RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 12-16 octombrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 12 octombrie

Iată cine va prelua depozitele de la ,,Unibank”


În contextul acţiunilor premergătoare lichidării băncii comerciale ,,Unibank”, depozitele care nu au fost solicitate de clienţii acesteia se transferă în mod centralizat către  „Victoriabank” şi „Moldindconbank”. Începând cu data de 19 octombrie curent, deponenţii ,,Unibank” vor avea acces la mijloacele lor băneşti în sediile băncilor menţionate, cu păstrarea condiţiilor contractuale iniţiale. Astfel, cei de la subdiviziunile „Unibank”din municipiul Chişinău, Bălţi, Cahul, Comrat vor accesa mijloacele băneşti la „Victoriabank” din localităţile respective şi cei de la subdiviziunile ,,Unibank” din Ceadîr-Lunga, Drochia, Hânceşti, Orhei, Vulcăneşti la „Moldindconbank” din localităţile respective.

BM a actualizat prognoza de creștere economică pentru Moldova

Banca Mondială  prognozează o reducere a economiei Moldovei  cu 2% în 2015, ca urmare a recesiunii  din a doua jumătate a anului curent. În studiul prezentat  luni într-o conferință de presă se menționează că, după ce în 2014  Moldova a înregistrat o creștere economică de 4,6%, în prima jumătate a anului 2015 creșterea a încetinit  până la 3,6%. S-a înregistrat o diminuare a consumului, ca urmare a scăderii remitențelor, în special cele din Rusia. Deprecierea leului a rezultat în prețuri  de import mai mari, iar împrumuturile de urgență acordate celor trei bănci aflate în dificultate au dus la o majorare a lichidităților în sistem. Pentru a face față BNM a majorat rata dobânzii  cu 13 puncte procentuale, până la 19,5%, ceea ce afectează activitatea companiilor care nu au resurse pentru a se dezvolta.

● MARŢI, 13 octombrie

Aplicaţie electronică pentru deponenții BEM, Unibank şi Banca Socială


Banca Naţională a Moldovei a plasat pe pagina sa electronică o aplicaţie destinată fiecărui deponent în parte al ,,Unibank”, Banca de Economii sau Banca Socială” care permite într-un mod simplu şi rapid obţinerea informaţiei despre banca care îi va prelua mijloacele băneşti. Anterior BNM a anunţat că în contextul acţiunilor premergătoare lichidării băncii comerciale ,,Unibank”, depozitele care nu au fost solicitate de clienţii acesteia se transferă în mod centralizat către  „Victoriabank” şi „Moldindconbank”.

Cheltuielile publice pentru serviciile agricole necesită să fie raţionalizate

Structura subvenţiilor agricole s-a îmbunătăţit esenţial în ultimii cinci ani. În prezent, peste 90 la sută din subvenţii sunt direcţionate către investiţii, stimulând introducerea tehnologiilor noi în sector. Aprecierea se desprinde din Raportul Băncii Mondiale „Suportul public pentru sectorul agricol”, prezentat într-o conferință de Oficiul Băncii în Republica Moldova. În Raport se arată că subvențiile curente nu sunt prea eficiente. De asemenea, o problemă rămâne a fi pentru toate tipurile de subvenții nivelul scăzut de integrare a fermierilor mici și mijlocii în programele de subvenționare. Mai multe probleme sunt evidențiate în Raport la compartimentul Servicii oferite în sectorul agrar. Una din autorii Raportului, Felicia Pricop, a menționat, că, deși cheltuielile alocate pentru servicii sunt cele mai mari în totalul cheltuielilor agricole, calitatea serviciilor este îndoielnică.

● JOI, 15 octombrie

Comisia interguvernamentală moldo-română pentru cooperare economică s-a întrunit la Bucureşti


Volumul schimburilor comerciale între Republica Moldova şi România, dar şi dezvoltarea proiectelor investiţionale în domeniul industriei, energiei, agriculturii, transporturilor, dezvoltării regionale urmează să sporească ca urmare a unui set de acţiuni. Părţile au ajuns la această înţelegere la reuniunea de la Bucureşti a Comisiei interguvernamentale moldo-române pentru cooperare comercial-economică. Copreşedintele comisiei, ministrul economiei, Stephane Bride, a menţionat, în cadrul reuniunii, că menţinerea ritmului intens al dialogului cu România reprezintă o prioritate pentru Republica Moldova. „Relaţiile economice între Republica Moldova şi România sunt destul de solide. România este din 2014 principalul partener comercial. Anul trecut valoarea schimburilor moldo-române a ajuns la un nivel record de 1,24 miliarde de dolari, iar perspectivele pentru acest an sunt, de asemenea, foarte îmbucurătoare. În ianuarie-iunie 2015 volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu România a înregistrat valoarea de 501,28 miliarde de dolari, din care exportul a avut o pondere de 22,36% în volumul total de export, fiind în creştere cu 10,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, a spus ministrul.

Mărimea cifrei de afaceri a agenților economici se va lua în consideraţie la planificarea activităţilor de control de stat

Veniturile din vânzări (cifra de afaceri) vor fi  incluse printre criteriile de risc la planificarea activităţilor de control de stat. O completare în acest sens în Metodiologia  de planificare a activităţilor de control de stat desfăşurate  de către Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor a fost aprobată de Guvern. Precum a menţionat viceministrul economiei, Octavian Calmâc, care a prezentat completarea,  veniturile din vânzări (cifra de afaceri) permite determinarea poziţiei de piaţă  a unui agent economic, oferă informaţii  despre dinamica  activităţii acestuia, importanţa  în cadrul sectorului. Veniturile din vânzări  măsoară  performanţa economică, volumul activităţii operaţionale, raportat la genul de activitate, oferă posibilitatea  de a determina impactul  activităţii acestuia asupra  consumatorilor.

Activităţile de acreditate şi evaluare a conformităţii, la standarde europene

Cadrul legal naţional  privind acreditarea şi evaluarea conformităţii produselor va fi racordat la standardele europene. Prin aceste modificări şi completări este transpus  parţial  Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului UE din 2008 de stabilire a cerinţelor de acreditare şi de supraveghere a pieţei în ceea ce priveşte comercializarea produselor. Precum a menţionat viceministrul economiei, Octavian Calmâc, organismul naţional de acreditare urmează a fi evaluat până la finele anului curent în vederea semnării Acordului de recunoaştere multilaterală cu Cooperarea Europeană pentru Acreditare.  După semnare, pot fi recunoscute în spaţiul economic european şi internaţional rezultatele certificărilor şi inspecţiilor efectuate de către organismele de evaluare a conformităţii acreditate din Republica Moldova, ceea ce va permite libera circulaţie a produselor şi serviciilor autohtone pe pieţele externe.

Guvernul a aprobat rectificări la bugetul de stat

Guvernul a aprobat rectificări la bugetul de stat pentru 2015. Acestea sunt  determinate de ajustarea indicatorilor bugetari la venituri, luând în considerație evoluțiile macroeconomice recente și prognozele până la finele anului, dar şi înghețarea temporară de către partenerii de dezvoltare a suportului bugetar extern. Astfel, bugetul de stat urmează a fi micșorat la partea de venituri cu 1 miliard 186 de milioane de lei (3,9%), iar la cheltuieli cu 1 miliard 590 de milioane lei (4,6%). Principalii factori care conduc la diminuarea părții de venituri sunt încasările reduse de TVA și alte plăți legate de diminuarea valorică a comerțului exterior, reducerea importurilor cu mult peste valoarea prognozată la elaborarea bugetului, suspendarea temporară a suportului bugetar din partea Comisiei Europene.

● VINERI, 16 octombrie

Moldova a urcat 9 poziţii în clasamentul internaţional al Indicelui Pregătirii de Reţea


Republica Moldova s-a clasat pe locul 68 din 143 de state în clasamentul internaţional al Indicelui Pregătirii de Reţea (NRI), fiind în creştere cu 9 poziţii. Datele se conțin în Raportul Global privind Tehnologiile Informaţionale 2015, lansat de Forumul Economic Mondial în colaborare cu Institutul European de Administrare a Afacerilor. Studiul reprezintă cea mai complexă evaluare a dezvoltării sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor în lume. După valoarea indicelui Pregătirii de Reţea, Republica Moldova depășește media mondială. Rezultatele Republicii Moldova reflectă o consolidare continuă a economiei digitale, care se extinde în toate sectoarele economiei şi vieţii sociale. Tendinţe pozitive de îmbunătățire a valorii Indicelui s-au înregistrat la o mare parte din cei 10 piloni care formează indicele integrat pe ţară. După nivelul competitivității sectorului de telefonie şi internet, Moldova, de rând cu cele mai dezvoltate state, s-a clasat pe prima poziţie în lume.

Condiție suplimentară pentru asiguratorii care vând polițe „Carte Verde”

O completare în legislaţie, aprobată de Guvern la propunerea unui grup de deputați, oferă companiilor de asigurări dreptul să vândă polițe „Carte Verde” doar dacă au o experiență de cel puțin 3 ani de vânzare a poliţelor interne de răspundere civilă auto. Această prevedere nu se referă la companiile în care 51% sau mai mult din acțiuni sunt deținute de o persoana sau un grup de persoane, fiecare având rating al unei agenții internaționale specializate. Potrivit autorilor, experiența profesională de 3 ani și calitatea serviciilor oferite de asiguratori va constitui o garanție suplimentară pentru îndeplinirea obligațiilor asumate de către subiecții emitenți ai poliței „Carte Verdeˮ, în special în perioada de monitorizare stabilită de către Adunarea Generală a Consiliilor Birourilor din 28 iulie 2015.

BNM retrage licenţele celor 3 bănci

Comitetul Executiv al Băncii Naţionale a Moldovei a decis vineri, 16 octombrie, să retragă licenţele Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank, şi să iniţieze procesul de lichidare silită a acestora. Conform hotărârii Comitetului Executiv al BNM, lichidator al Băncii de Economii a fost numit Grigorii Olaru, al Băncii Sociale – Sergiu Berghie şi al Unibank – Ruslan Grate, angajaţi ai BNM. Într-un comunicat de presă, BNM menţionează că lichidatorii vor continua să colaboreze cu organele de drept în cadrul anchetelor în desfăşurare, precum şi cu reprezentanţii consorţiului Kroll şi Steptoe& Johnson LLP pentru identificarea organizatorilor şi beneficiarilor finali ai tranzacţiilor dubioase şi pentru recuperarea activelor delapidate de la cele trei bănci.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.