RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 13 februarie-19 februarie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 13 februarie
 

Experţii germani recomandă agricultorilor să planteze culturi solicitate în UE

Guvernul Republicii Moldova a cerut opinia Grupului German de Consiliere Economică privind produsele care pot fi crescute în Moldova şi pentru care există potențial mai mare de export pe piaţa Uniunii Europene în general şi în Germania în particular. Economiștii Grupului German au sugerat că pe termen scurt Moldova îşi poate schimba producție dominată de grâu şi floarea soarelui spre soia, sorg, nuci, alune sau miere.


Parametrii de identificare și înregistrare a animalelor vor fi îmbunătățiți

Termenul de identificare și înregistrare a animalelor în Registrul  de Stat al Animalelor la iezi, mei, precum și în cazul  porcinilor va fi de până la 60 de zile de la nașterea acestora, față de 45 zile în prezent. Modificări și completări în acest sens  propune Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare la Regulamentul  privind  procedurile și documentele aferente Sistemului de Identificare și Trasabilitate a Animalelor, aprobat în 2007.


Recomandările ANSA pentru prevenirea gripei aviare

Respectarea condițiilor de zooigienă şi nutriţie poate minimiza cazurile de îmbolnăvire a păsărilor cu gripa aviară. Virusul N5H8 a fost raportat în 21 de ţări, a anunțat, într-o conferință de presă, directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Vsevolod Stamati. Gripa aviară poate ajunge în Moldova prin importul cărnii de pui infestate, dar și cu păsările călătoare. Virusul nu afectează sănătatea omului, dar oamenii pot fi purtători ai acestuia.

Moldova a impus restricție la importul de carne de pui din mai multe regiuni ale Ucrainei, Poloniei, Federației Ruse și Germaniei, unde a fost semnalată gripă aviară. Interdicțiile anunțate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor se aplică atât în raport cu agenții economici, cât și cu persoanele fizice care traversează frontiera de stat.

Liberalizarea capitalului va „ascunde” miliardul furat, studiu

Adoptarea în lectură finală a proiectului de lege privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală ar putea duce la legalizarea miliardului furat din sistemul bancar, iar legalizarea averilor va permite „curățarea” de datorii a Întreprinderilor de Stat, ca mai apoi acestea să poată fi privatizate „curate”. De această părere sunt experţii IDIS „Viitorul”, Veaceslav Berbeca şi Ion Tăbârţă, care au lansat studiul „Puterea hibridă şi actorii săi. Amnistia fiscală din 2007 şi liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală 2016: două acte din aceeaşi piesă”.

MARŢI, 14 februarie

Experții ruși inspectează companiile transnistrene din industria alimentară

Reprezentanții Rospotrebnadzor l-au anunţat pe șeful executivului de la Tiraspol, Alexandr Martînov, că o echipă de experţi ruşi va inspecta companiile din industria alimentară din stânga Nistrului cu scopul de a permite exportul producției acestora pe piața rusă.

Experţii de la Rospotrebnadzor au ajuns în Moldova

O echipă de experţi ai Rospotrebnadzor a sosit în Republica Moldova pentru a se informa cu privire la acțiunile întreprinse de organele competente în legătură cu asigurarea calităţii şi siguranței producției vitivinicole. Experţii ruşi vor vizita mai multe întreprinderi care deja își exportă producția alcoolică pe piaţa rusă sau intenționează acest lucru pe viitor. La finalul vizitei, se va anunța dacă există posibilitatea majorării volumului producției alcoolice moldovenești exportate pe piaţa rusă.

BERD contribuie la asigurarea unei vieți mai bune în Moldova, oficiali

Investițiile în economie, reformarea sectorului bancar și al justiției au fost subiecte discutate de către Philip Bennett, prim-vicepreședintele Băncii Europene pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD), cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, și, într-o întrevedere separată, cu ministrul economiei, Octavian Calmâc.

Pavel Filip a spus că Guvernul îşi doreşte să atragă cât mai multe investiţii în economia ţării pentru a derula proiecte sociale şi a informat oficialul BERD despre acţiunile întreprinse pentru ameliorarea mediului de afaceri, reformarea justiţiei, a sectorului financiar-bancar și pentru combaterea corupţiei.

Inspectorii fiscali au descins în câteva centre comerciale din capital

Angajații Serviciului Fiscal de Stat au descins în câteva centre comerciale din capitală, efectuând acțiuni de verificare a respectării legislației de către comercianți. Inspectorii fiscali au efectuat cumpărături de control de la un șir de comercianți de haine, încălțăminte și produse cosmetice.


MIERCURI, 15 februarie

Candidatura lui Tudor Copaci va fi propusă Parlamentului pentru funcția de director ANRE

Comisia parlamentară economie, buget şi finanțe va propune plenului Parlamentului candidatura lui Tudor Copaci la funcția de director al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică. Decizia a fost luată în ședința de astăzi, 15 februarie. Președintele Comisiei, Ştefan Creangă, a precizat că Tudor Copaci a fost selectat din zece candidați intervievați, acum o zi, pentru funcția vacantă, în baza rezultatelor testării. Acesta a obținut punctajul maxim, fiind urmat de Victor Parlicov, un alt candidat la aceeaşi funcţie.

Rata anuală a inflației a fost în creștere în ianuarie

Banca Națională anunță că în luna ianuarie anul curent, rata anuală a inflației a constituit 3%, în creștere cu 0,6 puncte procentuale față de luna precedentă și s-a aflat sub limita inferioară a intervalului de variație de ±1,5 puncte procentuale de la ținta de 5%.

Moldova și Ungaria vor îmbunătăți colaborarea în domeniul siguranței alimentelor

Republica Moldova și Ungaria vor îmbunătăți colaborarea în domeniile siguranței alimentelor, sănătății animale și în domeniul fitosanitar. Un memorandum de înțelegere în acest sens între ministerele Agriculturii din cele două state a fost aprobat de Guvernul de la Chișinău.

Ministerul Finanțelor cedează acțiunile societății „Loteria Națională a Moldovei”

Acțiunile întreprinderii de stat „Loteria Națională a Moldovei” SA vor fi transmise  Agenției Proprietății Publice din subordinea Ministerului Economiei. O decizie în acest sens a fost luată de Guvern. Întreprinderea a fost fondată printr-o decizie a executivului în anul 2011. Capitalul social al acesteia constituie 250 de mii de lei, divizat în 2500 de acțiuni ordinare, cu valoarea de 100 de lei fiecare.


● JOI, 16 februarie

Concursul prin care a fost ales directorul ANRE trebuie anulat, experţi

Experţii în energetică consideră că există mai multe premize pentru anularea rezultatelor concursului pentru funcţia de director al ANRE, care a fost câştigat de către fostul viceministru al economiei, Tudor Copaci. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV 7. Expertul în energetică Sergiu Tofilat consideră că a fost aranjat ca Tudor Copaci să câştige concursul și a enumerat mai multe aspecte în favoarea afirmației sale. „Copaci a luat punctajul maxim. El nu este specialist în energetică. A fost punctat pentru cunoaşterea limbii engleze, pentru abilităţi de comunicare. Un punctaj înalt i-a fost oferit pentru cunoştinţe în macroeconomie. Dar directorul ANRE are nevoie de cunoştinţe în microeconomie, inclusiv cum se formează preţurile la întreprindere. Mai mult, interviurile nu au fost publice, s-au făcut cu uşile închise”

Operațiuni de schimb valutar doar la prezentarea buletinului

Operațiunile de schimb valutar se propune să se facă doar la prezentarea unui act de identitate. Dacă suma schimbată nu va depăși echivalentul a cinci mii de lei, documentul va trebui doar prezentat. În cazul sumelor mai mari, angajatul punctului de schimb va trebui să înregistreze datele din actul de identitate. Potrivit viceministrului justiției, Nicolae Eșanu, prevederea face parte dintr-un proiect de lege care are drept scop prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului.

Construcția conductei Ungheni – Chișinău va avea statut de utilitate de interes national

Ministerul Economiei propune dezbaterilor publice proiectul de lege privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a conductei de transport gaze pe direcția Ungheni – Chișinău. Inițiativa legislativă prevede că Ministerul Economiei va iniția în numele statului procedura de cumpărare a terenurilor care vor fi traversate de gazoduct. Conform primelor estimări efectuate în cadrul Studiului de Fezabilitate, costul de achiziție a terenurilor respective și cheltuielile de despăgubire a proprietarilor de teren afectați de lucrările de construcție a conductei vor fi de circa 600 de mii de euro. Realizarea lucrărilor de proiectare și construcție a gazoductului ,,Ungheni-Chișinău” va fi finanțată din împrumuturile acordate Guvernului din partea BERD și BEI, dintr-un grant acordat de UE, precum și din contribuția Guvernului.

Premierul s-a întâlnit cu Misiunea FMI

Parcursul următoarelor două săptămâni, misiunea Fondului Monetar Internațional va face o evaluare a situaţiei macroeconomice din Republica Moldova şi o revizuire pe dimensiunea de politici. Declarația a fost făcută în cadrul unei întrevederi cu premierul Pavel Filip de către noul şef al misiunii FMI, Ben Kelmanson, care a succedat-o în acest post pe Ivanna Vladkova-Hollar, începând cu luna ianuarie anul curent. Echipa FMI se află într-o misiune de evaluare în Republica Moldova în perioada 14-28 februarie. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, în cadrul întrevederii, premierul s-a arătat încrezător că strânsa conlucrare dintre Guvern şi FMI se va menţine şi în următoarea perioadă, în care misiunea va fi condusă de Ben Kelmanson.


VINERI, 17 februarie

Tranșa a doua din creditul român vine în februarie

Tranșa a doua din împrumutul român de 150 de milioane de euro vine la sfârșit de februarie. Guvernul României a aprobat, în data de 16 februarie, hotărârea care să permită tragerea celor 50 de milioane de euro. Solicitarea pentru a primi cea dea doua tranșă a fost transmisă de Ministerul Finanțelor din Republica Moldova în ianuarie 2017.

A fost dat startul concursului „Marca comercială a anului 2016”

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) și Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova au lansat concursurile „Marca comercială a anului 2016” și „Premiul pentru realizări în domeniul calității 2016”. La acestea pot participa întreprinderi şi organizații cu diverse forme de proprietate, persoane juridice înregistrate în Republica Moldova, precum şi persoane fizice care produc bunuri sau prestează servicii pe teritoriul țării.

Perioadă mai mare pentru prezentarea declarațiilor pe venit

Persoanele fizice rezidente în Republica Moldova au timp până pe 30 aprilie să prezinte declarația privind impozitul pe venitul obținut anul trecut. Până acum, data limită era 31 martie. Schimbarea termenului de prezentare a declarației a fost făcută prin modificări la Codul Fiscal, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017. Dreptul de a prezenta declarația o au toți contribuabilii. Dreptul se transformă în obligație în cazul în care persoana a obținut venit impozabil din mai multe surse. De exemplu, de la două locuri de muncă sau din alte surse, iar venitul cumulativ depășește 29.640 de lei pe an.


● SÂMBĂTĂ, 18 februarie

Persoanele care vor comite evaziune fiscală ar putea fi scutite de răspunderea penală

Persoanele care vor comite evaziune fiscală ar putea fi scutite de răspunderea penală. Aceasta dacă vor accepta să achite benevol, timp de 30 de zile, prejudiciul cauzat bugetului prin acțiunea sa. Un proiect de modificare a Codului Penal a fost înaintat pentru dezbateri de către Ministerul Finanțelor.

Indicele libertății economice este în creștere, integritate guvernării – în scădere

Republica Moldova are un indice al libertății economice de 58 de puncte, fiind pe locul 110 în clasamentul mondial întocmit de Fundația „The Heritage”. Față de clasamentul din anul 2016, Republica Moldova a avansat cu 0,6 puncte. Criteriul integritatea guvernării a obținut în anul 2017 punctajul de 28,6, în scădere față de 35 de puncte atribuite în 2016.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.