RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 14-20 ianuarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 14 ianuarie

Procedură simplificată de traversare a liniei administrative

Până pe 31 martie, va fi aplicată o procedură simplificată de traversare a liniei administrative pentru agenții economici care deservesc locuitorii din raionul Dubăsari. Este vorba despre autovehiculele care transportă mărfuri de primă necesitate, așa ca produse alimentare și medicamente, dar și cele care deservesc oficiile poștale. Biroul politici de reintegrare anunță că asupra acestui fapt s-a convenit în cadrul procesului de negocieri în vederea acordării asistenței necesare antreprenorilor din raionul Dubăsari, dar și centrelor de poștă teritoriale.

● MARȚI, 15 ianuarie

Salariul mediu pe economie prognozat pentru 2019

În anul 2019, salariul mediu pe economie va constitui 6 975 lei, cu o creștere nominală de 9% fața de anul 2018 și o creștere reală de 3,9%, conform ultimei prognoze, realizate în septembrie 2018. Ministerul Economiei și Infrastructurii menționează că această prognoză a fost elaborată înainte de a fi implementată reforma fiscală și înainte de a fi intrat în vigoare noul sistem de salarizare în sectorul bugetar. În prezent, Ministerul Economiei este în proces de revizuire a prognozei indicatorilor macroeconomici, inclusiv a salariului mediu pe economie. Cât ține de mărimea salariului minim pe economie pentru anul 2019, MEI precizează că acest subiect intră în competența Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Cadru normativ nou pentru aplicarea Legii privind întreprinderea de stat și cea municipală

Un set de proiectele ale actelor normative care vor asigura funcționarea noii Legi cu privire la întreprinderea de stat și întreprinderea municipală au fost publicate de către Ministerul Economiei și Infrastructurii pentru consultări publice, înainte de a fi aprobate de Guvern. Este vorba despre  proiectele statutului întreprinderii de stat și întreprinderii municipale, în care se face referință la bunurile acestor companii ce pot fi incluse în capitalul social, pragul minim al capitalului social și posibilitatea de modificare, organele de conducere, modul de repartizare a profitului obținut, procedura de reorganizare și dizolvare a întreprinderii de stat și întreprinderii municipale, alte aspecte legate de funcționarea acestora.

● MIERCURI, 16 ianuarie

Au început lucrările de construcție a conductei de gaz Ungheni-Chișinău

Compania românească „Transgaz” a început lucrările de construcție a conductei de transport a gazelor naturale Ungheni-Chișinău. Administratorii Vestmoldtransgaz au semnat la începutul săptămânii curente contractul de achiziție de lucrări pentru construirea complexului administrativ Ghidighici. Semnarea documentului marchează etapa de începere a construcției gazoductului, dar și implementarea unor măsuri pentru operarea, exploatarea și întreținerea conductei de transport a gazelor naturale Iași-Ungheni-Chișinău. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii, societatea „Vestmoldtransgaz” este operator tehnic al Sistemului Național de Transport de gaze naturale din Republica Moldova și asigură îndeplinirea în condiții de eficiență, transparență, siguranță, acces nediscriminatoriu și competitivitate a strategiei naționale privind transportul gazelor naturale și dispecerizarea gazelor naturale, cu respectarea cerințelor legislației europene și naționale, a standardelor de calitate, performanță, mediu și dezvoltare durabilă.

Creșterea exportului de miere poate fi asigurată prin producerea mierii ecologice, expert

Creșterea volumelor de export, dar și a prețului mierii poate fi asigurată în următorii ani prin trecerea la producerea și certificarea mierii ecologice. Într-o analiză pe blogul său, economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă, menționează că asistăm la renașterea unei ramuri promițătoare în Republica Moldova: mierea de albini ecologică. Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, având suportul programului SUA – Agricultură Performantă, primele certificate, în sensul certificării ecologice, apicultorii moldoveni le vor avea în vara 2019, ceea ce înseamnă perspectiva de dublare a exporturilor în următorii 2-3 ani.

● JOI, 17 ianuarie

Fredolin Lecari: Traficul ilicit de mărfuri, de arme și vigilența poliției de frontieră au crescut

Traficul ilicit de mărfuri la frontieră a crescut, în anul 2018, cu 51% în comparație cu anul precedent, fiind depistate 115 cazuri la trecerea hotarului.  De asemenea, traficul ilicit de arme și muniții a crescut cu 78%, înregistrându-se 34 de cazuri. Despre aceasta a anunțat șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari. Fredolin Lecari spune că în 2018 au fost depistate peste 500 de acte false cu care călătorii încercau să traverseze frontiera. Numărul uzului de fals și contrafacere a documentelor a crescut cu 14% comparativ cu 2017. De asemenea, au fost depistate 91 de cazuri privind încălcarea frontierei de stat cu scop de migrație ilegală, fiind reținute și documentate 116 persoane. „Aceasta dă dovadă că o parte din cetățeni mai practică activitatea infracțională, dar și vigilența polițiștilor de frontieră este în creștere”, spune șeful Poliției de Frontieră.

Neajustarea tarifelor îi determină pe mulți medici veterinari să renunțe la profesie

Tarifele pentru serviciile prestate de către medicii veterinari nu au fost ajustate din 2007. Președintele Asociației Republicane a Medicilor Veterinari din Moldova, Nicolae Starciuc, a declarat că, de atunci, costul medicamentelor de care trebuie să dispună un medic veterinar în activitatea sa a crescut esențial, iar neajustarea tarifelor îi determină pe mulți să renunțe să mai profeseze. Situația este mai complicată în cazul medicilor veterinari oficiali, angajați în cadrul direcțiilor raionale. Salariul unui începător este de 2200 de lei și e timpul să crească de cel puțin două ori, menționează Nicolae Starciuc. Președintele Asociației Republicane a Medicilor Veterinari s-a referit și la deficitul de cadre, spunând că sunt medici veterinari de liberă practică care deservesc 7-12 localități. Dacă anual absolvă facultatea în jur de 40 de medici veterinari, se angajează doar câțiva. Din cauza salariilor mici, tinerii specialiști nu văd perspectivă în acest domeniu. Vârsta medie a medicilor veterinari este de 50-55 de ani, afirmă Nicolae Starciuc.

Impactul zăpezii asupra culturilor agricole

Zăpada abundentă căzută săptămâna trecută în toată țara este un strat de protecție pentru culturile agricole de toamnă contra înghețurilor care se înregistrează. Potrivit specialiștilor de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, zăpada va permite și pătrunderea treptată a apei în sol, asigurând o umiditate suficientă pentru dezvoltarea culturilor începând cu încălzirea vremii. Vasile Șarban, șeful Direcției politici de producție, procesare și reglementări de calitate a produselor vegetale, a declarat că zăpada nu se topește imediat și astfel nu există risc de spălări de terenuri sau eroziuni. Un lucru bun este că în timpul ninsorilor nu au fost spulberări, stratul așezându-se destul de uniform, chiar dacă diferă de la 10 la peste 25 de centimetri. Pentru că nici intensitatea vântului nu a fost prea mare, nu sunt suprafețe de culturi agricole dezgolite.

20 de solicitanți au intrat pe piața comunicațiilor electronice și servicii poștale în 2018

18 întreprinzători au obținut pe parcursul anului 2018, în baza regimului de autorizare generală, dreptul de a furniza rețele publice sau servicii de comunicații electronice accesibile publicului, iar doi solicitanți – dreptul de a presta servicii poștale. Conform datelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), la finalul anului trecut, numărul total al persoanelor înscrise în Registrul public al furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice a ajuns la 492, iar al celor înscrise în Registrul public al furnizorilor de servicii poștale – la 39. Din totalul celor care au intrat pe piața de comunicații electronice, 15 au ales să furnizeze atât rețele, cât și servicii de comunicații electronice accesibile publicului, doi au ales să furnizeze doar rețele, iar unul numai servicii. Cele mai solicitate activități au fost furnizarea rețelelor publice terestre de acces la puncte fixe, a serviciilor de acces la Internet și a celor de retransmisie a programelor audiovizuale.

Peste zece mii de contracte de locațiune, înregistrate în a doua jumătate a anului trecut

În a doua jumătate a anului trecut, Serviciul Fiscal de Stat a înregistrat 10562 de contracte de dare în locațiune/chirie/arendă a bunurilor imobile. Totodată, inspectorii fiscali au efectuat controale fiscale la 447 de persoane fizice care dau în locațiune bunuri imobile, fiind calculate plăți la buget de peste 486 de mii de lei, penalități de peste 58 de mii de lei și amenzi de peste 46 de mii de lei. În luna decembrie anul trecut au fost identificate 407 persoane fizice, proprietari care transmit în chirie bunurile imobile, iar ca urmare a acțiunilor întreprinse de către inspectorii fiscali pentru a-i determina pe aceștia să se conformeze regulilor fiscale au fost înregistrate 992 de contracte de dare în locațiune, iar bugetul a fost suplimentat cu peste 41 de mii de lei.

● VINERI, 18 ianuarie

Republica Moldova va mai primi o tranșă de la FMI

Premierul Pavel Filip susține că Republica Moldova va mai primi o tranșă financiară de la Fondul Monetar Internațional până la expirarea programului în vigoare cu FMI. Declarația a fost făcută de prim-ministru la emisiunea „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune Moldova 1. Pavel Filip spune că deocamdată nu se cunoaște suma acestei tranșe, dar că urmează să se poarte negocieri și să se facă analizele necesare. „Noi mai avem de primit o tranșă de la FMI, lucru care se va întâmpla după alegerile parlamentare, pentru că în timpul campaniilor nu se obișnuiește să avem misiuni de evaluare de la FMI, după care vom discuta despre prelungirea programului”, a declarat Pavel Filip. Potrivit lui, la această înțelegere s-a ajuns cu cea mai recentă misiune a Fondului aflată la Chișinău”.

Guvernul prognozează pentru 2019 un salariu mediu cu 9% mai mare

Guvernul prognozează pentru 2019 un salariul mediul lunar pe economie în cuantum de 6975 de lei lunar, cu 9% mai mare decât anul trecut în termeni nominali. Salariului mediu lunar pe economie se utilizează la calcularea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii. De asemenea, se folosește în calitate de plafon la calcularea indemnizațiilor de asigurare socială de stat, precum și la calcularea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii din ajutorul material acordat de sindicate și patronate.

Lista subiecților cu drept de prelungire a termenului de plată a TVA fost completată

Lista agenților economici cu drept de prelungire a termenului  de plată a TVA și a taxei vamale va fi completată cu doi antreprenori. Dreptul de prelungire funcționează pentru perioada ciclului de producere, dar nu mai mult de 180 de zile, la materia primă, materialele, accesoriile, ambalajul primar şi articolele de completare importate pentru fabricarea în exclusivitate a mărfurilor destinate exportului. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a menționat că agenții economici trecuți pe listă –  întreprinderile „Iraid Sor” SRL și SRL „Euro - Alco” – au fost selectați de către comisia interdepartamentală instituită prin Ordinul Ministrului Economiei și Infrastructurii. Comisia este constituită din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Serviciului Vamal, Serviciului Fiscal de Stat și Camerei de Comerț și Industrie.

În criteriile de clasificare a structurilor de primire turistică vor interveni schimbări

Cabinetul de miniștri a aprobat modificări într-o decizie anterioară, precizând normele metodologice și criteriilor de clasificare a structurilor de primire turistică cu funcțiuni de cazare şi de servire a mesei. Prin aceste modificări actele normative ale Guvernului vor fi aduse în concordanță cu modificările operate într-un șir de legi. Atribuțiile de clasificare a structurilor de primire turistică vor fi transmise de Agenția Turismului către Agenția Servicii Publice. Iar pe lista tipurilor unităților de cazare turistică va fi introdusă și noțiunea de „casă rurală”.

Peste 200 de petiții de la utilizatorii de comunicații electronice, în adresa ANRCETI

Pe parcursul anului trecut, utilizatorii de comunicații electronice și servicii poștale au adresat Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, 229 de petiții, în scădere cu 5,8% față de anul 2017. Potrivit ANRCETI, în principal petițiile examinate au vizat relațiile contractuale. Din totalul petițiilor examinate de către specialiștii ANRCETI, 90,4% (209 petiții) au vizat serviciile de comunicații electronice, iar 9,6% (20 de petiții) au constituit petițiile legate de condițiile de furnizare a serviciilor poștale. Principala nemulțumire a utilizatorilor finali a fost relația contractuală cu furnizorii de servicii de comunicații electronice.

Termenul de vânzare a acțiunilor nou-emise de Moldindconbank, prelungit

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis vineri, 18 ianuarie, prelungirea cu trei luni a termenului de vânzare a acțiunilor nou-emise de către banca comercială Moldindconbank. La vânzare este scos un pachet unic în mărime de 63,89 la sută din capitalul social al băncii. Într-un comunicat de presă, BNM menționează, citându-l pe guvernatorul Octavian Armaşu, că cea mai preferabilă cale de ieșire ordonată din administrare temporară este atragerea unui investitor. Acest proces – de atragere a unui investitor, de studiere a oportunității de investiție, de aplicare și primire a aprobărilor Băncii Naționale –  este unul de durată.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.