RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 11 –17 septembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 11 septembrie

Prețurile medii de consum s-au micșorat cu 0,1%

Prețurile medii de consum în luna august s-au micșorat față de iulie cu circa 0,1%. Diminuarea este marcată de micșorarea prețurilor la produsele alimentare cu circa 0,8%.

Prețurile medii de consum în luna august anul curent, comparativ cu luna august 2022 (în ultimele 12 luni), au crescut cu 9,7%. Astfel, a fost marcată reducerea în continuare a ratei anuale a inflației înregistrată începând cu luna noiembrie a anului 2022.

UE acordă 13 mln euro pentru a ajuta Moldova să depășească criza energetică

Uniunea Europeană investește 13 milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova să depășească criza energetică și să reducă emisiile de gaze cu efect de seră.

Ministerul Energiei precizează că Programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD, a sprijinit Republica Moldova în depășirea crizei energetice din ultimii doi ani prin crearea sistemului de compensații pentru 800 de mii de familii vulnerabile energetic. Pe termen lung, Programul a susținut transpunerea celor mai importante directive europene  în domeniul energetic și a implementat programe pilot de reducere a consumului de energie. Ulterior, acestea vor fi preluate de Agenția pentru Eficiență Energetică.

În august s-au consumat mai puține gaze decât în aceeași perioadă a anului trecut

Volumul consumului de gaze naturale în luna august a constituit 16,5 milioane de metri cubi, ceea ce este cu circa 36,6% mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2022. Potrivit SA „Moldovagaz”, fața de luna iulie a anului curent, acest indicator s-a mărit cu 0,5 milioane de metri cubi sau cu circa 3%.

● MARȚI, 12 septembrie

În câteva luni tariful la gazele naturale va coborî sub 13 lei, expert în energetică


Expertul în energetică Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori la SA „Moldovagaz”, consideră că în câteva luni tariful la gazele naturale va coborî sub 13 lei. În opinia sa, o ieftinire va fi înainte de sezonul de încălzire, iar încă una – în ianuarie.

Potrivit lui, decizia urmează să fie luată de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

● MIERCURI, 13 septembrie

Pentru un tarif de 13 lei, prețul de achiziție a gazelor trebuie să fie în jumătate față de acum

Președintele SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, susține că pentru ca tariful la gazele naturale pentru consumatori să coboare la 13 lei, gazul trebuie procurat la jumătate de preț. Mai exact, o mie de metri cubi ar trebui să coste circa 350 de dolari, comparativ cu 768 de dolari cât s-a plătit în medie în primele opt luni ale anului current.

O companie grecească a câștigat licitația de achiziție a gazelor naturale

Licitația organizată pentru achiziția de gaze naturale pe data de 5 septembrie a fost câștigată de compania grecească DEPA Commercial SA. Potrivit SA „Energocom”, cantitatea de gaze va fi stocată acoperind o parte semnificativă a aprovizionării pieței de gaze din Moldova în perioada de iarnă.

● JOI, 14 septembrie

Și fermierii care au cultivat floarea-soarelui vor putea beneficia de motorina acordată de România


Fermierii care au cultivat floarea-soarelui pe parcursul anului 2022 și au fost afectați de secetă vor fi eligibili pentru a primi ajutor extern sub formă de motorină.

Autoritățile intenționează construcția un nou terminal la aeroport, estimând creșterea numărului de pasageri

Traficul de pasageri pe Aeroportul Internațional Chișinău va crește în următorii ani, de la trei milioane cât este acum, până la cinci milioane de pasageri. Estimarea a fost făcută de ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, care a menționat că e necesar să fie construit un terminal nou.

Andrei Spînu a prezentat Planul Reconstrucției Infrastructurii Moldovei

Planul Reconstrucției Infrastructurii Moldovei a fost prezentat de ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, într-o conferință de presă. „Este momentul să ne răsuflecăm mânecile și în următorii doi ani să realizăm proiecte care să schimbe din temelie felul cum arată țara. Moldova va fi europeană nu doar în cuvinte”, a declarat Andrei Spînu.

Pentru a face față concurenței, singura soluție este ca micii producători să se unească, ministru

În Republica Moldova sunt cinci-șase latifundiari, care dețin suprafețe de pământ arabil a câte 40-60 de mii de hectare, iar acești agenți economici sunt și exportatori agricoli, ceea ce îi pune într-un proces de competiție cu micii agricultori. O spune vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare. Potrivit lui, deținătorii de holdinguri agricole sunt în exclusivitate persoane juridice din Republica Moldova.

● VINERI, 15 septembrie

Dumitru Alaiba: 95% din foștii patentari au trecut la o altă formă de activitate


95% din foștii patentari au trecut la activitate independentă sau la o altă formă de activitate, precum SRL (Societate cu Răspundere Limitată) sau ÎI (Întreprindere Individuală). Declarații în acest sens au fost făcute de ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba, într-o conferință de presă.

Moldovatransgaz, amendată cu 34 de milioane de lei

SRL „Moldovatransgaz” a fost amendată cu 34 de milioane de lei. Sancțiunea a fost aplicată de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică pentru nerespectarea obligațiilor legale aferente asigurării independenței sale în raport cu întreprinderea de gaze naturale integrată pe verticală SA „Moldovagaz”, care desfășoară o activitate licențiată de furnizare a gazelor natural.

Acordul privind liberalizarea transportului de mărfuri între Moldova și Ucraina a fost prelungit

Acordul privind liberalizarea transportului de mărfuri între Moldova și Ucraina a fost prelungit până la sfârșitul anului 2025. Documentul prevede posibilitatea circulației transportului rutier bilateral și de tranzit fără autorizații speciale. Decizia a fost aprobată la ședința Comisiei mixte moldo-ucrainene privind transportul rutier internațional, în format de videoconferință.

Turismul medical a generat în 2022 venituri de 50 mln dolari

Treizeci de mii de cetățeni străini au ales să se trateze în clinicile și instituțiile medicale din Republica Moldova în anul 2022. Aceștia au generat venituri de 50 milioane de dolari, cu 30% mai mult față de 2021, a comunicat ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba, în cadrul forumului Internațional de Turism Medical.

Agricultorii pot solicita subvenții în avans și subvenții post-investiție

Începând cu săptămâna viitoare, agricultorii pot depune cererile de acordare a subvențiilor post-investiție. Cererile vor fi acceptate până pe 16 noiembrie. Tot din 18 septembrie și până pe 16 noiembrie, fermierii pot depune cereri de solicitare a subvențiilor în avans.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.