● LUNI, 14 august
Domeniile în care se implementează proiecte de PPP, în proces de diversificare
În curând va fi anunțat concursul public pentru selectarea, într-o sigură etapă, a partenerilor privați pentru dezvoltarea activităților SA ”Loteria Națională a Moldovei”. Domeniul jocurilor de noroc constituie un monopol al statului. Urmează să fie semnate două contracte de parteneriat public-privat (PPP). Primul, pentru dezvoltarea activităților ”Loteriei Naționale a Moldovei” în sectorul loteriilor și pariurilor la competițiile/evenimentele sportive, inclusiv prin intermediul rețelelor de comunicare electronice. Cel de-al doilea contract de PPP va fi pentru dezvoltarea activităților Societăţii din sectorul automatelor de joc cu câștiguri bănești. Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, realizarea ambelor proiecte vor necesita investiții mari, în special, proiectul din domeniul aparatelor de joc. De aceea, printre criteriile de eligibilitate a ofertanților, Guvernul, care, a aprobat recent obiectivele și condițiile acestor proiecte de PPP, a inclus cerința ca partenerul privat să fie producător de aparate de joc. Aceasta va permite ca să fie excluși agenții economici intermediarii, micșorat costul investiției și perioada de recuperare a acesteia.
● MARŢI, 15 august
Dobânda la credite s-a redus pe fundalul așteptărilor inflaționiste, IDIS
Așteptările inflaționiste mai mici au redus dobânda la credite, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei, care arată că în luna iunie 2017, rata medie ponderată a dobânzii la creditele noi acordate în moneda naţională a constituit 10.03%, diminuându-se cu 4.12 puncte procentuale faţă de perioada similară a anului precedent. În acelaşi timp, comparativ cu luna precedentă, rata medie ponderată a dobânzii la creditele în moneda națională a scăzut cu 0.23 puncte procentuale. Este o reducere nesemnificativă, a explicat în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic” jurnalistul, Victor Ursu. Acesta a precizat că diminuarea dobânzilor are loc ca urmare a inflației mai mici anunțată, care în 2018 va fi sub ținta de 5%. Rata anuală a inflației va continua să înregistreze un nivel înalt și în trimestrul III al anului curent, după care va coborî rapid spre limita inferioară a intervalului de variație a țintei. Acest lucru a și motivat bancherii să reducă ratele de dobândă la împrumuturi.
Banca Mondială vine cu granturi de până la 350 de mii de dolari pentru horticultori
Grupurile de producători care își desfășoară activitatea în domeniul horticol vor putea solicita, în perioada 15 august – 1 noiembrie anul curent, finanțare nerambursabilă de până la 350 de mii de dolari pentru procurarea echipamentului tehnologic și utilajului post-recoltă (linii de sortare, spălare, calibrare, împachetare, uscătorii, echipament frigorific etc.). Suportul financiar este oferit de Banca Mondială în cadrul Programului de granturi investiționale „Facilitarea accesului la piețele de desfacere”. Pentru a putea beneficia de grant, grupurile trebuie să fie constituite din cel puțin cinci membri (persoane juridice și/sau persoane fizice) cu activitate individuală de cel puțin trei ani în sectorul horticol și să asigure co-finanțare de minim 50% din valoarea costurilor eligibile. Sunt invitate să participe atât grupurile nou formate, cât și cele finanțate în cadrul apelurilor precedente, care doresc să completeze finanțarea obținută până la plafonul cumulativ de 350 de mii de dolari per grup în vederea extinderii afacerii.
Recolta de grâu și de orz este mai mare, iar cea de mazăre mai mică
În acest an, recolta de grâu și de orz este mai mare, de rapiţă a rămas la acelaşi nivel, iar cea de mazăre este mai mică decât anul precedent. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în acest an, recoltarea culturilor cerealiere și leguminoase de grupa I și a rapiței a început mai târziu, faţă de 2016 și a fost finalizată la 11 august. Recolta de grâu de toamnă și de primăvară a constituit 3,87 tone la un hectar, cu 0,77 tone în creștere faţă de 2016. Orzul de toamnă și primăvară a ajuns la 3,4 tone la hectar 3,4 tone, cu 0, 4 tone în creștere faţă de anul trecut. Roada la rapiţă constituie 2,5 tone per ha, la fel ca și în 2016. Productivitatea la mazăre este de 2,68 tone la hectar, cu 0,18 tone în scădere faţă de 2016.
● MIERCURI, 16 august
Economia națională moare, expert IDIS
Creditarea economiei scade continuu de aproape trei ani de zile. În trimestrul II din acest an volumul de credite acordate au constituit 34,2 miliarde de lei comparativ cu 47,2 miliarde de lei în 2004 trimestrul III, ceea ce reprezintă o reducere cu peste 13 miliarde de lei. „Trist dar adevărat, economia moare și aparent nu sunt nici un fel de semne de revenire la viață”, scrie pe blogul său economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță. Potrivit expertului, raportat la PIB situația este mult mai dramatică. Creditarea economiei este la nivel de 24,2% din PIB, cel mai mic nivel din ultimii ani de zile și cu 70% mai mic decât nivelul maxim atins în 2014 trimestrul III.
Ghișeele unice trebuie extinse, susțin reprezentanții mediului de afaceri
Practica instituirii ghișeelor unice trebuie intensificată și extinsă asupra tuturor serviciilor publice prestate de către autoritățile centrale. Acest fapt va ridica semnificativ calitatea serviciilor publice, va reducere costurile acestora și diminua corupția care există peste tot. Aceasta este opinia mediului de afaceri asupra conceptului de ghișeu unic, expusă miercuri, 16 august, în cadrul unor dezbateri. Potrivit unei declarații emisă de către reprezentanții mediului de afaceri, conceptul de ghișeu unic al serviciilor publice trebuie să prevadă anumite tehnici, astfel încât acesta să fie într-un singur loc și în regim online. Totodată, se impune necesitatea digitalizării procesului de depunere, în regim electronic, a solicitărilor pentru prestarea serviciile publice.
● JOI, 17 august
La Cahul a fost inaugurat un incubator de afaceri
Un incubator de afaceri a fost inaugurat joi, 17 august, la Cahul, cu sprijinul Uniunii Europene. Incubatorul va găzdui 25 de companii, care vor genera 60 locuri de muncă. Scopul acestuia este de a acorda sprijin logistic, consultativ, de instruire și financiar nu doar companiilor începătoare incubate, dar și altor agenți economici din raionul Cahul și zona de sud a Republicii Moldova. De asemenea, de serviciile incubatorului vor beneficia șapte rezidenți virtuali. Incubatorul de afaceri din Cahul va avea statut de instituție publică. Formatul său va fi similar celorlalte zece incubatoare de afaceri, deschise în ultimii opt ani în raioanele: Soroca, Ștefan Vodă, Leova, Rezina, Sângerei, Dubăsari, Ceadâr-Lunga, Cimișlia, Nisporeni și Călărași.
Apicultorii vor primi circa 21 de mii de recipiente pentru colectarea mierii
Circa 21 de mii de recipiente pentru colectarea mierii vor fi distribuite apicultorilor din Republica Moldova. Acestea sunt oferite pentru a preveni riscul contaminării mierii și pentru a asigura un produs calitativ și sigur pentru consumatorii din țară și de peste hotare. Potrivit Agenției de Dezvoltare Regională Sud, noile recipiente pentru colectarea mierii vor îmbunătăți condițiile de igienă la depozitarea, transportarea, colectarea și ambalarea mierii. Recipientele au fost procurate în cadrul programului de granturi al Proiectului USAID Agricultura Performanta în Moldova. Primul lot de 6 720 de recipiente pentru colectarea mierii de albini au ajuns deja în Moldova și sunt distribuite apicultorilor din diferite regiuni.
Igor Corman: Investitorii sunt dornici să-și aducă banul atunci când văd profit
Compania japonezo-germană Sumitomo Electric Bordnetze și-a lansat oficial activitatea în Republica Moldova la sfârșitul anului 2015, iar în toamnă ar putea fi dată în exploatare fabrica de producere a cablajelor pentru industria germană de automobile. Investițiile gigantului în Republica Moldova sunt gestionate de fostul politician Igor Corman care, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, a declarat că întreprinderea va asigura locuri de muncă pentru 2500 de angajați. „Investitorii sunt dornici să-și aducă banul atunci când ei văd profit, fac planuri pe termen lung și, în cazul în care și investitorii sunt mulțumiți și sunt mulțumiți și cei care participă în astfel de proiecte, așa cum se zice în engleză „win-win situation”, atunci este un caz de succes. Proiectul în care m-am încadrat acum de vreun an și jumătate este o investiție mare pe care a făcut-o Sumitomo Electric Bordnetze. Are altă amploare și din cauza asta pot să spun că și atenția autorităților – și locale, și centrale – este una bună”, a menționat directorul reprezentanței din Republica Moldova a companiei nipono-germane.
Finanțare prin leasing disponibilă în cadrul proiectului „Livada Moldovei”
În cadrul Proiectului „Livada Moldovei”, întreprinderile din sectorul horticol, precum și întreprinderile din industria conexă (producători de utilaje horticole, de ambalaj și accesorii pentru înființarea plantațiilor horticole) vor putea beneficia de finanțare prin leasing, oferită din sursele Băncii Europene de Investiții. În acest sens a fost elaborat mecanismul „Operațiuni leasing” pentru a facilita achiziția de echipamente și utilaje horticole de către companiile mici și mijlocii. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale şi Mediului, finanțarea prin leasing este mai avantajoasă, în comparație cu un credit clasic, pentru că nu obligă agricultorii să facă dovada bunurilor pentru gaj. În cadrul proiectului sunt oferite condiţii favorabile de finanţare cum ar fi: dobânda atractivă, perioada de finanțare avantajoasă, flexibilitate în stabilirea graficului de plăţi.
● VINERI, 18 august
Impunerea pungilor bio unităților comerciale va aduce costuri mai ridicate la produse
Prețul de cost al pungilor ecologice este mai mare decât al celor din plastic. Din această cauză agenții economici vor trebui să-și mărească cheltuielile în ceea ce privește utilizarea pungilor bio de la 1 ianuarie 2019. Despre aceasta a declarat pentru IPN, Anatolie Stepa, directorul unei firme specializată în producerea ambalajului ecologic. Totuși, Anatolie Stepa spune că, din punct de vedere ecologic, este mai bine să existe în comerț pungi degradabile. „Solicitările privind producerea unui volum mai mare de pungi bio au crescut, la noi, în ultimul timp, în special din partea covrigăriilor. Marketurile le solicită deja pentru produsele de panificație. La sigur, prețul pungilor eco este mai mare decât al celor din plastic. Dar, din punct de vedere ecologic, este mai bine să avem pungi ecologice. Noi, din partea noastră, ne străduim să facem tot posibilul să reducem cu cât putem acest cost de producere al pungilor biodegradabile”, a declarat Anatolie Stepa.
Companiile care fac achiziții în sănătate solicită diminuarea cuantumului penalităților
Companiile specializate în achiziții publice pentru sistemul de sănătate solicită diminuarea cuantumului penalităților aplicate, până la 0,1% pentru o zi de întârziere a livrării mărfurilor, și până la 5%, pentru refuzul de mai livra marfa. În prezent, pentru nelivrarea produselor agentului economic i se aplică o penalitate de 50% din costul lotului. Iar dacă întârzie cu livrarea, amenda constituie 1%, din lot, pentru fiecare zi de întârziere. Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Economic de pe lângă prim-ministru, solicitările au fost făcute în cadrul grupului de lucru privind eliminarea constrângerilor în activitatea antreprenorială. Aceștia vor să beneficieze de aceleași condiții preferențiale la procurarea produselor medicamentoase de care se bucură în prezent Centrul de achiziții centralizate în sănătate, care achită penalități de 10 ori mai mici pentru nerespectarea acelorași prevederi ale contractelor.
APC sunt invitate să prezinte propuneri pentru proiectul Legii bugetului pe 2018
Autoritățile publice centrale (APC) sunt invitate să prezinte propuneri pentru proiectul Legii bugetului pe 2018, precum şi ale estimărilor pentru anii 2019-2020. Circulara include referințe la cadrul legal și normativ, ce ține de procesul de elaborare a legii anuale a bugetului de stat, de prognoza indicatorilor macroeconomici pe termen mediu, sumarul priorităților de politici pentru următorul an și pe termen mediu, resursele de cheltuieli de la bugetul de stat pe autorități publice centrale.
Premieră: Antreprenor, sancționat pentru muncă „la negru” și salariu „în plic”
În premieră, un agent economic va fi pedepsit contravențional pentru încălcarea legislației muncii și achitarea salariului fără reflectarea acestuia în evidența contabilă. Serviciul Fiscal de Stat a înregistrat ilegalitatea în luna aprilie a anului curent, iar recent instanța de judecată a recunoscut antreprenorul vinovat și a dispus achitarea unei amenzi în valoare de 50 de mii de lei. Într-un comunicat de presă remis de SFS se menționează că contribuabilul utiliza scheme de achitare a salariului în plic. Suplimentar la impozitele, taxele și sancțiunile aplicate de către Serviciul Fiscal de Stat, în temeiul probelor respective și a actului de control fiscal, de către Inspectoratul Muncii a fost întocmit procesul verbal contravențional remis spre examinare și aplicarea sancțiunii către instanța de judecată.
Au intrat în vigoare amendamentele la Legea comunicațiilor electronice
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) anunță că de astăzi, 18 august, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, au intrat în vigoare modificările şi completările Legii comunicaţiilor electronice. Amendamentele operate au drept scop crearea condițiilor necesare pentru o concurență eficientă și consolidarea pieței interne de comunicații electronice, eficientizarea utilizării spectrului de frecvențe radio etc. Potrivit unui comunicat de presă al ANRCETI, noile prevederi obligă furnizorii să ia toate măsurile tehnice şi organizatorice necesare pentru a asigura securitatea şi integritatea reţelelor şi serviciilor publice oferite de aceștia și acordă ANRCETI dreptul de a verifica şi evalua măsurile stabilite de furnizori în acest sens, precum şi respectarea acestora în cazurile de încălcare a securităţii reţelelor şi/sau serviciilor sau pierdere a integrităţii reţelelor.
Au fost anunțate prețurile orientative recomandate la achiziționarea strugurilor
În anul curent se așteaptă o recoltă de struguri de 620 mii tone, dintre care circa 120 mii tone struguri de masă, iar restul pentru producerea vinului, s-a menționat la întrunirea republicană cu genericul ”Unele aspecte ce țin de recoltarea, achiziționarea și procesarea strugurilor în 2017” , organizată de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și Oficiul Național al Viei și Vinului. Din totalul de 620 mii tone de struguri, circa 400 mii tone va constitui cota gospodăriilor agricole de producție-marfă, iar circa 200 mii tone cea a gospodăriilor țărănești. Valeriu Cebotari, șef adjunct de direcție la MADRM a precizat că, în gospodăriile de producție-marfă, recolta medie la hectar de struguri se estimează la 5 tone.
● SÂMBĂTĂ, 19 august
Trasabilitatea, esențială pentru ca vinurile moldovenești să fie preferate de consumatori
Până în 2018, toate vinăriile (persoane juridice), care dispun de vii proprii, urmează să se înregistreze în Registrul vitivinicol (RVV), a menționat directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), Gheorghe Arpentin, la întrunirea republicată cu genericul”Unele aspecte ce țin de recoltarea, achiziționarea și procesarea strugurilor în anul 2017”, organizată de Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului și ONVV. Gheorghe Arpentin a spus că înregistrarea în RVV creează condiții favorabile pentru a spori calitatea materiei prime și a vinului, competitivitatea acestor produse pe piața internă și externă. Potrivit lui, în primele șase luni ale anului curent, exporturile de vin în volum s-au majorat cu 9 %, iar în valoare cu 16 la sută, față de perioada similară a anului precedent. Prețurile la o sticlă de vin au sporit cu 8%,iar la vinul în vrac a rămas la același nivel de 0,52 cenți per litru.