● LUNI, 13 martie
Asigurarea cu seminţe a agricultorilor este la nivelul de 97%
Agricultorii autohtoni sunt asiguraţi în proporţie de 97% cu seminţe de culturi de câmp. Din necesarul de 35 de mii de tone, în depozitele din ţară sunt mai mult de 34 de mii. Din acestea, 32,5 mii de tone au fost deja verificate în condiţii de laborator. Dumitru Rusu, şeful Direcției control semincer al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, a declarat într-o conferinţă de presă că agricultorii sunt cel mai slab aprovizionaţi cu seminţe de legume, pe care le importă. Prin import sunt aduse şi seminţele de porumb şi mazăre, dar şi de floarea soarelui. Specialistul a menţionat că în prezent inspectorii verifică magazinele agricole din teritoriu pentru a nu admite în comerţ seminţe neconforme. Are loc, de asemenea, testarea şi certificarea seminţelor în condiţii de laborator.
La Bălți se va construi o fabrică de prelucrare a cărnii
O fabrică de prelucrare a cărnii, cu investiții de 14 milioane de euro, va fi construită la Bălți în perioada 2017-2018. Proiectul va fi realizat de compania „Produse de Familie”, proprietar al mărcii „Filletti” în Moldova, și de „Basarabia-Nord”, cu implicarea investițiilor italiene și cu sprijinul financiar al programelor europene de granturi. Potrivit directorului general „Basarabia Nord”, Dumitru Munteanu, noua fabrică de prelucrare a cărnii va utiliza tehnologii inovatoare de economisire a energiei. Aceasta se va conforma pe deplin standardelor europene.
Focar de pestă porcină confirmat în raionul Soroca
Satul Rubleniţa din raionul Soroca se află în stare de carantină pentru 60 de zile din cauza focarului de pestă porcină africană confirmat de către specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA). Directorul general adjunct ANSA, Vsevolod Stamati, a declarat într-o conferinţă de presă că se presupune că virusul ar fi fost adus din Ucraina, unde sunt 210 focare de pestă porcină. Vsevolod Stamati a spus că focarul din Moldova a fost atestat pe 10 martie în localitatea Rubleniţa, iar pe 11 a fost impusă restricţia sanitară. În baza unei decizii a preşedintelui raionului Soroca, zona a fost declarată oficial nefavorabilă. În prezent, în satul Rubleniţa sunt crescute peste trei mii de capete de porcine, fiind localitatea ce asigură practic în totalitate raionul Soroca cu carne de porc. În total în raionul Soroca sunt 17 ferme, care cresc 2500 de capete, iar alte peste 17 mii de capete sunt crescute în sectorul privat.
UniAgroProtect are președinte nou
Consiliul UniAgroProtect a acceptat demisia președintelui Alexandru Slusari și, cu vot unanim, în calitate de nou președinte a fost ales Valeriu Mironescu. Alexandru Slusari, a declarat că a decis să plece întrucât consideră incompatibilă funcția de președinte UniAgroProtect cu cea de vicepreședinte al Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr. Potrivit lui, în ultima perioadă, orice declarație a sa despre probleme agricultorilor guvernarea o califica drept politică, în loc să fie soluționate problemele. Alexandru Slusari susține că aflarea sa în continuare în fruntea asociației era nocivă.
● MARŢI, 14 martie
Data până la care întreprinzătorii individuali trebuie să depună declarația pe venit
Termenul de prezentare a declarațiilor privind impozitul pe venit de către persoanele fizice care practică activitate antreprenorială (gospodăriile țărănești, întreprinderile individuale) diferă de cel stabilit pentru ceilalți contribuabili persoane fizice. Acesta este 25 martie a anului următor anului de gestiune, la fel ca și pentru persoanele juridice. Pentru că în acest an 25 martie este sâmbătă, data-limită de prezentare a declarației va fi 27 martie. Pentru comoditatea contribuabililor, în zilele de 22-24 martie subdiviziunile Serviciului Fiscal de Stat vor avea un program de activitate prelungit cu două ore – până la 19.00. În ziua de sâmbătă, 25 martie, programul de lucru va fi până la 17.00. Iar duminică, 26 martie, până la 13.00. Declarația cu privire la impozitul pe venit va fi prezentată subdiviziunii Serviciului Fiscal de Stat în raza căruia sunt deservite persoanele fizice care practică activitate antreprenorială.
●MIERCURI, 15 martie
Costul reglementării afacerilor în 2016
Timpul dedicat interacțiunii cu autoritățile de reglementare pentru companiile din Republica Moldova a fost redus în 2016, după un deceniu fără schimbări semnificative. Managerii companiilor estimează că timpul total dedicat interacțiunii cu autoritățile a constituit 7,9%, nivel minim înregistrat în ultimul deceniu, când indicatorul oscila în jurul valorilor de 10-11% și comparabil cu obiectivul inclus în Strategia „Moldova 2020”. Concluziile se regăsesc în Raportul „Costul reglementării afacerilor 2016”, prezentat de experții Băncii Mondiale. Potrivit experților, îmbunătățirea s-a produs datorită reformei autorizațiilor de comerț – autorizațiile fiind înlocuite cu un sistem de notificare. Printre alți factori ce au contribuit la această îmbunătățire sunt menționate: raportarea fiscală electronică și moratoriul asupra controalelor de stat impus de Guvern în 2016.
Termenul de colectare a ofertelor de furnizare a energiei electrice a fost prelungit
Conducătorii companiilor ÎCS Gaz Natural Fenosa Furnizare Energie SRL, ÎCS Red Union Fenosa SA, SA Furnizare Energie Electrică Nord, ÎS Moldelectrica, SA Red Nord și SA Red Nord Vest au informat Ministerul Economiei că au prelungit până la 27 martie curent termenul de colectare a ofertelor de furnizare a energiei electrice. Decizia a fost luată în contextul lipsei unor oferte garantate de livrare în volume depline a energiei electrice pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018. În condițiile în care furnizorii de energie electrică din ţară sau din străinătate nu au prezentat oferte garantate în volume depline conducătorii companiilor au susținut ideea extinderii termenului de prezentare a ofertelor, exprimându-și încrederea că în perioada următoare de timp potențiali furnizori îşi vor ajusta ofertele, fiind creată o competiție transparentă în procesul de licitație a energiei electrice.
Administrația transnistreană a interzis carnea de porc de pe malul drept
Administrația transnistreană a interzis introducerea în regiune a cărnii de porc de pe malul drept al Nistrului în contextul depistării unui focar de pestă porcină africană în raionul Soroca. La fel, este interzis importul cărnii din Ucraina, unde sunt peste 200 de focare. Virusul se răspândește foarte rapid, nu prezintă pericol pentru om, dar animalul infestat moare în câteva zile. Singura posibilitate de nimicire a virusului este incinerarea animalelor infectate.
Telefonia fixă pierde tot mai mult teren
Datele statistice despre evoluția pieței serviciilor de telefonie fixă în anul 2016, agregate de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), arată că valoarea pieței respective a scăzut, față de anul 2015, cu 14% și a alcătuit 876 de milioane de lei. Această diminuare a fost cauzată de scăderea numărului de abonați și a traficului de voce în rețelele de telefonie fixă. Timp de un an numărul abonaților s-a micșorat cu circa 31,2 mii și a însumat aproape 1,1 milioane. Potrivit datelor prezentate ANRCETI de cei 22 de furnizori activi de servicii de telefonie fixă, diminuarea numărului de abonați a fost determinată de micșorarea bazei de abonați ai S.A. „Moldtelecom” cu mai bine de 30,8 mii. Totodată, baza de abonați ai furnizorilor alternativi de telefonie fixă s-a redus cu 363. Urmare a acestei evoluții, rata de penetrare a serviciilor de telefonie fixă la 100 de locuitori ai republicii a scăzut, față de anul 2015, cu 0,9 puncte procentuale și a alcătuit 32,9%.
Un laborator PNUD de inovaţii în afaceri a fost lansat la Chişinău
Centrul Tekwill de Excelenţă în domeniul TIC va fi gazda primului laborator de inovaţii în afaceri, lansat de PNUD la Chișinău. În cadrul laboratorului, mentori internaţionali vor oferi instruire şi consultanţă pentru utilizarea inovaţiilor în business, dar şi cofinanţare directă pentru proiectele de colaborare între întreprinderile mici şi mijlocii. Managerul de proiect, Dumitru Vasilescu, spune că în cadrul laboratorului de inovaţii în afaceri vor fi puse în practică soluţii absolut noi pentru constrângerile intersectoriale în dezvoltarea afacerilor în diferite domenii, inclusiv şi în domeniul tehnologiilor informaţionale şi de comunicare. Laboratorul îşi propune să găsească soluţii inovatoare, prin colaborare, pentru probleme şi provocări sectoriale şi intersectoriale.
● JOI, 16 martie
Din 1 aprilie, autoritatea fiscală va activa ca o entitate juridică unică
Începând cu 1 aprilie 2017, autoritatea fiscală din Republica Moldova va fi reorganizată și va activa ca o entitate juridică unică – Serviciul Fiscal de Stat. Actualmente, sistemul de administrare fiscală este constituit din Inspectoratul Fiscal Principal de Stat (IFPS) și 35 de inspectorate fiscale de stat teritoriale, fiecare având personalitate juridică distinctă, cu structură organizatorico-juridică individuală, în care se regăsesc servicii de menținere pentru fiecare IFS în parte. Șeful IFPS, Sergiu Pușcuța, a declarat într-o conferință de presă că structura autorității fiscale datează din 1990 și a moștenit unele momente specifice regimului sovietic, inclusiv organizarea după principiul teritorial. Această abordare nu permite însă Fiscului să-și îndeplinească plenar misiunea. Au fost înregistrate cazuri de tratare diferită a legislației fiscale de către inspectorate fiscale teritoriale. Activitățile de control nu întotdeauna dau efectul dorit din cauza lipsei personalului calificat inclus în grupele de control. Și în afară de aceasta, în raza inspectoratelor fiscale teritoriale inspectorii fiscali îi cunosc pe toți contribuabilii, astfel riscul apariției unor relații nereglementare, a unor cazuri de corupție este mai mare.
O comisie creată prin hotărâre de Guvern va gestiona baza de date TARIM
Baza de date TARIM (Tariful Vamal Integrat al Republicii Moldova) va fi gestionată de către o comisie interdepartamentală, constituită din reprezentanți ai Serviciului Vamal, ai Ministerului Economiei și ai Ministerului Finanțelor. Comisia va aviza proiectele de acte normative și legislative care prevăd măsuri tarifare sau măsuri de politică economică. De asemenea, Comisia va asigura determinarea corectă a pozițiilor tarifare pentru categoriile de mărfuri cu acte permisive la import/export sau cu restricții la introducerea sau scoatere din țară.
IDIS Viitorul cercetează eficiența BNM în comparație cu băncile centrale ale altor state
Republica Moldova are cea mai ineficientă bancă centrală din grupul de 16 țări analizate de către IDIS Viitorul, sub aspectul numărului și implicării angajaților. Autorul studiului, Denis Gorea menționează că IDIS Viitorul s-a gândit să compare eficiența angajaților BNM cu cei de la băncile centrale din alte țări. În 2015, BNM avea 478 de angajați, iar Banca Națională a Suediei avea 386 de angajați. Astfel, un angajat BNM revine la 14 milioane de dolari de PIB generat de Moldova. Pentru comparație, un angajat al Băncii Naționale a României (BNR) revine la 93 de milioane de dolari de PIB generat de România.
Locuri de muncă noi create cu ajutorul Agenţiei Elveţiene de Dezvoltare şi Cooperare
Trei oraşe (Ialoveni, Edineţ, Străşeni) şi trei sate (Colibaşi, Cărpineni, Selemet) au primit granturi a câte 20 de mii de dolari de la Agenţia Elveţiană de Dezvoltare şi Cooperare, prin intermediul proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”, pentru a impulsiona dezvoltarea mediului de afaceri la nivel local. Beneficiari direcți ai proiectelor vor fi circa 200 de întreprinderi mici și mijlocii, producători agricoli, întreprinderi de procesare precum și rezidenți ai parcurilor industriale din municipiul Edineț și orașul Strășeni. Beneficiarii indirecți ai proiectelor implementate vor fi peste 1200 de gospodării de fermier din localitățile rurale direct beneficiare și din cele din imediata vecinătate. Ca urmare a desfășurării acestor proiecte, vor fi create o mie de locuri noi de muncă, dintre care jumătate vor fi ocupate de femei.
● VINERI, 17 martie
Un rezident nou îşi lansează afacerea în Zona Economică Liberă „Bălţi”
Zona Economică Liberă „Bălţi” are un nou rezident. Este vorba despre Compania „Țiglamet” SRL, cu proiectul investițional „Producerea de tablă cutată”. Decizia a fost adoptată de comisia de concurs pentru selectarea noilor rezidenți. Potrivit proiectului, compania „Țiglamet” SRL intenționează să înceapă activitatea din trimestrul trei al anului curent în cadrul subzonei nr. 4 Strășeni a ZEL „Bălți”.
Femeile antreprenoare vor fi instruite în cadrul unei Academii de Business
Trei sute de femei antreprenoare îşi vor dezvolta abilitățile în domeniul afacerilor în cadrul „Business Women Academy” (Academia de Business pentru Femei). Inițiativa este promovată de Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) cu suportul financiar al Uniunii Europene. Directorul ODIMM, Iulia Iabanji, a declarat la evenimentul de lansare a proiectului că acesta are drept scop crearea unui sistem continuu de instruire a femeilor antreprenoare şi de promovare a abilitării economice şi sociale. „Business Women Academy” vine să susţină antreprenoarele care au deja o afacere lansată de un an şi sunt la momentul în care de obicei se ajunge la stagnare. Iulia Iabanji a spus că Academia vine să ajute femeile care doresc să-şi crească cifra de afaceri sau doresc să primească răspuns la întrebarea de ce afacerea nu merge.
Problemele agricultorilor, discutate într-o conferință organizată cu suportul UE
În Moldova peste 54% din populație locuiește în mediul rural, ceea ce face Ministerul Agriculturii să depune eforturi mai mari pentru îmbunătățirea condițiilor de trai în mediul rural şi pentru îmbunătățirea condițiilor de dezvoltare a afacerilor agricultorilor. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei mese rotunde de către Iurie Uşurelu, viceministru al agriculturii, şi de reprezentanți ai UE. Iva Stamenova, manager de proiecte pentru agricultură, dezvoltare rurală şi siguranţa alimentelor în cadrul delegaţiei UE în Republica Moldova, afirmă că politica UE în domeniul agricol este foarte complexă, iar în Moldova Uniunea Europeană depune eforturi pentru ca să creeze oportunităţi pentru a creşte nivelul de trai al populaţiei din mediul rural. Politicile de dezvoltare rurală sunt puternic conectate cu cele de dezvoltare economică, dezvoltare regională şi politicile sociale, afirmă Iva Stamenova.
Creşte numărul de abonaţi la serviciile de Internet
În anul 2016, numărul de abonați la serviciile de acces la Internet fix a crescut, față de anul 2015, cu 23 de mii şi a totalizat peste 557 de mii de abonaţi. Potrivit datelor colectate de la 83 de furnizori ai serviciilor de Internet fix, creșterea numărului total de abonați a fost înregistrată datorită majorării numărului de utilizatori conectați la rețea prin fibră optică (FTTx - Fiber to the premises). Numărul acestora a sporit timp de un an cu circa 25,9 mii (+9%). Totodată, numărul abonaţilor conectaţi la reţea în baza tehnologiilor xDSL (Digital Subscriber Line), prin cablul coaxial (DOCSIS) și în baza altor tehnologii a scăzut.
Cele mai bune nuci din lume
Nuca moldovenească este cea mai bună din lume. Există ceva între Prut şi Nistru care face nucile moldovenești mai bune decât restul, a declarat Constantin Gajim, director executiv al Uniunii asociațiilor producătorilor de culturi nucifere din Moldova (UAPCNM). Potrivit producătorului, nucile moldovenești şi cele chiliene sunt cele mai apreciate din lume. În registrul de stat al Moldovei sunt introduse 14 soiuri de nuci, dar cele mai bune sunt soiurile Pescianski, Kogâlniceanu, Cazacu sau Codrene. Soiul Costiujenschi face puţine nuci, dar este foarte bun polenizator pentru celelalte soiuri.
● SÂMBĂTĂ, 18 martie
Salariul mediu pe economie în 2016
5084 de lei – atât a constituit câștigul salarial mediu pe economie în anul 2016. Informația prezentată de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a fost publicată în Monitorul Oficial, ediția din 17 martie. Salariul mediu în 2016 a fost mai mare cu 473 de lei față de salariul mediu lunar din 2015, care a alcătuit 4611 lei.