RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 16 – 20 mai. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
[● LUNI, 16 mai]
[Înăsprirea treptată a politicii monetare nu înseamnă mai puţine credite, guvernatorul BNM]
Înăsprirea treptată a politicii monetare pentru stabilizarea aşteptărilor inflaţioniste nu înseamnă că băncile vor acorda mai puţine credite, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, într-un interviu la Radio Moldova. Comentând parametrii de politica monetară incluşi în acordul la care a ajuns Guvernul şi Misiune FMI, după finalizarea celei de-a treia revizuiri a implementării Programul cu Fondul Monetar Internaţional, Dorin Drăguţanu a subliniat că rolul BNM este de a lupta cu inflaţia, adică cu creşterea excesivă a volumului de bani în economie.
[Loto la stat]
Guvernul a aprobat decizia privind crearea SA „Loteria Naţională a Moldovei”. Potrivit ministrului finanţelor, Veaceslav Negruţa, crearea societăţii respective va permite obţinerea de către stat a unor venituri suplimentare pentru susţinerea activităţilor în diverse domenii, inclusiv în cultură, educaţie şi sport. Potrivit ministrului finanţelor, vor fi create noi locuri de muncă şi premise pentru dezvoltarea unor domenii adiacente: tipografie, reclamă, transport şi altele.
[● MARŢI, 17 mai]
[Benzina este mai scumpă decât anul trecut cu aproape 19%, iar motorina cu 21%]
Preţurile medii de comercializare cu amănuntul a benzinei şi motorinei au crescut în primul trimestru al anului curent, faţă de aceeaşi perioadă anului trecut, cu 18,8% şi, respectiv, 21,5% şi au constituit 14,82 lei/litrul (cu TVA) şi, respectiv, 13,54 lei/litrul, iar preţul gazului lichefiat s-a majorat cu 17,3% şi a însumat 7,58 lei/litrul, arată raportul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Potrivit ANRE, saltul preţurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere este cauzat de majorarea preţurilor de import al acestor produse, care, la rândul său, a fost determinată de creşterea permanentă a cotaţiilor petrolului la bursele internaţionale şi a preţurilor Platt′s pe pieţele regionale.
[Numărul abonaţilor la serviciile în bandă largă la puncte fixe a crescut cu 39,4%]
În primele trei luni a anului, numărul abonaţilor la serviciile de acces la Internet în bandă largă la puncte fixe a crescut comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut cu 39,4% şi a ajuns la circa 292,8 mii, iar rata de penetrare a acestor servicii, raportată la 100 de locuitori, a sporit cu 2,3 puncte procentuale şi a atins nivelul de 8,2%. Dezvoltarea rapidă a serviciilor în bandă largă a crescut datorită cererii ridicate şi a gradului de disponibilitate a serviciilor date, inclusiv în zonele rurale ale republicii, demonopolizarea accesului transfrontalier la traficul Internetului global şi majorarea numărului de operatori care au acces direct la reţeaua globală şi oferă servicii de acces la Internet altor operatori de pe această piaţă.
[Ministrul Economiei anunţă licitaţie de proiecte susţinute financiar de Guvernul Olandei]
Ministerul Economiei a lansat prima licitaţia pentru finanţare de proiecte în cadrul a două programe susţinute de Guvernul Olandei. Aceste programe sunt ORIO (Facilităţi de Modernizare a Infrastructurii în contextul Dezvoltării) şi PSI, (Private Sector Investment). Sectoarele prioritare pentru Republica Moldova, în cadrul Programului ORIO sunt apă – aprovizionare cu apă potabilă, canalizare, irigare; transport – construcţia şi reabilitarea drumurilor, căilor ferate, transport public şi energetic – eficienţa energetică, surse alternative de energie.
[Moldova va produce mai multă energie din surse regenerabile]
În următorii patru ani, în Republica Moldova va creşte simţitor consumul de energie din surse regenerabile. Peste 130 de grădiniţe, şcoli, centre medicale, precum şi alte instituţii publice rurale, şi peste 500 de gospodării casnice vor fi încălzite cu energie produsă local, din biomasă, în special din paie de grâu şi alte deşeuri cerealiere. Acestea sunt câteva din obiectivele cheie ale Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană cu 14 milioane de euro, lansat de către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat de presă emis de PNUD, proiectul va contribui la sporirea securităţii energetice, la crearea unor pieţe funcţionale a tehnologiilor şi combustibilului pe bază de biomasă, la crearea de noi locuri de muncă şi la acumularea de noi surse de venit la nivel local şi regional.
[SA „Tracom” a decis să creeze un parc industrial]
Adunarea generală a acţionarilor SA „Tracom” a decis crearea pe teritoriul fostei Uzine de tractoare din Chişinău a parcului industrial, cu administrarea lui de către SA „Tracom”. Crearea parcului va revitaliza activitatea de producere a întreprinderilor existente şi va impulsiona atragerea noilor rezidenţi cu investiţii destinate implementării tehnologiilor noi şi a utilajului, modernizării infrastructurii de producere şi tehnologice existente. Decizia a fost luată în baza unui studiu de fezabilitate, care prevede păstrarea platformei industriale şi dezvoltarea producerilor ce vor permite fabricarea mărfurilor cu valoare adăugată înaltă.
[●MIERCURI, 18 mai]
[Plata subvenţiilor pentru producătorii agricoli va începe în câteva zile]
Valoarea sprijinului acordat de către stat pentru stimularea creditării producătorilor agricoli de către băncile comerciale va constitui în acest an 150 de mii de lei, faţă de 85 de mii în 2010. Plata subvenţiilor va începe în câteva zile. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a declarat la Guvern că procedura de eliberare a subvenţiilor va fi mai simplă. Au fost excluse unele restricţii la sumele la subvenţionare, a fost extinsă lista unităţilor de tehnică procurarea cărora va fi subvenţionată. La sugestia organizaţiilor de producători au fost scoase şi alte bariere.
Plata subvenţiilor va începe imediat după publicarea în Monitorul Oficial a Regulamentului privind modul de utilizare a mijloacelor Fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli, aprobat de executiv.
[La Chişinău este aşteptat noul director de ţară al BM pentru Moldova]
De săptămâna viitoare, îşi începe activitatea noul director de ţară al Băncii Mondiale pentru Moldova, Abdoulaye Seck. Abdoulaye Seck este originar din Senegal, de profesie economist. Are 47 de ani, este căsătorit şi are trei copii. A lucrat în mai multe proiecte internaţionale, ultimul loc de lucru fiind în Japonia, unde a participat la realizarea unui proiect de instruire şi schimb de specialişti în economie.
[Instituirea ghişeului unic se va face prin lege]
Informaţiile necesare pentru obţinerea unui act permisiv pentru iniţierea sau derularea unei afaceri, sau privind confirmarea sau anularea altor drepturi prevăzute de legislaţie, va fi recepţionată la ghişeul unic. Potrivit unui proiect de lege, aprobat de Guvern, ghişeul unic poate fi instituit la nivel local, adică cu implicarea autorităţilor publice locale de nivelul unu şi doi, sau la nivel naţional. Fluxul de informaţii de la agenţii economici va fi verificat şi coordonat de către instituţiile publice implicate prin internet sau prin alte mijloace de comunicare, fără ca agentul economic să se deplaseze la aceste instituţii. Iar actul permisiv final va fi ridicat tot la ghişeul unic.
[15 tronsoane de drumuri vor fi reparate în acest an din mijloacele Fondului rutier]
Mijloacele Fondului rutier pentru anul curent vor constitui 787,9 milioane de lei, cu 35% mai mult decât în 2010 şi vor fi repartizate tradiţional pentru întreţinerea drumurilor şi a construcţiilor inginereşti, procurarea de maşini, utilaje şi autospeciale, precum şi pentru asigurarea securităţii rutiere. Programul privind repartizarea mijloacelor Fondului rutier pe 2011 a fost aprobat de către Guvern la ultima sa şedinţă. Viceministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Boris Gherasim, a menţionat că pentru reparaţia drumurilor şi a construcţiilor inginereşti este prevăzută suma de 184 de milioane de lei, cu 50 de milioane mai mult decât în anul trecut.
[● VINERI, 20 mai]
[Livrările de energie electrică au crescut în primul trimestru cu 4,5%]
Achiziţiile de energie electrică efectuate de către întreprinderile de distribuţie şi consumatorii eligibili au crescut în primul trimestru al anului curent, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 3,8% şi au însumat 1,1 miliarde kWh, iar livrările de energie electrică către consumatori s-au majorat cu 4,5% şi au alcătuit 926,1 milioane kWh. Cel mai mare volum de energie – 814 de milioane kWh – a fost achiziţionat de RED Union Fenosa. RED Nord a procurat 179,38 milioane kWh, RED Nord-Vest – 93,9 milioane kWh, iar consumatorul eligibil SA „Ciment–Lafarge” din Rezina – 15,3 milioane kWh.
[Consumul de gaze naturale a fost în descreştere în primul trimestru al anului 2011]
Consumul de gaze naturale în Republica Moldova, fără regiunea transnistreană, a scăzut în primul trimestru al anului curent, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 4,9% şi a constituit 482,5 milioane de metri cubi. Achiziţiile de gaze naturale în Republica Moldova au scăzut şi ele, cu 3,3%, şi au alcătuit 526,5 milioane de metri cubi. Acest trend a fost cauzat de diminuarea consumului de gaze de către populaţie şi întreprinderile din sectorul energetic. Consumul populaţiei s-a micşorat cu 8,8%, iar cel al întreprinderilor din sectorul energetic – cu 6%. Totodată, consumul de gaze a altor agenţi economici a crescut cu 2,3 la sută, iar cel al instituţiilor bugetare – cu 4,6%.
[Listele datornicilor la buget şi a firmelor-fantomă vor fi date publicităţii]
Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a lansat primul număr al publicaţiei „Monitorul fiscal FISC.md”. Nicolae Platon, şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, a menţionat într-o conferinţă de presă că publicaţia îşi propune să aducă la cunoştinţa contribuabililor, autorităţilor publice centrale şi locale, precum şi colaboratorilor fiscali, poziţia oficială a SFS privind legislaţia fiscală şi aplicarea ei. Această poziţie va fi reflectată în rubricile „Documente şi comentarii”, „Întrebări şi răspunsuri” şi „Practica fiscală”. „Prezentarea poziţiei oficiale a SFS constituie obiectivul principal al revistei. Noi vrem să îmbunătăţim relaţia noastră cu toţi contribuabilii, ca aceasta să fie bazată pe respect reciproc, vrem să aflăm opinia lor într-o serie de probleme ce ţin de politica şi administrarea fiscală”, a menţionat Nicolae Platon.