RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 16-20 iunie. Cele iunie importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● MARŢI, 16 iunie

Moldova se menţine pe trendul pozitiv de creştere economică


În trimestrul I 2015, Produsul Intern Brut pe serie brută a însumat 24423 de milioane de lei preţuri curente de piaţă, în creştere cu 4,8% faţă de trimestrul I 2014. Pe seria ajustată sezonier, PIB s-a majorat cu 0,7% faţă de trimestrul IV 2014 şi cu 4,7% faţă de trimestrul I 2014. Valoarea adăugată brută pe economie s-a majorat, în ianuarie-martie curent, cu 5,2% în raport cu perioada respectivă a anului anterior. La creşterea PIB în trimestrul I au contribuit, practic, toate ramurile economiei. Contribuţii pozitive mai importante au avut asigurările (+2,1%), industria extractivă şi industria prelucrătoare (+1,1%), ramurile transport şi depozitare, hoteluri şi restaurante (+0,7%). Valoarea adăugată brută în agricultură, silvicultură, pescuit şi construcţii s-a majorat cu 4,4% şi, respectiv, 6,2%.  Administraţia publică şi apărarea au influenţat negativ(-0,2%) indicele volumului fizic al PIB, înregistrând o diminuare a valorii adăugate brute cu 1,3%.

MTIC anunţă despre tranziţia la televiziunea digitală terestră

Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor anunţă despre tranziţia la televiziunea digitală terestră, începând cu 17 iunie curent. Pentru a asigura acomodarea treptată a populaţiei, dar şi pentru a oferi posturilor TV posibilitatea să migreze la transmisiunea în format digital, procesul de tranziţie la televiziunea digitală terestră se va implementa treptat, în decurs de 3 ani, perioadă în care reţelele ce difuzează semnal analogic şi cele care emit semnal digital vor funcţiona paralel. MTIC precizează într-un comunicat de presă că totuşi, începând cu 17 iunie, canalele TV în format analogic nu vor beneficia de protecţie în caz de perturbaţii cauzate de canalele TV care transmit în format digital, iar în cazul perturbaţiilor create televiziunilor de tip digital de către canalele de televiziune analogică terestră, acestea urmează a fi sistate. Pentru a recepţiona semnalul programelor televiziunii digitale terestre este nevoie de un televizor în formatul DVB-T2 (cu receptor încorporat) sau un receptor STB. Pe parcursul  primilor 3 ani, deţinătorii televizoarelor de tip vechi vor putea recepţiona în continuare programele televiziunii analogice.

Alex Kremer: Banca Mondială nu poate oferi sprijin fără acţiuni decisive

Directorul Băncii Mondiale în Moldova, Alex Kremer, a comunicat că organizaţia a rezervat suma de 45 de milioane de dolari pe care s-o ofere Republicii Moldova în calitate de sprijin bugetar în 2015, dar nu o poate face fără acţiuni decisive în vederea soluţionării problemelor din sectorul bancar al ţării. Potrivit unei opinii a directorului Băncii Mondiale în Moldova, ar fi ilogic şi iresponsabil ca Banca Mondială să transfere în buget banii acţionarilor săi prin „uşa din faţă”, în timp ce există riscuri ca sume şi mai mari de bani publici să fie pierdute prin „uşa din spate”, din cauza fraudelor şi corupţiei din sectorul bancar. Banca Mondială poate oferi sprijin unei ţări doar atunci când bugetul naţional al ţării este sustenabil şi reflectă deciziile în materie de politici. Guvernul va trebui să emită obligaţiuni de stat pentru a proteja deponenţii de frauda din sectorul bancar, iar bugetul ţării pentru 2015 nu include în prezent costul dobânzii aferente acestor obligaţiuni. Alex Kremer menţionează că, prin urmare, bugetul naţional nu este pregătit să beneficieze de suport bugetar din partea Băncii Mondiale.

Liga Bancherilor cere de la BNM stabilitate în sectorul bancar

Liga Bancherilor din Moldova, asociaţie obştească,  se adresează Băncii Naţionale a Moldovei ca aceasta să folosească toate pârghiile ce-i revin conform legislaţiei şi prin acţiuni adecvate să readucă stabilitatea şi siguranţa în sectorul bancar. Liga a analizat ultimele evoluţii din sectorul bancar şi apelează la acţionarii băncilor să dea dovadă de maturitate şi cultură managerială în formarea unui mediu credibil şi prielnic pentru dezvoltarea sectorului bancar al ţării. „Instituirea administrării speciale de către Banca Naţională în lunile noiembrie-decembrie 2014 în trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială, Unibank şi acordarea unor credite de urgenţă pentru menţinerea lichidităţii acestor bănci a creat probleme majore pentru bugetul de stat, a afectat imaginea şi reputaţia sectorului bancar, a pus în dificultate relaţiile cu organizaţiile financiare internaţionale şi partenerii externi de dezvoltare”, se menţionează în declaraţia Ligii Bancherilor.

Internetul mobil prin reţelele 4G devine mai popular

În primul trimestru al anului 2015, numărul utilizatorilor care au accesat Internetul mobil prin reţelele 4G a crescut cu 34,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a totalizat circa 35,4 mii de clienţi. Aceleaşi date arată că numărul utilizatorilor serviciului de acces la Internet mobil în bandă largă (prin modemuri/carduri/USB) a sporit cu 4,8% şi a însumat peste 1,2 milioane. Rata de penetrare a acestui serviciu la 100 de locuitori ai republicii a crescut cu 1,6% şi a constituit, la finele primului trimestru, 35%. Potrivit datelor raportate de cei trei furnizori de reţele şi servicii publice de comunicaţii mobile (Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom), numărul total al utilizatorilor care au accesat în perioada respectivă Internetul la puncte mobile (prin telefon/smartphone, modemuri/carduri/USB) s-a ridicat la 1,7 milioane, iar rata de penetrare a acestui tip de acces la Internet a atins nivelul de 48,5%.

Producătorii agricoli ar putea fi scutiţi de impozitul pe venit

Producătorii agricoli ar putea fi scutiţi de impozitul pe venit, cu condiţia ca acest impozit să fie reinvestit în agricultură. Asupra unui proiect de lege în acest sens s-a convenit în cadrul Comisiei speciale pentru elaborarea şi aprobarea de către Parlament a pachetului de modificări legislative în vederea susţinerii agricultorilor. Alexandru Slusari, preşedintele Uniunii asociaţiilor producătorilor agricoli din Republica Moldova, a comunicat că aceasta  este prima problemă soluţionată din pachetul de revendicări înaintate anterior de către producătorii agricoli. „Cu principala problemă, majorarea subvenţiilor în agricultură, batem pasul pe loc. Problema ce tine de importul produselor petroliere nici nu a fost pusă în discuţie. S-au făcut nişte promisiuni privind creditarea producătorilor agricoli. S-a discutat mult şi asupra revendicării noastre privind micşorarea taxei pentru valoarea adăugată pentru producătorii de carne. Sunt multe divirgenţe la această problemă. Cei de la Ministerul Finanţelor au solicitat o pauză de câteva zile pentru a lua o decizie”, a spus Slusari.

MIERCURI, 17 iunie

Acordul de finanţare ENPARD, propus spre ratificare


Acordul de finanţare pentru implementarea programului ENPARD, semnat între  Guvernul Republicii Moldova şi Comisia Europeană la 26 martie 2015, este propus spre ratificare Parlamentului de la Chişinău. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de executiv. Scopul  acordului este  oferirea asistenţei pentru creşterea competitivităţii sectorului agroalimentar, ameliorarea nivelului de trai în zonele rurale, precum şi consolidarea unei guvernări economice şi democratice. Valoarea totală a suportului din partea Comisiei Europene constituie 64 de milioane de euro, dintre care 53 se milioane sunt acordate de Comisia Europeană pentru componenta de suport bugetar sectorial şi 11 milioane – suport complementar.

Planul de implementare a Strategiei ÎMM prevede acţiuni estimate la peste 1 mlrd lei

Strategia de dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii pentru anii 2012-2020 a fost completată cu Planul de acţiuni privind implementarea acesteia (2015-2017), aprobat de guvern. Principalele obiective ţin de reducerea barierelor administrative şi a costurilor regulatorii pentru ÎMM, optimizarea reglementărilor în domeniu, dezvoltarea schemelor inovative de finanţare, precum şi atragerea liniilor de credit pe termen lung de la instituţiile financiare internaţionale şi facilitarea accesului ÎMM la achiziţiile publice. Costul total al măsurilor prevăzute se estimează la peste 1 miliard de lei, bani care vor fi alocaţi din bugetul de stat şi din surse acoperite cu asistenţa partenerilor de dezvoltare.

Exportatorii aprobaţi vor putea confirma originea mărfurilor pe proprie răspundere

Procedura de confirmare a originii mărfurilor autohtone exportate în Uniunea Europeană în regim preferenţial, cu scutire de taxe vamale, va fi simplificată. Guvernul a aprobat în acest sens un regulament privind eliberarea şi retragerea certificatului de exportator, a declarat şeful Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi. Astfel, agenţii economici care vor obţine statut de exportator aprobat vor beneficia de dreptul de a confirma originea mărfurilor pe proprie răspundere. Aceasta presupune că exportatorii aprobaţi nu vor mai solicita instituţiei vamale eliberarea certificatului de origine a mărfurilor, dar o vor confirma de sine stătător, prin completarea declaraţiei pe factură. Această prevedere va contribui la sporirea exportului de mărfuri autohtone în spaţiul european şi va reduce considerabil costurile şi timpul necesar confirmării originii mărfurilor.

● JOI, 18 iunie

Doi foşti oficiali despre posibilul default al Republicii Moldova


Situaţia nu este chiar atât de gravă şi mai există rezerve pentru a evita intrarea Moldovei în incapacitate de plată. De această părere sunt un fost premier şi un fost vicepremier care şi-au expus opiniile în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”. Fostul premier a Republicii Moldova, Dumitru Braghiş, a spus că situaţia este dificilă, dar nu chiar atât de  gravă. „Situaţia este dificilă, dar aceasta nu înseamnă că intrarea în capacitatea de plată este inevitabilă. Există un asemenea pericol, dar totul depinde de Guvern şi Parlament. Ei pot face tot posibilul, pentru ca ţara să nu ajungă într-o situaţie critică. Este necesar ca Guvernul să reprezinte o echipă care să aibă ambiţia de a scoate ţara din criză. Trebuie să existe voinţa politică de a soluţiona câteva probleme primordiale cu care se confruntă Moldova: corupţia, justiţia, populismul politic şi divizarea societăţii. Este necesar de restructurat economia. De 25 de ani noi ne străduim să cârpim economia moştenită de la fostul sistem sovietic. De asemenea, cred că ar trebui să unim societatea în jurul unei idei naţionale”, a spus fostul prim-ministru.

Volumul vânzărilor serviciilor de internet la puncte fixe a crescut cu peste 13%

În primul trimestru al anului 2015, volumul veniturilor din vânzarea serviciilor de acces la internet la puncte fixe a crescut, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 13,1% şi a însumat 256 de milioane de lei. Numărul abonaţilor a sporit cu 7,3 mii şi a depăşit cifra de 516 mii. Datele se conţin în raportul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). Conform datelor ANRCETI, din cei 61 de furnizori de servicii de acces la internet la puncte fixe, cele mai mari creşteri ale vânzărilor au fost înregistrate de companiile Starnet Soluţii şi Moldtelecom. Vânzările primei companii au sporit cu 28,6% şi au însumat 62,5 milioane de lei, iar ale celei de-a doua – cu 9,8% şi au totalizat  159,5 milioane de lei.

Comerţul extern al regiunii transnistrene s-a redus cu o treime în luna mai

În luna precedentă, comerţul extern al regiunii transnistrene s-a redus cu 34% faţă de perioada similară a anului 2014. Exportul s-a redus cu 15%, iar importul – cu 40%. Partenerii comerciali principali ai regiunii rămân Federaţia Rusă (45% din totalul comerţului extern), malul drept al Nistrului (20%) şi Ucraina (8%). Companiile din regiunea transnistreană au relaţii comerciale şi cu statele din UE. Cu România comerţul a constituit 5%, cu Germania şi Italia – câte 4%, iar cu Polonia 1%. Jumătate din exportul regiunii vine pe malul drept al Nistrului – 51%, iar cel mai mult companiile din raioanele de est importă din Federaţia Rusă – peste 60%. În acest an s-a redus de două ori importul din Ucraina. În descreştere este şi exportul.

Demisia Guvernului e un factor care influenţează piaţa valutară, BNM

Demisia Guvernului, discuţiile pe marginea situaţiei din sectorul bancar, amânarea vizitei Misiunii FMI – sunt factori care acţionează asupra pieţei valutare, a declara prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale, Marin Moloşag. Într-o conferinţă de presă susţinută astăzi, oficialul a spus că toate aceste discuţii nu creează un fond pozitiv pentru evoluţia pieţei. Potrivit prim-viceguvernatorului, asupra pieţei valutare influenţează mai multe componente majore, precum remitenţele, comerţul, investiţiile directe şi alte fluxuri de capital, dar şi creditele şi alte mijloace care vin de la partenerii de dezvoltare. „Dacă le luăm pe rând, putem observa o scădere în acest plan, deşi pentru ultimele luni se observă o stabilizare a pieţei valutare”, a subliniat Marin Moloşag.

● VINERI, 19 iunie

Un drum pentru camioane va fi construit în afara oraşului Rezina 

Un drum de ocolire a oraşului Rezina şi satului Ciorna, pe care va fi redirecţionat traficul de camioane, va fi construit până în 2017. Un contract de sponsorizare în acest sens a fost semnat de către conducerea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor şi cea a producătorului „Lafarge Ciment”. Potrivit înţelegerii, în următorii doi ani urmează să fie reabilitat un drum mai vechi de la uzină, pe lângă satul Păpăuţi, cu ieşirea la traseul Rezina-Şoldăneşti în preajma satului Ţareuca.

O delegaţie a Rosspotrebnadzor vine în Moldova 

În perioada 22-24 iunie, în Moldova se va afla o delegaţie a Serviciului federal de protecţia a consumatorului din Rusia (Rosspotrebnadzor). Experţii ruşi vor analiza situaţia la companiile producătoare de conserve din fructe şi legume. Ion Sula, ministrul în exerciţiu al agriculturii şi industriei alimentare, a declarat că luni, 22 iunie, va avea o întrevedere cu experţii ruşi, la care va participa şi conducerea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. După aceasta experţii vor merge la mai multe companii producătoare de conserve şi vor avea o vizită în UTA Găgăuzia.

Urmează a fi elaborată o foaie de parcurs pentru promovarea economiei verzi 

Un grup de lucru pentru promovarea dezvoltării durabile şi economiei verzi va fi creat în baza unei înţelegeri între Ministerul Economiei şi Ministerul Mediului. Documentul prevede elaborarea şi implementarea unei foi de parcurs interministeriale. Şedinţele ordinare al grupului de lucru se vor desfăşura la fiecare 3 luni. Printre principalele atribuţii ale acestuia sunt coordonarea şi monitorizarea tuturor activităţilor orientate spre promovarea principiilor dezvoltării durabile şi economiei verzi în sectoarele social-economice, facilitarea implementării subcomponentelor Programului EaP GREEN, dar şi elaborarea şi implementarea  foii de parcurs interministeriale.

CCI şi Comitetul executiv din Găgăuzia au semnat un acord de colaborare 

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI), Valeriu Lazăr, şi başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, au semnat un acord de colaborare, cu obiectivul comun de a dezvolta mediul de afaceri şi a oferi sprijin companiilor din regiune în procesul de lansare, dezvoltare şi internaţionalizare. Valeriu Lazăr a precizat că acorduri de colaborare după modelul celui semnat cu executivul Găgăuziei vor fi semnate şi cu alte autorităţi publice locale din Republica Moldova în contextul dezvoltării iniţiativei recente a CCI, numită Agenda Locală de Business. Başcanul Irina Vlah a declarat că una dintre priorităţile Comitetului executiv este îmbunătăţirea relaţiilor cu mediul de afaceri şi recâştigarea încrederii businessului. Irina Vlah a exprimat deschiderea pentru dialog cu mediul de afaceri şi interesul de a crea condiţii favorabile pentru activitatea întreprinderilor.

● SÂMBĂTĂ, 20 iunie

 Agricultorii sunt informați despre sprijinul financiar de care pot beneficia 

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare informează că a început campania de informare a producătorilor agricoli privind formele de sprijin financiar de care  pot beneficia. Prin ordinul ministrului Ion Sula a fost aprobat un grafic al seminarelor care se vor desfăşura în raioanele ţării, cu tematica: „Formele de sprijin financiar acordat producătorilor agricoli din Fondul de subvenţionare pentru anul 2015”. Conform graficului aprobat, seminarele încep de marți, 23 iunie, iar primul va fi organizat în capitală pentru producătorii agricoli din municipiul Chișinău, dar și din raioanele Ialoveni, Criuleni, Dubăsari și Strășeni. În aceeași zi, vor mai avea loc seminare la Căușeni și la Călărași. Seminarele vor fi susținute de ministru și de către viceminiștri, dar și de conducerea Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.