şi nu trebuia, de fapt, să le obţină, acestea vor fi scăzute din tarifele ce vor fi aplicate pe perioada următoare”, a subliniat directorul ANRE.
[● MARŢI, 18 mai]
[Numărul abonaţilor la serviciile de acces la Internet la puncte fixe se apropie de 230 de mii]
În primul trimestru al anului curent, numărul abonaţilor la serviciile de acces la Internet în bandă largă la puncte fixe a crescut, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 60,7% – de la 135 de mii la 217 mii, iar numărul utilizatorilor Internetului mobil oferit de operatorii de comunicaţii mobile de generaţia a treia (3G) s-a ridicat la 96 de mii. Numărul total al abonaţilor la serviciile de acces la Internet la puncte fixe s-a majorat cu 36,3% şi a atins cifra de 229 mii. Totodată, numărul abonaţilor la Internetul prin dial - up s-a redus cu 63,6% şi a ajuns la 12 mii. Urmare a acestei evoluţii, rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet în bandă largă la puncte fixe a crescut, faţă de primul trimestru al anului trecut, cu 2,3 puncte procentuale şi a atins nivelul de 6,1%.
[ANRE amână pentru luna iunie prezentarea rezultatelor controlului de audit la Termocom]
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) amână pentru luna iunie prezentarea rezultatelor controlului de audit la SA Termocom. Anterior s-a anunţat că raportul va fi prezentat la o şedinţă în această săptămână. Despre faptul că raportul va fi prezentat în luna iunie a anunţat directorul general al ANRE, Victor Parlicov, într-o emisiune la postul public de televiziune. Motivul invocat este faptul că se mai fac unele ajustări în documentul la care s-a lucrat pe parcursul a trei luni.
[Tarifele la gaze au fost majorate pentru că preţurile de import cresc şi leul se depreciază, directorul ANRE]
Factorii care au dus la creşterea tarifului la gaze pentru consumatorii finali sunt preţurile de achiziţie în creştere şi deprecierea leului, a declarat directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Victor Parlicov, în emisiunea „Politica în Direct” la postul public Moldova 1. „În primul trimestru am ţinut cont doar preţul de import pe care îl ştiam cu siguranţă – 232 de dolari. În tarifele fixate săptămâna trecută am luat în calcul şi eventuale creşteri pentru trimestrul III şi IV, cu intenţia ca până la sfârşitul anului să nu mai modificăm tarifele pentru consumatorii finali”, a menţionat Victor Parlicov.
[Consumul de energie electrică a crescut cu 1,2% în primele trei luni]
În primul trimestru al anului curent, consumul de energie electrică în Republica Moldova (fără regiunea transnistreană) a crescut, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 10,28 mln kWh sau cu 1,2% şi a constituit 885,95 mln kWh, arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Toate cele trei întreprinderi de distribuţie din Republica Moldova – RED Union Fenosa, RED Nord şi RED Nord-Vest – au înregistrat creşteri ale consumului de energie. În zonele deservite de RED Union Fenosa şi RED Nord consumul s-a majorat cu 1,5% şi a însumat 641,18 mln kWh şi, respectiv, 160,08 mln kWh, iar în zona deservită de RED Nord-Vest – cu 1,1% şi a alcătuit 80,19 mln kWh. Consumatorii eligibili au înregistrat un consum de 4,5 mln kWh, cu 35,2% mai puţin decât în primul trimestru al anului 2009.
[Gazprom îi cere societăţii Moldovagaz să-i plătească datoriile istorice de peste 288 de milioane de dolari]
Concernul rus Gazprom îi cere companiei Moldovagaz să-i plătească 288,2 milioane de dolari – datorii acumulate de Republica Moldova în perioada anilor 2006-2007. 86% din sumă o constituie datoria regiunii transnistrene. Cauza este examinată în prezent la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a Federaţiei Ruse. Instanţa de la Moscova examinează două acţiuni ale Gazprom-ului către Moldovagaz. Este vorba despre acţiunea înaintată în noiembrie 2009 în sumă de 80,3 milioane de dolari pentru trimestrul patru al anului 2006, din care datoria SA Moldovagaz constituie 34,2 milioane de dolari, iar datoria SRL Tiraspoltransgaz – 46,1 milioane de dolari.
[●MIERCURI, 19 mai]
[Executivul a susţinut iniţiativa de micşorare a plafonului de înregistrare benevolă în calitate de plătitor de TVA pentru IMM]
Iniţiativa legislativă propusă de deputatul Valeriu Guma privind micşorarea plafonului de înregistrare benevolă în calitate de plătitor de TVA pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM)– de la 100 de mii de lei la 50 de mii lei a fost susţinută de cabinetul de miniştri. Necesitatea acceptării acestei propuneri este condiţionată de faptul că întreprinderile mici şi mijlocii, care nu sunt plătitori de TVA, nu-şi pot comercializa mărfurile contribuabililor plătitori de TVA, deoarece aceştia din urmă nu au trecere în cont a TVA.
[● JOI, 20 mai]
[În primul trimestru, 8 mii de persoane s-au conectat la telefonie fixă]
În primele trei luni ale anului curent, numărul abonaţilor la serviciile de telefonie fixă a crescut cu mai bine de 7,7 mii şi a ajuns la 1 milion 146 de mii, iar rata de penetrare a acestor servicii a atins pragul de 32,1. Pragul de 32% a fost depăşit pentru prima dată în istoria de 120 de ani ai telefoniei fixe din ţara noastră. Primul milion de abonaţi ai telefoniei fixe a fost înregistrat în toamna anului 2006.
[Numărul utilizatorilor telefoniei mobile a crescut cu 8,4% în primul trimestru]
În primul trimestru al anului curent, numărul utilizatorilor telefoniei mobile a crescut, faţă de primul trimestru al anului 2009, cu 8,4% şi a ajuns la 2 milioane 792 de mii, 96 de mii dintre care sunt utilizatori ai serviciilor de Internet mobil în bandă largă furnizate prin reţelele de comunicaţii de generaţia a treia. Creşterea numărul de utilizatori ai telefoniei mobile a fost determinată de extinderea bazei de abonaţi ai Moldcell – cu 18,6 mii de clienţi şi ai Orange Moldova – cu o mie de utilizatori. Moldtelecom şi-a redus baza de abonaţi cu 500 de clienţi. La începutul lunii aprilie, Orange Moldova avea 1 milion 827 de mii de utilizatori, Moldcell – 864,6 de mii şi Moldtelecom – 100,5 mii.
[Comisia moldo-română de colaborare economică se va întruni săptămâna viitoare la Chişinău]
Pe 24 şi 25 mai, la Chişinău, va avea loc cea de-a V-a sesiune a Comisiei interguvernamentale moldo-române de colaborare economică şi integrare europeană. Reuniunea urma să se desfăşoare încă pe 19-20 aprilie, dar a fost amânată din cauza închiderii spaţiului aerian în legătură cu norul de cenuşă vulcanică din Islanda. Comisia respectivă este un instrument important pentru dezvoltarea relaţiilor
comercial-economice bilaterale, precum şi pentru impulsionarea cooperării în contextul integrării Republicii Moldova în UE.
[A fost creat Centrul de Guvernare Electronică]
Cadrul de administrare a activităţilor ce ţin de edificarea societăţii informaţionale în Moldova va fi mai coerent. Printr-o decizie a sa, Guvernul a creat Centrul de Guvernare Electronică (E–Government). Acesta se va afla în subordinea Cancelariei de Stat şi va începe să funcţioneze într-o lună, perioadă în care un grup de lucru instituit de executiv va elabora Regulamentul de activitate a acestuia.
[Fondul rutier pentru 2010 va fi de 2,5 ori mai mare decât în anul trecut]
Fondul rutier pentru 2010 va fi de 2,5 ori mai mare decât în anul trecut. Astfel, în anul curent fondul rutier va constitui 563 mln lei, dintre care 384 mln lei urmează să fie direcţionate la întreţinerea şi reparaţia curentă a drumurilor. De asemenea, 45 mln lei din Fondul rutier vor fi utilizate pentru lucrările de asigurare a securităţi drumurilor – marcajul străzilor, instalarea indicatorilor auto de circulaţie, cu accent pe cele de informare. Circa 95 mln lei sunt prevăzute pentru procurarea de maşini, autospeciale şi utilaje. Acestea vor putea fi folosite la deszăpezire, dar şi la lucrările de construcţie şi întreţinere a drumurilor.
[Un grup operativ va analiza abuzurile comise de angajaţii organelor de control]
„În Republica Moldova activează circa 40 de instituţii abilitate cu funcţii de control. Semnalele pe care le primim de la agenţii economici demonstrează că activitatea acestora este ineficientă, iar angajaţii acestor structuri continuă să comită abuzuri”, a menţionat premierul Vlad Filat într-o şedinţă cu reprezentanţii acestor instituţii. Nicolae Platon, şeful IFPS a spus că numărul cotroalelor la agenţii economici în primele patru luni ale anului curent s-a micşorat cu 28 la sută. Serviciul Fiscal de Stat lucrează în prezent la reformarea controalelor, acestea nu vor mai fi efectuate selectiv la unii agenţi economici. Se va trece la controalele pe filieră. Totodată, se intenţionează implementarea tehnologiei GPRS, care va permite transmiterea informaţiei de pe serverul agentului economic pe cel al IFPS fără implicarea factorului uman în relaţia cu contribuabilii.
[Parlamentul va studia activitatea „Moldovagaz”]
Situaţia economico-financiară a companiei „Moldovagaz” va fi studiată de o comisie parlamentară specială, constituită la propunerea grupului de parlamentari ai Mişcării „Acţiunea Europeană”. Potrivit liderului MAE, deputatul Veaceslav Untilă, comisia va studia cauza tarifelor exagerate pe care cetăţenii sunt nevoiţi să le plătească. Preşedinte al comisiei speciale a fost ales deputatul PL, Oleg Bodrug, iar vicepreşedinte – deputatul PLDM, Simion Furdui. Secretar al comisiei va fi Veaceslav Untilă. Din componenţa comisiei mai fac parte deputatul PLDM, Veaceslav Ioniţă, deputatul AMN, Valentin Cheptene, deputatul neafiliat Victor Stepaniuc şi deputatul PDM, Valeriu Guma.
[● VINERI, 21 mai]
[Importul şi consumul de gaze naturale au crescut cu peste 11% în primele trei luni ale anului]
În primul trimestru al anului curent, volumul importului de gaze naturale în Republica Moldova a crescut, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 11,9% şi a constituit 544,2 milioane de m3, iar consumul s-a majorat cu 11,8% şi a alcătuit 507,4 milioane de m3. Consumul populaţiei s-a majorat cu 12,2% şi a constituit 163,8 milioane de m3, consumul agenţilor economici şi al întreprinderilor din sectorul energetic a crescut cu 12% şi, respectiv, 11,7% şi a alcătuit 83,9 milioane de m3 şi, respectiv, 229,4 milioane. Instituţiile bugetare au consumat 30,3 milioane de m3 de gaze, cu 9,4 % mai mult decât în primele trei luni ale anului 2009.
[Transport de mărfuri în descreştere comparativ cu anul trecut]
În luna aprilie, întreprinderile de transport feroviar, auto, fluvial şi aerian au transportat 562,5 mii de tone de mărfuri, cu 3,7% mai mult faţă de luna precedentă şi cu 6,6% mai puţin comparativ cu luna aprilie 2009. În primele patru luni ale anului, întreprinderile de transport au transportat 1809,3 mii de tone de mărfuri, sau 82,5% din volumul realizat în perioada similară din anul 2009. Diminuarea volumului de mărfuri transportate, în raport cu ianuarie-aprilie 2009, s-a înregistrat la întreprinderile de transport fluvial - 42,1%, feroviar - 21,2% şi auto -11,0%.
[A fost prezentată Agenda Naţională de Business 2010]
Peste 30 de asociaţii de business au prezentat vineri, 21 mai, Agenda Naţională de Business (ABN) 2010 – o platformă de dialog între stat şi structurile antreprenoriale. Pentru prima dată ANB a fost lansată acum un an şi jumătate. Igor Munteanu, director executiv IDIS Viitorul, instituţie care a facilitat consolidarea şi promovarea ANB, a menţionat că 27 din recomandările formulate atunci au fost preluate de guvernul actual şi, în mare parte, şi-au găsit reflectare în politicile elaborate la guvern. ANB actualizată reflectă câteva direcţii prioritare în politicile fiscale: facilitarea importului şi exportului, a procedurilor vamale şi accesului la finanţare.
[12 milioane de lei vor fi cheltuiţi în acest an pentru sporirea fertilităţii solurilor]
Din suma de 12 milioane de lei pentru valorificarea terenurilor noi şi sporirea fertilităţii solurilor – prevăzute în bugetul de stat pe anul 2010 – 10,8 milioane vor fi utilizare pentru executarea lucrărilor hidroameliorative şi de combatere a eroziunii solurilor, iar 3,26 milioane pentru defrişarea culturilor multianuale. Directorul general al Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, Vasile Grama, a s-a referit la desecarea terenurilor pe o suprafaţă de 600 de hectare şi includerea acestora în circuitul agricol, precum şi efectuarea lucrărilor tehnice de cultivare pe o suprafaţă de 217 hectare, ce va da posibilitatea de a utiliza aceste terenuri pentru producere. De asemenea se prevede amenajarea a 7 iazuri antierozionale cu oglinda apei de 37 de hectare, care vor proteja localităţile de inundaţii şi care vor permite irigarea a 370 de hectare de terenuri noi.
[Moldtelecom lanseaza serviciile de telefonie mobila UMTS/3G sub brandul UNITÉ]
Astăzi, 21 mai, S.A. Moldtelecom lansează oficial serviciile de telefonie mobilă de generaţia a treia sub marca comercială UNITÉ 3G bazate pe tehnologia 3G/UMTS/HSPA, adresându-se atât clienţilor persoane fizice, cât şi companiilor. Serviciile Unité 3G sunt disponibile acum în toate oraşele şi centrele raionale, precum şi în multe localităţi mai mici. Pentru realizarea proiectului Moldtelecom a investit circa 245 mln lei. Potrivit surselor de la întreprindere, aceasta reprezintă o nouă evoluţie a operatorului de telefonie mobilă Unité spre un nou standard de comunicare – standardul UMTS cu soluţii mobile atât în standardul CDMA2000 cât şi în UMTS/3G.