RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 15 - 21 iulie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 15 iulie

Mai multe încasări la impozitul pe venit din darea în locațiune a bunurilor imobile


În primele șase luni ale anului, încasările la impozitul pe venit de la persoanele fizice care transmit în locațiune bunuri imobile au constituit 34,5 milioane de lei. Cifra este în creștere cu 32,5% comparativ cu perioada similară a anului 2023.

Moldova va accesa un împrumut pentru îmbunătățirea serviciilor hidrometeorologice

Republica Moldova va accesa un împrumut de la Banca Mondială pentru îmbunătățirea serviciilor hidrometeorologice și pentru consolidarea instituțiilor în vederea reacțiilor în cazul situațiilor de urgență. Suma împrumutului este de 40 de milioane de dolari.

● MARȚI, 16 iulie

Alexandr Slusari recomandă declararea stării de urgență în agricultură pentru a salva fermierii de la faliment


Fostul deputat și fostul director executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, atrage atenția asupra impactului devastator al secetei asupra agriculturii din Moldova, care persistă de trei ani consecutivi. Acesta spune că este imperios necesar să se declare stare de urgență în sectorul agricol, măsură care ar permite stabilizarea situației și ar preveni falimentul agricultorilor.

Bugetul asigurărilor sociale de stat a acumulat în primele 6 luni venituri de 22627,2 mln lei

Bugetul asigurărilor sociale de stat a acumulat în primele șase luni ale anului venituri de 22627,2 milioane de lei sau 52,9% din planul anual aprobat. Contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii au constituit 12010,8 milioane de lei sau 50,6% din prevederile anuale, în creștere 16,7% față de perioada similară a anului trecut.

Deputatul Radu Marian, despre cum au fost valorificați banii din finanțarea externă

Republica Moldova a utilizat în administrarea statului fonduri externe în valoare de 2,98 miliarde dolari SUA în perioada 2021-2023, ceea ce reprezintă la cursul valutar de azi 53,7 miliarde lei. Suma reprezintă 18% din toate cheltuielile bugetare în aceeași perioadă, se arată într-un articol semnat de deputatul Radu Marian. Granturile, adică finanțarea nerambursabilă, s-au cifrat la 11,4 miliarde de lei.

Posibilități de economii și investiții pe piața financiară din Republica Moldova

Păstrarea banilor „la saltea” nu este o soluție bună, deoarece nu aduce niciun câștig și poate chiar genera pierderi din cauza inflației. În plus, există riscul deteriorării sau furtului banilor. Banca Națională a Moldovei, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, prezintă posibilitățile de economii și investiții disponibile pe piața financiară din Republica Moldova. Aceste informații sunt oferite ca parte a unui set de materiale informative pe diverse teme din domeniul financiar, destinate consumatorilor de toate vârstele.

Moldelectrica anunță despre limitarea capacității de transfer al energiei electrice

Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” anunță despre limitarea capacității de transfer al energiei electrice din sistemul electroenergetic național. În perioada 12-21 iulie, capacitatea pentru schimburi comerciale Moldova/Ucraina va fi limitată la valori de 0 MW pe ambele direcții. Decizia de a limita capacitatea de transport a energiei electrice prin liniile de înaltă tensiune a fost luată în urma majorării consumului de energie electrică în Republica Moldova, care inevitabil a dus și la schimbarea parametrilor tehnici, cauzate de condițiile meteorologice extreme și temperaturile ridicate din ultima perioadă.

● MIERCURI, 17 iulie

Petru Rotaru: Companiile Fujikura și Coroplast nu erau printre marii contribuabili la bugetul de stat


Impactul financiar al plecării companiilor Fujikura și Coroplast din Republica Moldova nu este mare, întrucât cei doi investitori nu erau printre marii plătitori de taxe și impozite. O spune ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, potrivit căruia bugetul de stat nu a avut de suferit semnificativ de pe seama plecării celor doi investitori. Mai mult, Petru Rotaru spune că oamenii care activau la cele două companii au fost rapid angajați la alte companii din zonă, care se confruntă cu un deficit acut de forță de muncă.

Condițiile de cumpărare a locuințelor prin Programul „Prima Casă Plus” sunt simplificate

Programul de stat „Prima Casă Plus” va putea fi accesat și de către persoanele care nu au statut de angajat în Republica Moldova. Totodată, a fost majorată valoarea maximă a locuințelor ce pot fi achiziționate. Guvernul a aprobat, astăzi, modificările legislative ce vor asigura implementarea Programului de stat „Prima Casă Plus”.

Peste 340 mln euro au lăsat moldovenii pe platformele de comerț electronic străine în 2023

Vânzările de produse și servicii comerciale prin comerțul electronic au crescut cu 15,2% comparativ cu anul precedent, atingând o valoare estimată de 358,6 milioane de euro în 2023. Comercializarea de bunuri reprezintă 63,9% din valoarea totală a pieței comerțului electronic. Există un interes crescut pentru achizițiile de pe platformele de comerț electronic străine, moldovenii cheltuind 344,1 milioane de euro în 2023 pentru diferite bunuri și servicii. Sunt datele dintr-un raport privind piața comerțului electronic din Republica Moldova, realizat de Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham Moldova).

UE a susținut financiar eficientizarea energetică a 219 gospodării casnice vulnerabile

Gospodării casnice vulnerabile din punct de vedere energetic din Moldova, inclusiv case de copii de tip familial, au devenit mai eficiente energetic datorită asistenței acordate în cadrul inițiativei-pilot „Casa verde”, desfășurată cu susținerea financiară a Uniunii Europene și implementată de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Au fost instalate colectoare solare, panouri fotovoltaice și realizată izolarea termică.

Moldova va împrumuta 50 mln euro pentru reabilitarea energetică a unor instituții publice

Peste 50 de milioane de euro vor fi investiți în proiectele de eficiență energetică a circa 50 de școli din întreaga țară și îmbunătățirea sistemului de alimentare cu energie termică a clădirilor publice. Măsurile sunt prevăzute în Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea implementării proiectului ,,Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (STEEM)”. Semnarea documentului de către ministrul energiei, Victor Parlicov, a fost aprobată astăzi, în cadrul ședinței cabinetului de miniștri.

Moldova a exportat 133 de mii de tone de mere din recolta sezonului 2023-2024

Moldova a exportat 133 de mii de tone de mere din recolta sezonului 2023-2024, în peste de 30 de țări ale lumii, comparativ cu 124 de mii de tone în sezonul 2022-2023, precizează asociația Moldovafruct, citată de IPN. Exporturile către UE practic s-au dublat, de la 12 mii de tone în 2022-2023, la 22 de mii de tone în 2023-2024, destinația principală fiind România, cu o cotă de 90% din exportul total către UE. În același timp, exportul de mere către Orientul Mijlociu a crescut de la 6146 de tone la 8085 de tone.

Grant din partea Comisiei Europene pentru reabilitarea infrastructurii rutiere

Republica Moldova va primi un grant din partea UE pentru reabilitarea drumului de acces la PTF Galați – Giurgiulești – Reni și construcția drumului de ocolire a satului Giurgiulești, cu dotarea unei parcări pentru camioane. Comisia Europeană a selectat 134 de proiecte de infrastructură de transport, inclusiv din Moldova, pentru a oferi granturi în valoare de peste 7 miliarde de euro din partea Comisiei Europene, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF).

● JOI, 18 iulie

Premierul a discutat cu fermierii din sudul țării soluții pentru problemele din agricultură


Guvernul cunoaște problemele cu care se confruntă producătorii de cereale și caută resurse pentru a sprijini agricultorii, susține premierul Dorin Recean. Totodată, șeful executivului spune că doar prin implementarea științei și tehnologiei se poate asigura o recoltă bogată.

● VINERI, 19 iulie

Porumbul – afectat de secetă în proporție de 70%-100%, floarea soarelui – 60%-80%, în raioanele de sud


Cultura porumbului a fost afectată de secetă în proporție de 70-100%, iar cea de floarea soarelui - în proporție de 60-80%. Constatarea a fost făcută de cercetătorii științifici de la Centrul Național de Cercetare și Producere a Materialului Semincer și Institutul de PedologieAgrochimie și Protecție a Solului „Nicolae Dimo”, care au vizitat 8 terenuri acoperite de respectivele culturi, din Taraclia, Cahul și Cantemir.

Forța Fermierilor face apel la toate instituțiile statului să fie declarată stare de urgență în agricultură

Asociația Forța Fermierilor face apel la toate instituțiile statului să faciliteze convocarea în mod urgent a Comisiei Naționale de Situații Excepționale pentru a declara, cât mai curând posibil, stare de urgență în agricultură la nivel de țară.

SFS a efectuat verificări la operatorii de taxi și a calculat suplimentar impozite și taxe de aproape 15 mln lei

Peste 100 de contribuabili din domeniul transportului în regim de taxi au fost verificați de Serviciul Fiscal de Stat, în primele 6 luni ale anului curent. În consecință, au fost calculate suplimentar la bugetul public național impozite și taxe în sumă totală de 14,6 milioane lei, majorare de întârziere în sumă totală de 8,8 milioane lei și sancțiuni fiscale în sumă totală de 5,4 milioane lei.

La ce să fim atenți când accesăm un credit

Creditul este un instrument util de finanțare atunci când persoana nu dispune de suficienți bani ca să achiziționeze un bun sau serviciile de care are nevoie. Pentru ca un credit luat din intenția de a face viața mai ușoară să nu se transforme într-un generator de probleme, se recomandă alegerea creditului cel mai avantajos. Banca Națională a Moldovei, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, prezintă condițiile care trebuie luate în considerare când sunt accesate credite. Aceste informații sunt oferite ca parte a unui set de materiale informative pe diverse teme din domeniul financiar, destinate consumatorilor de toate vârstele.

Pentru 19 dintre cele 51 de GAL-uri nu au fost deocamdată identificate surse de finanțare

Pentru 19 dintre cele 51 de GAL-uri (grupuri de acțiune locală) nu au fost identificate deocamdată surse de finanțare. Subiectul a fost discutat în cadrul primei ședințe a Comitetului de monitorizare LEADER. „Ne-am adresat donatorilor deoarece ne dorim să fie susținute toate inițiativele de acest fel, astfel încât să nu descurajăm dezvoltarea rurală pe diverse componente”, a specificat expertul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Viorel Rusu.

● SÂMBĂTĂ, 20 iulie

Victor Parlicov: Doar prin raționalizarea consumului energetic este posibilă reducerea facturilor


Doar prin raționalizarea consumului energetic este posibilă reducerea facturilor, iar Uniunea Europeană este foarte deschisă pentru investiții în proiecte de eficiență energetică în Republica Moldova, a declarat ministrul energiei, Victor Parlicov, în cadrul unui club de presă care a abordat subiectul Programului de Finanțare al Fondului pentru Eficiență Energetică în Sectorul Rezidențial din Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.