RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 14-20 mai. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 14 mai

Pestă porcină africană în satul Tvardița


Prezența virusului pestei porcine africane a fost confirmată prin testele de laborator la porcii unor gospodării din satul Tvardița, raionul Taraclia. Comisia Antiepizootică Excepțională a aprobat un plan de intervenție, fiind impuse restricții de mișcare a animalelor în localitate. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor le cere proprietarilor de porci să informeze urgent autoritățile în cazul îmbolnăvirii sau pierii animalelor. Ultimele cazuri de pestă porcină africană au fost înregistrate în localitatea Palanca, raionul Ștefan-Vodă, și în satul Beșghioz, raionul Ceadâr-Lunga.

● MARȚI, 15 mai

Curtea de Conturi recomandă SFS și SV să-și eficientizeze sistemele de control intern

Nivelul colectărilor taxelor și impozitelor asigurate de către Serviciul Fiscal de Stat (SFS), Serviciul Vamal (SV) și serviciile de colectare a impozitelor și taxelor locale din cadrul primăriilor a fost influențat în, mare măsură,  de modul de organizare a sistemului de control intern, creat în cadrul acestor structuri. Sarcina de venituri la bugetul public național (BPN), în ansamblu, a fost realizată de SFS și SV, stabilindu-se și unele tendințe pozitive de majorare a veniturilor bugetare, de la 38,6 mlrd lei în anul 2015 până la 50,3 mlrd lei în anul 2017. Auditul relevă însă unele vulnerabilități aferente proceselor de implementare a sistemului de control intern și anume, în fundamentarea și realizarea unor indicatori de performanță, în administrarea impozitelor și taxelor, în estimarea veniturilor bugetare. Nu au fost realizate sarcinile de venituri sub aspectul unor categorii de impozite și taxe. De exemplu, se remarcă neîncasarea în 2015 și 2017, față de nivelul planificat, a 87,1 mln lei și, respectiv, 44,7mln lei TVA. Iar în 2016 a vinietei – 3,7 mln lei.

Benzina și motorina, mai scumpă

Începând de miercuri, 16 mai, carburanții se scumpesc. Benzina cu 33 de bani, iar motorina cu 30 de bani. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat prețurile plafon la carburanți pentru următoarele două săptămâni. Pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost stabilit prețul maxim de 19,15 lei, față de 18,82 lei în ultimele două săptămâni. Motorina va costa cel mult 17,09 lei, comparativ cu 16,79 lei până acum. Prețurile noi sunt valabile până pe 29 mai.

Banca Națională atenționează repetat asupra riscurilor de a investi în criptovalute

Ținând cont de fluctuațiile mari, inclusiv prăbușirea prețului, închiderea unor platforme de schimb a monedelor virtuale înregistrate în ultimele luni, Banca Națională a Moldovei își reiterează opinia expusă anterior cu privire la criptovalute și investițiile în acestea, care implică riscuri înalte. Potrivit BNM, există un risc ridicat de pierdere a sumelor investite în astfel de monede. BNM menționează că, în calitate de autoritate de supraveghere a persoanelor și entităților licențiate care oferă servicii de plată ori schimb valutar, descurajează implicarea în tranzacționarea monedelor virtuale, în scopul evitării riscurilor, inclusiv riscului de spălare a banilor și reputațional. Entitățile care intenționează să ofere servicii de investiții sau de tranzacționare a monedelor virtuale urmează să se asigure că aceste activități nu conțin componente ce țin de domeniul de atribuții a Băncii Naționale.

● MIERCURI, 16 mai

Facilități fiscale aprobate de executiv


Guvernul a aprobat scutirea de taxa vamală, taxa pentru efectuarea procedurilor vamale și taxa pe valoarea adăugată pentru mărfurile și serviciilor importate și (sau) livrate pentru construcția Azilului de bătrâni din Ceadîr-Lunga din UTA Găgăuzia. Acest proiect social este finanțat integral de către autorități locale din Turcia. Azilul va avea o capacitate de cazare de 32 de persoane și va fi dotat cu toate comoditățile necesare. Costul proiectului se estimează la 500 de mii de euro.

● JOI, 17 mai

Accesul producătorilor agricoli la apele de suprafață pentru irigare va fi facilitat


Producătorii agricoli vor obține mai ușor acces la apele de suprafață pentru irigarea terenurilor, potrivit unui proiect de lege privind modificarea unor acte legislative, inclusiv a Legii apelor. Astfel, producătorii agricoli vor avea dreptul să amplaseze prize de apă și instalații mobile pe terenurile adiacente râurilor sau bazinelor de apă pentru irigarea terenurilor. Anterior nu se permitea montarea instalațiilor mobile de captare a apei în acest scop. De asemenea, a fost redusă lista actelor necesare pentru obţinerea autorizaţiei de mediu pentru folosirea apei pentru irigare. Astfel, au fost excluse paşaportul prizei de apă și contractul de transportare și receptare a apelor uzate pentru epurare. Proiectul de lege stabilește ca autorizațiile respective vor fi eliberate în termen maxim de 30 de zile, fără tergiversarea procesului.

Octavian Armașu: În programul „Prima Casă II” venim cu suport pentru bugetari

Programul „Prima Casă II”, lansarea căruia a fost anunțată miercuri de către Guvern, își propune să egaleze șansele celor din sectorul bugetar cu cei din domeniul privat. Aceasta pentru că media salarială în sectorul public este mai mică decât în sectorul privat. Declarația a fost făcută de ministrul finanțelor, Octavian Armașu. Beneficiarii programului „Prima Casă II” vor primi o subvenție de la stat în mărime de jumătate din creditul accesat, împărțit pe perioada de 25 de ani. „Doar vreau să menționez că în cadrul programului „Prima Casă II” valoarea locuinței este mai mică, este limitată la 500 de mii de lei”, a declarat Octavian Armașu. La modul practic, în cazul unui credit de 500 de mii de lei, din moment ce 10% din sumă trebuie introdusă de beneficiar la etapa inițială, iar creditul este de 450 de mii de lei, subvenția lunară, timp de 25 de ani, va fi de până la 750 de lei, a estimat ministrul.

UE susține continuarea reformelor în sectorul bancar moldovenesc

Uniunea Europeană va continua să ofere suport Băncii Naționale a Moldovei pentru realizarea reformelor în sectorul bancar, inclusiv cu un nou proiect Twinning, care urmează a fi lansat curând pentru consolidarea supravegherii sectorului financiar, guvernanței corporative și managementului riscurilor. Declarația a fost făcută de către ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko. Ambasadorul a accentuat importanța reformelor în sistemul bancar pentru asigurarea stabilității financiare și încrederii publice după criza bancară. Ambasadorul a apreciat progresul atins de Banca Națională a Moldovei în stabilirea unui cadru modern de reglementare și supraveghere, în conformitate cu standardele UE (Basel III), în soluționarea problemelor din sectorul bancar legate de transparența acționarilor și expunerea față de părțile afiliate. Diplomatul european a încurajat continuarea eforturilor pentru realizarea tuturor angajamentelor asumate față de programele FMI și ale Uniunii Europene, subliniind rolul primar al băncilor drept catalizator al activității economice a țării.

Consumul rămâne un factor-cheie al creșterii economice a Moldovei, Banca Mondială

Banca Mondială și-a anunțat prognoza reactualizată pentru economia Republicii Moldova pentru anul în curs și pentru anul viitor. Instituția financiară prognozează o creșterea economică de 3,8% în 2018, determinată în special de consum. Experții susțin că autoritățile trebuie să continue implementarea reformelor menite să asigure noi locuri de muncă, mai bine plătite. O altă recomandare este micșorarea ratei dobânzilor la credite, dar și crearea de parteneriate între universități și companiile private. Prognozele au la bază performanțele înregistrate în sectorul agricol, dar și o apreciere a valutei naționale, care a determinat creșterea exporturilor cu circa 13%. Pe parcursul anului 2017, a crescut și rata remiterilor, cu circa 13%. „Creșterea economică este de așteptat să fie solidă și să ajungă la 3,8% în 2018 și la 3,7% în 2019, dar să rămână sub mediile istorice de 4,6%. Perioada de recuperare a remitențelor, împreună cu creșterea salariilor private, vor susține consumul, care va rămâne un factor-cheie al creșterii”, a spus Marcel Chistruga, expert al Băncii Mondiale.

Curtea de Conturi a supus auditului Agenția Turismului

Agenția Turismului a înregistrat dinamici pozitive în calitate de autoritate publică în domeniul promovării imaginei Moldovei ca destinație turistică atractivă. Sunt constatările Curții de Conturi într-un raport de audit prezentat joi, 17 mai, în ședință publică. În anul 2017, agențiile de turism și turoperatorii au acordat servicii turistice pentru 285 de mii de turiști și excursioniști, înregistrând o creștere cu 21,7% față de anul precedent. Astfel, Republica Moldova a fost clasată de către Organizația Mondială a Turismului pe locul cinci în lume ca țară care înregistrează cea mai rapidă creștere a numărului de turiști. O altă realizare menționată ține de desfășurarea în premieră la Chișinău a Reuniunii Comisiei Europene pentru Turism, a Organizației Mondiale a Turismului. La reuniune au participat peste 40 de miniștri și conducători ai autorităților turistice din Europa și întreg stafful Organizației Mondiale a Turismului. Republicii Moldova i-a fost conferit titlul de Capitală Mondială a Turismului Vinicol – 2018.

Facilități pentru mii de cetățeni datorită proiectelor regionale susținute de UE

Peste 200 de mii de cetățeni din 22 de localități vor beneficia de apeducte nou construite sau reabilitate, iar zeci de instituții vor fi mai eficiente din punct de vedere energetic în urma implementării proiectelor regionale susținute de UE. Declarația a fost făcută de premierul Pavel Filip, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Corina Creţu, comisar european pentru politica regională, care se află la Chișinău în perioada 17-19 mai, la invitația premierului. Pavel Filip a specificat că în ultimii ani crește interesul pentru realizarea proiectelor economice în regiuni. În acest sens, sunt binevenit bunele practici ale țărilor UE și aplicarea noilor tehnologii. „Asistența pentru Moldova în cadrul programelor de dezvoltare regională ar putea fi mult mai mare, dacă ar fi stat membru al Uniunii Europene. Eu sunt sigur că vom ajunge la acest moment, iar cetățenii Moldovei vor vedea ce înseamnă cooperarea dintre state. Până atunci, UE ne oferă posibilitatea de a accesa fonduri, dar deja depinde de potențialul nostru valorificarea acestor fonduri”, a spus premierul.

● VINERI, 18 mai

Biletele de tren la patru curse internaționale se ieftinesc


De astăzi, 18 mai, biletele de tren pentru cursele internaționale: Chișinău – Moscova, Chișinău – Sankt-Petersburg și Chișinău – Odesa se ieftinesc cu 6%, iar pentru cursa Chișinău – București, cu 4%. Ieftinirile au loc în baza micșorării cursului la valutele de decontare: franci elvețieni și euro. Potrivit unui comunicat de presă al ministerului Economiei și Infrastructurii, prețul călătoriilor cu cele două trenuri Chișinău – Moscova este între 2054,5 și 1143,8 lei, în funcție de vagon (cu sau fără cupe) și durata călătorie. Reducerea este de la 123,80 la 66,60 lei. Biletele pentru cursa Chișinău – Sankt-Petersburg se ieftinesc cu 135,50 lei în vagoane cupeu și cu 82,50 lei în vagoane fără cupeu. Astfel, biletele costă de la 2239,20 la 1397,30 lei. Biletele pentru trenul Chișinău – Odesa costă, după reducere: clasa I – 157 de lei, clasa II – 149,20 lei, clasa III – 141,90 lei. Prețul biletelor pentru trenul Chișinău – București sunt cu 27-24 de lei mai mici, în funcție de clasă: clasa1 (cupeu cu 2 locuri) – 658,45 lei, iar clasa 2 (cupeu cu 4 locuri) – 569,73 lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.