RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 15-19 octombrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● MARŢI, 15 octombrie

În luna septembrie s-au majorat preţurile, dar rata inflaţiei e în limitele prognozate

În luna septembrie ritmul creşterii preţurilor de consum pentru ultimele 12 luni a constituit 3,9%, majorându-se faţă de nivelul lunii precedente cu 0,2 puncte procentuale şi încadrându-se în limitele obiectivului de inflaţie de 5% ±1,5 puncte procentuale. Presiunile dezinflaţioniste sunt determinate de reducerea preţurilor internaţionale la produsele alimentare şi de cererea modestă. Creşterea respectivă este cauzată preponderent de sporirea preţurilor la ouă cu peste 28%, la legume proaspete cu 14%, la lapte şi produse lactate cu 2% şi la carne şi preparate din carne cu 1,3%, fiind parţial contrabalansată de diminuarea preţurilor la fructe proaspete şi la cartofi. În luna septembrie, preţurile la combustibili s-au majorat cu 0,2% comparativ cu luna precedentă ca rezultat al sporirii preţului la lemnele pentru foc. Preţurile la carburanţi, la gazul din butelii şi la cărbunele de pământ au rămas la nivelul lunii precedente. Ritmul anual al creşterii preţurilor la combustibili a fost de 4,3%, fiind cu 1,6 puncte procentuale inferior valorii înregistrate în luna precedentă. Preţurile la serviciile reglementate s-au majorat cu 0,2%, comparativ cu luna precedent, ca rezultat al majorării cheltuielilor legate de întreţinere, al sporirii preţurilor la medicamente şi a plăţii pentru locuinţă. Rata anuală a creşterii preţurilor reglementate a constituit 2%, fiind similară celei din luna precedentă.

Inspecţia Financiară ar putea prelua controlul financiar al activităţilor de antreprenoriat

La un an de la transformarea Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) în Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), Ministerul Finanţelor vine cu un proiect de lege prin care propune ca Inspecţia Financiară din subordinea sa să preia funcţia de control financiar al activităţilor de antreprenoriat. Proiectul a fost remis spre examinare în Guvern. Directorul Inspecţiei Financiare, Diana Grosu-Axenti, a declarat că în urma reorganizărilor, s-a format un vacuum legislativ, exercitarea atribuţiilor menţionate nu a fost transmisă în competenţa niciunui organ abilitat cu funcţia de control. Actualmente, Inspecţia Financiară din subordinea Ministerului Finanţelor are dreptul de a efectua inspectări financiare doar la autorităţile publice centrale şi locale, şi instituţiile subordonate acestora. În proiect se propune ca Inspecţiei să i se atribuie funcţia de revizie/control financiar a activităţii de antreprenoriat în cadrul sau la etapa iniţierii urmăririi penale, la solicitarea organelor de drept.

MIERCURI, 16 octombrie

Condiţii mai bune pentru cei ce procură acţiunile statului la Bursa de Valori

Data închiderii licitațiilor cu strigare la Bursa de Valori nu va fi mai mică de 30 de zile decât data publicării comunicatului informativ despre licitații. Potrivit Agenției Proprietății Publice, în prezent licitațiile cu strigare la Bursa de Valori se închid la expirarea a 20 de zile de la data publicării comunicatului informativ privind ofertele de privatizare. Acest termen s-a dovedit a fi insuficient pentru ca potențialii investitori să se informeze. Precum a anunțat anterior vicepremierul și ministrul economiei Valeriu Lazăr, o nouă rundă de privatizare a bunurilor proprietate publică ar putea fi anunțată până la finele anului curent și aceasta presupune și vânzarea unor pachete de acțiuni aparținând statului prin Bursa de Valori.

Societatea civilă propune completări pentru procedura de vânzare a acţiunilor statului la Bursa de Valori

Consiliul Naţional pentru Participare (CNP) susţine modificarea articolului 31 a Regulamentului privind vânzarea acţiunilor proprietate publică la Bursa de Valori a Moldovei, care urmează a fi aprobată în şedinţa de astăzi a Guvernului.
Preşedintele CNP, Sergiu Ostaf, a menţionat că realizarea procedurilor de vânzare trebuie să fie transparente, în baza principiilor egalităţii şi echităţii procesului competitiv. În acest context, reprezentanţii societăţii civile sunt de părerea că proiectul de document trebuie să fie completat cu prevederi privind plasarea publică a listei tuturor participanţilor, cu argumentarea pentru participare. Sergiu Ostaf a spus că reducerea oportunităţilor de participare la privatizare prezintă un pericol pentru funcţionarea relaţiilor adecvate pe piaţă şi diminuează încrederea oamenilor în procesul de privatizare. În acest context, CNP menţionează că pe pagina Agenţiei Proprietăţii Publice trebuie să fie publicate completările prevederilor privind obligaţiile de vânzare a acţiunilor proprietate publică.

Leancă a solicitat evaluarea situaţiei pe piaţa produselor petroliere

Premierul Iurie Leancă a solicitat Consiliului Concurenţei, ANRE şi Ministerului Economiei să prezinte o evaluare a preţurilor pe piaţa produselor petroliere. „Am avut perioade în anul acesta când preţurile la produsele petroliere la bursele internaţionale s-au redus, dar n-am observat să anunţe despre micşorarea preţurilor la pompă la benzină şi motorină companiile care lucrează pe piaţa noastră. Însă ele reacţionează promt când preţurile la burse se majorează şi când se modifică cursul  de schimb”, a precizat el. Premierul a solicitat ca evaluarea repspectivă să fie prezentată cât de repede posibil, după care a promis să vină cu sugestii.

Concesionarul Aeroportului Internaţional Chişinău a prezentat proiectul de modernizare

Compania rusă „Komaks”, concesionarul Aeroportului Internaţional Chişinău (AIC), a prezentat proiectul de modernizare şi dezvoltare pentru următorii 49 de ani. Suma totală a investiţiilor va depăşi cifra de 244 de milioane de euro, iar lucrările vor fi efectuate în trei etape. Primele lucrări de modernizare vor începe deja în anul viitor. Investiţiile vor fi făcute în 3 etape, iar către anul 2030, AIC va avea capacitatea de deservire a circa 4 milioane de pasageri anual. Toate cele 240 de milioane de euro vor fi investite până la finele anului 2030, ca mai apoi investiţiile să aducă şi profit. La prima etapă de modernizare în AIC, în perioada anilor 2015-2016 vor fi investite 45,1 milioane de euro. La prima etapă, concesionarul îşi propune să îmbunătăţească calitatea serviciilor din terminal şi să-l extindă cu încă 6 mii de metri pătraţi. În prezent terminalul are o capacitate de deservire a 600 de călători pe oră şi are o suprafaţă totală de 11 mii de metri pătraţi. A doua etapă de modernizare cuprinde perioada de până în anul 2025, când AIC va putea să deservească 3 milioane de pasageri anual. A a treia etapă de dezvoltare a AIC, preconizată pentru perioada anilor 2025- 2030 va presupune lucrări de lărgire a peronului şi construcţia unei piste noi de aterizare, lucrări la sistemele de drenaj şi semnalizarea de securitate.

● JOI, 17 octombrie

Aeroportul Internaţional Chişinău prezintă interes pentru călătorii din Habarovsk

Aeroportul Internaţional Chişinău (AIC) prezintă interes pentru călătorii din Habarovsk, Federaţia Rusă, din motiv că oferă mai multe curse aeriene spre Uniunea Europeană şi oferă preţuri low-cost accesibile. Declaraţia a fost făcută de Tatiana Semionova, vicepreşedintele companiei „Komacs”, care a concesionat Aeroportul Internaţional Chişinău. Dat fiind faptul că AIC este un aeroport internaţional toate procedurile aeroportuare decurg rapid, iar perioada de aşteptare este redusă. Acest lucru prezintă atractivitate pentru călătorii din Habarovsk, care vor opta pentru AIC în locul aeroporturilor din Moscova supraaglomerate. Tatiana Semionova a menţionat că după preluarea de către concesionar a unei părţi din acţiunile AIC, va exista o politică tarifară unică pentru aeroportul din Chişinău şi cel din Habarovsk pentru ca preţurile biletelor spre o destinaţie sau alta să nu difere indiferent din ce aeroport au fost procurate. Astfel, AIC va obţine un număr mare de pasageri care vin şi pleacă, şi cel mai important lucru este că vor lăsa bani în aeroport prin intermediul zonelor de odihnă şi agrement care vor fi create.

ANSA se va subordona direct guvernului

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) se va subordona direct Guvernului şi nu Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, ca în prezent, o modificare în acest sens în actele legislative în vigoare a aprobat Guvernul. S-a constatat că lipsa de operativitate în acţiunile întreprinse de Agenţie în ceea ce ţine de unele încălcări a regulilor de siguranţă a alimentelor şi protecţie a consumatorilor ţine de lipsa unei autonomii reale a acestei autorităţi de control. Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare , Vasile Bumacov, care a depus multe eforturi pentru crearea ANSA, a spus că se face o greşeală cu schimbarea subordonării Agenţiei, dar n-a dat mai multe explicaţii. ANSA este o autoritate unică în domeniul siguranţei alimentelor, creată pentru monitorizarea siguranţei alimentelor pe tot lanţul - de la furcă la furculiţă - şi a evita dublările funcţiilor de control şi supraveghere, exercitate până acum un an de diferite instituţii asupra sectoarelor lanţului alimentar.

Top 18 cele mai bune companii ale anului 2013 din Republica Moldova

Compania Mary Kay Moldova s-a clasat pe primul loc în Top 10 cele mai bune companii pentru care să lucrezi în anul 2013. Topul este realizat anual de către compania „Axa Management Consulting”. Vitalie Popa, vicedirectorul Axa Management Consulting, a comunicat în cadrul unei conferinţe de presă, că în acest an, locurile 2 şi 3 au fost ocupate de compania Coca Cola Îmbuteliere Chişinău şi de biroul de avocaţi Ţurcan-Cazac. Pe locul 4 s-a clasat Moldcell, iar locurile 5 şi 6 sunt ocupate de JT International Luxembourg şi de Petrom Moldova. Locul 7 revine companiei Orbico MA, iar locul 8 de Red Union Fenosa. Pe locul 9 s-a clasat ProCredit Bank, iar locul 10 de Eximbank Gruppo Veneto-Banca. Prezentă la eveniment, Lucia Cobuleanu, Coordonator pe competenţe la Coca Cola Chişinău, a spus că întreprinderea pe care o reprezintă s-a clasat de fiecare dată în topul celor mai bune 10 companii. Clasamentul a fost realizat al cincilea an consecutiv. La concurs au participat peste 730 de manageri din 37 de companii din Republica Moldova.


● VINERI, 18 octombrie

Vasile Bumacov pleacă astăzi la Moscova

Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, merge vineri, 18 octombrie, la Moscova. Informaţia a fost oferită de către premierul Iurie Leacă în cadrul emisiunii „Moldova în Direct”. Prim-ministrul şi-a exprimat speranţa că ministrul va veni cu veşti bune, după ce atât experţii ruşi, cât şi cei moldoveni, au efectuat vizire reciproce pentru identificarea soluţiilor în problema exportului de vinuri moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse. La începutul lunii septembrie, Federaţia Rusă a impus embargo vinurilor din Republica Moldova. La sfârşitul săptămânii trecute, o echipă a experţilor ruşi au efectuat o vizită în Moldova.Î

Călătorii fără bilet vor fi sancţionaţi

Persoanele care vor călători în troleibuze, microbuze sau autobuze fără bilet vor fi sancţionate cu o amendă de până la 400 de lei. O amendă de până la 1200 de lei vor primi şi taxatorii în caz că au admis o călătorie fără bilet. Sancţiunile sunt prevăzute în proiectul de lege privind modificarea Codului Contravenţional, votat de Parlament în primă lectură.  Sub incidenţa noilor prevederi vor ajunge atât şoferii, conductorii, cât şi pasagerii. În cazul călătoriilor interurbane, vor fi sancţionaţi cu amendă de la 800 până la 1200 lei conducătorul mijlocului de transport, taxatorul şi persoana responsabilă de aprobarea ieşirii în cursă a mijlocului de transport de pe teritoriul autogării. Firmele de transport vor fi amendate cu 10 mii lei la fiecare constatare.
SÂMBĂTĂ, 19 octombrie

Moldova va înregistra o creştere economică cumulativă de 29%, Valeriu Lazăr

Până în 2016 creşterea economică cumulativă înregistrată de Republica Moldova va fi de 29% faţă de 2008. Iar aceasta înseamnă o creştere economică de 4.5% anual, a menţionat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul economiei, prezentând prognoza revizuită a indicatorilor macroeconomici pentru anul curent şi anii 2014 – 2016. „Creşterea economică aşteptată pe anul curent este de 5,5%, cu un punct procentual mai mult faţă de prognoza de la începutul anului. La modul real, este vorba tot de 4%, căci trebuie să luăm în considerare aproape 1%, mai exact, -0,8%, reducerea PIB-ului în anul trecut, pe care am recuperat-o”, a precizat Lazăr. Vicepremierul a spus că prognoza nu este una optimistă, este una rezonabilă şi că indicatorii de creştere economică ar putea să fie mai mari.

Diversificarea pieţelor de desfacere, o preocupare  la zi a exportatorilor din Moldova

Creşterea mai dinamică, cu 11,9%, a exporturilor în perioada ianuarie - august 2013 faţă de 7 la sută a importurilor, s-a soldat cu un grad de acoperire a importurilor cu exporturi ceva mai bun decât în 2012. Dacă în perioada respectivă a anului trecut acoperirea a fost de 41,5%, în anul curent gradul de acoperire este 43,4 %, a menţionat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul economiei. „Balanţa comercială rămâne negativă, dar noi vedem unele mici schimbări structurale în ce priveşte destinaţia exporturilor. Astfel, de rând cu sporirea volumului exporturilor moldoveneşti pe pieţele ţărilor din UE cu 9,8 la sută şi pe cele din CSI cu 4,8%, în această perioadă se evidenţiază o creştere fulminantă cu 53 la sută a exporturilor spre Turcia, China, Japonia, alte destinaţii. Acest fapt nu poate să nu ne bucure, căci face dovada că exportatorii moldoveni continuă, pas cu pas,.să diversifice pieţele de desfacere pentru mărfurile lor”, a specificat Lazăr. Moldova a exportat în opt luni ale anului curent diverse articole manufacturate, produse alimentare, inclusiv au fost reluate exporturile de seminţe, ulei, stopate din cauza secetei din 2012,  băuturi şi tutun. Exporturile Republicii Moldova în opt luni ale anului curent s-au cifrat la 1,53 mlrd dolari, iar importurile la 3,31 mlrd. dolari. Balanţa comercială a constituit – 1,99 mlrd dolari.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.