● LUNI, 15 ianuarie
De azi pot fi depuse cererile în cadrul programului LEADER, apelul II
De astăzi și până pe 23 februarie pot fi depuse cererile în cadrul Programului LEADER, apelul II. Vor fi selectate grupurile de acțiune locală (GAL) și aprobate strategiile de dezvoltare locală pentru finanțare din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural.
Din 1 aprilie, prețul unui pachet de țigări nu va fi mai mic de 38,5 lei
Începând cu 1 aprilie, un pachet de țigări nu va putea fi comercializat la un preț mai mic de 38,5 lei. Vânzarea țigaretelor sub prețul de referință va fi sancționată cu amenzi.
BNM va evalua dacă societățile de asigurare dispun de un sistem de guvernanță solid și fiabil
Banca Națională a Moldovei a stabilit prioritățile de supraveghere a sectorului asigurări pentru anul 2024. Instituția va evalua dacă societățile de asigurare dispun de un sistem de guvernanță solid și fiabil, care să includă o structură organizatorică clară, cu linii de responsabilitate bine definite, transparente și coerente, precum și cu procese eficiente de identificare, administrare, monitorizare și raportare a riscurilor.
● MARȚI, 16 ianuarie
Deținătorii de ferme pot aplica pentru granturi de până la 1 milion de dolari
Deținătorii de ferme pot aplica pentru granturi de până la un milion de dolari. Proiectul AGGRI a lansat primul apel de depunere a cererilor. Valoarea maximă a unui grant ajunge la un milion de dolari, cu condiția ca suma să nu depășească 50% din valoarea investiției eligibile.
Guvernul a găzduit un Târg de cariere
Guvernul a găzduit un Târg de cariere la care a prezentat oportunitățile de angajare în ministerele și agențiile subordonate. Ofertele salariale pornesc de la 8 mii de lei, iar pentru funcțiile de conducere ajung și la 25 de mii de lei. Angajatorii caută specialiști cu studii superioare și experiență în domeniu, dar sunt deschiși să ia la lucru și tineri care au absolvit recent universitățile.
Sindicatele se pronunță împotriva modificărilor la Codul muncii privind anularea concediului nefolosit
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova se pronunță împotriva propunerii privind anularea concediului de odihnă nefolosit, expediind în acest sens un aviz Cancelariei de Stat. Sindicaliștii subliniază că adoptarea acestei modificări la Codului Muncii va provoca înaintarea unei sesizări atât la Curtea Constituțională, cât și la Organizația Internațională a Muncii în vederea examinării conformității acesteia cu normele constituționale și internaționale la care Republica Moldova este parte.
● MIERCURI, 17 ianuarie
Premierul participă la Forumul Economic Mondial de la Davos
Prim-ministrul Dorin Recean participă în perioada 16-18 ianuarie, la Forumul Economic Mondial de la Davos. Șeful executivului are planificate mai multe de întrevederi bilaterale cu șefi de guverne și de state, la care va promova agenda economică a Republicii Moldova.
Oazu Nantoi despre întrevederea de la Tiraspol: un joc neinspirat
Un joc neinspirat din partea ambelor părți. Astfel comentează deputatul PAS, Oazu Nantoi, întrevederea dintre vicepremierul Oleg Serebrian și reprezentantul Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, după intrarea în vigoare a modificărilor operate la Codul Vamal, care impun agenții economici din stânga Nistrului să achite taxe vamale în bugetul republicii Moldova. De asemenea, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, spune că în contextul în care regiunea transnistreană deține pârghii de șantaj în raport cu guvernarea de la Chișinău, legislația ar putea să nu fie respectată.
FISC-ul scoate la licitație bunurile confiscate
Serviciul Fiscal de Stat anunță concurs de comercializare a bunurilor confiscate. La el pot participa agenții economici care dispun de rețea comercială, unități de producere sau de depozitare.
Serviciul Vamal: Toți agenții economici transnistreni s-au conformat noului Cod Vamal
Toți agenții economici din regiunea transnistreană s-au conformat cerințelor stabilite de prevederile noului Cod Vamal, iar probleme esențiale ce țin de partea logistică nu sunt atestate. Totodată, toți agenții economici aflați pe teritoriul Republicii Moldova care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar dispun de conturi trezoreriale, iar când apare obligația de achitare a taxelor vamale, acestea sunt achitate integral, fără impedimente. Cu aceste precizări a venit Serviciul Vamal în contextul anumitor discuții din spațiul public referitor la aplicabilitatea prevederilor noului Cod Vamal din 1 ianuarie.
Victoriabank a cumpărat BCR Chișinău
Banca comercială Victoriabank SA anunță că a achiziționat SA Banca Comercială Română Chișinău. Astfel, în Republica Moldova rămân 10 bănci licențiate de Banca Națională a Moldovei.
Germania va finanța proiecte de dezvoltare a ÎMM-urilor și de infrastructură urbană
Republica Moldova va beneficia de asistență financiară nerambursabilă din partea Germaniei pentru proiecte de dezvoltare a întreprinderilor mici și mijlocii și de infrastructura urbană. Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană a aprobat avizul consultativ asupra inițierii negocierilor și aprobării semnării proiectului Înțelegerii cu Guvernul Republicii Federale Germania.
● JOI, 18 ianuarie
Victor Parlicov: Moldovagaz pregătește solicitarea de reducere a tarifelor
Moldovagaz pregătește o solicitare către ANRE privind reducerea tarifelor la gaz. O spune ministrul Energiei, Victor Parlicov, potrivit căruia o eventuală scădere a tarifelor la gaz ar putea avea loc în luna februarie. Ministrul spune că, spre deosebire de perioada când țara era în stare de urgență și tarifele erau modificate rapid, acum procedura ANRE de revizuire a tarifelor va dura mai mult timp.
● VINERI, 19 ianuarie
Dorin Recean: Moldova este interesată de realizarea proiectelor comune cu Bulgaria și Polonia
Suntem hotărâți să desfășurăm mai multe proiecte comune cu Bulgaria și Polonia în beneficiul cetățenilor din țările noastre. Bulgaria și Polonia susțin parcursul european al Republicii Moldova. Mesaje în acest sens a transmis prim-ministrul Dorin Recean după întrevederile pe care le-a avut la Davos cu conducătorii celor două state.
BNM va analiza indicatorii cheie în activitatea entităților din sectorul creditării nebancare
Pe parcursul anului curent, Banca Națională a Moldovei va analiza indicatorii cheie cu privire la activitatea entităților din sectorul creditării nebancare, axându-se pe mai multe componente. Printre aceste se numără modelul de afaceri, guvernanța și controlul intern, riscurile aferente (risc de credit, risc operațional, risc de piață) și adecvarea capitalului.
Compania Lufthansa revine pe Aeroportul Chișinău
Una dintre cele mai mari companii aeriene din Europa – Lufthansa – revine pe Aeroportul Internațional Chișinău. Operatorul aerian își va începe activitatea prin zboruri regulate din data de 29 aprilie 2024.
Moldova și Ucraina au aderat la coridorul vertical de transport a gazelor naturale
Republica Moldova și Ucraina au aderat la coridorul vertical de transport a gazelor naturale, din care fac parte în prezent Grecia, Bulgaria, România și Ungaria. Lansat în 2016, coridorul vertical va integra acum gazoductul transbalcanic și va permite transportarea gazelor naturale dinspre Grecia până în Moldova și depozitele subterane din Ucraina. Despre aceasta a anunțat ministrul energiei, Victor Parlicov.
● SÂMBĂTĂ, 20 ianuarie
La final de an, oamenii s-au împrumutat de la bănci mai mult
În luna decembrie, creditele noi acordate au constituit 5 479,7 milioane de lei, în creștere cu 16% față de luna noiembrie 2023. Partea majoră – 74,4% – reprezintă împrumuturile în moneda națională, care au constituit 4 076,3 milioane de lei, în creștere cu 17,9% față de luna precedentă, transmite IPN cu referire la datele Băncii Naționale a Moldovei.
În decembrie, depozitele noi atrase la termen s-au majorat cu circa 61% față de noiembrie
În luna decembrie 2023, depozitele noi atrase la termen au constituit 5 924,6 milioane de lei, majorându-se cu 60,7% față de luna noiembrie 2023. Depozitele atrase în moneda națională au înregistrat o pondere majoră de 61,5% și au însumat 3 644,6 milioane de lei, în creștere cu 47,2% față de luna precedentă. Depozitele atrase în valută au însumat 2 279,9 milioane de lei, fiind în creștere cu 88,4% față de noiembrie.
Mihai Isac: Chișinăul face tot ce este posibil pentru readucerea regiunii transnistrene în câmpul constituțional
Autoritățile de la Chișinău fac tot ce este posibil pentru readucerea regiunii transnistrene în câmpul constituțional al Republicii Moldova. Este opinia comentatorului politic, Mihai Isac, potrivit căruia Tiraspolul își dorește menținerea economiei din stânga Nistrului într-o zonă gri. Potrivit expertului, pretinsele autorități transnistrene încearcă să sperie Chișinăul prin proteste și amenințări, însă noile prevederi ale Codului Vamal au intrat în vigoare și vizează agenții economici de pe tot teritoriul Republicii Moldova.