RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 11-17 februarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 11 februarie


Noi reglementări privind exploatarea și comercializarea apei minerale

Guvernul a aprobat trei regulamente sanitare care se referă la apele minerale. Este vorba despre Regulamentul sanitar privind exploatarea şi comercializare apelor minerale naturale, Regulamentul sanitar privind stabilirea listei, limitelor de concentraţie şi cerinţelor de etichetare pentru constituenții apelor minerale naturale și Regulamentul sanitar privind stabilirea condiţiilor de utilizare a aluminei activate pentru eliminarea fluorurilor din apele minerale naturale şi din apele de izvor. Potrivit noilor reglementări, se interzice comercializarea apei minerale naturale ce conţine compuşi toxici sau care nu corespunde parametrilor organoleptici. În scopul protejării sugarilor şi a copiilor mici, în cazul în care conţinutul de fluor din apa minerală naturală depăşeşte valoarea de referinţă (recomandată de OMS), eticheta va cuprinde o menţiune în acest sens, uşor vizibilă pentru consumatori.

Guvernul inițiază negocieri cu o bancă din China pentru modernizarea centurii capitalei

Guvernul a aprobat inițierea negocierilor cu Bank of Communication Corporation Limited din China asupra Acordului de finanțare privind modernizarea centurii capitalei și a drumului național M2. Ministerul Economiei și Infrastructurii a semnat, mai devreme, un memorandum de înțelegere cu China Railway 14 Bureau Group Co. LTD, prin care aceasta s-a angajat să ofere asistență Moldovei în obținerea finanțării, pe o durată de minimum 15 ani, la condiții avantajoase, ca urmare a semnării unui contract de antrepriză internațional pentru executarea lucrărilor de modernizare. La finele lunii trecute, Guvernul a aprobat o decizie privind inițierea negocierilor asupra Acordurilor de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Banca chineză China Citic Bank Corporation Limited pentru reabilitarea sectorul de drum Criva –  Bălți și a drumului Bălți – Florești.

● MARȚI, 12 februarie

Expoziția Fabricat în Moldova a înregistrat un număr record de vizitatori

Ediția de anul acesta a expoziției Fabricat în Moldova, desfășurată în perioada 30 ianuarie-3 februarie, a înregistrat un număr record de vizitatori – peste 53 de mii, în comparație cu edițiile precedente când numărul nu depășea 50 de mii. De asemenea, în cadrul evenimentului au fost semnate în jur de 60 de memorandumuri de înțelegere pentru produsele și serviciile prestate de companiile moldovenești. Informațiile au fost prezentate marți, 12 februarie, la o conferință de presă, susținută de conducerea Camerei de Comerț și Industrie. În acest an, la expoziție au participat 450 de companii din 19 raioane și două regiuni. Au fost prezente delegații din România, Franța, Letonia, Olanda, Belgia, Marea Britanie, Pakistan, Kârgâzstan, China, Italia. Directorul CCI, Sergiu Harea, a declarat că numărul statelor participante denotă interesul vădit al partenerilor străini față de expoziție. Sergiu Harea a mai spus că, întrucât organizatorii nu au reușit să acorde suficient spațiu participanților, în prezent se negociază cu Delegația UE la Chișinău, posibilitatea de a extinde această expoziție și la nivel regional.

● MIERCURI, 13 februarie

Pavel Filip: Relațiile moldo-ungare contribuie la dezvoltarea proiectelor commune

Premierul Pavel Filip apreciază ascensiunea relațiilor moldo-ungare, care oferă posibilitatea dezvoltării proiectelor bilaterale în domeniul economic, social și cultural. Despre aceasta premierul a vorbit în cadrul unei întrevederi cu ministrul afacerilor externe și comerțului al Ungariei, Péter Szijjártó. Premierul a apreciat intenția băncii ungare OTP de a procura pachetul majoritar al unei bănci moldovenești. Potrivit lui, venirea băncii ungare OTP pe piața din Moldova este o dovadă în plus că s-a reușit stabilizarea sectorul bancar din Moldova. Pavel Filip a salutat intenția Ungariei de a deschide o linie de creditare în valoare de 62 milioane de euro pentru creditarea companiilor moldovenești și ungare care dezvoltă afaceri în comun.

● JOI, 14 februarie

15 mln euro pentru proiecte destinate protecției mediului și adaptării la schimbările climatic

România va oferi cincisprezece milioane de euro pentru proiecte destinate protecției mediului, adaptării la schimbările climatice sau reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. Este vorba despre punerea în aplicare a celui de-al treilea Protocol Adițional la Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară nerambursabilă de 100 milioane de euro. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului menționează că primul proiect ține de eliminarea surselor de poluare directă a apelor subterane prin lichidarea fântânilor arteziene deteriorate sau abandonate. De asemenea, este vorba despre evaluarea fântânilor neexploatabile pentru conservarea lor. Acesta va fi implementat de către Întreprinderea de Stat Expediția Hidrogeologică din Moldova și are un buget total de 2,6 milioane de euro. În cadrul proiectului vor fi efectuate lucrările de conservare sau lichidare a 900 de sonde arteziene amplasate pe teritoriul a 26 de raioane ale țării. În prima etapă a proiectului, vor fi lichidate sau conservate 111 sonde arteziene de pe teritoriul raioanelor Nisporeni și Hâncești.

A fost semnat antecontractul de cumpărare a acțiunilor nou emise de Moldindconbank

Agenția Proprietății Publice, în numele Guvernului Republicii Moldova, și compania „Doverie–Invest” SA din Bulgaria, au semnat antecontractul privind cumpărarea acțiunilor nou-emise de banca de importanță sistemică „Moldindconbank” SA. Antecontractul cu potențialul achizitor, exprimă sprijinul Guvernului în transparentizarea și consolidarea sectorului bancar din Moldova. Într-un comunicat de presă al Agenției Proprietății Publice este menționat faptul că pachetul de acțiuni nou-emise de „Moldindconbank”, în număr de 3 173 751 de unități, va fi procurat de APP și apoi expus la vânzare prin licitație cu strigare pe piața reglementată, în condiții de transparență, conform  prevederilor art. 541 din Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, Hotărârilor Guvernului, regulilor Bursei de Valori și altor acte regulatorii.

● VINERI, 15 februarie

Anul trecut s-a colectat cu o sută de tone de deșeuri electronice mai mult decât în 2017

Anul trecut, agenții economici au colectat 298 de tone de deșeuri electrice și electronice, cu 100 de tone mai mult decât în 2017. Aproximativ o treime au fost exportate în România pentru reciclare. Într-un răspuns oferit Agenției IPN, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului precizează că agenții economici autorizați și unele ONG-uri  au amenajat 150 de puncte de colectare a deșeurilor electronice, 140 dintre care sunt în municipiul Chișinău. Ion Gherman, consultant principal în cadrul Direcției politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice din cadrul MADRM, a declarat că cetățenii pot găsi punctele de colectare în principalele magazine care vând electrocasnice, precum și în incinta unor instituții publice, acestea fiind amplasate în locuri vizibile, la intrarea în clădire. Din decembrie 2018, sub patronajul Ministerului Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului, Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor lucrează cu mai mulți agenți economici și cu conducerea unor instituții publice din capitală pentru a amenaja puncte de colectare a e-deșeurilor. Din 23 septembrie anul trecut, a intrat în vigoare Regulamentul privind deșeurile de echipamente.

Autoritățile caută o companie care să construiască un penitenciar nou la Chișinău

Autoritățile au lansat vineri, 15 februarie, concursul pentru selectarea și contractarea companiei care va construi viitorul penitenciar din Chișinău. Anunțul a fost publicat în Monitorul Oficial și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, licitația fiind deschisă ofertanților din toate țările. Unitatea de implementare a Proiectului de construcție a penitenciarului (UIP) a ținut cont ca fiecărei persoane aflate în custodia statului să-i revină spațiul necesar pentru deținere. Perioada lucrărilor de construcție este estimată la 36 de luni. Termenul limită de depunere a ofertelor este 13 mai 2019, ora 10.00. La 31 decembrie 2018, în cele 17 penitenciare din țară se dețineau circa 6 990 de persoane.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.