RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 15 – 21 mai. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 15 mai

Inflația se află pe un trend ferm descendent, BNM


Inflația în Republica Moldova se află pe un trend ferm descendent. Aceasta a coborât de la 34,6%, în noiembrie anul trecut, la 18,1%, la finele lunii aprilie. Datele au fost prezentate de către guvernorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, într-o conferință de presă. „Este rezultatul inclusiv al măsurilor de politică monetară pe care le-a întreprins Banca Națională și aceste măsuri au permis ca inflația să revină sub control, să nu crească mai departe și, cum vedeți, cu fermitate revine spre ținta inflației”, a notat șeful BNM.

Moldexpo va găzdui pe 18-21 mai trei expoziții din industria alimentară

Centrul Internațional de Expoziții Moldexpo va găzdui în perioada 18-21 mai trei expoziții din industria alimentară: Fine Food Expo, Food Technology și Packaging. Depot. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, producători și distribuitori de produse alimentare, echipamente și tehnologii pentru industria alimentară, cea de prelucrare, depozitare, ambalare din Republica Moldova, Franța, Italia, Polonia, România își vor promova ofertele. Agenda expozițiilor va include prezentări de tehnică, acțiuni promoționale și de caritate, master-class-uri de preparare a bucatelor, degustări de produse etc.

● MARȚI, 16 mai

Retragerea din CSI – mărul discordiei între opoziție și guvernare


O absurditate politică ce poate lăsa Republica Moldova fără o piață importantă de export pentru produsele agricole. Este reacția reprezentanților opoziției parlamentare la decizia autorităților de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente (CSI). De cealaltă parte, reprezentanții puterii spun că apartenența Republicii Moldova la CSI a adus țării prejudicii considerabile cum ar fi embargourile impuse nejustificat produselor moldovenești șantajul energetic din partea Rusiei.

La sfârșit de martie, soldul datoriei de stat a însumat 96,6 miliarde de lei

La situația din 31 martie 2023, soldul datoriei de stat a Republicii Moldova a însumat 96,6 miliarde de lei. Raportată la Produsul Intern Brut aceasta a constituit 34,3%. Datele sunt prezentate de către Banca Națională a Moldovei.

Japonia și PNUD oferă sprijin pentru 20 de întreprinderi mici și mijlocii

20 de întreprinderi mici și mijlocii din Republica Moldova vor beneficia de granturi în valoare de 20 de mii de dolari fiecare, asistență financiară acordată în cadrul proiectului PNUD „Răspunsul multidimensional la provocările emergente în materie de securitate umană”, finanțat de Guvernul Japoniei. Zece companii din domeniul agroalimentar și zece din domeniul non-agroalimentar vor primi asistență financiară pentru a-și îmbunătăți productivitatea, competitivitatea și durabilitatea afacerilor. Scopul asistenței nerambursabile este creșterea eficienței energetice și îmbunătățirea securității alimentare prin consolidarea capacităților producătorilor agricoli afectați de criza multidimensională.

● MIERCURI, 17 mai

Anatolie Topală: Oferim 200 de mii de lei pentru tinerii care aleg să activeze în domeniul educației


Sprijin din partea statului pentru tinerii care-și doresc să activeze în domeniul Educației. Ministrul educației și cercetării Anatolie Topală spune că pentru tinerii specialiști indemnizația de 40 de mii de lei pe an, oferită până acum în primii trei ani de activitate, va fi oferită în primii cinci ani. De asemenea, tinerii care au ales să activeze în domeniul educațional vor beneficia de suport la plata chiriei și facturilor în primii cinci ani de muncă. Prevederile de regăsesc în proiectul de modificare a Codului Educației, aprobat de Parlament în prima lectură.

Victor Parlicov: Tarifele la gaz vor scădea din toamnă și vor varia între 10 și 20 de lei

Tarifele la gaz vor scădea în toamna acestui an și vor varia între 10 și 20 de lei. O spune ministrul energiei, Victor Parlicov, potrivit căruia în perioada de vară tariful se va menține ridicat întrucât este necesară acoperirea devierilor tarifare acumulate anterior. Ministrul energiei spune că Republica Moldova nu și-a procurat deocamdată stocuri de gaz pentru iarna care vine, întrucât așteaptă ca prețurile pe piața internațională să mai scadă.

Deponenții BEM care încă nu și-au ridicat sumele indexate o pot face și în 2023

Deponenții Băncii de Economii născuți până în anul 1991 inclusiv, care nu au beneficiat de sumele indexate aferente primei etape sau etapei a doua în anii precedenți, își vor putea ridica banii anul curent. Guvernul a aprobat o hotărâre care prevede că plata sumei indexate se va efectua și pe parcursul anului 2023.

BERD și UE oferă Moldovei 43 mln euro pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare

UE va acorda un grant investițional de 20 de milioane de euro Republicii Moldova în cadrul unui proiect de reabilitare a două linii feroviare cheie. Totodată, BERD va împrumuta Guvernului Republicii Moldova 23 de milioane de euro. Restul sumei, 28 de milioane de euro din costurilor proiectului de 71 de milioane de euro, este suportat de Căile Ferate din Moldova.

Într-un comunicat de presă al Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare, citat de IPN, se menționează că reabilitarea liniilor de pe Coridorul Feroviar Nord-Sud al Republicii Moldova va stimula dezvoltarea economică a Moldovei și va facilita transportul mărfurilor din Ucraina prin Moldova către Uniunea Europeană.

● JOI, 18 mai

Germania promovează educația financiară în rândul tinerilor din Moldova


Educației financiară este promovată în rândul tinerilor din Moldova printr-un joc antreprenorial pentru fermieri desfășurat la Centrul de Excelență în Transporturi din Chișinău. Jocul de afaceri face parte dintr-un proiect implementat datorită cooperării pentru dezvoltare între Moldova și Germania care durează deja 30 de ani.

Cartofii, ceapa, varza, morcovii și sfecla nu mai sunt produse cu adaos comercial limitat
Cartofii, ceapa, varza albă, morcovii și sfecla roșie nu vor mai fi considerate produse social importante. La comercializarea acestora adaosul comercial nu va mai fi limitat. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Comisia pentru Situații Excepționale.

Memorandum privind interconectarea rețelelor de gaze și energie electrică cu România

Guvernul de la București a aprobat prin memorandum decizii care vizează interconectarea rețelelor de gaze naturale și energie electrică între România și Republica Moldova. Potrivit documentului, urmează a fi realizate lucrări complementare interconexiunii Iași-Ungheni-Chișinău și vor fi extinse lucrările la gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția unei conducte de transport gaze Centura Chișinăului.

La Hâncești și Strășeni învățământul dual este implementat cu suportul Germaniei

Elevii din Școala profesională din Hâncești și Colegiului de Inginerie din Strășeni sunt instruiți prin sistemul dual datorită cooperării cu Germania. Colaborarea strânsă între instituțiile de învățământ și companii oferă elevilor posibilitatea să obțină cunoștințele teoretice și abilitățile de bază la școală și experiență practică în cadrul întreprinderilor atât în Moldova, cât și în Germania.

● VINERI, 19 mai

Memorandumul cu România presupune și o colaborare în privința energiei nucleare


Memorandumul pentru interconectarea rețelelor de gaze naturale și energie electrică cu România presupune și o colaborare în privința energiei nucleare. Despre aceasta a anunțat ministrul energiei, Victor Parlivoc. Potrivit lui, Republica Moldova ar putea procura energie nucleară din România în eventualitatea proiectelor pe care le realizează statul vecin, de extindere a capacităților generale nucleare la Cernavodă și centralele mici sau small modular reactors.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.