RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 12-14 iulie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
[● MARŢI, 12 iulie]
[Asociaţiile de business cer prim-ministrului sprijinul real al reformelor]
Mai multe asociaţii de business din Republica Moldova solicită prim-ministrului Vlad Filat promovarea reformelor structurale veritabile, nu doar pe hârtie. Potrivit unui comunicat de presă al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, asociaţiile de business au transmis luni, 11 iulie, prim-ministrului Vlad Filat o adresare prin care solicită sprijinul reformelor în domeniul justiţiei şi cel economic. Cei 30 de semnatari îşi exprimă astfel îngrijorarea faţă de justiţia selectivă, care subminează încrederea în statul de drept şi în corectitudinea sistemului judiciar din ţară.
[Fermierii din întreaga ţară au început recoltarea cerealelor de prima grupă]
Recoltarea culturilor cerealiere de prima grupă a început în toate raioanele republicii, anunţă serviciul de presă al Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare. Recolta medie la grâul de toamnă este în acest moment de 3,1 chintale la hectar, iar la orz – 2,6 chintale. Suprafaţa totală de grâu de toamnă este de 275 de mii de hectare, iar orzul ocupă 55 de mii de hectare. Secerişul urmează să se încheie în 15-20 de zile.
[●MIERCURI, 13 iulie]
[Statul împrumută întreprinderilor de panificaţie peste 1000 de tone de grâu ]
Guvernul a autorizat Agenţia Rezerve Materiale să elibereze cu titlu de împrumut din rezervele materiale ale statului 1150 de tone de grâu alimentar întreprinderilor de panificaţie din raioanele Orhei (1000 tone) şi Taraclia (150 tone). Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a menţionat că acest împrumut va permite întreprinderilor respective să menţină preţurile la pâine. Pe de altă parte, calitatea grâului în anul curent se anunţă net superioară celei din anul 2010 şi împrospătarea rezervelor materiale ale statului este binevenită, a declarat ministrul.
[● JOI, 14 iulie]
[Mecanismul de promovare a actelor normative cu impact asupra mediului de afaceri necesită a fi perfecţionat, experţi]
Grupul de lucru pentru reglementarea activităţii de întreprinzător va veni, într-o săptămână, cu propuneri pentru perfecţionarea mecanismului de promovare a actelor normative în şedinţele Guvernului. Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a declarat în cadrul şedinţei de miercuri, 13 iulie, a Grupului de lucru că mecanismul de promovare a actelor normative cu impact asupra mediului de afaceri trebuie perfecţionat pentru că actualmente conţine mai multe carenţe.
[Este lansat Proiectul de Servicii Financiare Rurale şi Dezvoltarea Businessului Agricol]
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a lansat oficial Proiectul de Servicii Financiare Rurale şi Dezvoltarea Businessului Agricol. Proiectul este finanţat de Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD) cu 19,5 mln dolari şi cofinanţat de către Regatul Danemarcei prin intermediul unei componente de grant de 4,5 mln dolari. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a spus că acesta este al cincilea proiect care va fi realizat în Republica Moldova cu finanţare de la IFAD. Sursele vor fi utilizate pentru acordarea creditelor producătorilor agricoli care vor implementa proiecte de dezvoltare a infrastructurii economice rurale. De asemenea, finanţările sunt pentru asistenţă tehnică, instruire şi consultanţă, dar şi susţinerea tinerilor antreprenori din mediul rural.
[Deficitul bugetar după prima jumătate de an este de 1,3 miliarde de lei]
Potrivit datelor operative pe primele şase luni ale anului curent, bugetul de stat a fost executat la venituri în proporţie de 99%, iar la cheltuieli în proporţie de 88%. Deficitul bugetar a constituit 1,3 miliarde de lei. Ministrul finanţelor, Veaceslav Negruţa, a declarat în şedinţa de miercuri a Guvernului că informaţia detaliată privind executarea bugetului va fi prezentată către data de 20 iulie. „Analizăm toate compartimentele de transferuri la buget. Vrem să vedem cât a parvenit în buget de la TVA, de la accize, de la alte taxe, care a fost contribuţia fiscului, a vămii, ce rezerve şi restanţe există”, a menţionat ministrul.
[În prima jumătate de an s-au reparat aproape 6 mii de kilometri de drumuri ]
Pe parcursul primelor şase luni ale anului, s-au efectuat lucrări de reparaţie curentă pe o lungime totală de 5920 km de drumuri, inclusiv 2850 km drumuri naţionale. Datele sunt oferite de către ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Anatol Şalaru. „Datorită majorării acumulărilor în Fondul Rutier, pe lângă lucrările de întreţinere curentă, plombarea gropilor şi asigurarea securităţii rutiere, pentru prima dată a fost posibilă planificarea unor lucrări majore concentrate, precum ar fi aplicarea tratamentelor bituminoase şi alte lucrări. Iar costul unei tone de asfalt ca urmare a achiziţionării prin licitaţie s-a micşorat cu 15 la sută”, spune ministrul.