RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 11 – 17 decembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 11 decembrie

Europa va savura strugurii moldovenești și la primăvară


Până în prezent marii producători de struguri de masă au vândut circa 20 – 30 la sută din roada curentă, ceea ce sugerează că în primul trimestru al anului viitor exporturile vor crește, relatează IPN cu referință la East-Fruit.com, o platformă de informații agricole.

Memorandum de interconectare a rețelelor de gaze naturale și energie electrică

Memorandumul de înțelegere privind realizarea proiectelor de interconectare a rețelelor de gaze naturale și energie electrică a fost semnat la 11 decembrie de către miniștrii energiei de la Chișinău și București. În sectorul gazelor naturale, Memorandumul prevede posibilitatea creșterii capacității de transport a gazelor naturale și extinderea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția unei conducte de transport a gazelor – Centura Chișinăului, până în 2031.

Săptămâna carierei la Banca Națională a Moldovei

Banca Națională a Moldovei a desfășurat în premieră „Săptămâna Carierei la BNM”, cu evenimente organizate pentru prima dată în instituțiile de învățământ din Moldova. Acestea au fost dedicate atât specialiștilor din domeniul financiar-bancar, cât și tinerilor axați pe dezvoltarea profesională, în special studenți și masteranzi la facultățile cu profil economic și financiar.

● MARȚI, 12 decembrie

În noiembrie, consumul de gaze s-a mărit cu 121%
Chisinau (IPN)

Consumul de gaze naturale în luna noiembrie a constituit 83,6 milioane de metri cubi, ceea ce este cu 32,5% mai mult în comparație cu aceeași perioadă a anului 2022. Potrivit SA „Moldovagaz”, fața de luna octombrie a anului curent, acest indicator s-a mărit cu 45,9 milioane de metri cubi sau cu circa 121,8%.

Familiile din patru blocuri din Chișinău vor plăti mai puțin pentru căldură, ministrul energiei

Familiile din patru blocuri din Chișinău vor plăti cu până la 30% mai puțin pentru căldură, după schimbarea sistemului de distribuție a agentului termic pe unul mai eficient energetic. Punctele termice individuale nou instalate permit transferul energiei termice din sistemul centralizat orășenesc în sistemul intern al clădirii, cu pierderi minime de căldură. Despre aceasta a anunțat ministrul energiei, Victor Parlicov.

● MIERCURI, 13 decembrie

28 decembrie este ultima zi operațională pentru încasări și plăți bugetare


Serviciul Fiscal de Stat informează despre faptul că, în anul curent, ultima zi operațională pentru încasări și plăți bugetare este joi, 28 decembrie 2023. Vineri, 29 decembrie, care este ultima zi lucrătoare a anului bugetar nu se efectuează operațiuni de încasări și plăți, ci doar operațiuni interne și de încheiere a anului bugetar.

● JOI, 14 decembrie

Crescătorii simt o revitalizare după ce anul trecut au stat cu nucile în depozit

Anul trecut crescătorii și exportatorii de nuci s-au confruntat cu o situație mai tensionantă, inclusiv pe fundalul războiului din Ucraina. Deși au avut o roadă bună, nu a existat o cerere suficientă, iar prețurile au fost destul de mici. În aceste condiții, crescătorii au fost nevoiți să-și țină produsul în depozite. Anul acesta situația s-a dinamizat, iar cererea este mai înaltă. Problemele și oportunitățile ramurii au fost discutate la un forum anual.

„Horus Energy”: Nu efectuăm lucrări la blocul energetic nr.2, CET Sursa 1

Compania „Horus Energy” condamnă falsurile difuzate de unele instituții de presă și informează opinia publică din țară că actualmente nu efectuează niciun fel de lucrări de reparație la blocul energetic nr.2, CET Sursa 1, al Societății pe Acțiuni „Termoelectrica”. Compania califică tirajarea falsurilor drept încercări de denigrare și compromitere a reputației profesionale, parte dintr-o acțiune începută încă anul trecut și care reprezintă o manifestare regretabilă de concurență neloială.

Peste 100 de companii au participat la misiunile organizate de CCI Moldova-China

Camera de Comerț și Industrie Moldova-China a organizat pe parcursul acestui an participarea a peste o sută de companii moldovenești la misiuni economice la diverse evenimente și expoziții din China. Pentru anul 2024, Camera de Comerț și-a propus să invite cât mai multe companii chineze ca să investească în Republica Moldova. Declarațiile în acest sens au fost făcute în cadrul forumului dedicat celei de-a cincea aniversări a Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China și dezvoltării relațiilor economice dintre China și Moldova.

Cooperarea din ultimii ani cu Termoelectrica a adus multiple beneficii, Horus Energy

Cooperarea din ultimii ani dintre Horus și Termoelectrica a adus beneficii multiple, reciproc avantajoase, dar și pentru locuitorii din Chișinău, care au parte de confort termic. Aceasta, în contextul în care din 2018 Horus participă activ la pregătirea surselor de energie nu doar la Termoelectrica, dar în nordul țării, inclusiv la fabricile de zahăr.

Horus Energy este gata să retehnologizeze blocul energetic nr.2

Compania „Horus Energy” este gata să implementeze un nou proiect investițional, din resurse financiare proprii, pentru retehnologizarea blocului energetic nr. 2, CET Sursa 1, a Societății pe Acțiuni „Termoelectrica”, bazat în proporție de 80% pe tehnologii europene. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Operatorul energetic din România, OPCOM, va crea o întreprindere fiică la Chișinău

Adunarea generală a OPCOM SA, operator al pieței de energie electrică și gaze naturale din România, a aprobat înființarea unei întreprinderi fiică la Chișinău care va opera piața de energie electrică. Întreprinderea se va numi Operatorul pieței de energie M, prescurtat OPEM și urmează a fi înregistrată la Agenția Servicii Publice cu un capital social de 500 de mii de lei.

● VINERI, 15 decembrie

BNM menține rata de bază la 4,75% la principalele operațiuni de politică monetară

Banca Națională a Moldovei menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 4,75%. O hotărâre în acest sens a fost adoptată de către Comitetul executiv al BNM. De asemenea, s-a decis să fie menținute și ratele de dobândă la creditele overnight, la nivelul de 6,75% anual, iar la depozitele overnight, la nivelul de 2,75% anual.

 În noiembrie inflația anuală a coborât până la 5,5%

În luna noiembrie a anului curent, inflația anuală a coborât în intervalul țintei, până la 5,5%, fiind puțin mai joasă decât s-a așteptat. Banca Națională a Moldovei menționează că abaterea a fost cauzată mai ales de prețurile reglementate și de cele la produse alimentare. Instituția mai precizează că măsurile restrictive de politică monetară luate de BNM pe rând, într-un an și jumătate, până la sfârșitul anului trecut, au contribuit însemnat la scăderea inflației.

Lacune în activitatea jocurilor de noroc, menționate într-un audit al Curții de Conturi

În Republica Moldova nu există o bază de date unică în domeniul jocurilor de noroc care să fie administrată de o instituție a statului responsabilă de controlul asupra activității în domeniul dat, inclusiv asupra fluxului de numerar. Societatea pe acțiuni „Loteria Națională a Moldovei” nu deține integral informații cu privire la tipurile de loterii și pariuri online desfășurate, valoarea acestora, valoarea fondului de câștiguri achitate per tip de joc, tirajul etc. Constatările se conțin în raportul auditului Curții de Conturi cu privire la realizarea parteneriatelor public-private aferente dezvoltării activităților SA „Loteria Națională a Moldovei”.

BEI Global împrumută 41,2 mln euro pentru reabilitarea infrastructurii feroviare din Moldova

BEI Global, direcția specializată în finanțarea dezvoltării din cadrul Băncii Europene de Investiții, împrumută Republicii Moldova 41,2 de milioane de euro în reabilitarea infrastructurii feroviare. Împrumutul va fi însoțit de un grant UE în valoare de 12 milioane de euro, destinat să îmbunătățească conectivitatea internă a Moldovei și va asigura o rută de export extrem de importantă pentru Ucraina, favorizând stabilitatea regională și reziliența economică.

● SÂMBĂTĂ, 16 decembrie

USAID acordă 950 de mii de dolari pentru accelerarea diversificării exporturilor de fructe

Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională va oferi în continuare prin intermediul proiectelor sale sprijin strategic sectorului de fructe din Republica Moldova pentru a asigura competitivitatea și sustenabilitatea acestuia. Este vorba despre o nouă finanțare, în mărime de 950 de mii de dolari, pentru accelerarea diversificării exporturilor și integrarea sectorului fructelor din Moldova pe piețele occidentale.
Arcadie Albul și-a dat demisia din funcția de viceguvernator al BNM

Arcadie Albul și-a dat demisia din funcția de viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei, pe care a exercitat-o din decembrie 2021. Proiectul de hotărâre prin care se acceptă cererea de demisie a fost votat de Parlament.

PIB-ul a crescut cu 2,6% în trimestrul III

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 2,6% pe seria brută și cu 3,4% pe seria ajustată sezonier în trimestrul III 2023, față de trimestrul III 2022, informează Biroul Național de Statistică.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.