RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 15-20 decembrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 15 decembrie

Instituţiile publice ar putea accesa finanţare pentru sporirea performanţei energetice

Instituţiile publice, dar şi cele din sectorul rezidenţial din municipiul Chişinău, ar putea accesa finanţare pentru sporirea performanţei energetice a edificiilor, prin intermediul unui proiect implementat de PNUD. Managerul proiectului, Nicolae Zaharia, a declarat că în comun cu autorităţile locale, urmează a fi identificate edificiile beneficiare, adică blocurile unde vor fi efectuate, după caz, lucrări de termoizolare, înlocuire a geamurilor, ajustări la sistemul de încălzire etc. Accesarea serviciilor presupune un mecanism de finanţare care nu implică investiţii directe din partea beneficiarului.

Air Moldova majorează limita de bagaj gratuit pe ruta Chişinău-Istanbul-Chişinău

Operatorul aerian naţional „Air Moldova” anunţă despre majorarea limitei de bagaj gratuit pentru zborurile pe ruta Chişinău-Istanbul-Chişinău. Începând cu 16 decembrie, pasagerii vor putea lua la bord, fără să plătească taxe suplimentare, până la 3 unităţi de bagaj a câte 23 kilograme fiecare.

BNM încurajează plăţile fără numerar

Numărul cardurilor bancare aflate în circulaţie în Republica Moldova este în creştere, dar posesorii le utilizează în principal pentru retragerea mijloacelor băneşti. Circa 80% din totalul opraţiunilor cu carduri sunt operaţiuni de retragere a banilor. Datele au fost prezentate de către guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, cu ocazia lansării unei campanii naţionale de informare a populaţiei privind avantajele utilizării instrumentelor de plată fără numerar. Potrivit guvernatorului BNM, din cele 1,3 mln de carduri bancare 60,4% sunt active. Doar 19,8% din acestea sunt realizate în scop de plată.

Air Moldova lansează o nouă cursă

„Air Moldova” lansează marţi, 16 decembrie, cursa Chişinău-Torino-Chişinău. Zborul inaugural este planificat pentru ora 13.50, din Chişinău. Avionul va ajunge la Torino la 15.10 (ora locală). Înapoi avionul va decola din Torino la 16.00 (ora locală) şi va ateriza la Chişinău la ora 19.30 (ora locală).

● MARŢI, 16 decembrie

Recesiunea economiei ruseşti va afecta grav economia Moldovei, experţi 

Recesiunea economică şi căderea rublei ruseşti vor afecta grav economia Republicii Moldova, în pofida indicilor pozitivi de dezvoltare. Astfel de concluzii au fost formulate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”. Decanul Facultăţii Economie Generală şi Drept a Academiei de Studii  Economice, Dorin Vaculovschi, a declarat ca impactul pe care îl va avea recesiunea economică din Rusia ne va afecta indiferent de indicii economici pozitivi pe care îi avem. „Analizând fiecare componentă, putem stabili că această creştere economică a fost sensibilă. Datorită bazei puse anul trecut, noi nu putem sta pe loc. Dar oricât de mult ne-am apropia de UE, problemele economice din Rusia ne vor afecta. Cetăţenii noştri depind de remitenţe, o bună parte din ei vorbesc şi gândesc ruseşte, avem fluxuri economice importante cu Rusia”, a argumentat profesorul.

Deprecierea leului nu poate continua la nesfârşit, guvernator BNM 

De la începutul anului, leul moldovenesc s-a depreciat faţă de dolarul  SUA cu 16-17%. Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, spune că nu sunt motive de panică. „Nu suntem în abisul crizei. Da, leul s-a depreciat puţin, situaţia fiind generată în principal de condiţiile dificile din regiune. Dar au mai fost experienţe similare prin care a trecut moneda naţională”, a declarat Drăguţanu, într-o conferinţă de presă. „Economia Moldovei este deschisă şi afectată de tensiunile care se produc în regiune. A scăzut cerea externă la mărfurile moldoveneşti, sunt probleme legate de conflictul militar din Ucraina. Dar există o anumită limită a deprecierii, după care  lucrurile se echilibrează”, a dat încurajări guvernatorul BNM.

MIERCURI, 17 decembrie

Noul ambasador speră că în curând în Japonia vor fi savurate vinurile moldoveneşti 

Noul ambasador al Japoniei în Moldova, Shigeki Sumi, a comunicat că Ambasada Japoniei, cu sediul la Kiev, doreşte să promoveze vinul moldovenesc, prin vânzarea acestuia pe piaţa japoneză. „Am vizitat Combinatul de vinuri Cricova şi am fost impresionat de calitatea înaltă a vinurilor. Sperăm că în curând oamenii din Japonia vor avea ocazia să savureze vinurile din Moldova”, a declarat diplomatul. Shigeki Sumi a comunicat că Japonia şi-a extins asistenţa economică oferită Moldovei, prin acordarea a mai mult de 135 de milioane de dolari pentru domeniile sănătate, educaţie şi agricultură. Ambasadorul a remarcat că este o plăcere să afle că deschiderea ambasadei Republicii Moldova este în proces de realizare la Tokio şi speră să aibă loc anul viitor.

Deprecierea rublei ruseşti va reduce remitenţele din Rusia, Expert-Grup 

Cel mai important impact al deprecierii rublei ruseşti asupra economiei moldoveneşti va fi reducerea remitenţelor. Directorul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Adrian Lupuşor, a spus că se anticipează o reducere cu 20% a volumului de remitenţe din Federaţia Rusă, ceea ce, pe termen scurt, este echivalent cu reducerea cu circa 12% a influxului total de remitenţe. Potrivit comentariului „Expert-Grup”, o reducere permanentă cu 12% a volumului de remitenţe, în absenţa altor mecanisme de adaptare (migrarea către alte sectoare, către alte ţări), va fi însoţită de câteva efecte. Prima este creşterea nivelului de sărăcie monetară şi o scădere a consumului gospodăriilor casnice cu circa 5-7%. De asemenea, o scădere a consumului, combinat şi cu scăderea nivelului de producţie internă, va duce la reducerea bazei taxabile şi o scădere a încasărilor bugetare cu circa 3,5-3,7%, atât din contul TVA, cât şi a impozitelor indirecte. Se mai prevede că deficitul bugetar se va înrăutăţi, cu circa 1,0-1,5% faţă de scenariul de bază.

Parlamentul European deschide piaţa comunitară pentru fructele moldoveneşti 

Parlamentul European a aprobat miercuri, 17 decembrie, o rezoluţie prin care deschide şi mai mult piaţa comunitară pentru unele categorii fructe proaspete din Republica Moldova. Măsura este menită să compenseze producătorilor moldoveni pierderile suferite în urma interdicţiilor impuse de Rusia pe criterii politice, se spune într-un comunicat al forului. Propunerea, votată cu un scor de 551:67 şi 23 abţineri, va permite importul fără taxe a 40 de mii de tone de mere, 10 mii de tone de struguri de masă şi 10 mii de tone de prune. „Importanţa regulamentului adoptat astăzi merge dincolo de cantitatea de mere, de struguri sau de prune, fiind o demonstraţie a solidarităţii în faţa dificultăţilor: este o gură de aer proaspăt pentru un sector de importanţă vitală pentru economia Moldovei, afectată de embargoul iraţional al Rusiei, la fel ca şi Uniunea Europeană însăşi”, a declarat raportorul Sorin Moisa (România) după vot.

BNM a vândut băncilor 30 de milioane de dolari pentru a absorbi şocurile externe 

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a vândut miercuri, 17 decembrie, băncilor licenţiate 30 de milioane de dolari pentru a absorbi şocurile externe. De la începutul lunii decembrie, banca a vândut băncilor 115 milioane de dolari. Într-un comunicat de presă remis de instituţie se mai spune că inspectorii băncii au efectuat verificări la 83 de unităţi de schimb valutar şi nu au identificat probleme. Punctele de schimb valutar cumpără şi vând valută în regim normal. BNM urmăreşte situaţia pe piaţa valutară şi intervine prin vânzarea de valută către băncile licenţiate pentru a le asigura cu lichidităţi.

● JOI, 18 decembrie

Vasile Bumacov: Fructele moldoveneşti vor cuceri piaţa europeană datorită calităţilor gustative 

Fructele moldoveneşti vor cuceri piaţa Uniunii Europene datorită calităţilor gustative deosebite, a declarat într-o intervenţie telefonică în cadrul emisiunii „Fabrika”,de la „Publika TV” Vasile Bumacov, ministrul în exerciţiu al agriculturii şi industriei alimentare. Bumacov susţine că gustul specific al fructelor moldoveneşti se deosebeşte cu mult de cel al fructelor produse în Uniunea Europeană şi consumatorii de acolo deja au început să aprecieze acest lucru. „Ne rămâne doar să ne concentrăm asupra ambalării şi sortării. Europenilor le place marfa frumos ambalată. Din păcate, producătorii moldoveni nu au acordat atenţie acestor lucruri, deoarece piaţa rusă a absorbit pe parcursul a mai multor ani producţia noastră datorită calităţilor gustative. Nu i-a interesat ambalajul şi producătorii noştri s-au obişnuit cu acest lucru”, a precizat Bumacov.

Devalorizarea rublei îi va afecta moldovenii cu venituri modeste, opinii 

Devalorizarea rublei ruseşti îi va afecta pe moldovenii cu venituri modeste şi pe cei care depind de remitenţele din Rusia. Pronosticul a fost lansat în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”. Roman Chircă, directorul Institutului Economiei de Piaţă, a spus că, în ceea ce priveşte Republica Moldova, devalorizarea rublei ruseşti va afecta două sectoare – remitenţele şi exporturile. „Cred că segmentul exporturilor va fi mai puţin afectat, după ce în urma embargourilor impuse de către Moscova o bună parte dintre producătorii moldoveni s-au orientat către alte pieţe, inclusiv cele occidentale. Cred că şi o parte dintre moldovenii care muncesc în Rusia nu vor avea de suferit , deoarece sunt competitivi şi sunt remuneraţi în euro sau dolari. Cred că remitenţele din Federaţia Rusă vor scădea cu 20 la sută în 2015, ceea ce reprezintă aproximativ 150 de mln USD. Desigur că devalorizarea rublei va contribui şi la deprecierea leului moldovenesc, dar nu cred că inflaţia va depăşi mai mult de 10 la sută”, a spus Chircă.

FMI prognozează o deteriorare semnificativă a situaţiei bugetar-fiscale 

Pentru anul curent, Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă o reducere a ritmului creşterii economice până la circa 2%, reflectând evoluţia moderată a volumului producţiei agricole, activitatea economică mai redusă a principalilor parteneri comerciali ai Moldovei, dar şi impactul restricţiilor impuse de Federaţia Rusă la importul produselor moldoveneşti. În 2015 se prognozează o restabilire a creşterii economice până la nivelul de 3½%, odată cu intrarea în vigoare a acordurilor de liber schimb recent negociate şi cu restabilirea cererii pe piaţa internă, pe măsura consumării incertitudinilor aferente procesului electoral. Constatările sunt date publicităţii ca urmare a finalizării discuţiilor de către Consiliul de Directori Executivi al FMI pe marginea celei de-a doua monitorizări post-program pentru Republica Moldova.

Zece organizaţii patronale regionale au fost create începând cu anul 2011 

Zece organizaţii patronale regionale au fost create în Republica Moldova începând cu 2011, anul lansării proiectului „Dialogul social local pentru o mai bună guvernare a pieţei muncii în Republica Moldova” , implementat de către Confederaţia Naţională a Patronatului (CNPM), în parteneriat cu Biroul Organizaţiei Internaţionale a Muncii pentru Activităţi Patronale şi finanţat de Guvernul Norvegiei. Totalurile au fost făcute joi, 18 decembrie, la o conferinţă de încheiere a proiectului. Proiectul s-a orientat pe 3 domenii: întărirea capacităţilor patronilor şi organizaţiilor patronale, promovarea organizaţiilor nou-create şi acordarea sprijinului tehnic acestor organizaţii. Patronii din regiunile ţării au fost asistaţi în procesul de înregistrare a organizaţiilor patronale, au beneficiat de instruire şi informare. Confederaţia Naţională a Patronatului din Moldova a depistat că înregistrarea unei asociaţii patronale este o procedură foarte anevoioasă şi va veni cu propuneri de modificări legislative în domeniu.

● VINERI, 19 decembrie

 BNM investighează o serie de operaţiuni suspecte la Banca de Economii şi Banca Socială 

Banca Naţională a Moldovei, împreună cu administratorii speciali de la Banca de Economii şi Banca Socială, investighează o serie de operaţiuni suspecte, efectuate de băncile vizate în a doua jumătate a lunii noiembrie şi asistă organele de drept în anchetele aflate în desfăşurare. Precizarea vine din partea BNM după apariţia unor comentarii în presă cu privire la ultimul raport al Fondului Monetar Internaţional. Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, după introducerea administrării speciale la Banca de Economii şi Banca Socială, BNM a întreprins măsuri ferme pentru a asigura buna funcţionare a acestor instituţii financiare şi a proteja depunerile clienţilor. „O bancă centrală are la dispoziţie mai multe posibilităţi şi instrumente pentru a asigura stabilitatea financiară a sistemului bancar. Banca Naţională a Moldovei a optat pentru acordarea creditelor de urgenţă, deoarece această metodă asigură cel mai rapid stabilitatea băncilor, evitarea riscurilor suplimentare şi siguranţa depozitelor persoanelor fizice şi juridice”, se precizează în comunicat.

Candu dă asigurări că vor fi investigate toate fraudele de la bănci: Să curgă sânge dacă trebuie 

Autorităţile vor depune toate eforturile pentru modernizarea şi stabilitatea sectorului bancar din Republica Moldova şi optează pentru investigarea tuturor eventualelor fraude şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate, a declarat vineri ministrul în exerciţiu al economiei şi comerţului Andrian Candu într-o conferinţă comună de presă cu şeful delegaţiei UE Pirkka Tapiola. El s-a referit în acest context la un raport recent al Fondului Monetar Internaţional în care se exprimă îngrijorarea vizavi de situaţia din sectorul bancar, în special de la Banca de Economii şi Banca Socială. „Sistemul bancar din Republica Moldova nu este cel mai perfect. Există probleme pe care nu le cunoaşte doar UE şi FMI, dar şi noi toţi. În ultima jumătate a anului s-au depus eforturi pentru modificarea legislaţiei în tot ceea ce ţine de capacitatea instituţională a BNM, intervenţiile justiţiei. Noi ştim care sunt problemele şi ştim că sunt arzătoare şi trebuie să luăm măsuri”, a declarat Candu.

UE susţine dezvoltarea economică a zonelor rurale din Moldova 

Uniunea Europeană continuă să susţină dezvoltarea economică a zonelor rurale din Moldova. UE a transferat 13,16 milioane de euro în contul trezoreriei Guvernului Republica Moldova, tranşa de plată în cadrul Programului de Suport Bugetar „Stimularea Economică în Zonele Rurale” (PSB ESRA). Plata a fost transferată urmare unei evaluări aprofundate de către responsabilii serviciilor Uniunii Europene a condiţiilor pentru eliberare a tranşelor. Rata de realizare a indicatorilor tehnici şi financiari reprezintă 94% din valoarea maximă a tranşei variabile în valoare de 14 milioane de euro.

● SÂMBĂTĂ, 20 decembrie

Guvernatorul BNM: Moldovenii pot să-şi facă fără grijă rezerve în lei 

Guvernatorul Băncii Naţionale a Republicii Moldova îndeamnă cetăţenii moldoveni să-şi facă fără grijă rezerve în monedă naţională. Îndemnul a fost lansat în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”. Potrivit lui Drăguţanu, cetăţenii moldoveni nu au motive de îngrijorare privind căderea leului şi aduce argumente că situaţia la moment nu este nici pe aproape similară celei din 1998. „Deşi avem o depreciere de 20 la sută a leului moldovenesc, inflaţia nu este mai mare de cinci la sută. Deci, BNM şi-a atins ţinta şi deprecierea leului nu s-a răsfrânt asupra preţurilor. Pe de altă parte, ritmul de creştere a salariilor este mai mare decât cel al deprecierii leului şi de creştere a  preţurilor”, a declarat guvernatorul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.