RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 14-17 aprilie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● MARŢI, 14 aprilie

Cheltuielile sociale, prioritate a BPN pentru 2015 

Peste 65 la sută din totalul cheltuielilor Bugetului Public Naţional, prevăzute pentru 2015, sunt pentru domeniul social, fiind la nivelul anului 2014. Ponderea în PIB a volumului de resurse pentru blocul de cheltuieli sociale reprezintă 27,6%, cu o creştere de 1,5% faţă de anul 2014. Sectorul din domeniul social spre care vor fi direcţionate cele mai mari resurse va fi domeniul educaţiei, pentru continuarea reformelor iniţiate şi a obţine o eficiență mai mare a utilizării resurselor pe viitor. Perspectivele de reformă sunt incluse în strategiile sectoriale pe termen mediu şi lung. Cheltuielilor pentru domeniul economic le vor reveni 17,1 % din totalul cheltuielilor BPN, acestea reprezintă 7,25% din PIB, cu o diminuare de 0,1 puncte procentuale, dar cu o majorare de 0,4 puncte procentuale în PIB. Se prevede creşterea cheltuielilor alocate domeniului agriculturii, gospodăriei silvice şi gospodăriei apelor de la 2,04 mlrd lei în 2014 la 2,6 mlrd lei în 2015. În industrie şi construcţie cheltuielile se vor majora de la 59,6 mln lei la 64,4 mln lei, în complexul energetic şi de combustibil de la 221 mln lei la 602 mln lei.

Încasările din taxele rutiere se prognozează în cuantum de 380 de milioane de lei 

Taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Moldova se majorează cu 50 la sută, potrivit Legii bugetului de stat pe 2015, aprobată prin angajarea răspunderii Guvernului. Scopul acestei majorări se explică prin necesitatea de a acumula mai multe resurse financiare pentru reabilitarea reţelei de drumuri. Urmare a majorării şi luând în consideraţie numărul unităţilor de transport pentru care vor fi calculate taxe, încasările din taxele rutiere se prognozează în cuantum de 380 mln lei. Din acestea, 295,7 mln lei va constitui taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Moldova (50 la sută din încasări se transferă la bugetele unităţilor administrativ-teritoriale). 60 mln lei  vor veni  din procurarea vinietei, 9,1 mln lei  din taxa  de eliberare a autorizaţiilor pentru transporturi rutiere internaţionale şi  15,1 mln lei din alte taxe rutiere.

BNM propune spre discuţii un proiect de liberalizare a operaţiunilor valutare 

Banca Naţională a Moldovei a propus spre discuţii publice un proiect de modificare a  Legii privind reglementarea valutară, care vine în contextul instituirii Zonei de comerţ liber cu UE. Proiectul prevede liberalizarea operaţiunilor valutare supuse autorizării de BNM (cu unele excepţii) în sumă de până la 10000 de euro (sau echivalentul lor). Odată adoptate modificările propuse, băncile (rezidente şi nerezidente) vor avea dreptul de a introduce sau scoate din Republica Moldova, fără autorizarea BNM, numerar în monedă naţională în sumă de până 100000 de lei moldoveneşti. Băncile nerezidente vor putea introduce sau scoate din ţară echivalentul aceleiaşi sume şi în valută străină. Proiectul mai stabileşte neaplicarea regimului de notificare asupra împrumuturilor şi garanţiilor primite de la nerezidenţi în sumă de până la 50000 de euro (sau echivalentul lor). În calitate de măsură de salvgardare, proiectul prevede interzicerea sau limitarea în situaţia unei crizei financiare sistemice a operaţiunilor de retragere a valutei străine din conturile în valută străină.

MIERCURI, 15 aprilie

 Evoluţia ratei inflaţiei în martie 2015 

În martie 2015, ritmul creşterii preţurilor de consum (IPC) pentru ultimele 12 luni a constituit 7,1 la sută, fiind cu 0,6 puncte procentuale superior celui din luna precedentă şi depăşind limita superioară a intervalului de 5 la sută ±1,5 puncte procentuale, care constituie ţinta BNM. BNM menţionează într-un comunicat de presă că activitatea economică slabă din ţările zonei euro şi recesiunea din Federaţia Rusă (principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova) induc riscuri de diminuare a veniturilor valutare ale populaţiei şi ale exportatorilor autohtoni pe termen scurt, prin intermediul canalului comerţului extern şi al remiterilor populaţiei. Ceea ce poate influenţa dinamica ratei de schimb a monedei naţionale faţă de valutele străine şi, ulterior, evoluţia inflaţiei. Nu poate fi exclusă nici varianta escaladării tensiunii geopolitice din regiune, care  determină presiuni inflaţioniste suplimentare. În martie 2015, inflaţia a fost cu 1,4 puncte procentuale mai mare decât cea din martie 2014.

Alexandru Slusari: Mai mulţi agricultori au fost intimidaţi ca să nu iasă la protest 

Agricultorii din 5-6 raioane au fost intimidaţi de către poliţişti şi nu au putut participa la protestul de miercuri, 15 aprilie, a declarat preşedintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari, care spune că următoarea acţiune ar trebui organizată în centrul capitalei. Alexandru Slusari a menţionat că, timp de o oră, au fost blocate aproape toate traseele naţionale, iar la acţiune au participat peste 2000 de agricultori. Preşedintele UniAgroProtect a adăugat că următoarele acţiuni vor fi decise în cadrul unei şedinţe care va avea loc săptămâna viitoare, la care va insista pe un protest de amploare în centrul Chişinăului. Agricultorii cer majorarea Fondului de subvenţionare până la 1,2 miliarde de lei, deblocarea procesului de creditare în agricultură şi micşorarea dobânzilor la credite.

Recomandări ale comunităţii de business pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri 

Reprezentanţii asociaţiilor de business au prezentat autorităţilor recomandări pentru eliminarea constrângerilor în desfăşurarea afacerilor. Recomandările au fost incluse într-o culegere elaborată de trei asociaţii de business: Camera de Comerţ Americană din Moldova, Asociaţia Businessului European şi Asociaţia Investitorilor Străini. Recomandările vizează politici de reglementare în vederea îmbunătăţirii climatului investiţional, transparenţei decizionale şi medierii conflictelor în domeniul afacerilor.

● JOI, 16 aprilie

Moldova şi Austria vor intensifica cooperarea economică bilaterală 

Moldova şi Austria vor intensifica cooperarea economică bilaterală. Ambasadorul Austriei în Republica Moldova, Gerhard Reiweger, a declarat în cadrul unei întrevederi cu ministrul economiei, Stephane Bride, că Austria îşi doreşte să fortifice relaţiile moldo-austriece, remarcând importanţa consolidării unor parteneriate de afaceri între cele două ţări. Ministerul Economiei notează că exporturile către Austria s-au majorat cu 24% în 2014. Austria este unul dintre cei mai importanţi investitori în Republica Moldova. Volumul total de investiţii în capital propriu în al 3-lea trimestru al 2014 a fost de peste 60 de mii de dolari.

● VINERI, 17 aprilie

Drumul regional Corneşti-Năpădeni va fi reabilitat 

Drumul regional Corneşti-Năpădeni, din raionul Ungheni, cu o lungime de circa 25 de kilometri, va fi reabilitat în cadrul programului de dezvoltare a drumurilor locale, susţinut financiar de către Banca Mondială. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, costul estimativ al lucrărilor este de 100 de milioane de lei. Drumul reparat va asigura legătura între satele: Corneşti, Poiana, Mirceşti, Boghenii Noi, Boghenii Vechi, Sineşti, Drujba, Mînzăteşti, Hîrceşti, Condrăteşti, Năpădeni, precum şi accesul localnicilor către aproximativ 30 de instituţii sociale – şcoli, grădiniţe, centre medicale.

Gaz rusesc mai ieftin pentru moldoveni 

Concernul rus Gazprom a informat SA „Moldovagaz” că, începând cu 1 aprilie, preţul gazelor naturale livrate către Republica Moldova este de 252,5 dolari pentru o mie de metri cubi, în scădere cu 58 de dolari. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, în trimestrul al doilea al anului, Republica Moldova va achita pentru gazele naturale importate din Federaţia Rusă cu 18% mai puţin decât în lunile ianuarie-martie. Conform contractului semnat între Gazprom şi Moldovagaz, prețul pentru gazele livrate se stabileşte trimestrial, în baza unei formule specializate, care are la bază cotația prețurilor la produsele petroliere de pe piața internațională din ultimele 9 luni ale perioadei precedente.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.