● LUNI, 12 decembrie
Bugetul pentru 2023 a fost votat în primă lectură pe fundalul criticilor opoziției
După mai bine de două ore de dezbateri, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023 a fost aprobat în primă lectură cu votul a 54 de deputați din majoritatea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate. Fracțiunea Blocului Comuniștilor a criticat guvernarea pentru că a prezentat proiectul cu prea puțin timp înainte de votare, fără a acorda timp pentru îmbunătățirea documentului. De asemenea, comuniștii și socialiștii au criticat și măsurile prevăzute în buget, precizând cu nu pot vota „gafele” guvernării. Deputații Partidului Șor au boicotat ședința.
●MARȚI, 13 decembrie
Fructelor moldovenești li se pune interdicție în Rusia
După ce Rosselhoznadzor a dat undă verde importului de mere moldovenești, Asociația horticultorilor din Rusia a solicitat prim-ministrului Mihail Mișustin limitarea importului de mere din Moldova. În acest mod, scrie Kommersant, producătorii ruși încearcă să-și rezolve propriile probleme și nu și-ar dori concurenți în condițiile unei recolte record.
Oleg Serebrian despre contractul cu MGRES: Societatea a reacționat mai curând pozitiv
Necesitatea ca oamenii să fie asigurați cu energie electrică la un preț cât mai accesibil a reprezentat prioritatea de bază a Chișinăului la negocierile cu pretinsele autorități de la Tiraspol. O spune vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, potrivit căruia critici la adresa contractului cu MGRES s-au arătat doar reprezentanții opoziției și unii comentatori politici, societatea agreând această înțelegere.
Există îngrijorări pentru viitorul sezon agricol în Moldova, raport
Există îngrijorări pentru viitorul sezon agricol 2022/2023 din Moldova. Seceta din 2022 încă nu s-a încheiat, iar prețurile imputurilor agricole și ratele dobânzilor la creditele bancare sunt așteptate să rămâne ridicate. Asemenea concluzii au fost trase de misiunea FAO care a vizitat țara în perioada lunii octombrie. În urma rezultatelor obținute, specialiștii au recomandat acordarea unui sprijin urgent pentru sectorul agricol cel puțin până la următoarea recoltă din 2023. Împreună cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, FAO va elabora un plan de răspuns care va include propuneri directe pentru a soluționa criza. Despre aceasta a vorbit Raimund Jehle, reprezentantul FAO în Moldova, în cadrul anunțării rezultatelor evaluării.
● MIERCURI, 14 decembrie
Cât costă gazul procurat de la Energocom? Vadim Ceban: În jur de 1000 de dolari
Premise pentru reducerea tarifului la gaz, deocamdată, nu există. O spune președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban, potrivit căruia, dacă Energocom va procura gaz la preț de piață, tariful ar putea crește până la 35 de lei. Vadim Ceban spune că deocamdată Energocom n-a stabilit prețul final pentru gazul pe care-l vinde companiei Moldovagaz, însă ar fi vorba de aproximativ 1000 de dolari pentru mia de metri cubi.
OTP Bank aduce în Moldova încă 15 milioane de Euro de la BERD
OTP Bank aduce în Moldova încă 15 milioane de Euro de la BERD. Finanțarea țintește sprijinirea investițiilor pentru micro-întreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii. Proiectul este sprijinit de UE cu granturi de stimulare în cadrul Inițiativei EU4Business, relatează IPN cu referință la site-ul BERD.
Andrei Spînu: Chișinăul va da în judecată Gazprom pentru neexecutarea contractului
Din vina Gazpromului Moldova este nevoită să cumpere gaz și curent electric de pe piață și juriștii deja se ocupă de aceste detalii, pentru a acționa concernul rus în judecată pentru neexecutarea contractului. Criza energetică prin care trece acum Moldova este generată de Gazprom-Kremlin. Declarațiile în acest sens au fost făcute de vicepremierul Andrei Spînu pentru Deutsche Welle.
Bugetul de stat pentru 2023 – reacția partidului CUB: „Nu este în interesul cetățeanului”
Întârzierea prezentării proiectului legii bugetului de stat a eliminat posibilitatea de a veni cu soluții mai bune de gestiune a banilor publici, iar asta a dus la adoptarea unor decizii care nu sunt tocmai în interesul cetățeanului. Declarații în acest sens au fost făcute de reprezentanții Partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), în cadrul unei conferințe de presă.
Angajații rezidenților parcurilor IT vor putea munci de la distanță
Angajații rezidenților parcurilor IT vor avea dreptul de a desfășura munca la distanță, fie pe teritoriul Republicii Moldova, fie din afara țării. Comisia economie, buget și finanțe a aprobat raportul la un proiect de lege ca stipulează acest lucru. Proiectul mai prevede extinderea listei activităților permise pentru desfășurare în parcurile pentru tehnologia informației. Activitățile respective presupun în mare parte utilizarea echipamentelor de calcul specializate de înaltă performanță, care au potențial de creștere, însă, deocamdată, nu beneficiază de prevederile legislației cu privire la parcurile pentru tehnologia informației.
Prețuri mai mici la actele permisive pentru operatorii de transport rutier
Prețurile la actele permisive eliberate operatorilor de transport rutier urmează să se ieftinească. De exemplu, prețul pentru o autorizație multilaterală CEMT (Conferința Europeană a Miniștrilor de Transport) anuală, cu carnet de drum, urmează să se ieftinească de la 580 la 240 de euro. Cele pe termen scurt se vor ieftini de la 50 la 20 de euro, iar prețul unic al autorizației pentru transporturi rutiere internaționale de mărfuri va fi de 5 euro. Prevederile se conțin într-un proiect de lege examinat în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului.
Asociația Forța Fermierilor cere statului să găsească mai mulți bani pentru agricultură
Fermierii sunt nemulțumiți de felul în care ramura agricolă va fi subvenționată în anul 2023, ei cred că statul alocă prea puțini bani pentru acest sector. Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor au discutat astăzi cu ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, despre problema creditării fermierilor și subvenționarea sectorului agricol.
A fost lansată a două etapă a proiectului Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului
Prima etapă a proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade) a apropiat companiile micro, mici și mijlocii de pe ambele maluri ale râului Nistru de standardele occidentale în conducerea unei întreprinderi și organizarea afacerilor. În prezent companiile din partea stângă a Nistrului au un parteneriat comercial tot mai strâns cu Uniunean Europeană. Mai bine de jumătate din relațiile export-import ale regiunii din partea stângă a Nistrului sunt cu țările din UE. Reieșind din rezultatele pozitive stabilite, astăzi a fost lansată următoarea etapă a proiectului care va dura până la anul 2025.
Control comun moldo-ucrainean în punctul de trecere Basarabeasca- Serpniovo-1
În punctul de trecere pentru traficul feroviar „Basarabeasca – Serpniovo-1”, pe teritoriul Republicii Moldova, urmează a fi instituit controlul comun moldo-ucrainean. Guvernul a aprobat un proiect cu privire la inițierea negocierilor și semnarea Protocolului între Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al MAI, Serviciul Vamal al Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova și Administraţia Serviciului Grăniceresc de Stat și Serviciul Vamal de Stat al Ucrainei.
● JOI, 15 decembrie
Benzina și motorina vor fi importate printr-un proces simplificat
Benzina și motorina vor fi importate printr-un proces simplificat, în urma unei decizii aprobate miercuri de Guvern. În cazul importului direct de la producătorii din statele membre ale UE, vor fi recunoscute documentele prin care se confirmă calitatea produselor petroliere, fără necesitatea efectuării obligatorii a prelevării probelor pe teritoriul vamal al Republicii Moldova.
În spațiile verzi vor putea fi amplasate obiective de infrastructură, compatibile cu destinația
Agenții economici vor avea dreptul să amplaseze obiective pentru activități economico-sociale în spațiile verzi proprietate publică, condiția fiind compatibilitatea acestor obiective cu spațiile verzi. De asemenea, amplasarea obiectivelor nu presupune schimbarea destinației acestor terenuri. Prevederile se conțin într-un proiect de lege aprobat de Parlament în primă lectură.
Inspectoratul de Stat al Muncii, fortificat pentru combaterea muncii nedeclarate
Inspectoratul de Stat al Muncii va avea competența de a sesiza Serviciul Fiscal de Stat în cazul constatării în activitatea angajatorului a utilizării muncii nedeclarate, a achitării salariului ori a altor plăți fără reflectarea acestora în evidența contabilă. Parlamentul a aprobat în prima lectură un proiect de lege care va ajuta instituția să-și fortifice capacitățile de combatere a muncii nedeclarate.
Acordul între Moldova și UE pentru liberalizarea transportului rutier de mărfuri, prelungit
Acordul între Republica Moldova și Uniunea Europeană pentru liberalizarea transportului rutier de mărfuri a fost prelungit până la data de 30 iunie 2024. Despre aceasta a anunțat vicepremierul Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, într-o postare pe o rețea de socializare.
● VINERI, 16 decembrie
UE acordă încă 100 de milioane de euro pentru reconstrucția drumurilor din Moldova
Banca Europeană de Investiții (BEI) și Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova au semnat un acord de majorare cu 100 de milioane de euro a împrumutului de 150 de milioane de euro, luat anterior pentru reabilitarea și modernizarea unor tronsoane de drumuri naționale, relatează IPN cu referință la un comunicat al BEI. Acestea sunt situate, în principal, pe rețeaua transeuropeană extinsă de transport (TEN-T) și pe căile de solidaritate care traversează Moldova spre granița cu UE.
Maia Sandu despre contractul cu MGRES: Voi discuta cu Guvernul la prima ocazie
Am întrebări la condițiile la care a fost semnat contractul cu MGRES. O spune președintele Maia Sandu, potrivit căreia condițiile tranzacției cu pretinsele autorități transnistrene vor fi discutate cu membrii Guvernului „la prima ocazie”. Șefa statului a menționat că informarea publicului la acest subiect trebuia să fie una promptă, iar anunțul despre semnarea contractului la câteva zile după tranzacția propriu-zisă n-a făcut decât să lase loc de interpretări și suspiciuni.
Victor Chironda: Există riscul legalizării unor noi scheme imobiliare
Viceprimarul suspendat al Chișinăului, Victor Chironda, trage un semnal de alarmă și spune că, prin deciziile Consiliului Municipal Chișinău, urmează să fie legalizată o nouă schemă imobiliară. În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Victor Chironda a menționat că aleșii municipali ar agrea mai multe planuri urbanistice zonale care prevăd construcția unor complexe locative în spații inoportune, astfel dând peste cap traficul în municipiul Chișinău.
Alexandru Stratan: În 16 ani, peste 8 la sută din populație a părăsit definitiv Moldova
Fenomenul migrației ia amploare! Numai în perioada 2004-2020, peste 230 de mii de cetățeni au părăsit definitiv Republica Moldova, ceea ce înseamnă peste 8% din populație. În același timp, se înregistrează fenomenul revenirii din străinătate a persoanelor cu vârsta apropiată de pensionare, fapt ce va pune o presiune enormă de fondul de pensii în viitorul apropiat. Datele au fost prezentate de rectorul ASEM, Alexandru Stratan, în cadrul unei prelegeri publice susținute la Academia de Științe.
Unele măsuri din politica fiscală pentru 2023 sunt vagi și comportă riscuri de corupție, Expert-Grup
Deși unele măsuri prevăzute de proiectul politicii fiscale și vamale pentru anul 2023 sunt salutabile și necesare, acestea deseori sunt formulate în mod vag, iar riscurile de corupție nu sunt luate în considerare suficient de serios. O spun experții de la Centrul analitic independent Expert-Grup, care au venit cu o serie de recomandări.
● SÂMBĂTĂ, 17 decembrie
CSE: Moldovagaz va procura de la Energocom până la 100 de milioane de metri cubi de gaz
SA „Moldovagaz” va procura de la SA „Energocom” până la 100 de milioane de metri cubi de gaze naturale, pentru a asigura cu resurse energetice Republica Moldova în contextul reducerii volumului de gaze naturale furnizat de către compania rusească „Gazprom”. Decizia în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale în cadrul unei ședințe desfășurată ieri, 16 decembrie.
Transportatorii care aduc străini neacceptați în Moldova, obligați să-i ducă la locul de îmbarcare
Transportatorii care au adus în Republica Moldova străini ce nu îndeplinesc condițiile de intrare pe teritoriul țării au obligația de a-i asigura transportarea la locul de îmbarcare sau într-un alt loc pe care străinii îl acceptă și unde sunt acceptați. O prevedere în acest sens se conține în decizia Comisiei pentru Situației Excepționale.