RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 16-21 mai. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 16 mai

Proiectul Bugetului de Stat pentru 2016 e elaborat cu o întârziere fără precedent, expert 
 

Proiectul Bugetului de Stat pentru anul 2016 este elaborat cu o întârziere fără precedent, cel puţin în ultimii 20 ani. Acest lucru de fapt diminuează foarte mult din importanţa acestuia în sensul implementării politicilor publice pentru anul curent. În aceste condiţii, aprobarea Bugetului devine mai curând o sarcină formală, care trebuie soluţionată cât mai rapid. De această părere este Dumitru Budeanschi, coordonator de proiecte la Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, care a analizat proiectul Bugetului de Stat, publicat de Ministerul Finanţelor. „Cel mai probabil proiectul prezentat va suferi unele ajustări ulterioare ca rezultat al aprobării măsurilor din politica bugetar fiscală. De asemenea, odată cu revizuirea de către BNM a pronosticului privind inflaţia pentru 2016 (de la 10,1% la 7,0%), Ministerul Finanţelor va trebui să ia în calcul şi această modificare, care afectează substanţial fundamentarea ajustării unor taxe şi impozite din politica fiscală, precum şi proiectul de buget”, scrie în analiza expertului.

Guvernul Poloniei a aprobat primele două dosare de finanţare 

Ministerul Finanţelor al Republicii Polone informează despre admiterea primelor două contracte de antrepriză în sumă de 2 milioane de euro, aprobate de către Consiliul de supraveghere al Instituţiei Publice „Unitatea de Implementare a Creditului de Asistenţă Acordat de Guvernul polonez. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, este vorba despre dosarele pentru finanţare depuse de către SRL „Euroforţa” şi SRL „Axedum”. Obiectul investiţiei SRL „Euroforţa” este construcţia unei case de ambalare şi procurarea utilajului de sortare, şi a utilajului necesar pentru modernizarea depozitului frigorific existent. SRL „Axedum” îşi propune procurarea utilajului destinat reutilării abatorului, precum şi a utilajului şi panourilor sandwich destinate reconstrucţiei/utilării halelor pentru creşterea puilor.

Director nou la Agenţia Achiziţii Publice 

Ruslan Malai a fost numit în funcţia de director al Agenţiei Achiziţii Publice, începând de astăzi, 16 mai. În acest sens a fost semnat un ordin de către ministrul finanţelor. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului, Ruslan Malai este magistru în economie şi drept, are o experienţă vastă în domeniul achiziţiilor. A activat anterior în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) – Biroul Regional pentru Europa şi Asia Centrală (REU), Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova ş.a.

● MARŢI, 17 mai

FMI: Lipsa clarităţii privind proprietarii băncilor este o problemă importantă 

În viziunea FMI, una dintre cele mai importante probleme din sectorul financiar-bancar moldovenesc rezultă din lipsa clarităţii privind proprietarii beneficiari finali ai băncilor, ceea ce de fapt înseamnă, că nu sunt cunoscute, în definitiv, persoanele care controlează băncile. Acest lucru le permite unor persoane sau grupuri să obţină controlul asupra băncilor mari din Republica Moldova, evitând controlul adecvat din partea organului de supraveghere. De această părere este Armine Khachatryan, reprezentanta permanentă a Fondului Monetar Internaţional (FMI) în Republica Moldova, care a răspuns la un şir de întrebări adresate de jurnalişti. „Riscul care s-a materializat în cazul Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank constă în faptul, că aceste bănci pot fi ulterior gestionate în interesul personal al acţionarilor, fără a fi asigurat un sistem adecvat de control, punând în pericol finanţele clienţilor şi banii publici. O altă problemă importantă constă în ingerinţa politicului şi justiţiei în supravegherea şi reglementarea băncilor. De exemplu, acţiunile întreprinse de Banca Naţională a Moldovei pentru blocarea acţionarilor care au acţionat în mod concertat într-un şir de bănci au fost ulterior contestate în instanţele de judecată şi apoi suspendate”, a menţionat reprezentanta FMI.

Armine Khachatryan: FMI susţine realizarea unei evaluări a BNM 

Armine Khachatryan, reprezentanta permanentă a Fondului Monetar Internaţional (FMI) în Republica Moldova, spune că FMI susţine realizarea unei evaluări independente de către experţi în domeniu a procesului de supraveghere exercitat de BNM vizavi de tranzacţiile frauduloase, care au avut loc pe parcursul anilor 2012-2014. Însă FMI nu va acorda asistenţă tehnică la acest capitol, deoarece nu dispune de expertiză pentru realizarea activităţilor de acest gen. „Această evaluare îşi va propune să examineze toate aspectele procesului de supraveghere, inclusiv acţiunile întreprinse de banca centrală în calitate de organ de supraveghere, legile şi reglementările în vigoare, precum şi gradul de libertate/independenţă pe care l-a avut banca centrală. Rezultatul acestui exerciţiu va juca un rol important în înţelegerea, ce nu a mers bine şi care au fost lacunele fundamentale din sistem”, a spus Armine Khachatryan într-un material în care a răspuns la o serie de întrebări ale jurnaliştilor.

Creşterea economică în Moldova este extrem de vulnerabilă, opinie 

Creşterea economică în Moldova este extrem de vulnerabilă, ea fiind afectată de şocurile externe de la partenerii comerciali şi de evoluţiile la nivel global, precum şi de şocurile interne, cum ar fi episoadele de volatilitate politică şi şocurile legate de aspectele meteo-climatice. Redresarea economică lentă va fi influenţată de impactul întârziat al secetei din anul trecut, de restabilirea mediocră a cererii interne, date fiind recuperarea lentă a remitenţelor, cheltuielile de capital anemice şi constrângerile de finanţare cu care se confruntă economia. Astfel de opinii a expus Armine Khachatryan, reprezentanta permanentă a Fondului Monetar Internaţional (FMI) în Republica Moldova, răspunzând la mai multe întrebări ale jurnaliştilor. „În anul 2015 PIB real s-a contractat cu 0,5%, fapt determinat pe partea ofertei de declinul din agricultură, iar pe partea cererii – de consumul privat mai slab şi investiţiile mai mici. Am fost un pic surprinşi de faptul, că situaţia dificilă din sectorul bancar nu a avut un efect negativ mai profund asupra creşterii economice din anul trecut; deci, acest fenomen rămâne a fi de clarificat. Perspectivele pe termen scurt rămân a fi dificile”, a specificat Armine Khachatryan.

Numărul milionarilor moldoveni a crescut 

Numărul moldovenilor milionari a crescut pe parcursul anului trecut cu 14%. Astfel, în Republica Moldova oficial există 358 de milionari în lei faţă de 314 înregistraţi oficial în 2014. Informaţia a fost făcută publică de către Sergiu Puşcuţă, şeful Serviciului Fiscal de Stat, în cadrul unei conferinţe de presă. Sergiu Puşcuţă a menţionat că cel mai tânăr milionar în lei are 21 de ani, iar cel mai în vârstă are 76 de ani. Mai mult de jumătate din milionarii moldoveni, în proporţie de 60%, susţin că salariul este principala sursă de venit.

Asociaţia Micului Business: Guvernarea distruge agresiv micul business 

Membrii Asociaţiei Micului Business din Moldova (AMB), care îşi desfăşoară activitatea în baza patentei de întreprinzător, afirmă că începând cu anul 2017, activitatea micilor comercianţi va fi sistată, printr-un „act monopolist”. Aceştia cer autorităţilor să abroge o prevedere din Legea 121, prin care comerţul cu amănuntul la tarabe, tejghele etc., autorizate de autoritatea administraţiei publice, se exclude de la 1 ianuarie 2017. Membrii Asociaţiei au declarat într-o conferinţă de presă , că guvernarea vrea să interzică micul business în bază de patentă, întrucât acesta face concurenţă monopoliştilor. Preşedintele AMB, Eugen Roşcovanu, spune că micii comercianţi au adresat numeroase scrisori guvernării prin care au solicitat să le fie permisă în continuare activitatea în bază de patentă, însă au primit doar răspunsuri formale. Potrivit lui, în Republica Moldova nu se ţine cont de micul business, în timp ce în ţările europene, acest sector reprezintă coloana vertebrală a economiei. Eugen Roşcovanu pledează pentru crearea de către autorităţi a unor condiţii de dezvoltare a micului business.

MIERCURI, 18 mai

MAIA caută soluţii pentru asigurările în agricultură. Doar 2% din terenuri sunt asigurate 

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a iniţiat un proces de consultări în vederea soluţionării problemelor din domeniul asigurării în agricultură, în contextul riscurilor tot mai frecvente care afectează culturile agricole – secetă, grindină, îngheţ). Prin lansarea acestui proces de consultări Ministerul are ca scop evaluarea efectivă a problemelor legate de asigurare înregistrate pe parcursul ultimilor ani. Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei publice, conducerea MAIA şi asiguratorii au împărtăşit aceeaşi opinie menţionând că pe moment costurile pentru asigurarea în agricultură sunt prea mari. Astfel, a fost discutată posibilitatea de a micşora procentul de asigurare până la aproximativ 5%. În prezent el este de până 15%.

ODIMM şi CNTM au semnat un acord pentru promovarea antreprenoriatului în rândul tinerilor 

Tineri din cele 46 de organizaţii de tineret din raioanele ţării, membri ai Consiliului Naţional al Tineretului din Republica Moldova (CNTM) vor beneficia de suportul oferit de Organizaţia pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii (ODIMM). În acest sens, ODIMM şi CNTM au semnat miercuri, 18 mai, un acord de parteneriat. Potrivit unui comunicat de presă al ODIMM, conform acestui acord, tinerii vor avea acces la instruirile, seminarele şi workshop-urile organizate de ODIMM în cadrul programelor sale, în special Programul Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor, Gestionarea Eficientă a Afacerilor etc.

Autorităţile, îndemnate să perfecţioneze Legea anti-fumat 

Asociaţia Naţională a Restaurantelor şi a Localurilor de Agrement din Republica Moldova” (MĂR) atrage atenţia autorităţilor că există anumite inadvertenţe şi neclarităţi în Legea numită generic „Anti-tutun”, care urmează să intre în vigoare la 31 mai. În acest sens, Asociaţia MĂR declară relevant exemplul României, unde autorităţile au început deja amendarea unei legi similare. Aneta Zasaviţchi, preşedinta MĂR, afirmă că la nici două luni după intrarea în vigoare a legii anti-fumat în România, care interzicea fumatul în spaţii închise sau limitate de doi pereţi, senatorii români au şi votat câteva amendamente menite să schimbe substanţial lucrurile. Conform amendamentelor propuse de autorităţile române, în curând, în România s-ar putea fuma din nou în spaţiile publice. „Spaţiu închis” va fi definit drept un spaţiu cu pereţi de jur împrejur şi nu cu doi pereţi laterali, cum e în prezent în lege. În plus, se va putea fuma în spaţiile separate, complet izolate şi inscripţionate special, precum şi pe terase exterioare amenajate în acest scop. Acest lucru înseamnă că un restaurant poate avea o terasă exterioară, prevăzută cu trei pereţi, în care să se fumeze.

● JOI, 19 mai

 Proiectul Bugetului de stat pentru anul 2016, aprobat 

Executivul a aprobat proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetele asigurărilor sociale şi în medicină pentru anul 2016. Iniţiativele au fost aprobate în cadrul şedinţei de miercuri, 18 mai. Potrivit documentului, veniturile bugetului public naţional estimate pentru 2016 constituie circa 48 512,4 mil. lei, respectiv cu 11% mai mult faţă de bugetul executat în anul 2015, având o pondere în PIB de 36,3% (cu 0,5 p.p. mai mult decât în anul 2015). Încasările veniturilor bugetului de stat vor deţine 64,7 % şi vor însuma 31 378,9 mil. lei. În comparaţie cu bugetul executat în 2015, aceste venituri vor creşte cu 3 340,6 mil.lei sau cu 11,9 la sută. De asemenea, veniturile bugetului de stat vor fi asigurate din granturi externe, care vor deţine circa 7,8 la sută (3 800,8 mil. lei). Granturile destinate suportului bugetar în proporţie de 94,3% vor constitui granturi europene.

Primăria vrea ca investitorii străini să se simtă comod la Chişinău, Dorin Chirtoacă 

Mai mulţi investitori străini în capitală înseamnă dezvoltare şi locuri de muncă pentru cetăţenii moldoveni, iar ţara se va integra în Uniunea Europeană atrăgând investiţii de acolo şi asigurându-le un mediu comod de activitate. Despre aceasta a vorbit primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, în cadrul unei conferinţe de presă. Edilul a participat la eveniment în contextul desfăşurării în capitală a săptămânii „Bucurie în Mişcare”, susţinută de reţeaua de magazine Kaufland, care intenţionează să deschidă mai multe magazine la Chişinău. Dorin Chirtoacă a spus că reţeaua de magazine Kaufland reprezintă un investitor strategic pentru Republica Moldova. În opinia sa, faptul că această companie susţine evenimente precum „Bucurie în Mişcare” demonstrează că încearcă să cunoască Moldova printr-un mod civilizat.

BNM a aplicat sancţiuni foştilor administratori ai Băncii Sociale 

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei a hotărât aplicarea faţă de foştii administratori ai Băncii Sociale a sancţiunii de amendă în mărime maximă prevăzută de lege, de 10 salarii medii pe activităţi financiare. Suma amenzii urmează a fi vărsată la bugetul de stat. Potrivit unui comunicat de presă al BNM, aceste sancţiuni au fost aplicate ca rezultat al constatării în activitatea băncii a faptelor de încălcare a Legii instituţiilor financiare şi actelor normative ale Băncii Naţionale. Încălcările ţin, în principal, de clasificarea şi evaluarea neadecvată a creditelor acordate, angajarea în activităţi de manipulare, nerespectarea limitelor şi cerinţelor privind concentrarea riscurilor, angajarea băncii în operaţiuni riscante şi dubioase, nerespectarea cerinţelor de întocmire a situaţiilor financiare şi a rapoartelor în scopuri prudenţiale, prezentarea la Banca Naţională a rapoartelor cu date eronate privind indicatorii de prudenţă bancară.

Moldova-Fruct: Roada de mere în raioanele de nord a fost practic compromisă 

Iurie Fală, director executiv al Asociaţiei Moldova-Fruct, a declarat că din cauza îngheţurilor de la finele lunii aprilie roada de mere din raioanele de nord ale ţării a fost practic compromisă. Cel mai afectat este raionul Briceni, care este şi raionul cu cea mai mare pondere de producere a merelor. Reprezentanţii asociaţiilor producătorilor agricoli atenţionează autorităţile că din cauza îngheţurilor aceşti producători sunt foarte mult afectaţi şi riscă să falimenteze. „Ne exprimăm îngrijorarea că nu sunt reacţii şi măsuri faţă de calamitatea naturală din 27 aprilie, când noaptea îngheţurile au cauzat pierderi enorme producătorilor agricoli în general şi celor de fructe în particular. Cel ma tare a fost afectat raionul Briceni, urmat de Edineţ, Râşcani, Ocniţa, Donduşeni, unele gospodării din Soroca. Pierderile provocate sunt mari, deoarece îngheţurile au ajuns şi la -8 grade Celsius”, a specificat Iurie Fală.

● VINERI, 20 mai

În 2015, aproape 20% din totalul salariaţilor din ţară erau angajaţi în sectorul bugetar


În 2015, aproape 20% din totalul salariaţilor din ţară erau angajaţi în sectorul bugetar, ceea ce reprezintă circa 235 de mii de persoane. Cifra este în scădere cu 8,9% faţă de anul 2012. Potrivit unui infografic publicat de Centrul analitic Independent Expert-Grup, peste 66 de mii de persoane erau angajate în administraţia publică centrală, iar pentru salarizarea lor au fost cheltuiţi 3,7 miliarde de lei. În 2016, Ministerul Finanţelor a publicat numărul de unităţi de personal necesare şi real angajate pentru realizarea funcţiilor de administrare a instituţiilor administraţiei publice centrale. Numărul unităţilor de personal din administraţia publică centrală a crescut cu câte 2% anual din 2012 până în 2015. Acest lucru s-a datorat în mare parte creării noilor instituţii la nivel central.

Relaţia cu FMI se ameliorează parţial, expert

Relaţia Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internaţional parţial se ameliorează Totodată, la etapa actuală FMI are aşteptări majore din partea Republicii Moldova, una dintre ele fiind implementarea unei politici fiscale durabile. Declaraţia aparţine expertului economic din cadrul Institutului de Politici şi Reforme Europene, Eugen Ghileţchi, şi a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă. Eugen Ghileţchi a menţionat că la etapa actuală FMI are aşteptări majore din partea Republicii Moldova. În opinia sa, nicio situaţie geopolitică nu va asigura Moldovei un acord FMI, dacă nu vor fi respectate angajamentele luate de către guvernarea de la Chişinău. Expertul consideră că una dintre cele mai mare restanţe pe care Republica Moldova le are faţă de FMI constau în neclaritatea care este în jurul convertirii garanţiei de stat în datorie publică.

Condiţiile în care BERD şi BEI vor finanţa gazoductul Ungheni-Chişinău

Dimitri Gvindadze, şef al Oficiului Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a menţionat că dacă Guvernul va realiza toate angajamentele asumate, inclusiv semnarea unui memorandum cu FMI, atunci, până la finele anului curent, BERD şi BEI vor fi disponibile să semneze acordul de finanţare a gazoductului Ungheni-Chişinău în sumă de circa 90 de milioane de euro. Premierul Pavel Filip a avut, astăzi, 20 mai, o întrevedere cu noul şef al Oficiului BERD din Republica Moldova, Dimitri Gvindadze. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, oficialii au discutat despre rezultatele cooperării cu echipa locală a BERD, programele investiţionale din sectorul energetic, al mediului de afaceri, al infrastructurii drumurilor, sistemelor de apeducte şi canalizare, precum şi despre perspectiva iniţierii unor proiecte noi. În context, Pavel Filip a subliniat că programele derulate vin să răspundă necesităţilor mediului de afaceri şi cetăţenilor, totodată susţinând politicile Guvernului în aceste domenii.

● SÂMBĂTĂ, 21 mai

Antreprenorii moldoveni, instruiţi cum să-şi îmbunătăţească cifra de afaceri 

Antreprenorilor nu trebuie să le fie frică să ceară cel mai mare preţ pentru produsele şi serviciile lor, dar şi să asigure o calitate bună a acestora pentru a atrage clienţii bogaţi. Astfel de sfaturi, dar şi alte idei pentru îmbunătăţirea cifrei de afaceri, au fost oferite în cadrul conferinţei „Business-ul în Moldova 2016”, cu genericul „Noi posibilităţi şi rezultat rapid în economia modernă”. Conferinţa este organizată la Chişinău de către compania „Contabilizare” în perioada 20-21 mai. Ruslan Bah, marketolog-consultant în cadrul companiei „Contabilizare”, le-a spus participanţilor la conferinţă că indiferent de mediul de activitate, mereu se va găsi cineva care să propună un preţ mai mic. Astfel, concurenţa la capitolul preţuri nu este reuşită.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.