RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 15 – 21 octombrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 15 octombrie

Seturi cu monede de 1, 2, 5 și 10 lei vor fi puse în vânzare


Banca Națională a Moldovei a luat decizia de a emite seturi de monetărie, cu monedele de 1, 2, 5 și 10 lei, în scop de reprezentanță, numismatic sau în calitate de suvenir, la numeroase solicitări parvenite de la instituții publice, organizații comerciale, agenții de turism și cetățeni. Deocamdată nu sunt cunoscute prețurile la care vor fi comercializate seturile și nici data la care acestea vor fi disponibile. Înainte de a plasa comanda de producere, banca centrală solicită potențialilor cumpărători să indice cantitățile pe care ar dori să le procure, fără obligații contractuale la această etapă. Aceștia sunt rugați să expedieze o cerere preliminară la adresa electronică operatiuni.numerar@bnm.md, până pe data de 31 octombrie 2018. Pe lângă cele patru monede, prezentate pe avers și revers, setul conține o descriere a specificațiilor tehnice și a elementelor de siguranță, precum și legenda acestora în limbile română și engleză. Seturile vor putea fi procurate de la BNM de către instituțiile guvernamentale, iar de agenți economici sau persoane fizice – de la băncile licențiate.

MARȚI, 16 octombrie

O fabrică de producere a brânzei de oi va fi construită în Parcul Industrial Cimișlia


O fabrică de producere a brânzei de oi va fi construită pe teritoriul Parcului Industrial Cimișlia, transmite IPN. Potrivit ministrului economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, reluarea activității Parcului Industrial Cimișlia și inițierea lucrărilor de construcție a unei fabrici este rezultatul conlucrării autorităților locale și centrale, pentru ca antreprenorii să poată beneficia de facilitățile acordate pentru dezvoltarea unei afaceri. Potrivit primarului de Cimișlia, Gheorghe Răileanu, citat într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii, regiunea Cimișlia se remarcă prin creșterea de oi, iar comercializarea brânzei poate fi o afacere profitabilă. Deschiderea unei fabrici va crea și locuri de muncă, și va dezvolta infrastructura locală. În Republica Moldova au fost create zece parcuri industriale în care își desfășoară activitatea 68 de agenți economici în calitate de rezidenți. În cadrul acestora au fost create peste 3000 de locuri de muncă.

BNM a prelungit termenul de vânzare a acțiunilor nou-emise de Moldindconbank

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis prelungirea cu trei luni, până pe 12 ianuarie, a termenului de vânzare a acțiunilor nou-emise de către Moldindconbank, ca pachet unic în mărime de 63,89% din capitalul social al băncii, transmite IPN citând un comunicat de presă al băncii centrale. Potrivit BNM, Moldindconbank activează în regim normal și prestează toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări.

● MIERCURI, 17 octombrie

Gheorghe Gaberi: Cu toate că exporturile cresc, agricultorii sunt în criză


Cu toate că exporturile de fructe și legume moldovenești au crescut și continuă să crească semnificativ pe parcursul anului curent, agricultorii sunt în criză, fiindcă potențialul este cu mult mai mare decât se exportă actualmente, roada de produse horticole fiind foarte bogată. În acest context, identificarea de noi piețe este extrem de necesară, susține directorului Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi. Potrivit lui Gheorghe Gaberi, piețele de export pentru marfa moldovenească au rămas cele tradiționale, dar cu regret două piețe țintă pentru produsele horticole se îngustează, este vorba despre cea a Federației Ruse și cea a Republicii Belarus. În ambele țări, în ultimii zece ani s-a investit în substituirea importului prin plantarea multor livezi, mai ales de mere și prune. În context, în Moldova crește volumul roadei și chiar dacă se exportă, scade prețul de piață al produsului. „Trebuie să găsim piață alternativă pentru volumul de surplus. Sunt conștient că în perspectivă se va reduce volumul de import în aceste țări. Este simplu de a găsi piață acolo unde nu se produce produsul respectiv”, a spus Gheorghe Gaberi.

Doar Ministerul Finanțelor va selecta instituțiile participante la recreditare

Doar Ministerul Finanțelor, prin intermediul Directoratului Liniei de Credit, va avea dreptul de a selecta instituțiile financiare participante la recreditare, transmite IPN cu referire la un proiect de lege probat de Guvern. Ministerul Finanțelor este de părere că limitarea dreptului de selectare a instituțiilor financiare participante la recreditare va contribui la îmbunătățirea managementului riscurilor de credit. Ministerul urmează să coordoneze ulterior participanții la recreditare cu creditorul extern. Potrivit datelor oficiale, datoria de stat a Republicii Moldova constituia la finele anului trecut 51660,3 mln lei.

Moldova urcă o treaptă în Raportul Global al Competitivității

Republica Moldova urcă o treaptă în Raportul Global al Competitivității 2018, ocupând poziția a 88-a din 140 de state și acumulând un scor de 55,5 puncte din 85,6 posibile. Într-un comunicat de presă al Institutului de Cercetări Economice și Studii Europene al ASEM, care este partenerul oficial pentru Republica Moldova al Forumului Economic Mondial, se menționează că Republica Moldova a înregistrat punctaje mai bune la pregătirea tehnologică, dinamismul afacerilor, eficiența pieței muncii, educație și abilități, infrastructura etc. Cel mai slab punctaj l-a obținut la capacitatea inovațională şi gradul de sofisticare a pieței financiare.

Transportatorii moldoveni nu vor mai avea nevoie de autorizație pentru a tranzita Turcia

Cabinetul de miniștri a aprobat semnarea Protocolului privind amendarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Turcia cu privire la transportul rutier internațional, din 3 iulie 1994. Astfel, transportul internațional de mărfuri, atât în regim bilateral, cât și în tranzit, se va efectua fără autorizații de transport, ceea ce va dezvolta transportul rutier, schimbul de mărfuri și va facilita călătoriile cetățenilor ambelor state. Inițiativa de semnare a Protocolului a fost lansată în cadrul ședinței Comisiei mixte moldo-turce în domeniul transportului rutier internațional, care a avut loc la Ankara, în data de 14 mai 2018.

Suport pentru dezvoltarea afacerilor în domeniul eficienței energetice

Agenții economici care intenționează să dezvolte o afacere în domeniul eficienței energetice vor beneficia de asistență financiară și tehnică. În acest sens, Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) a semnat un concept de proiect cu Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială. Potrivit unui comunicat de presă al AEE, proiectul se adresează IMM-urilor și startup-urilor din Republica Moldova și are ca scop promovarea noilor tehnologii în domeniul energiei regenerabile. Activitățile proiectului vin să ajute agenții economici în implementarea proiectelor ce ar duce la retehnologizarea sectorului energetic din țară, optimizarea consumului de energie către consumatorii finali și diversificarea surselor de energie.

Peste 140 de producători și procesatori și-au expus oferta la Moldagrotech

Peste 140 de producători și procesatori de producție agricolă, atât din Republica Moldova, cât și de peste hotare, și-au expus oferta în cadrul celei de-a XXXV-a expoziții internaționale Moldagrotech, ediția de toamnă. În perioada 17-20 octombrie, la Moldexpo, vizitatorii pot găsi combine, tractoare, semănători, tocătoare și altă tehnică. De asemenea, pot procura păsări, pești, animale, dar și material săditor. În cadrul expoziției Moldagrotech și al târgului specializat Farmer, pot fi vizitate secțiunile tematice Animal show, dar și Toamna de aur. Ofertele participanților urmează să fie examinate de către o comisie, care va desemna noutatea anului. Acest lucru urmează să fie anunțat sâmbătă, atunci când vor fi înmânate toate diplomele, trofeele pentru participanți și pentru cei care au luat primele locuri.

● JOI, 18 octombrie

Două drumuri naționale vor fi reparate cu suportul Chinei


Două drumuri naționale vor fi reabilitate cu sprijinul Băncii Industriale și Comerciale din China. Guvernul a aprobat inițierea negocierii proiectelor de finanțare. Vor fi reparate: drumul național M5, sectorul Criva – Bălți, și drumul R13 – Bălți – Florești – R14. Reabilitarea acestor drumuri este о continuitate а Proiectului de susținere а Programului în Sectorul Drumurilor,  implementat cu suportul Instituțiilor Financiare Internaționale.

● VINERI, 19 octombrie

Fructele și legumele proaspete vor fi supuse controlului de conformitate


Fructele și legumele proaspete vor fi supuse controlului de conformitate de către ANSA, la toate etapele lanțului comercial, până la consumatorul final. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de Parlament în primă lectură. Supuse controlului vor fi: tomatele, salata, ardeii, bananele, citricele, strugurii, merele, perele, piersicii, nectarinele, căpșunele și kiwi. Deputatul liberal-democrat Tudor Deliu s-a arătat nedumerit de ce pe listă se regăsesc produse care nu se cultivă în Moldova. Iar altele, care cresc în Moldova, nu au fost incluse. Autorii proiectului au comunicat că, pentru lectura a doua, vor fi propuse amendamente, altfel că lista va fi extinsă. Certificatele de conformitate a calității fructelor și legumelor proaspete vor fi eliberate gratuit de către organul de control. Organul de control va crea o bază de date a agenților economici din lanțul alimentar implicați în activități ce țin de sectorul fructelor și legumelor proaspete. Potrivit autorilor proiectului, odată cu instituirea acestui sistem de control, Republica Moldova ar putea solicita Comisiei Europene să fie inclusă pe lista țărilor terțe ale căror controale de conformitate cu standardele specifice de comercializare au fost recunoscute ca fiind echivalente cu cerințele UE.

Sistemele alternative de încălzire prezintă un pericol pentru viața omului, conferință

Sistemele de încălzire individuale, ca alternativă celui centralizat, la prima vedere ar aduce economii, dar pot prezenta pericol real pentru viața omului, pentru ecologie, dar și pentru securitatea energetică a țării. O soluție ar fi sistemul cu distribuție pe orizontală. Opinia a fost exprimată de către directorul general al întreprinderii „Termoelectrica”, Veaceslav Eni, în cadrul conferinței internaționale: „Încălzirea urbană eficientă: Soluții și provocări”, care se desfășoară în perioada 19-20 octombrie la Chișinău. Potrivit lui Veaceslav Eni, în mai multe orașe ale țării, inclusiv în municipiul Chișinău, există tendința de deconectare de la Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET), instalându-se surse alternative de încălzire, care pot deveni periculoase, chiar și fatale. Furnizorul testează opțiunea punctelor termice individuale, în cadrul SACET, cu distribuție pe orizontală. Acestea au fost încercate în mai multe blocuri de tip vechi. Datorită acestui sistem, consumatorul are posibilitatea să pornească sau să oprească căldura când vrea și nu există riscul emisiei de CO2. De asemenea, economisește până la 30% din factură.

Experții „WatchDog.MD” cer ANRE reducerea tarifelor la energia termică şi electrică

Experții Asociației Comunitatea „WatchDog.MD” consideră că există premise de revizuire a tarifelor pentru energia termică și electrică livrată de SA „Termoelectrica”. La determinarea noilor tarife trebuie să se țină cont și de valoarea devierilor financiare care s-au format după micșorarea tarifului la gazele naturale. Experții cer ANRE să argumenteze de ce până acum nu a fost revizuit tariful la căldură și să prezinte informații privitor la unele costuri care sunt incluse în tarif. Într-o conferință de presă la IPN, Tudor Șoitu, fost vicepreședinte al Curții de Conturi, susține că există trei categorii de costuri care sunt incluse în tariful la căldură. Este vorba despre componenta de procurare a gazului natural care constituie 77% din costurile de producere a serviciilor generate de SA „Termoelectrica”, componenta consumului propriu de energie electrică și uzura activelor care se introduce în tarif. „Am sesizat încă în ianuarie 2018 că tarifele la gazele naturale trebuie micșorate pentru consumatorii casnici, în același timp tariful trebuie modificat și la energia electrică și termică furnizate de SA „Termoelectrica”, ceea ce nu s-a întâmplat și nu înțelegem de ce”, a spus Tudor Șoitu.

Mandatele administratorilor temporari ai Moldindconbank au fost prelungite

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis prelungirea pentru o perioadă de șase luni, începând cu 20 octombrie, a mandatelor administratorilor temporari ai băncii comerciale Moldindconbank. BNM menționează într-un comunicat de presă că administratorii temporari își exercită mandatul în cadrul intervenției timpurii instituite la Moldindconbank, după ce banca centrală a constatat activitatea concertată a unui grup de persoane ce deținea o cotă substanțială în capitalul social al băncii, în mărime de 63,89%, fără permisiunea băncii centrale. Potrivit BNM, Moldindconbank activează în regim normal și prestează toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.