RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 13 – 19 mai. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● MARȚI, 14 mai

Liberalizarea comerțului cu UE, prelungită pentru încă un an


Consiliul European a prelungit cu încă un an liberalizarea comerțului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Astfel, producătorii moldoveni vor putea exporta pe marea piață europeană în continuare struguri de masă, roșii, usturoi, mere, cireșe, prune și suc de struguri, fără taxe și restricții cantitative.

Piața de energie regenerabilă din Moldova are un potențial extrem de mare, companie românească

Piața de energie regenerabilă din Republica Moldova are un potențial extrem de mare, atât din punct de vedere al energiei solare, cât și al energiei eoliene. Este un potențial destul de mare în Moldova și pentru zona de eolian, dar și hidro. O spune Ana Nedea, director de strategie și dezvoltare de business la compania românească Simtel, lider de piață în construcția și mentenanța centralelor electrice fotovoltaice.

Aeroportul Internațional Chișinău nu va putea fi privatizat, amendament

Întreprinderea de stat Aeroportul Internațional Chișinău va fi inclusă pe lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Despre aceasta a anunțat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, care a înregistrat în Parlament un amendament în acest sens.

Inflația media anuală va fi de 5% în 2024, guvernator BNM

Rata anuală a inflației va continua să scadă ușor în primul trimestru de prognoză, după care va spori până la începutul anului viitor. Ulterior va înregistra o diminuare nesemnificativă până la sfârșitul orizontului de prognoză, cu excepția trimestrului IV al anului 2025, când va spori neînsemnat. Datele au fost prezentate marți de către guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu.

● MIERCURI, 15 mai

Răspundem rapid la schimbări pentru stimularea investițiilor și a activității economice, Anca Dragu


Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, afirmă că stabilizarea inflației în intervalul de 5% (±1,5) confirmă eficacitatea strategiei BNM de stabilizare a prețurilor. Prezentând cel de-al doilea raport asupra inflației din 2024, guvernatoarea a precizat că indicele inflației se menține a șaptea lună consecutiv în jurul țintei urmărite de BNM.

Premierul Recean, în discuții cu ministra olandeză de externe: Europa înseamnă pace, securitate și bunăstare

Realitățile de astăzi demonstrează cât de importantă este Republica Moldova pentru Uniunea Europeană. Regatul Țărilor de Jos va rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova în realizarea agendei europene, în eforturile de modernizare a țării și atragerea investițiilor. Despre această a declarat ministra afacerilor externe a Regatului Țărilor de Jos, Hanke Bruins Slot, care s-a întâlnit cu prim-ministrul Dorin Recean. Oficialii au discutat despre cooperarea moldo-olandeză în domeniul economic, menționând forumul de afaceri care se va desfășura în cadrul Zilelor Moldovei în Olanda, în perioada 28-30 iunie anul curent.

Facultatea energetică a UTM a fost dotată cu echipament cu susținerea UE

Facultatea energetică și inginerie electrică a Universității Tehnice a Moldovei a fost dotată cu echipament nou pentru pregătirea specialiștilor în domeniul energiei. Valoarea echipamentului se ridică la 423 de mii de dolari. Acesta a fost donat de Uniunea Europeană, prin intermediul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD Moldova.

Moldova se împrumută cu 50 mln dolari pentru eficientizarea energetică a 46 de școli și altor clădiri publice

Patruzeci și șase de școli din țară, dar și alte instituții publice vor beneficia de investiții pentru eficientizare energetică în urma unui credit de 50 de milioane de dolari contractat de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Potrivit autorităților, banii urmează să fie restituiți din economiile la consumul de energie.

Guvernul a aprobat astăzi inițierea negocierilor. „Suma totală de 50 de milioane de dolari este împrumutul, plus 4,5 milioane de dolari partea de grant. Este vorba despre un proiect multidimensional. El vine să sprijine, pe de o parte, calitatea sistemului educațional, pentru că vor beneficia 46 de școli din țară de investiții în eficiența energetică. La fel și alte clădiri publice decât cele educaționale vor beneficia de investiții de eficiență energetică”, a declarat ministrul energiei, Victor Parlicov.

Deși economia și-a reluat creșterea în 2023, ritmul a fost lent, însoțit de o creștere a sărăciei, BM

Perspectivele economice ale Republicii Moldova s-au deteriorat semnificativ în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Deși economia și-a reluat creșterea în 2023, ritmul a fost lent, însoțit de o creștere a sărăciei alimentată de presiunile inflaționiste. Provocările continue precum războiul din Ucraina, problemele structurale și alegerile iminente continuă să impună constrângeri care afectează semnificativ încrederea consumatorilor și a investitorilor. Constatările se regăsesc în Actualizarea Economică, elaborată de către Banca Mondială.

Economia Moldovei ar urma să crească cu 2,2%, însă persistă anumite riscuri, Banca Mondială

Experții Băncii Mondiale estimează că economia Moldovei ar urma să crească cu 2,2% în 2024, susținută de o creștere a veniturilor reale disponibile alimentată de o inflație redusă și de un stimul fiscal pozitiv. În cea mai recentă Actualizare Economică se menționează că redresarea treptată va fi impulsionată de consumul privat și de investiții, reflectând o redresare a principalelor surse de venituri disponibile (salarii, remiteri și transferuri sociale), o inflație scăzută și o politică monetară acomodativă care va genera condiții favorabile de creditare.

„Republica Moldova prezintă”, expoziție la Brașov pe 28-30 iunie

Agenții economici din Republica Moldova pot depune dosarele pentru a participa la ca de-a IV-a ediție a Expoziției „Republica Moldova prezintă” la Brașov, România. Evenimentul va avea loc în perioada 28-30 iunie, în Piața Sfatului. Organizatorii așteaptă ca la expoziție să participe în jur de 60 de agenți economici.

● JOI, 16 mai

Trei din zece moldoveni nu-și pot menține locuința suficient de caldă, analiză BM


Accesibilitatea resurselor energetice este o provocare de lungă durată în Moldova, trei din zece persoane raportează incapacitatea de a-și menține locuința suficient de caldă, una dintre cele mai mari rate din Europa. Șocurile succesive ale prețurilor din ultimele trei sezoane de încălzire au exacerbat aceste provocări și în absența unor măsuri de atenuare ar fi rezultat în efecte negative considerabile asupra bunăstării. Constatările aparțin experților de la Banca Mondială și se regăsesc în cea mai recentă Actualizare Economică.

Costurile mari la energie împiedică moldovenii să-și sporească eficiența energetică, Banca Mondială

Pe fundalul poverii financiare ridicate a costurilor la energie, un număr semnificativ de moldoveni săraci nu au reușit să-și îmbunătățească eficiența energetică a locuințelor lor. Modernizarea izolației, care poate atenua efectele creșterii prețurilor la energie, nu a fost implementată în aproximativ 56% din gospodăriile sărace din Moldova. Estimările sugerează că renovările la nivel mediu, cum ar fi izolarea pereților, acoperișurilor, subsolurilor, ferestrelor și ușilor, ar putea duce la economii de energie de aproximativ 45%. O spun experții Băncii Mondiale, care consideră că este esențial ca Guvernul să se concentreze pe furnizarea de opțiuni de finanțare accesibile pentru eficiența energetică, pentru a ajuta gospodăriile să gestioneze mai eficient cheltuielile cu resursele energetice.

Moldova și Italia au semnat un memorandum de cooperare în sectorul agricol

Moldova și Italia au semnat un Memorandum de înțelegere care prevede cooperarea economică, socială și tehnologică în sectorul agricol și dezvoltarea rurală. Un element al documentului este armonizarea legislației și politicilor agricole cu cele ale Uniunii Europene.

Aeroportul Internațional Chișinău, inclus pe lista bunurilor care nu pot fi privatizate

Întreprinderea de stat „Aeroportul Internațional Chișinău” a fost inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate ca urmare a unui amendament la Legea privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale, votată de Parlament în lectură finală.

Profesor în științe economice revenit din Franța, desemnat în Consiliul de supraveghere al BNM

Consiliul de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei are un nou membru. Este vorba despre Ion Lapteacru. Candidatura sa a fost aprobată astăzi de către Parlament.

Potrivit BNM, Ion Lapteacru preia noul mandat după o carieră impresionantă la Universitatea Montesquieu-Bordeaux IV din Franța, unde a desfășurat o activitate didactică prodigioasă, fiind conferențiar în științe economice, membru în comisiile de supraveghere și coordonator pentru teze de doctorat, cercetător și profesor în științe economice (2009 - prezent).

● VINERI, 17 mai

Energia nucleară va veni în Moldova ca element european?


Republica Moldova, ca parte a Coridorului Vertical de Gaze între Bulgaria, Grecia, România, Ungaria, Slovacia și Ucraina este vizată în proiecte care vor asigura noi capacități la centrala nucleară de la Kozlodui și tranzitul unor cantități de gaze naturale din sudul în nordul Europei, relatează IPN cu referință la Radioul bulgar în limba română.

ROMGAZ a deschis o sucursală în Republica Moldova

Cel mai mare producător și principalul furnizor de gaze naturale din România, ROMGAZ, a deschis o sucursală în Republica Moldova. Sucursala ROMGAZ din Chișinău a fost înregistrată pe 16 mai la Agenția Servicii Publice a Republicii Moldova, în Registrul de Stat al persoanelor juridice.

Punctul de trecere a frontierei moldo-ucrainene de la Giurgiulești-Reni, inaugurat după reconstrucție

Punctul de trecere a frontierei moldo-ucrainene de la Giurgiulești-Reni a fost inaugurat după reconstrucție. Acesta va permite serviciilor de control din Republica Moldova și Ucraina să colaboreze pentru a facilita tranzitul transportului de mărfuri și pasageri. Proiectul este rezultatul eforturilor comune dintre Republica Moldova, Ucraina, România și partenerii din SUA și UE, în contextul întâlnirilor Quint Meeting.

BNM a devenit membră a Asociației Internaționale a Supraveghetorilor în Asigurări

Banca Națională a Moldovei a devenit membră a Asociației Internaționale a Supraveghetorilor în Asigurări (International Association of Insurance Supervisors – IAIS), din care fac parte Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială, Comisia Europeană, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, precum și autorități de supraveghere a sectorului de asigurări din alte jurisdicții.

● SÂMBĂTĂ, 18 mai

Autostrada trece Prutul pe la Ungheni (RO) și Ungheni (MD)


Autostrada A8 va face legătura între România și Republica Moldova, constituind o adevărată premieră pentru ambele state. În luna iunie a acestui an va fi semnat contractul pentru construcția podului peste râul Prut, la Ungheni. Despre aceasta a anunțat Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în cadrul Ministerului român al Transporturilor, în urma unei reuniuni la Ungheni a responsabililor pentru construirea acestui pod.

Ministerul Finanțelor a revizuit în scădere creșterea economică prognozată pentru acest an

Ministerul Finanțelor a revizuit în scădere creșterea economică prognozată pentru acest an, de la 3,5% la 2,6%, a comunicat ministrul finanțelor, Petru Rotaru, în emisiunea „Realitatea te privește”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.