RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 15-20 mai. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 15 mai

Agricultorii care au avut de suferit din cauza înghețurilor pot cere subvenții

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) anunță lansarea campaniei de depunere a cererilor pentru subvenții din partea producătorilor agricoli care au avut de suferit din cauza înghețurilor din primăvara anului trecut. Administrațiile publice locale din raioanele afectate trebuie să creeze comisii speciale, responsabile de examinarea cererilor  și calcularea mărimii suportului financiar. Termenul limită de depunere a dosarelor este de zece zile lucrătoare de la data creării comisiilor speciale. În primăvara anului trecut, în raioane din partea de nord: Briceni, Dondușeni, Drochia, Glodeni, Ocnița, Râșcani și, parțial, Soroca au fost înregistrate temperaturi joase, sub nivelul rezistenței biologice ale unor culturi agricole. A fost compromisă în special recolta de fructe.

Sic! Este oare Moldova inundată cu produse agroalimentare din Europa?

În ajunul primei sale vizite la Bruxelles în calitate de președinte de țară, Igor Dodon a publicat pe blogul său un articol destul de pesimist vizavi de Acordul de Asociere cu UE. Toate argumentele înșirate în acest articol au pus în lumină negativă Acordul de Asociere. Atunci șeful statului declara că „există o tendință de creștere a importului din țările europene al unui șir de mărfuri agroalimentare”. Autorii unui nou articol Sic!, care este însoțit și de un clip de animație, au analizat dacă este oare Moldova inundată cu produse agroalimentare din Europa. În articol se menționează că exporturile moldovenești reprezintă un subiect destul de sensibil pentru opinia publică din țară. Autorii consideră important de reținut că importurile din UE au scăzut cu circa 15% în 2016 față de cifrele înregistrate în 2014, când Acordul de Asociere a intrat provizoriu în vigoare. Acest fapt dezminte profețiile euroscepticilor moldoveni despre afluxul de bunuri europene chipurile provocat de Acord. „Din cauza înghețurilor și ninsorilor din această primăvară, în Moldova ar putea să existe deficit de anumite fructe și legume. De aceea, importurile din Europa vor fi necesare sau chiar vitale pentru consumatorii moldoveni, chiar dacă ulterior acestea ar putea deveni din nou ținta euroscepticilor de la Chișinău”.

● MARŢI, 16 mai

BNM: Leul se apreciază pe fondul surplusului de valută

Banca Națională a Moldovei explică tendințele recente de apreciere a monedei naționale față de principalele valute de referință prin excesul de valută în piață. Poziția BNM este expusă printr-un comunicat de presă. La 15 mai 2017, cursul leului moldovenesc față de dolarul SUA a înregistrat o creștere cu cca 6,54% și 2,78% față de euro comparativ cu valorile înregistrate la începutul anului. Episodul recent de apreciere a monedei naționale survine pe fondul unui surplus de valută în piață, în condițiile unei oferte mai mari de valută din partea populației și exportatorilor, care depășește cererea și necesitățile importatorilor. Ținând cont de lichiditatea excesivă din sectorul bancar și nivelul înalt al rezervelor internaționale, politica monetară a BNM nu prevede, deocamdată, cumpărarea integrală a excesului de valută pe piața internă. Banca Națională se va concentra în continuare pe obiectivul său fundamental - stabilitatea prețurilor interne conform strategiei țintirii inflației. În același timp, banca centrală monitorizează în permanență evoluția pieței valutare interne și intervine în caz de necesitate pentru a nu permite o volatilitate excesivă a cursului de schimb și o evoluție speculativă a acestuia, se spune în comunicatul BNM.

Carburanți mai ieftini

Agenţia pentru Reglementare în Energetică a anunţat marţi, 16 mai, preţurile plafon la carburanţi pentru următoarele două săptămâni. Astfel, începând de miercuri, 17 mai şi până pe 30 mai, prețul plafon pentru un litru de benzină scade cu 82 de bani, iar pentru un litru de motorină cu 61 de bani. Pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost stabilit prețul plafon de 16,90 lei, comparativ cu 17,72 lei până acum. Motorina va costa cel mult 14,40 lei, comparativ cu 15,01 lei plafon stabilit acum două săptămâni.

● MIERCURI, 17 mai

ODIMM marchează zece ani de activitate

Antreprenorii cu potențial de creştere şi tinerii vor fi ţinta viitoarelor programe ale Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM). Despre aceasta a anunțat directorul organizației, Iulia Iabanji, la o conferință de presă susținută cu prilejul marcării de către ODIMM a zece ani de activitate. „Se va pune pe rol, poate chiar anul viitor, un nou program care va fi dedicat tinerilor. Tânăra generaţie este viitorul ţării şi noi încercăm să creăm mai multe instrumente pentru a provoca tinerii să creeze o afacere, să rămână în ţară, să se implice în circuitul economic al ţării”, a spus Iulia Iabanji. ODIMM va sprijini nu doar întreprinderile care sunt la început de cale, dar şi cele care au potențial de creştere şi vor putea contribui la dezvoltarea economiei naţionale. Pentru anul viitor Guvernul a pregătit un astfel de program, spune directorul ODIMM. ODIMM a fost creată la 17 mai 2007 de către Ministerul Economiei ca și organizație publică, non-profit, la autogestiune. În cei zece ani de activitate, peste 2500 de companii au primit finanțare. Au fost create 11 incubatoare de afaceri şi create peste 3700 de locuri de muncă. Printre cele mai importante programe gestionate de ODIMM sunt: Programul de Atragere a Remitențelor în Economie – Pare 1+1; Programul de Abilitare Economică a Tinerilor; Fondul de Garantare a Creditelor etc.

Începe o nouă etapă de implementare a Strategiei de dezvoltare a comerțului interior

Guvernul a aprobat continuarea Strategiei de dezvoltare a comerțului interior (din decembrie 2013) și un plan de acțiuni în acest sens pentru perioada 2017-2020. Cele 36 de acțiuni prevăzute pentru anii 2014-2016 au fost realizate în proporție de 80 la sută. Unele acțiuni, precum elaborarea ghidului comerciantului sau deschiderea centrelor agroalimentare la nivel național și în regiuni, au rămas doar pe hârtie din cauza lipsei mijloacelor financiare. Potrivit Ministerului Economiei, în anii 2017- 2018 vor fi  finalizate acțiunile  prevăzute pentru prima etapă (2014-2016), dar vor fi lansate și acțiuni noi, care se referă atât la comercializarea produselor, cât și la serviciile aferente comerțului –   reparații, închirieri, alimentație publică, turism etc. Iar în ultima etapă, 2019-2020, accentul va fi pus pe îmbunătățirea infrastructurii comerțului, modernizarea sistemului de distribuție a mărfurilor, inclusiv lansarea noilor modele de distribuție.

Când și cum se vor da banii din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii

Guvernul a aprobat Regulamentul privind condițiile, ordinea și procedura de oferire a mijloacelor din Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Mijloacele pentru anul 2017 sunt în mărime de 900 de milioane de lei, inclusiv 231 de milioane din contul Programului ENPARD Moldova – Suport pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Regulamentul este valabil pentru o perioadă de cinci ani (2017-2021) și prevede implementarea unui sistem nou de monitorizare a rezonabilității costurilor investițiilor, alocarea subvențiilor în cuantumuri majorate tinerilor și femeilor fermier, precum și achiziționarea de bunuri de la producătorii autohtoni. Mărimea subvenţiilor nu vor depăşi 50% din costul investițiilor. Cererile de acordare a subvențiilor vor fi examinate de către Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA). În termen de cinci zile din data aprobării deciziei de acordare a subvenției, AIPA va perfecta și va înainta spre executare ordinele de plată către Trezoreria de Stat. Plata subvențiilor se va efectua în ordinea depunerii ordinelor de plată la Trezorerie.

● JOI, 18 mai

Vinificatorii sunt chemați să acceseze granturile nevalorificate PAC II

Vinificatorii sunt chemați să acceseze granturile nevalorificate oferite în cadrul Proiectului privind Ameliorarea Competitivității II (PAC II), finanțat de Banca Mondială. Oportunitățile de finanțare a sectorului vitivinicol au fost discutate la o masă rotundă. Potrivit directorului Unităţii de Implementare PAC II, Aureliu Casian, granturile sunt nerambursabile şi pentru vinificatori este o oportunitate de a-şi fortifica capacităţile de producere şi de export. Sunt eligibile pentru finanţare cererile care vizează, spre exemplu, serviciile unui tehnolog, elaborarea designului ambalajului şi al etichetei produselor, elaborarea de pagini web. Setul de documente pentru accesarea finanțării poate fi consultat pe site-ul www.uipac.md. Din cei peste 120 de beneficiari ai PAC II, doar 15 sunt din domeniul vitivinicol. Grantul oferit acoperă aproape 50 % din costul proiectului beneficiarului, dar nu mai mult de 200 de mii de lei. PAC II are un buget de 45 de milioane de dolari şi este implementat în perioada 2015-2019.

● SÂMBĂTĂ, 20 mai

Procedurile de reglementare în domeniu construcțiilor, mai prietenoase agenților economici

Cheltuielile financiare și cele de timp impuse sectorului privat la obținerea permisiunilor și certificatelor pentru desfășurarea activităților în construcții se vor reduce, potrivit modificărilor și completărilor operate de Guvern în unele decizii anterioare. Viceministrul economiei Vitalie Iurcu, citat de IPN, a spus că este simplificată în special procedura de recepție a construcțiilor. În comisiile de recepție nu vor mai fi incluși reprezentanți ai autorităților publice dacă construcțiile sunt efectuate din banii sectorului privat. Viceministrul exclude că o atare decizie ar putea lăsa loc pentru înrăutățirea calității construcțiilor private. Statul, prin Inspecția de Stat în Construcții, poate să-și planifice  activitățile de control la fiecare etapă a construcției, a remarcat Vitalie Iurcu. În Strategia de  dezvoltare „Moldova 2020”  Guvernul s-a angajat să reducă durata obținerii autorizației în domeniul construcțiilor, cu toate certificatele și actele permisive necesare, la 100 de zile. La finele anului 2015 autorizația se obținea în 180-200 de zile.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.