RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 15-21 ianuarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

●LUNI, 15 ianuarie

Turismul poate aduce defalcări bugetare mai mari dacă toți actorii ar activa consolidat


Turismul poate aduce defalcări bugetare mai mari dacă toți actorii din domeniu ar activa consolidat și dacă s-ar investi mai mult, inclusiv din surse bugetare, în infrastructura turistică. De această părere este directorul Agenției Turismului din Moldova, Stanislav Rusu. „Astăzi nu se fac investiții capitale. Chiar dacă se fac, se fac în primul rând pentru obiecte sociale, turismul este slab finanțat”, a declarat Stanislav Rusu. Directorul Agenției Turismului a făcut o paralelă cu România, Bulgaria, Polonia, țări în care s-a investit mult în infrastructura turistică. La etapa în care România avea statut de țară candidat la UE, s-au deschis fonduri de milioane de euro pentru promovarea turistică. Spre regret, Moldova nu este eligibilă pentru astfel de fonduri europene. „De aceea este prea devreme să ne așteptăm la un boom în domeniu. Există susținerea unor organizații, a unor proiecte internaționale, dar care se concentrează strict pe organizarea training-urilor, strategii la nivel local și finanțarea proiectelor turistice la nivel de 50%”, a remarcat Stanislav Rusu.

Granturile externe vor reprezenta 7,7% din veniturile bugetului de stat pe 2018

Intrările de grant în bugetul de stat al Republicii Moldova pentru anul curent vor reprezenta 2,83 mlrd lei, ceea ce în raport cu veniturile totale constituie 7,7%. Sumă respectivă include granturi pentru susţinerea bugetului în sumă de 2,19 mlrd lei și granturi pentru finanțarea proiectelor din surse externe – 640,8 mln lei. Granturile de la guvernele altor state reprezintă 2%, 98% fiind oferite de organizații internaționale. Principalul donator în 2018 este Comisia Europeană, care va oferi granturi în sumă de 2,46 mld lei (echivalentul a 118,2 mln euro), ceea ce constituie 86,9% din totalul intrărilor de granturi externe.

MARȚI, 16 ianuarie

Embargoul rusesc i-a făcut pe vinificatorii din Moldova să revadă standardele de calitate


Embargoul rusesc a dat un imbold vinificatorilor moldoveni în a-și revizui standardele de calitate și a căuta noi piețe mai sigure, arată o analiză efectuată de IDIS „Viitorul. Această situație a venit după semnarea Acordul de Liber Schimb cu UE de către Republica Moldova. În top cinci state din UE unde Republica Moldova exportă cele mai mari cantități de vinuri sunt: România – 3,46 milioane de dolari, Polonia – 3 milioane de dolari, Cehia – 2,3 milioane de dolari, Marea Britanie – 0,92 milioane de dolari și Ungaria – 0,85 milioane de dolari.

Opt sate din Hâncești au optat pentru energia verde

Opt sate din raionul Hâncești și-au conectat instituțiile de învățământ și primăriile la sistemele de încălzire pe biomasă, înlocuind astfel încălzirea cu gaze sau cărbune. Două dintre aceste localități au apelat la energia verde în toate instituțiile publice. Inițiativa a fost susținută prin Proiectul Energie şi Biomasă, finanțat de Uniunea Europeană. Investițiile în raionul Hâncești sunt de 518 mii de euro din fonduri europene și 188,9 mii de euro contribuție locală, precizează un comunicat de presă al echipei de implementare. Localitățile vizate sunt: Cărpineni, Crasnoarmeiscoe, Cotul Morii, Dancu, Drăguşenii Noi, Logăneşti, Boghiceni și Obileni. Douăsprezece instituții publice din raion sunt încălzite astăzi cu energie din biomasă, iar două au acces la apă caldă de la energia solară.

Cât va costa chiria bunurilor proprietate publică în 2018

Tariful de bază pentru chiria anuală a unui metru pătrat de spațiu în municipiul Chișinău în anul curent, stabilit în bugetul de stat pentru 2018, constituie 336,5 lei, față de 322,6 lei în anul trecut. În municipiul Bălți, tariful este de 238,6 lei, cu 9,8 lei mai mult decât în anul trecut. În alte orașe, tariful de bază constituie 173,5 lei/m2, în localitățile suburbane din componența municipiilor – 130,2 lei/m2, iar în localitățile sătești – 43,5 lei/m2. Tariful de bază pentru un metru pătrat de spațiu este un element important în determinarea cuantumului minim al chiriei anuale pentru utilizarea încăperilor proprietate publică. La stabilirea chiriei se vor lua în considerație și coeficienții de amplasare a încăperii (încăpere separată, anexă, subsol), coeficienții de amenajare tehnică (dotarea cu apeduct, canalizare, apă caldă), coeficientul de ramură privind folosirea încăperii (atelier de creație, întreprindere  de producție, farmacie, ziar) și coeficientul de piață.

Banca Transilvania a devenit acționar al Victoriabank

Banca Transilvania (BT) a devenit acționar al Victoriabank, a treia bancă ca mărime din Republica Moldova. BT va avea o participație de peste 66% împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD), transmite IPN cu referire la un comunicat de presă semnat de către Laura Petrehuş, director adjunct al departamentului comunicare și PR al BT, cu sediul Central în Cluj Napoca, România. BT şi BERD sunt acum acționari majoritari ai Victoriabank și parteneri strategici pentru susținerea antreprenorilor și economiei Republicii Moldova. „Este pentru prima oară în ultimii zece ani când o bancă din afara Republicii Moldova investește pe această piață, BT deschizând astfel drumul investițiilor în țara vecină”, se spune în comunicat.

● MIERCURI, 17 ianuarie

Investiția Băncii Transilvania este un început pentru atragerea investițiilor în domeniu, experți


Investiția Băncii Transilvania din România în Victoriabank din Republica Moldova este un bun început pentru a atrage și alte bănci cu investiții în instituțiile bancare moldovenești. Această opinie a fost exprimată în cadrul emisiunii „Sfatul Țării” de la postul de televiziune 10TV. „S-a deschis o portiță, s-a dat undă verde și pentru alți investitori în sistemul bancar din Moldova, iar acest lucru este un semnal de stabilitate. Încetișor se naște o stabilitate bancară. Acesta este oxigen pentru mediul de afaceri”, spune Gheorghe Costandachi, președintele Centrului Social-Politic European.

Guvernul nu a susținut stimulentele fiscale pentru întreprinzătorii din raionul Dubăsari

Guvernul nu a susținut proiectul de lege pentru instituirea unor măsuri suplimentare de susținere a activității de întreprinzător în unele localități din stânga Nistrului ale raionului Dubăsari, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către un grup de deputați. Proiectul propus prevede scutirea integrală de impozitul pe venit aplicat  activității de întreprinzător, precum și cota zero TVA. În opinia Ministerului Finanțelor, acordarea stimulentelor fiscale doar unor categorii de contribuabili va determina creșterea inechității fiscale și va conduce la distorsionarea sistemului fiscal național și complicarea administrării fiscale. Există riscul înregistrării fictive a unor agenți economici pentru a benefica de tratament preferențial.

O filială a Moldova-Agroindbank a fost jefuită

Aproximativ 16 mii de euro au fost furați dintr-o filială a băncii comerciale Moldova-Agroindbank din satul Baurci, UTA Găgăuzia. Potrivit presei din regiune, care îl citează pe primarul localității, Nicolae Carapirea, la aceeași filială a mai existat o tentativă de furt, în noiembrie 2017.

● JOI, 18 ianuarie

În 2018, leul va continua să se întărească față de valutele străine, experți


În anul 2018 leul moldovenesc va continua să se întărească față de valutele străine. Totodată, raportul dintre dolar și euro se va menține la nivelul 1,2 lei. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Roman Chircă, directorul Institutului Economiei de Piață, consideră că anul curent se va păstra surplusul de valută pe piață ceea ce înseamnă presiune asupra consolidării leului. „Leul se va întări și în continuare”, spune Roman Chircă. În opinia lui, pe parcursul anului curent euro va fi mai stabil și mai puternic decât dolarul. „Acum se observă, pe de o parte, creșterea prețului la petrol și, pe de altă parte, scăderea dolarului. Cel mai probabil, euro va fi mai puternic decât dolarul”, consideră directorul IEP.

Reguli noi de monitoring financiar la întreprinderile de stat

Guvernul a aprobat Regulamentul privind monitoring-ul financiar al  autorităților publice la autogestiune, al întreprinderilor de stat și al societăților comerciale cu capital integral sau majoritar de stat. Potrivit ministrului finanțelor, Octavian Armașu, autoritățile își propun să implementeze recomandările Curții de Conturi, completând procesul de monitoring financiar cu noi surse de informații. Este vorba despre dările de seamă privind mărimea și circulația proprietății publice, precum și privind exercitarea funcţiilor de către persoanele împuternicite să reprezinte interesele statului/unităţilor administrativ-teritoriale.

Legislația în domeniul energiei regenerabile va fi armonizată la acquis-ul comunitar

Legislația în domeniul utilizării energiei din surse regenerabile va fi armonizată la acquis-ul comunitar. Guvernul a aprobat în acest sens, miercuri, 17 ianuarie, un proiect de lege privind modificarea și completarea unor acte legislative în vigoare. Potrivit proiectului, Guvernul urmează să stabilească regulile de organizare și desfășurare a licitațiilor pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, astfel încât să fie promovată competiția în rândul marilor investitori.

59 de persoane au fost amendate pentru contravenții în domeniul comunicațiilor electronice

Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice şi Tehnologia Informației (ANRCETI), în calitate de organ de constatare a contravențiilor în domeniile din competența sa, a sancționat, în anul 2017, 59 de persoane fizice și juridice pentru comiterea contravențiilor în domeniul comunicațiilor electronice. Printre cei sancționați sunt 17 persoane fizice care s-au conectat neautorizat sau au admis conectarea neautorizată la rețelele de televiziune prin cablu. Amenda a oscilat de la 30 la 90 de unități convenționale (1 u.c. este egală cu 50 de lei). 28 de furnizori de rețele și servicii de comunicații electronice au fost amendați pentru nerespectarea condițiilor de autorizare generală a furnizării rețelelor și serviciilor respective. Amenda a oscilat de la 120 la 240 de unități convenționale.

Există premise pentru reducerea cu 30% a tarifului la gazele naturale, experți

Există premise pentru revizuirea în scădere cu 30% a tarifului la gazele naturale. Constatările aparțin unor experți în energetică, care au solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică organizarea unei ședințe publice pentru examinarea acestei oportunități. Joi, 18 ianuarie, la o conferință de presă, Sergiu Tofilat, expert „WatchDog”, a spus că, încă acum un an, ANRE trebuia să recurgă la revizuirea în scădere a tarifului la gazele naturale. Din cauza acestei tergiversări, consumatorii au achitat nejustificat în 2017 peste un miliard de lei. Această tergiversare este de natură politică, crede expertul, care suspectează guvernarea de faptul că va lăsa ajustarea tarifului pentru toamnă, în ajunul alegerilor parlamentare. Iar până atunci, cetățenii vor plăti nejustificat încă vreo 800 de milioane de lei.

● VINERI, 19 ianuarie

Mandatele administratorilor temporari ai „Moldindconbank” au fost prelungite


Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis prelungirea pentru o perioadă de șase luni, începând cu data de 20 ianuarie, a mandatelor administratorilor temporari ai băncii comerciale „Moldindconbank” SA. Într-un comunicat de presă al BNM, se precizează că administratorii temporari își exercită mandatul în cadrul intervenției timpurii care a fost instituită la 20 octombrie 2016, după ce BNM a constatat activitatea concertată a unui grup de persoane ce deținea o cotă substanțială în capitalul social al băncii, în mărime de 63,89 la sută, fără permisiunea BNM.

Minimele înregistrate pot micșora rezervele de substanțe nutritive pentru plante
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului informează că temperaturile minime de minus 10 grade Celsius în centrul țării, minus 12 grade – la nord și minus 9 grade – la sud, înregistrate în perioada 14-17 ianuarie, pot provoca micșorarea rezervelor de substanțe nutritive pentru plante. Potrivit unui comunicat de presă, grâul, orzul şi rapița sunt cele mai cultivate culturi cerealiere în Republica Moldova. Acestea rezistă la temperaturi critice, la adâncimea nodului de înfrățire (3 cm în sol), fără acoperire cu strat de zăpadă, timp de 2-3 zile. Grâul poate rezista până la temperaturi de minus 17 grade, orzul – minus 15 grade şi rapița – minus 12 grade.

TRANS OIL va investi 2 mln dolari în construcția unei noi linii de încărcare a cerealelor

Grupul TRANS OIL anunță investiții de două milioane de dolari pe parcursul anului curent în construcția unei noi linii pneumatice de încărcare a cerealelor, care va uni terminalele Trans Cargo de pe râul Prut și cele de pe Dunăre, citează IPN dintr-un comunicat de presă al agentului economic.

Administratorul Trans Cargo Terminal, Mihail Redichin, spune că odată cu lansarea noii linii pneumatice navele vor putea fi încărcate cu culturi cerealiere în terminalele de pe Prut și Dunăre, indiferent de locul de păstrare în port. „Acest lucru va face activitatea terminalelor noastre mai mobilă și rapidă, va majora capacitatea generală de încărcare în port din contul eficientizării acestei activități. În prima jumătate a anului trecut, au fost încărcate peste 485 de mii tone de cereale, boboase și culturi oleaginoase”, a precizat Mihail Redichin.

●SÂMBĂTĂ, 20 ianuarie

Petru Macovei: Piața de publicitate funcționează după reguli pe care nu le cunoaște nimeni


Piața de publicitate din audiovizual funcționează după reguli pe care nu le cunoaște nimeni. De această părere este directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, care spune că la această concluzie a ajuns după ce s-a aflat că două case de vânzare a publicității ar fi încheiat un acord neloial prin care oferă o reducere clienților care aleg să-și plaseze publicitatea numai prin intermediul lor, împărțind banii 80 la 20 la sută. „Situația creată denotă două  lucruri: în Republica Moldova piața de publicitate funcționează în continuare după reguli pe care nu le cunoaște nimeni, reguli care nu sunt foarte clar stabilite și urmărite și faptul că Consiliul Concurenței nu-și exercită rolul pe segmentul pieței audiovizualului”, a afirmat Petru Macovei în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul de televiziune TV8.

Creditele bancare pentru o perioadă de la doi la cinci ani sunt cele mai accesate

Cele mai solicitate credite în valută, în decembrie 2017, au fost creditele pe termene de la doi până la cinci ani: 46,63% din totalul creditelor în valută. Acestea fiind acordate cu o rată medie a dobânzii de 4,72%. Potrivit informațiilor Băncii Naționale a Moldovei, în luna de raportare, creditele noi acordate în valută au fost reprezentate preponderent de creditele acordate persoanelor juridice. Acestea au constituit 99,38% din totalul creditelor în valută.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.