RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 13-18 iunie. Cele iunie importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 13 iunie

Companiile japoneze, încurajate să-şi disloce afacerile în Republica Moldova 


Republica Moldova reiterează interesul în amplificarea cooperării eficiente cu Japonia în domeniile de interes comun, în mod special prin schimbul de know-how şi atragerea investiţiilor. Investitorii japonezi ar putea găsi în Moldova platforme atractive pentru dezvoltarea afacerii pentru exportul produselor inclusiv pe piaţa UE. Declaraţii în acest sens a făcut viceministrul economiei, Vitalie Iurcu, în cadrul unui forum investiţional organizat de către Minister şi Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti, în colaborare cu secţia comercială a Ambasadei Japoniei din România. Într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei se menţionează că la forumul „Ziua oportunităţilor investiţionale şi de afaceri a Republicii Moldova” pentru companiile japoneze care activează în România, au participat 13 companii. Acestea activează în domenii precum dezvoltarea infrastructurii, telecomunicaţii, financiar-bancar, consultanţă juridică, construcţii, IT, eficienţă energetică, producere de echipament industrial etc.

Asistenţă financiară pentru 10 centre educaţionale pentru copiii din diasporă 

Biroul pentru Relaţii cu Diaspora a lansat programul de creare a zece centre educaţionale peste hotare şi elaborarea unui curriculum la limba română pentru copiii din diasporă. Scopul lansării centrelor este de a menţine şi dezvolta legăturile lingvistice, culturale şi emoţionale ale membrilor diasporei cu ţara lor de origine, Republica Moldova. BRD menţionează într-un comunicat de presă că, împreună cu Ministerul Educaţiei şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, va elabora un curriculum la limba română pentru copiii din diasporă, în cadrul unui nou subprogram de granturi – Centre Educaţionale în Diasporă, lansat luni, 13 iunie. În cadrul subprogramului va fi oferită asistenţă financiară pentru zece asociaţii, centre sau grupuri de iniţiativă din diasporă, cu minimum un an de experienţă în organizarea activităţilor cu caracter educaţional, care sunt interesate să creeze sau să dezvolte centre educaţionale pentru copiii moldovenilor din ţările lor de reşedinţă.

● MARŢI, 14 iunie

Rata inflaţiei îşi continuă dinamica descendentă 


În luna mai 2016, ritmul creşterii preţurilor de consum pentru ultimele 12 luni a constituit 7,9%, fiind cu 0,4 puncte procentuale inferior celui din luna precedentă şi menţinându-se peste limita superioară a intervalului de ±1,5 puncte procentuale de la ţinta de 5%. Banca Naţională a Moldovei menţionează că rata anuală a inflaţiei îşi continuă dinamica descendentă observată de la începutul anului curent. Potrivit unui comunicat de presă al BNM, această evoluţie confirmă ultima prognoză a Băncii Naţionale cu privire la diminuarea graduală a inflaţiei anuale, în condiţiile unei cereri interne modeste, a ajustării tarifului la energia electrică în luna aprilie, a diminuării preţurilor la produsele alimentare şi la resursele energetice pe plan regional şi mondial, dar şi datorită bazei înalte de comparaţie din anul 2015.

Peste 30 de antreprenori au semnat contracte de finanţare nerambursabilă în cadrul PARE 1+1 

Peste 30 de agenţi economici, beneficiari ai Programului de Atragere a Remitenţelor în Economie ,,PARE 1+1” vor primi, în scurt timp, peste 6,6 milioane de lei în sub formă de grant pentru dezvoltarea afacerilor. Banii vor fi transferaţi în baza contractelor de finanţare nerambursabilă, semnate marţi, 14 iunie, cu Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), care gestionează programul. Într-un comunicat de presă se menţionează că potrivit estimărilor experţilor ODIMM, investiţiile făcute de cei 34 de antreprenori vor atrage în economia naţională circa 22,7 milioane de lei, iar afacerile iniţiate vor crea peste 200 de locuri de muncă. Tudor Lupaşco, directorul Centrului de consultanţă şi asistenţă în afaceri ODIMM,  a menţionat că semnarea contractelor de finanţare reprezintă, pentru unii beneficiari, un prim pas în procesul de iniţiere a afacerilor, iar pentru antreprenorii deja existenţi o posibilitate de a-şi extinde afacerile şi de a se orienta spre export. Potrivit expertului, consultanţii ODIMM sunt gata să-i susţină pe noii antreprenori, ajutându-i să beneficieze şi de alte Programe, gestionate de organizaţie, cum ar fi Programul GEA, un program care oferă şcolarizare în domeniile antreprenoriatului pentru oamenii de afaceri, sau Fondul de garantare a creditelor, care oferă suport antreprenorilor care doresc sa acceseze credite, dar nu au gaj, etc.

MIERCURI, 15 iunie

Au început consultările privind organizarea „Zilei Naţionale a Vinului” 


Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Oficiul Naţional al Viei şi Vinului au început consultările privind organizarea „Zilei Naţionale a Vinului”. În acest an, sărbătoarea va avea loc în perioada 1-2 octombrie, iar locaţia urmează să fie stabilită. Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, subiectul a fost abordat în cadrul unei mese rotunde organizate de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, Agenţia Turismului şi Centrul de Expoziţii „Moldexpo”. În cadrul şedinţei a fost prezentat proiectul de concept al „Zilei Naţionale a Vinului”. De asemenea, participanţii la masa rotundă au propus de a reveni la tradiţia de organizare a paradei vinificatorilor.

Mai multe staţii PECO au majorat preţurile la carburanţi 

Mai multe staţii PECO au afişat preţuri mai mari pentru carburanţi după ce Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a majorat marţi, 14 iunie, plafonul pentru comercializare cu amănuntul. Astfel, pentru un litru de benzină şi gaz lichefiat preţurile sunt, în medie cu 10 bani mai mari, iar pentru motorină – cu aproximativ 50 de bani. Pentru următoarele două săptămâni ANRE a stabilit plafonul de 16,25 lei pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95, cu patru bani mai mult decât a fost stabilit în ultimele două săptămâni. Pentru un litru de motorină – 14,35 lei, cu 52 de bani mai mult decât anterior, iar pentru gazul lichefiat – 7,29 lei, cu nouă bani mai mult. Plafonul la motorină a fost majorat atât de mult ca urmare a creşterii cotaţiilor Platts pe piaţa internaţională. Potrivit lui, ANRE va monitoriza preţurile de la benzinării pentru a verifica dacă acestea nu au depăşit plafonul stabilit.

Agricultorii, nedumeriţi de modificările preţurilor la produsele petroliere 

Agricultorii se arată nedumeriţi de modificările preţurilor la produsele petroliere din ultima perioadă. Aceştia califică drept manipulări reducerile şi majorările preţurilor la motorină din ultimele trei săptămâni. Preşedintele Uniunii republicane a agricultorilor UniAgroProtect, Alexandru Slusari, menţionează într-un comunicat de presă că după ce la sfârşitul lunii mai întreprinderile petroliere au majorat preţurile la motorină cu 1,1 lei, la solicitarea Guvernului, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a plafonat preţul la 13,83 lei per litru, în scădere cu 80 de bani decât preţurile anunţate de operatori. „Se crează impresia că timp de câteva săptămâni asistăm la un spectacol. Petroliştii majorează preţurile la motorină cu 1,1 lei. Guvernul face apel la ANRE. Acesta intervine şi micşorează preţurile cu 30 de bani. Peste două săptămâni urmează altă majorare cu 52 bani, astfel încât să fie compensate incomodităţile petroliştilor după ce prima lor majorare a preţurilor cu 1,1 lei a fost corectată de ANRE”, a afirmat Alexandru Slusari. Astfel, potrivit lui, în ultimele trei săptămâni preţul motorinei a crescut cu 1,3 lei per litru.

Şedinţă privind reparaţia drumurilor Hânceşti-Leova-Cantemir şi Soroca-Arioneşti 

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor a organizat miercuri, 15 iunie, o primă întrevedere cu compania italiană care s-a angajat să repare porţiunile de drum Hânceşti – Leova – Cantermir şi Soroca –Arioneşti. În cadrul şedinţei s-a menţionat că primul segment de drum va fi reparat în două etape. Prima cu o lungime de 42 de kilometri, iar cea de a doua de 41 de kilometri. Cel de al doilea segment de drum are o lungime de 31 de kilometri. Ministrul Iurie Chirinciuc a declarat că învingătoarea licitaţiei, anunţate de MTID în septembrie 2015, a fost desemnată compania Serenissima Costruzioni. Pe 6 mai au fost semnate contractele cu această companie, iar pe 14 iunie a fost semnat contractul şi cu firma, care va supraveghea desfăşurarea lucrărilor şi respectarea condiţiilor contractuale. Şi în acest caz este vorba despre o firmă italiană – IRD Engineering.

Irigarea terenurilor, mai accesibilă pentru agricultori 

Producătorii agricoli care intenţionează să amplaseze staţii de pompare şi conducte de presiune pe terenurile proprietate publică a statului vor cheltui mai puţin pentru perfectarea documentaţiei cadastrale. Anunţul a fost făcut de către Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare. Într-un comunicat de presă, Ministerul menţionează că a solicitat modificarea Ordinului cu privire la unele măsuri ce ţin de standardizarea perfectării documentaţiei cadastrale la elaborarea planurilor cadastrale şi actualizarea planurilor geometrice la solicitarea fermierilor.

● JOI, 16 iunie

Condiţii mai bune de finanţare a afacerilor tinerilor


Termenul limită de 5 zile lucrătoare de întârziere la plăţi din partea beneficiarilor  de împrumuturi în cadrul Programului naţional de abilitare a tinerilor va fi majorat până la 30 zile lucrătoare. Participanţii la acest Program sunt tinerii, fondatori de întreprinderi sau asociaţiile persoanelor fizice şi juridice, care practică activitate de întreprinzător cu vârsta cuprinsă între 18-30 de ani. Împrumuturile în valoare maximă de 300 mii de lei se acordă pe o perioadă de până la 5 ani. Suma finanţării include 60% împrumut cu dobândă, iar 40 la sută, suma grantului, fără dobândă.

Numărul instituţiilor cu funcţii de control se va reduce

Numărul organelor cu funcţii de control va fi redus esenţia. Astfel, din 33 de instituții de control existente în prezent, vor rămâne doar 11, precum şi 5 regulatori independenţi. Scopul reformei organelor cu funcții de control este diminuarea poverii administrative asupra mediului de afaceri, eliminarea situațiilor de abuz, eficientizarea și transparentizarea controlului de stat. „Prin acest proiect se reduce numărul entităților cu funcţii de control, se asigură predictibilitate şi transparență în efectuarea controalelor de stat, care nu mai lasă loc pentru corupţie”, a menţionat premierul Pavel Filip.

Noi pârghii de dezvoltare a turismului, aprobate de Guvern

Satele şi oraşele, care dispun de patrimoniu turistic şi infrastructura de primire şi cazare a oaspeţilor, vor obţine statut de localitate turistă. O prevedere în acest sens conţine un proiect de modificare şi completare a legislaţiei turismului, aprobat de Guvern. Proiectul, propus de Agenţia Turismului, îşi propune să perfecţioneze şi să modernizeze legislaţia din domeniu în conformitate cu cerinţele pieţei. Astfel, se propune elaborarea Contului Satelit în Turism, care va colecta datele despre cheltuielile ce vizează cazarea, alimentarea, serviciile culturale oferite turiştilor Contul Satelit în Turism va oferi o informaţie exhaustivă persoanelor care doresc să viziteze Moldova în vederea planificării cheltuielilor. Aceştia vor avea posibilitatea să cunoască mai multe despre Moldova în calitate de destinaţie turistică atractivă.

La Chişinău va avea loc o reuniune moldo-comunitară pentru economie

Săptămâna viitoare la Chişinău va avea loc reuniunea Clusterului I „Dialog economic, managementul finanţelor publice, statistică, servicii financiare, clauze de control şi anti-fraudă” al Subcomitetului de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru economie, aspecte sociale şi sectoriale. Subiectul a fost discutat în cadrul şedinţei Comisiei guvernamentale pentru integrarea europeană (CGIE) de miercuri, 15 iunie, prezidată de prim-ministrul Pavel Filip. Potrivit unui comunicat de presă remis de executiv instituţiile responsabile, între care Ministerul Economiei şi Ministerul Finanţelor, au raportat despre gradul de pregătire a autorităţilor moldoveneşti pentru această reuniune, în contextul eforturilor de restabilire a încrederii cetăţenilor şi a partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova.

Businessul apreciază pozitiv perspectiva de desfăşurare a afacerilor în Moldova

Antreprenorii sunt mai optimişti în ceea ce priveşte perspectiva de desfăşurare a business-ului în Republica Moldova, arată datele Barometrului de afaceri pentru trimestrul I, realizat de către CCIFM, MDW şi Magenta Consulting. În comparaţie cu barometrul anterior, opiniile colectate de la 610 companii din diverse domenii de activitate, denotă că situaţia s-a îmbunătăţit, condiţiile de desfăşurare a businessului devenind mai predictibile. Într-o conferinţă de presă, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Franţa-Moldova, Emmanuel Skoulios, a spus că printre factorii menţionaţi de participanţii la sondaj, se înscriu anunţarea de către Guvern a moratoriului asupra controalelor efectuate la agenţii economici. Alţi doi factori menţionaţi sunt numirea în funcţie a unui nou guvernator la BNM, precum şi instalarea în societate a unei anumite stabilităţi

Tiraspolul a întreprins mai multe acţiuni pentru a diminua criza din regiune

Administraţia de la Tiraspol a întreprins mai multe acţiuni pentru a reduce din povara fiscală asupra antreprenorilor şi pentru a diminua criza economică cu care se confruntă regiunea. Printre acestea se regăseşte moratoriul asupra controalelor fiscale, dar şi reducerea unor taxe. Despre aceasta s-a discutat la Tiraspol în cadrul unei şedinţe a comitetului anticriză. Astfel, responsabilii au comunicat că pe lângă moratoriul asupra controalelor fiuscale, s-a decis şi diminuarea tarifelor pentru patenta de întreprinzător de la 8,7 până la 8,1 ruble transnistrene. S-au redus aproape dublu taxele la patenta acordată tinerilor specialişti pentru servicii juridice, logopedice, coacerea produselor de panificaţie, coaserea hainelor şi încălţămintei şi altele.

● VINERI, 17 iunie

Banca Mondială: Situaţia sărăciei în Moldova s-a îmbunătăţit, dar există riscuri pentru viitor

Republica Moldova a înregistrat rezultate bune privind reducerea sărăciei şi încurajarea prosperităţii împărtăşite. Totodată, factorii principali care au contribuit la îmbunătăţirea situaţiei în trecut par să implice acum un rol mult mai limitat. Concluziile se conţin în noul Raport al Băncii Mondiale privind sărăcia în Republica Moldova. În Raport se menţionează că pe parcursul ultimilor ani, Moldova a înregistrat o creştere economică rapidă, asistată de progrese semnificative în domeniul reducerii sărăciei şi prosperităţii partajate. Creşterea economică a constituit 5% anual începând din anul 2000. În acelaşi timp, rata sărăciei la nivel naţional s-a redus de la 68% la 27% în perioada 2000-2004 şi a continuat evoluţia descendentă atingând nivelul de 11,4% în 2014. Cu toate acestea, Republica Moldova rămâne una din cele mai sărace ţări din Europa, confruntându-se cu provocări de menţinere a progresului.

Este nevoie de un sistem de achiziţii modern şi cu şanse egale pentru business, experţi

Sistemul naţional de achiziţii publice se confruntă cu un grad de transparenţă şi competitivitate redusă. Achiziţiile publice reprezintă un domeniu favorabil pentru fraudă şi abuz. În acelaşi timp, eventualele pierderi din achiziţiile publice afectează dezvoltarea infrastructurii şi a serviciilor publice, concomitent duc şi la deteriorarea mediului de afaceri şi la afectarea calităţii vieţii cetăţenilor. Acestea sunt principalele constatări ale raportului privind achiziţiile publice din Republica Moldova, prezentat vineri, 17 iunie, de experţii IDIS „Viitorul”. Diana Enachi, expertă IDIS a menţionat că noua lege privind achiziţiile publice prevede un acces mai larg la informaţiile privind contractele de achiziţie, un rol mai activ al societăţii civile în monitorizarea achiziţiilor publice. Legea are şi o nouă abordare privind contractele, raport calitate-preţ. În opinia sa, aceasta va permite ca să fie achiziţionate bunuri, servicii şi lucrări mai calitative, va spori eficienţa cheltuirii banilor publici.

● SÂMBĂTĂ, 18 iunie

Politica bugetar-fiscală a trecut de ultima lectură în Parlament

Parlamentul a votat în şedinţa de vineri, 17 iunie, politica bugetar-fiscală în ultima lectură. Din documentul iniţial au fost excluse o serie de prevederi cum ar fi majorarea impozitului funciar sau a accizului pentru importul de automobile. Deputatul neafiliat, Ştefan Creangă, preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe, a comunicat că s-a exclus din proiect propunerea privind majorarea impozitului funciar pentru terenuri cu destinaţie agricolă, normele ce ţin de majorarea cotelor accizelor la mijloacele de transport importate în Republica Moldova. De asemenea, nu se va majora costul vinietelor şi s-a exclus şi impozitul pe autovehicule. Deputaţii au decis să introducă un nou impozit pe avere. Astfel, vor fi impozitaţi cei care deţin un imobil cu o suprafaţă de peste 120 de metri pătraţi şi care depăşeşte valoarea cadastrală de 1,5 milioane de lei. Costul impozitului va fi de 0,8% din preţul locuinţei. La această prevedere urmează ca Guvernul să vină cu regulament de aplicare.

Irigarea, în atenția Guvernului

Problema asigurării agricultorilor cu resurse de apă calitativă şi suficiente pentru irigarea solurilor a fost tema unei şedinţe de lucru convocată de prim-ministrul Pavel Filip. În cadrul discuţiilor, premierul a cerut actorilor implicaţi să vină cu soluţii viabile pentru a facilita accesul agricultorilor la apă pentru irigare. Executivul informează că în Republica Moldova sunt aproximativ 50 de mii ha de livezi, plantaţii de viţă-de-vie, legume şi sere care necesită a fi irigate. Crearea posibilităţilor de utilizare în irigare a apelor subterane, într-un mod controlat şi dozat, ar permite agricultorilor să-şi dezvolte afacerile şi să aibă o producţie constantă, inclusiv în perioadele de secetă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.