RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 13 iunie – 17 iunie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
[●LUNI, 13 iunie]
[Leul creşte faţă de dolar]
Moneda naţională s-a apreciat faţă de dolarul american după decizia Comitetului Administrativ al Băncii Naţionale privind majorarea ratei obligatorie a băncilor comerciale în lei şi în valută, a declarat Dr. Sveatoslav Mihalache, director Financial Brains (Moldova). BNM a afişat pentru luni, 13 iunie, un curs de referinţă de 11,35 lei pentru un dolar american, faţă de 11,65 lei (acum două săptămâni). Potrivit lui Sveatoslav Mihalache, nivelul de 11,25 lei pentru un dolar este nivelul de suport şi probabilitatea de a trece această cotă este foarte mică întrucât nu sunt vizibili alţi factori care ar influenţa o scădere mai accentuată. Astfel, tranzacţionarea dolarului va oscila în coridorul de 11,25 – 11,75 lei o perioadă de timp. Referitor la moneda europeană, directorul Financial Brains a menţionat că la sfârşitul săptămânii trecute a reînceput o nouă scădere de la cota de 1,47 dolari la cota de 1,43 dolari (cotaţia la momentul de faţă). „Moneda europeană are şanse ca după această scădere să facă o corecţie până la 1,45 dolari. Totuşi, echipa Financial Brains prognozează că pentru o perioadă mai îndelungată de timp euro are toate şansele să scadă până la o cotaţie de 1,37 dolari. Cauzele principale sunt probleme nerezolvate a datoriei Greciei, problemele din Portugalia, Irlanda şi posibile acelaşi probleme în Spania, Italia şi alte ţări europene”, a menţionat Sveatoslav Mihalache.
[Scutire de 15%, dar până pe 30 iunie]
Numărul persoanelor care achită impozitul pe proprietate (impozitul pe bunurile imobiliare şi impozitul funciar) până pe 30 iunie, ca să obţină reducerea de 15% prevăzută de Codul Fiscal, este în creştere. În special este vorba de persoanele fizice, a menţionat Stela Guţu, şefă de direcţie la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, într-un interviu pentru Radio Moldova. Codul Fiscal stabileşte că dată stingerii obligaţiei fiscale este cea la care sumele respective sunt înscrise la buget şi nu la data încasării de către instituţiile bancare. „În acest sens recomand contribuabililor să facă plăţile la Banca de Economii şi subdiviziunile acesteia până la 29 iunie inclusiv, deoarece s-ar putea ca banii să ajungă la buget nu la 30 iunie, ci la 1 iulie. În cazul acesta nu va fi acordată reducerea de 15%. Atenţie, reducerea este acordată doar contribuabililor care nu au datorii la plata impozitelor respective din anii precedenţi, a menţionat funcţionara de la fisc. Impozitul pe proprietate se achită în două tranşe: până pe 15 august şi până pe 15 octombrie. Cotele exacte sunt stabilite anual de către autorităţile publice locale în diapazonul plafoanelor prevăzute de Codul Fiscal. În municipiul Chişinău, de exemplu, cota stabilită pentru bunurile imobiliare cu destinaţie locativă constituie 0,03% din valoarea de piaţă a acestora, estimată de organul cadastral. Pentru bunurile cu destinaţie comercială şi industrială se aplică o cotă unică de impozitare pentru toate categoriile de contribuabili. Aceasta reprezintă 0,1% din valoarea de piaţă a acestor bunuri, determinată de organele cadastrale.
[Vinificatorii moldoveni îşi „nuanţează” producţia pentru piaţa americană]
Vinurile moldoveneşti au şansa unei prezenţe mai mari pe piaţa SUA. De această opinie sunt producătorii vinicoli din Moldova care au efectuat o vizită de studiu în SUA în luna mai. Grupul a inclus 10 conducători de întreprinderi. Aceştia au avut diverse întrevederi cu reprezentanţi ai companiilor de producere şi distribuţie a vinurilor din SUA, au participat la degustări şi au vizitat o expoziţie de profil, organizată de Asociaţia Restaurantelor din Chicago. „Principala lecţie învăţată în SUA a fost că este necesar să avem o strategie de promovare a vinurilor pe termen lung, să creăm un brand după care vinurile noastre vor fi recunoscute de consumatori şi să îmbunătăţim calitatea produselor exportate”, a menţionat Viorel Guţu, viceministru al agriculturii şi industriei alimentare, făcând un bilanţ al vizitei de studiu în SUA. Vladimir Davidescu, director general al companiei Vinăria din Vale, a spus că în SUA a stabilit mai multe contacte de afaceri cu vinificatori şi distribuitori locali. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a informat că se elaborează conceptul brandului Vin de Moldova. Cu acest brand vinurile moldoveneşti vor fi uşor recunoscute pe pieţele de export.
[● MARŢI, 14 iunie]
[Agenţia Medicamentului a favorizat doi agenţi economici la achiziţionarea insulinei]
Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei (ANPC) a sancţionat doi agenţi economici din domeniul farmaceutic pentru încălcarea legislaţiei cu privire la protecţia concurenţei. De asemenea, instituţia a recomandat Agenţiei Medicamentului să înceteze acţiunile de limitare a concurenţei. ANPC a constatat că licitaţiile publice pentru procurarea insulinei în cadrul Programului Naţional „Mold Diab” pentru anii 2009-2010 au fost realizate cu încălcarea legislaţiei privind protecţia concurenţei. Doi agenţi economici, învingători permanenţi, au participat la licitaţii prin înţelegere secretă despre preţuri şi volume pentru insulina solicitată de Agenţia Medicamentului. ANPC anunţă într-un comunicat de presă că va intenta şi o acţiune în instanţă de judecată referitor la încasarea de la agenţii economici vizaţi a 1% din venitul obţinut prin încălcarea legislaţiei cu privire la protecţia concurenţei. ANPC a constatat că Agenţia Medicamentului a încălcat normele legale şi nu a respins oferta în lipsa unei concurenţe, ci a divizat loturile în două părţi egale între ofertanţii respectivi.
[35 de companii moldoveneşti vor participa la expoziţia jubiliară interstatală de la Moscova]
35 de companii din Republica Moldova şi-au anunţat participarea la expoziţia jubiliară interstatală de la Moscova, consacrată aniversării a 20-a de la instituirea CSI, a declarat Valeriu Lazăr, ministru al economiei. Manifestarea se va desfăşura la un centru expoziţional din capitala rusă între 28 iunie – 3 iulie şi va beneficia de o amplă prezenţă atât a întreprinderilor din statele-membre ale comunităţii, cât şi a corporaţiilor internaţionale. Valeriu Lazăr a spus că parţial participarea la expoziţie a companiilor moldoveneşti va fi susţinută din Fondul de promovare a exporturilor (din care se vor aloca 3 milioane de lei). Vor fi expuse produse şi servicii din diferite ramuri, preponderent inovative. Pe parcursul expoziţiei Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, în parteneriat cu Ministerul Economiei, va organiza şi o conferinţă din seria „Moldova prezintă”. De asemenea, se vor desfăşura degustări de vinuri moldoveneşti şi bucate naţionale, însoţite de programe culturale. Valeriu Lazăr urmează să semneze un acord privind luarea în locaţiune pe o perioadă de 50 de ani a unui pavilion expoziţional, cu suprafaţa de 2,7 mii metri pătraţi şi cu teren de 1,6 mii metri pătraţi.
[Inflaţia a atins 7%]
În luna mai Indicele Preţurilor de Consum ( rata inflaţiei) pentru ultimele 12 luni a înregistrat nivelul de 7,0 la sută, majorându-se cu 0,5 puncte procentuale faţă de luna precedentă, se menţionează într-un comunicat de presă al BNM. Inflaţia lunară a constituit 0,6 la sută, fiind determinată de majorarea tarifelor pentru prestarea serviciilor populaţiei cu 1,2 la sută, a preţurilor la mărfurile nealimentare cu 0,5 la sută şi la produsele alimentare cu 0,1 la sută. Evoluţia ratei lunare a inflaţiei a fost condiţionată de majorarea tarifelor la energia electrică, de scumpirea produselor alimentare ca rezultat al măririi cheltuielilor de transport, precum şi de creşterea preţurilor la bunurile şi serviciile aferente inflaţiei de bază. Ritmul anual al inflaţiei de bază a înregistrat pentru ultimele 12 luni un nivel de 3,3 la sută (cu 0,2 puncte procentuale superior celui din luna precedentă). În luna mai 2011, rata lunară a inflaţiei de bază a consemnat o creştere identică celei din luna precedentă, constituind 0,6 la sută. Dinamica respectivă a fost cauzată preponderent de contribuţiile din partea următoarelor subcomponente: materiale de construcţie, alimentaţie publică şi medicamente.
[Banca Mondială ar putea să suplimenteze Linia de credit pentru susţinerea exporturilor]
Fondurile Liniei de credit pentru susţinerea exporturilor, deschisă de Banca Mondială în 6 bănci locale (în total 22,5 milioane de dolari) au fost accesate în proporţie de peste 70 la sută (aproximativ 15 milioane de dolari). Informaţia a fost comunicată de Aurel Casian, directorul Unităţii de Implementare a proiectului BM „Ameliorarea Competitivităţii”, în cadrul căruia a fost deschisă Linia de credit. Pe parcursul a 12 luni, 40 de agenţi economici exportatori au obţinut credite din această linie. Creditele se acordă preponderent pentru investiţii, dar şi pentru mijloacele circulante necesare pentru procurarea materiei prime, componentelor pentru organizarea producţiei, combustibilului. Mărimea creditului pentru investiţii constituie echivalentul a 800 de mii de euro, iar pentru mijloacele circulante – 500 de mii. Creditele se acordă în dolari, euro sau lei moldoveneşti pe 8 ani şi, respectiv, pe 4 ani, iar rata dobânzii e mai mică cu 1,5-2% decât cea medie pe piaţă, a precizat Aurel Casian. Linia de creditare pentru susţinerea exporturilor a fost deschisă de BM în vara lui 2010, după ce Guvernul Moldovei a solicitat suplimentarea proiectului „Ameliorarea Competitivităţii” cu o finanţare care ar fi orientată exclusiv pentru susţinerea exportatorilor. Răspunsul a fost pozitiv şi BM a suplimentat finanţarea proiectului cu 24 de milioane de dolari: 22,5 milioane pentru Linia de credit şi 1,5 milioane pentru schema de granturi oferite întreprinderilor care accesează servicii de consultanţă în afaceri. Grantul constituie 50 la sută din valoarea serviciilor de consultanţă accesate, dar nu mai mult de 130 mii lei pentru o companie .
[● JOI, 16 iunie]
[Agenţia de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură va face verificări pe teren]
Agenţia de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură va verifica pe teren proiectele care vor beneficia de finanţări din Fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli, atât înainte, cât şi după aprobarea acestora. Ministrul agriculturi şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a menţionat că agenţia, prin Direcţia inspecţii şi control, va monitoriza respectarea criteriilor de eligibilitate şi a condiţiilor contractuale de acordare a ajutorului financiar nerambursabil, şi va întreprinde acţiuni care să asigure buna derulare a sistemului existent de subvenţionare în agricultură.
[● VINERI, 17 iunie]
[Producătorii de zahăr sunt îngrijoraţi de perspectiva majorării TVA ]
Majorarea TVA la zahăr de la 8% la 20% , prevăzută în proiectul Obiectivelor politicii fiscale pe termen mediu (2012 -2014), a trezit îngrijorarea producătorilor din domeniu. În opinia lor, exprimată la o întrevedere cu premierul Vlad Filat , traducerea în fapt a prevederii date ar stopa dezvoltarea ramurii, care s-a cu relansat în ultimii doi ani. Alexandru Slusari, preşedintele „Uniagroprotect”, a spus că majorarea TVA la zahăr nu va aduce veniturile scontate în buget (conform unor calcule, 160 mln lei), dar ar putea conduce la situaţia când în Republica Moldova va rămâne o singură întreprindere producătoare de zahăr. Se va reduce numărul locurilor de muncă atât la făbricile de zahăr, cât şi în gospodăriile agricole producătoare de materie primă. Raisa Bejan de la Asociaţia Producătorilor de Zahăr a menţionat că în ultimul timp vin cereri de livrare a zahăului moldovenesc pe piaţa din Kazahstan. De asemenea, există solicitări din Ţările Baltice. Dacă va fi majorată TVA, zahărul moldovenesc va fi mai puţin competitiv faţă de cel produs în ţările din regiune şi faţă de zahărul din trestie. În afară de aceasta, spune Raisa Bejan, recent pe piaţa moldovenească a mai venit un investitor, din Polonia. Astfel, sunt trei investitori în ramură, iar regulile de joc nu ar trebui schimbate cel puţin în următorii ani. Vasile Bumacov a mai spus că industria zahărului este cea mai protejată în Republica Moldova: beneficiază de o taxă de salvgardare, de asemenea taxele vamale aplicate sunt mai mici ca în alte ramuri.