● LUNI, 16 ianuarie
Moody's încadrează Moldova în categoria statelor cu investiții speculative
Agenția de rating Moody's a modificat statutul Republicii Moldova din B3 negativ în B3 stabil. Calificativul B3 încadrează Republica Moldova în categoria statelor cu risc înalt de credit înalt şi investiții speculative. Decizia a fost luată în 13 ianuarie. Premierul Pavel Filip a declarat la acest subiect, pe pagina sa de Facebook, că specialiștii în economie, mai ales, știu cât de importantă și de îmbucurătoare este o asemenea veste pentru Moldova. „Este rezultatul direct al eforturilor pe care și noi la Guvern, și colegii de la Parlament, și toți cetățenii moldoveni le-au făcut să depășim o criză economică și una politică dificile. Este rezultatul îndeplinirii, în 2016, a unei Foi de parcurs cu UE, a demarării unor reforme importante și a semnării acordurilor cu FMI și Banca Mondială”, spune prim-ministrul. În acelaşi context, premierul a mai spus că îşi doreşte ca în viitor Moldova să primească „rating pozitiv de la fiecare concetățean, care va simți că trăiește mai bine, de la an la an, în această țară”, a menționat premierul.
Cursa Chișinău-Odesa va fi repusă în circulație
Trenul Chișinău-Odesa, care anterior circula în zilele de sâmbătă și duminică, va fi repus în circulație, inclusiv în zilele de vineri. Administrația întreprinderii „Calea Ferată din Moldova” anunță că prima cursă va fi operată în această vineri, 20 ianuarie. Orarul va fi valabil timp de o lună. Conform acordului încheiat de CFM cu reprezentanții căilor ferate din Ucraina, trenul va circula temporar de trei ori pe săptămână. Controlul vamal pentru pasagerii cursei respective este efectuat la Gara Feroviară Chișinău, înainte de îmbarcarea pasagerilor în tren, iar procedura nu se mai repetă și la frontieră. Astfel, timpul călătoriei a fost redus cu circa 40 de minute spre Odesa și cu aproximativ 50 minute la întoarcere.
Infrastructura sistemului electronic de plăţi în Moldova este insuficientă, expert
Achitările cu cardul bancar sunt într-o fază incipientă în Republica Moldova din cauza infrastructurii insuficiente a sistemului electronic de plăţi, a lipsei de încredere în sistemul bancar, dar şi a deprinderii oamenilor, care se acomodează mai greu la noile tehnologii. Un comentariu în acest sens a făcut economistul Dumitru Pântea. Conform datelor Băncii Naţionale a Moldovei, la sfârșitul lunii septembrie 2016, băncile raportau 1,46 milioane de carduri bancare valabile. În 2015, aceeași sursă indica 1,29 milioane de carduri bancare. Numărul este în creștere, dar posesorii de card îl folosesc în continuare preponderent pentru extragerile de numerar. Doar în trimestrul III al anului trecut, moldovenii au extras de pe carduri peste 9,3 miliarde de lei. În aceeași perioadă, plățile cu cardul au fost de 796 de milioane de lei.
Pomicultorii cer alocarea compensațiilor pentru înghețurile de primăvara trecută
Pomicultorii cer guvernării să adopte cât mai rapid regulamentul prin care să le fie acordate compensațiile pentru pierderile financiare pe care le-au suferit din cauza înghețurilor din primăvara anului trecut. Preşedintele interimar UniAgroProtect, Alexandru Slusari, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că dacă la următoarea ședință a Guvernului nu va fi aprobat regulamentul, pomicultorii vor fi nevoiți să vină să ceară acest lucru în fața Guvernului. Potrivit lui Alexandru Slusari, pe 26-27 aprilie 2016 în mai multe raioane din nordul țării au înghețat circa 6,5 mii de hectare de livezi. La mulți pomicultori din raioanele Briceni, Edineț, Ocnița, Dondușeni, Râșcani au înghețat de la 70 la 90% din recoltă. Preşedintele interimar UniAgroProtect susține că din cauza aprobării tardive a Legii bugetului și neaprobării regulamentului de subvenționare, agricultorii nici nu au avut posibilități legale să beneficieze de opțiunea asigurării subvenționate a riscurilor de producție.
● MARŢI, 17 ianuarie
Priorități la stabilirea cheltuielilor publice în orașul Bender
Consiliul orăşănesc Bender a stabilit cheltuielile prioritare pentru anul curent. Majoritatea consilierilor au votat pentru alocarea în fondul rutier a 527 de mii de ruble transnistrene (46,6 mii de dolari). Pentru organizarea şi desfășurarea alegerilor preventive în Consiliul orăşănesc Bender, care vor avea loc pe 2 aprilie, s-a decis alocarea a 73 de mii de ruble transnistrene (circa 6,5 mii de dolari). Totodată, s-a decis și în acest an să fie acordate credite preferențiale familiilor tinere pentru procurarea sau construcția spațiului locativ. Anul trecut patru familii au obținut astfel de credite, cu o rată a dobânzii sub 1%, pe o perioadă de cinci ani.
Un grup de experți contestă concursul pentru suplinirea funcției vacante de director ANRE
Un grup de experți în domeniul energetic contestă concursul anunțat de Parlament pentru suplinirea funcției vacante de director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Într-o petiție, experții cer ca audierea candidaților să aibă loc în ședințe deschise, contrar regulamentului concursului, care prevede formatul închis. O altă solicitare ține de excluderea criteriului de eligibilitate de minimum 10 ani de experiență. Semnatarii petiției cer Comisiei economie să delege atribuția de selectare a candidaților unei comisii speciale, constituite după modelul comisiei de selectare a guvernatorului Băncii Naționale. Potrivit lor, comisia respectivă trebuie să includă consilierul de rang înalt din partea UE, reprezentanți ai societății civile și specialiști din partea instituțiilor internaționale, care dețin expertiză în domeniu.
● JOI, 19 ianuarie
UE ajută companiile de pe ambele maluri ale Nistrului cu instruiri în domeniul exportului
Producători cu posibilități de export, de pe ambele maluri ale Nistrului, vor fi consultați de către 20 de specialiști, care vor fi instruiți și certificați de către Institutul Britanic de Export. Formarea specialiștilor are loc în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova şi finanțat de Uniunea Europeană. Managerul programului, Andrei Darie, a declarat că, timp de cinci luni, audienții vor fi instruiți în domeniul tranzacțiilor comerțului internațional şi anume: proceduri vamale, regimuri de comerț internațional și instrumente de facilitare a comerțului, stabilite de Acordul de Asociere cu UE. După instruire, specialiștii certificați vor oferi consultanță în domeniul exportului pentru 15 companii de pe ambele maluri ale Nistrului. „Creșterea exportului asigură dezvoltarea mediului de afaceri, iar proiectul tinde să creeze o echipă de consultanță în export pentru a stimula companiile de pe ambele maluri ale Nistrului să exporte împreună, ca să poată asigura cerințele pieței ”, a spus Andrei Darie.
CFM și întreprinderea omoloagă transnistreană vor semna o înțelegere
Calea Ferată din Moldova (CFM) și întreprinderea omoloagă din regiunea transnistreană vor stabili, în viitorul apropiat, o înțelegere de colaborare privind comunicațiile feroviare. Directorul CFM, Iurii Topala, a declarat că urmează să fie precizate tarifele, condițiile de tranzitare a mărfurilor și modalitatea de colaborare dintre cele două întreprinderi. Iurii Topala susține că partea moldovenească este nevoită să facă anumite compromisuri pentru a ajunge la o înțelegere și că negocierile sunt aproape de final. Partea moldovenească insistă pe reglementarea prețurilor pentru că până acum partea transnistreană percepea taxe de 3-4 ori mai mari decât cea moldovenească. Directorul CFM a mai spus că, până acum, mărfurile care veneau dinspre Ucraina intrau pe teritoriul regiunii transnistrene fără ca partea moldovenească să cunoască acest lucru. „Eu am să insist ca toată marfa care vine pe calea ferată să vină până în vama Republicii Moldova și apoi să meargă spre destinație”, a declarat Iurii Topala.
Ministrul economiei: În ultimii ani, exporturile s-au reorientat spre piaţa europeană
În ultimii ani, de la momentul semnării Acordului de Asociere şi Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană, se înregistrează o diversificare a exporturilor şi o reorientare masivă a exportului din Moldova dinspre piețe tradiționale spre piaţa europeană. Declarația a fost făcută de ministrul economiei, Octavian Calmâc, într-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă. Oficialul a spus că, în anul 2016, Moldova a atins nivelul de 65% de exporturi orientate pe piaţa europeană, pe când acum câțiva ani această pondere era de până la 50%. Ministrul a menționat că relația Moldovei cu piaţa tradițională a CSI este într-un declin, începând cu anul 2006, atunci când pentru prima dată Federaţia Rusă a început să aplice măsuri tarifare şi măsuri netarifare faţă de produsele de origine moldovenească. Acest declin a prins contur mai pronunţat începând cu 2014, atunci când s-au aplicat măsuri tarifare pentru majoritatea produselor exportate din Republica Moldova.
La Cupcini va fi deschis primul centru de procesare a produselor apicole din nordul țării
La Cupcini, raionul Edineț, au fost finalizate lucrările de reparație și amenajare a primului centru de achiziție, procesare și ambalare a produselor apicole din nordul Moldovei. Lucrările de reparație și amenajare a teritoriului din preajmă au fost realizate în cadrul unui proiect-pilot de dezvoltare regională, desfășurat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord, și se cifrează la aproximativ 1,2 milioane de lei. Într-un comunicat de presă al ADR Nord se menționează că centrul apicol este constituit din două departamente, unde vor fi create cel puțin nouă locuri de muncă. Este vorba despre un departament informațional și de marketing a produselor apicole și un departament de achiziție, procesare și ambalare. Ultimul urmează să fie dotat cu utilaj special în perioada următoare.
● VINERI, 20 ianuarie
Se constituie Consiliul Economic pe lângă președinte
Administrația prezidențială de la Chișinău anunță despre lansarea inițiativei de constituire a Consiliului Economic pe lângă președinte. Potrivit purtătorului de cuvânt al șefului statului, structura va fi responsabilă de identificarea riscurilor pentru dezvoltarea economiei naționale și sectoarelor ei, dar și de evaluarea programelor și rezultatelor implementării reformelor economice. Într-un mesaj postat pe Facebook, Ion Ceban mai menționează că în sarcina Consiliului va sta elaborarea propunerilor de soluționare a problemelor economice. O sarcină va fi perfecționarea politicii economice și instrumentelor implementării acesteia pentru asigurarea dezvoltării durabile și modernizarea economiei Republicii Moldova.
În sensul comercial-economic, Moldova are pentru Rusia mai degrabă un rol simbolic, expert rus
Expertul rus Andrei Deviatkov, de la Institutul de Economie al Universităţii Lomonosov din Moscova, consideră că, în sensul comercial-economic, Moldova are pentru Rusia mai degrabă un rol simbolic. Opinia a fost exprimată în cadrul unui interviu acordat pentru Radio Europa Liberă. Potrivit expertului, schimbul de mărfuri între cele două țări reprezintă doar 0,1% din tot comerțul Rusiei. De aceea, aici este vorba mai degrabă despre anumite momente politice, despre înăsprirea controlului vamal din partea Rusiei în contextul constituirii Uniunii Euroasiatice. În ceea ce privește Moldova, expertul susține că restabilirea accesului pe piața rusă este o direcție de perspectivă. „Însă, iarăși, aici nu trebuie să supraestimăm importanța acestei direcții. De fapt, astăzi Moldova exportă o mare cantitate de producție agricolă pe piețele mondiale. Este vorba despre nuci, struguri, fructe etc. Însă, de exemplu, pentru vinurile moldovenești piața rusă rămâne tradițional o piață de bază”, spune expertul.
BNM a prelungit mandatele administratorilor temporari ai BC „Moldindconbank”
Banca Națională a Moldovei a prelungit pe o perioadă de trei luni mandatele administratorilor temporari ai BC „Moldindconbank”. Excepție face mandatul lui Nicolae Dorin, președinte al Asociației Băncilor din Moldova, pentru că termenul pe care i l-a acordat această organizație pentru cumularea funcției de administrator temporar cu competențe de membru al Consiliului băncii a expirat și nu poate fi prelungit. O altă persoană va fi desemnată în perioada următoare. Administratorii temporari au fost numiți în cadrul regimului de intervenție timpurie la „Moldindconbank”, aplicat ca urmare a stabilirii de către BNM, la 20 octombrie anul trecut, a activității concertate a unui grup de persoane ce deținea o cotă substanțială în capitalul social al băncii, în mărime de 63,89%, fără permisiunea Băncii Naționale.
● SÂMBĂTĂ, 21 ianuarie
Precizări privind regimul de impozitare a câștigurilor din jocurile de noroc
Câștigurile obținute din campaniile promoționale, din loterii și din pariurile sportive vor fi considerate surse de venit neimpozabile dacă nu vor depăși scutirea personală pentru anul în curs (în 20017 - 10,6 mii de lei). Acest lucru este prevăzut de Legea privind modificarea și completarea unor acte legislative (Codul fiscal), adoptată în 15 decembrie 2016 și publicată în Monitorul Oficial pe 6 ianuarie 2017. Totodată, având în vedere că nu este specificată data intrării în vigoare a Legii privind modificările și completările nominalizate, Ministrul Finanțelor atenționează că modificările și completările la Codul Fiscal și la titlurile acestuia, potrivit prevederilor, intră în vigoare peste 180 de zile calendaristice din ziua publicării în Monitorul Oficial. Respectiv, modificările menționate vor intra în vigoare pe 5 iulie 2017.
Salariul nominal brut a crescut cu aproape 13%
Salariul nominal brut a crescut, în luna noiembrie anul trecut, cu aproape 13% și a ajuns la puțin peste 5200 de lei. În termeni reali, adică raportat la indicele preţurilor de consum, salariul mediu a crescut cu aproape 10% faţă de aceeași perioadă a anului 2015. Biroul Naţional de Statistică anunță că în sfera bugetară câştigul salarial mediu a fost de 4439 de lei, iar în sectorul real – 5528 de lei. Cel mai mult salariile au crescut în domeniile sănătate, asistență socială, servicii administrative și de suport și în activitățile financiare și de asigurări. Aici majorarea a fost de peste 20%. Salariul celor din domeniul servicii administrative a ajuns până la 4380 de lei, din sănătate – la 5353 de lei, iar celor care activează în domeniul financiar – la 10336 de lei.
O moldoveancă a pus pe roate o afacere cu produse fără gluten
Apreciate pe plan mondial, produsele fără gluten nu sunt foarte solicitate de către moldoveni. O explicaţie ar fi lipsa de informaţie despre beneficiile acestora. Irina Balica, moldoveanca care a pus pe roate o afacere cu produse fără gluten, a declarat că produsul primar pentru care a optat este sorizul. Planta a fost obținută prin încrucișarea a alte două culturi, de către academicianul Ghoerghe Moraru, încă acum 50 de ani. Este o cultură rezistentă la secetă, nepretenţioasă şi cu o roadă de cinci tone la hectar, este o plantă de viitor, a spus antreprenoarea. Irina Balica a pus afacerea pe roate acum cinci ani, cu ajutorul Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova, şi a reușit să dezvolte o linie de prelucrare și ambalare a produselor din soriz, care au ajuns şi într-o reţea de supermarketuri din capitală. Preţul produselor fără gluten autohtone este cu mult mai mic comparativ cu cel al produselor de import, susţine producătoarea. Din recolta obţinută sunt produse patru derivate de produse: crupe boabe, crupe brizate, griş şi făină. Toate produsele se regăsesc sub marca BioEm şi sunt certificate. Produsele sunt recomandate copiilor cu vârsta de până la cinci ani şi femeilor după 50 de ani care au intoleranţă la gluten.
Peste 120 de milioane de lei sunt prevăzuți pentru dezvoltarea economică locală
Pentru următorii patru ani, în Fondul Național de Dezvoltare Regională sunt prevăzute peste 120 de milioane de lei pentru dezvoltarea economică locală. Declarația a fost făcută de ministrul dezvoltării regionale și construcțiilor, Vasile Bâtca, în cadrul unui atelier de lucru organizat de Comisia Europeană, în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Ministrul a subliniat că pentru dezvoltarea regiunilor, inclusiv a competitivității acestora, vor fi realizate și proiecte de inovații, cum ar fi un centru de inovare și transfer tehnologic în municipiul Bălți, o piață regională en-gros și spații destinate activităților non-agricole în raionul Râșcani.