● LUNI, 11 noiembrie
Exportul produselor agroalimentare a înregistrat o creştere de aproape 12%
Exportul produselor agroalimentare, din ianuarie până în august anul curent, a înregistrat o creştere de 11,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anul precedent şi a constituit 574 de milioane de dolari. Cifrele au fost prezentate într-o conferinţă de presă de către ministrul agriculturii, Vasile Bumacov. Potrivit oficialului, valoarea exporturilor produselor de origine vegetală a crescut cu 30%, iar exporturile de seminţe de floarea-soarelui s-a dublat. Totuşi, lider la exportul de produse agroalimentare este vinul, care a înregistrat o pondere de 18% din totalul exporturilor. Producţia totală de culturi cerealiere a alcătuit 3 milioane de tone, cu 43,5% mai mult în comparaţie cu ultimii trei ani. Producţia de grâu se ridică la 996 mii de tone, aproape în jumătate mai mult ca anii trecuţi. La floarea-soarelui s-a înregistrat o recoltă de 544 de mii de tone. De asemenea, s-au recoltat 910 mii de tone de sfeclă de zahăr, ceea ce va permite producerea a 110 mii de tone de zahăr.
Statul va subvenţiona lansarea liniilor de producere a sucurilor
Statul îşi propune să subvenţioneze, începând cu anul viitor, procurarea şi instalarea liniilor de producere a sucurilor din mere, struguri şi piersici, a comunicat, într-o conferinţă de presă, ministrul agriculturii, Vasile Bumacov. „Avem producători mari de struguri, de mere şi de piersic. Şi atunci când este o roadă bună, agricultorii se află într-o situaţie foarte dificilă. Spre exemplu, dacă există o roadă mare de piersici şi dacă agricultorul nu o comercializezi în câteva zile, atunci nu are ce face cu ea”, a spus ministrul. Dacă agricultorii ar avea linii de procesare, ar putea face din fructe suc sau gemuri. Vasile Bumacov a precizat că nu este ideea ministerului, ci a producătorilor.
Seminţele de floarea-soarelui se scumpesc
Preţurile la seminţele de floarea-soarelui ar putea ajunge în trei săptămâni la 5 lei pentru un kilogram. Andrei Gârlea, producător din Rezina, a declarat că acest lucru se va întâmpla deoarece agricultorii au nevoie de bani pentru lucrările în câmp. „Trebuie să arăm pământul, să-l semănăm şi nu ne ajunge capital circulant pentru a activa, trebuie să achităm creditul, oamenii sunt nevoiţi să ridice preţul”, a spus producătorul. Seminţele de floarea-soarelui se vând acum cu 4,30-4,40 lei/kg. În septembrie preţurile au căzut la 3,60-3,80 lei/kg deoarece producătorii aveau surplus de roadă şi pentru că nu aveau unde să o depoziteze.
● MARŢI, 12 noiembrie
Businessmenii sunt îndemnaţi să aibă un dialog mai activ cu guvernarea
Oamenii de afaceri din Moldova sunt îndemnaţi de către premierul Iurie Leancă să activizeze dialogul cu factorii de decizie şi să semnaleze organele de drept în cazurile de corupţie. Cu un astfel de îndemn, prim-ministrul a venit în deschiderea Forumului Oamenilor de Afaceri, care s-a desfăşurat marţi, 12 noiembrie, la Chişinău, sub egida Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Moldova (CNPM). Şeful executivului a vorbit despre acţiunile Cabinetului de miniştri pentru 2013-2014, inclusiv despre Foaia de parcurs în vederea eliminării constrângerilor critice în calea mediului de afaceri, recent aprobată. De asemenea, premierul le-a propus oamenilor de afaceri să contribuie cu opinii şi rapoarte independente în procesul de evaluare a implementării Foii de parcurs. Preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului, Leonid Cerescu, a remarcat că în ultima perioadă presiunile asupra mediului de afaceri au crescut, iar la întâlnirile de rang înalt li se spunea că sunt prea emotivi şi nu prezintă argumente clare la aceste afirmaţii. Anume aceasta a dus la iniţiativa de a comanda un studiu independent şi de a organiza Forumul Oamenilor de Afaceri.
Repartizarea subvenţiilor este motiv de neînţelegere printre agricultori
Repartizarea subvenţiilor în agricultură este motiv de neînţelegere între asociaţiile de agricultori. Unii insistă că subvenţiile trebuie partajate pe picior de egalitate între agricultorii mari şi cei mici. Alţii spun că actuala formulă de partajare este bună, doar că este nevoie de majorarea fondului de subvenţionare. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova,Valeriu Cosarciuc, susţine că din producţia agricolă totală 70% este asigurată de către fermierii mici, dar aceştia se aleg cu doar 20% din Fondul de subvenţionare. „Noi am formulat ideea ca Fondul de subvenţionare să fie divizat, 50% pentru gospodăriile mici, şi 50% pentru gospodăriile corporative. Am propus să fie reglementată şi mărimea compensaţii pentru un beneficiar – până la 400 mii lei, ceea ce ar face ca mai mulţi fermieri să primească subvenţii”, a declarat liderul fermierilor.
Moldova trebuie să spulbere îngrijorările legate de atacurile asupra băncilor, ambasador
Republica Moldova nu va putea implementa toate prevederile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană fără un sector bancar transparent. Guvernarea de la Chişinău trebuie să armonizeze legislaţia la standardele europene, pentru a spulbera îngrijorările donatorilor externi legate de atacurile raider care au ca ţintă mai multe bănci din Moldova. Declaraţia a fost făcută de către şeful Delegaţiei Uniuni Europene la Chişinău, ambasadorul Pirkka Tapiola, în cadrul unei dezbateri publice. Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a spus, la acelaşi eveniment, că Banca Naţională a Moldovei va trebui să-şi dea acordul pentru vânzarea acţiunilor bancare dacă pachetul scos la vânzare va fi mai mare de 1%. O iniţiativă în acest fel este pregătită de către Guvern.
●MIERCURI, 13 noiembrie
Autorităţile recunosc că există prea multe constrângeri pentru mediul de afaceri
Mediul de afaceri din Republica Moldova se confruntă cu încă prea multe constrângeri. Autorităţile recunosc aceste probleme şi se declară dispuse să muncească pentru a le soluţiona. Pentru a depăşi obstacolele în dezvoltarea economică este nevoie de dialog, iar în cadrul acestuia ar fi nevoie şi de mai multă toleranţă, mai puţin radicalism şi mai multă conlucrare. Sugestiile au fost formulate la Forumul Oamenilor de Afaceri, organizat marţi, 12 noiembrie, la Chişinău sub egida Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Moldova. Premierul Iurie Leancă i-a îndemnat pe oamenii de afaceri să contribuie la implementarea cu succes a Foii de parcurs pentru eliminarea constrângerilor majore din economie, aprobată recent, dar şi să ajute la combaterea corupţiei, prin semnalizarea tuturor cazurilor de estorcare a banilor de către funcţionarii publici. Şeful Guvernului a adăugat că în câteva săptămâni va fi parafat Acordul de Asociere cu UE, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, după care va fi făcut public textul acordului, iar mediul de afaceri este solicitat să se implice activ în dezbaterea prevederilor acestuia. Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, după ce a ascultat concluziile studiului „Constrângeri majore asupra mediului de afaceri din Moldova”, a spus că toate aceste probleme sunt cunoscute de către autorităţi. „Avem nevoie de dialog, dar acesta înseamnă şi o doză de toleranţă. Trebuie să excludem din dialog politizarea şi partizanatul politic, dialogului îi încurcă radicalismul. Trebuie să ne împăcăm, dar şi să înţelegeţi că Guvernul are anumite limite, aşa cum le are şi mediul de afaceri”, a subliniat oficialul.
Comisia Europeană a transferat Moldovei 11,6 mln euro pentru reforma în sectorul energetic
Comisia Europeană a transferat Republicii Moldova a doua transă de 11,6 mln euro în cadrul programului „Suport pentru reforma în sectorul energetic”. Prima transa, de 13 mln euro, în cadrul programului de 40 mln euro, a fost transferata în bugetul de stat în decembrie 2011. Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a spus, la o conferinţă de presă, că programul de suport bugetar în domeniul energetic promovează o serie de activităţi în scopul sporirii securităţii livrărilor de energie, dezvoltării unui mediu eficient din punct de vedere energetic şi modernizării sistemului energetic în Republica Moldova. „Sectorul energetic este printre primele sectoare în Moldova în care a fost implementat acquis-ul comunitar, reieşind din angajamentele Republici Moldova asumate în 2010 în cadrul Tratatului Comunitaţii Energetice. În cadrul Strategiei Energetice 2030, care este în linie cu cea a UE, am stabilit două obiective politice: de a asigura securitatea energetică şi a reduce factura energetică a ţării şi a fiecărui consumator”, a declarat viceprim-ministrul Valeriu Lazăr.
Guvernul susţine revenirea la cota de 8% TVA în agricultură
Guvernul susţine revenirea la cota de 8% TVA aplicată la producţia din fitotehnie, horticultură şi producţia din zootehnie în formă naturală, masă vie şi sacrificată, produsă şi livrată pe teritoriu ţării. Ministrul finanţelor, Anatol Arapu, a spus că la baza proiectului de decizie stă o iniţiativă legislativă. Revenirea la 8% TVA a fost solicitată în mai multe rânduri de către producătorii agricoli. Potrivit lor, trecerea la cota standard de 20%, cu începere din 1 ianuarie 2013, a condus la reducerea competivităţii mărfurilor în raport cu produsele importate pe piaţa internă.
Guvernul a susţinut lista de privatizare
Guvernul a susţinut lista cu 13 bunuri proprietate publică de stat care urmează a fi privatizate prin concurs investiţional pe bază de proiecte individuale. Pe listă figurează societatea Moldtelecom, patru întreprinderi energetice, combinatele Aroma, Barza Albă, Tutun CTC, cele două companii de sticlă din Chişinău, Combinatul de Cerealiere din capitală, Air Moldova şi Circul din Chişinău. Întreprinderile vor fi privatizate în 8 loturi, după profil. Termenul de contractare a serviciilor de consultanţă s-a propus să fie1 februarie 2014 şi nu 19 februarie cum era stipulat iniţial.
● JOI, 14 noiembrie
Apropierea Moldovei de UE o va face mai atractivă pentru investitorii chinezi
Apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană o va face mai atractivă şi pentru investitorii chinezi, a declarat Jiang Zengwei, viceministrul comerţului Republicii Populare Chineze, în cadrul Forumului investiţional moldo-chinez. Oficialul din China a apreciat că Moldova este în continuă dezvoltare, iar măsurile întreprinse de Guvern sunt eficiente în dezvoltarea relaţiilor economice la nivel internaţional. „Sporirea relaţiilor de colaborare cu CSI, precum şi procesul de aderare la UE joacă un rol foarte important. Investiţiile din China au perspective enorme în aceste condiţii de dezvoltare economică”, a spus viceministrul. Jiang Zengwei a adăugat că în ultimii ani colaborarea economică bilaterală se dezvoltă constant. În 2012, schimbul comercial a fost de peste 200 de milioane de dolari. Importurile din China au crescut cu 42%. Anul trecut, pe piaţa Chinei au fost exportate vinuri moldoveneşti în valoare de peste 5 milioane de dolari. „Până acum consumatorul chinez doar a încercat vinul moldovenesc, dar cunoaştem că producţia este calitativă şi bună pentru sănătate”, a opinat Jiang Zengwei. Chinezii sunt interesaţi să investească în agricultură şi dezvoltarea infrastructurii. Guvernul Chinei este dispus să-şi împărtăşească experienţa în construcţia drumurilor şi a podurilor, a precizat viceministrul.
Liberalizarea comerţului cu UE va genera reducerea la zero a 95% din taxele de import
Liberalizarea comerţului cu UE va reduce gradul, până zero, 95% din taxele de import, se menţionează într-un ghid al Acordului de Asociere, elaborat de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Taxele de import scăzute vor conduce la o competitivitate sporită şi, drept urmare, va avea loc o scăderea preţurilor pentru consumatori. În acelaşi timp, tehnologiile moderne importate din UE vor duce la sporirea productivităţii şi la salarii mai mari. Experţii europeni au estimat deja că, după semnarea Acordului de Asociere, exporturile din Republica Moldova spre UE vor creşte cu 15% pe termen scurt şi cu 16% pe termen lung, în timp ce importul va creşte doar cu 6%-8%. În mare parte, creşterea exportului de mărfuri se va datora reducerii barierelor sanitare şi fitosanitare şi a barierelor tehnice. Pentru sectorul agricol, reducerea taxelor va duce la o creştere de 30% a exportului de zahăr, cereale etc. Şi produsele industriale se vor bucura de o reducere a taxelor din momentul intrării în vigoare a Acordului de Asociere, se menţionează în publicaţie.
Vămuirea electronică a mărfurilor va fi aplicată din 2014 la toate posturile vamale
Din 2014, la toate posturile vamale va fi aplicată procedura de vămuire electronică a mărfurilor exportate, prevede un regulament aprobat de Guvern. La birourile vamale Chişinău, Ungheni, Sculeni şi Bender aplicarea vămuirii electronice va fi accesibilă imediat după publicarea regulamentului în Monitorul Oficial. Agenţii economici care dispun de semnătură digitală, din oficiu sau de la o tabletă conectată la sistemul informaţional vamal, vor putea completa declaraţia de export în format electronic în cel mult 7 minute, a comunicat directorul Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi. Totodată, va fi eliminat contactul direct între agentul economic şi vameş, procedura va deveni transparentă şi supravegheată în regim on-line.
Comerţul devine industrie de prestare a serviciilor populaţiei
În următorii şapte ani vânzările cu amănuntul vor spori cu 5-10% anual, iar dezechilibrul infrastructurii comerţului în localităţile rurale faţă de cele urbane se va reduce cu circa 15%, potrivit Strategiei de dezvoltare a comerţului interior pe anii 2014-2020, aprobată de guvern. Se prevede extinderea reţelei comerciale cu 500 unităţi anual, creşterea ponderii comerţului de format modern în totalul de vânzări cu amănuntul pe ţară până la 45 %, precum şi majorarea ponderii comerţului la distanţă în totalul de vânzări cu amănuntul cu 2-3 % anual. Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul economiei a menţionat că prin acest document Ministerul Economiei schimbă viziunea asupra comerţului, acesta va cuprinde nu doar domeniul de comercializare a bunurilor (mărfurilor), dar şi cel al serviciilor, precum reparaţii, închirieri, curăţare, spălare, alimentaţie publică, cazare, voiaj. „Astfel, comerţul devine industrie a serviciilor prestate populaţiei”, - a specificat Lazăr.
Termocom-ul va fuziona cu cele două CET-uri din capitală
O nouă întreprindere va fi creată în baza fuzionării SA Termocom cu Centrala Electrică de Termoficare nr 1 şi Centrala Electrică de Termoficare nr 2 din capitală. Vicepremierul şi ministrul economiei Valeriu Lazăr a menţionat că este etapă finală în contextul realizării Proiectului de restructurare corporativă, financiară şi instituţională a Sistemului de Aprovizionare Centralizată cu Energie Termică a municipiului Chişinău (SACETC). „Fuzionarea celor trei întreprinderi va permite reducerea cheltuielilor de regie, îmbunătăţirea eficienţei SACETC”, a precizat Lazăr. Conform estimărilor făcute de compania de consultanţă Price Waterhouse, structura potenţială a acţionariatului după restructurarea noii întreprinderi va fi următoarea: Agenţia Proprietăţii Publice - 96,83% de acţiuni, Consiliul municipal Chişinău - 2,25%, persoanele fizice – 0,92%.
Companiile chineze interesate să investească în Moldova. Candu: Avem condiţii favorabile pentru investitorii străini
Companiile chineze sunt interesate să investească în Republica Moldova, a declarat la Forumul investiţional moldo-chinez, organizat de Asociaţia Oamenilor de Afaceri, viceministrul economiei al Chinei, Jiang Zengwei. În acelaşi timp, vicepreşedintele parlamentului Andrian Candu susţine că în Republica Moldova au fost create condiţii favorabile pentru activitatea investitorilor. Jiang Zengwei a declarat în cadrul Forumului că Republica Moldova oferă oportunităţi companiilor chineze datorită poziţiei sale geografice şi a faptului că are deja semnat un acord de liber schimb cu CSI şi preconizează să semneze unul cu UE. „Trebuie să utilizăm avantajele Republicii Moldova. Integrarea în UE joacă un rol foarte important. Investiţiile chineze au nişte perspective enorme, deoarece întreprinderile chineze urmează să utilizeze Republica Moldova drept piaţă pentru confecţionare şi export în ţările europene”, a declarat ministrul adjunct al economiei al Chinei. De asemenea, el a menţionat interesul participării investitorilor chinezi la proiecte de infrastructură în Republica Moldova, precum şi intenţia Chinei de a majora importul de vinuri moldoveneşti.
● VINERI, 15 noiembrie
Serviciul Vamal: vămuirea electronică durează 7 minute
Agenţii economici care au semnătura digitală şi sunt conectaţi la sistemul informaţional vamal pot perfecta din 15 noiembrie, declaraţia de export electronic în 7 minute. Directorul general al Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi, a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, că, odată cu eliminarea documentelor pe suport de hârtie şi cu trecerea la procesarea electronică a tranzacţiilor de export, Serviciul Vamal oferă exportatorilor posibilitatea de a deveni mai competitivi pe piaţă străină, prin reducerea timpului de vămuire şi a costurilor aferente exportului produselor autohtone. Şeful adjunct Departamentului venituri şi control vamal, Tudor Dabija, a spus că utilizarea serviciului electronic de vămuire a mărfurilor la export va fi posibilă doar prin aplicarea semnăturii digitale, care poate fi obţinută la Centrul de Telecomunicaţii Speciale. După validarea informaţiei în variantă electronică, marfa poate fi transportată la frontieră.
Grupul Băncii Mondiale îndeamnă guvernarea de la Chişinău să accelereze reformele
Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius prezintă o oportunitate istorică pentru Moldova de a accelera ritmul reformelor, iar Grupul Băncii Mondiale va susţine Republica Moldova în eforturile de a face ţara un loc cu adevărat mai bun pentru toţi cetăţenii săi, declară directorul regional al Băncii Mondiale pentru Belarus, Moldova şi Ucraina, Qimiao Fan. Qimiao Fan notează, într-un articol de opinie, că Moldova trebuie să sporească competitivitatea întreprinderilor private prin îmbunătăţirea în continuare a mediului de afaceri. Sporirea eficienţei instituţiilor publice şi asigurarea accesului la finanţare pe termen lung, în special pentru companiile mici şi mijlocii, de asemenea trebuie să fie o prioritate.
Oamenii de afaceri din China ar putea beneficia de un regim simplificat de vize cu Moldova
Republica Moldova va examina posibilitatea facilitării regimul de vize pentru oamenii de afaceri chinezi. Subiectul a fost discutat de către viceministrul economiei, Octavian Calmâc, şi omologul său chinez, Jiang Zengwei, în cadrul celei de-a VI-a reuniuni a Comisiei interguvernamentale moldo-chineze pentru cooperare economică. Octavian Calmâc a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presăm că discuţiile purtate cu reprezentanţii executivului chinez s-au axat pe aprofundarea relaţiilor comercial-economice între state şi perspectivele de dezvoltare a colaborării în domeniul industrial, agricol, industria alimentară, sănătate şi turism. Un alt domeniu discutat a fost cel energetic. Oficialii au convenit asupra semnării unui memorandum de colaborare în domeniul vinificaţiei şi despre posibilitatea anulării vizelor pentru grupurile de turişti.
Suedia oferă Moldovei un grant pentru susţinerea agriculturii competitive
Suedia va acorda Moldovei un grant în valoare de 2,89 mln dolari în vederea susţinerii proiectului „Agricultura Competitivă”. Acordul de finanţare a fost semnat vineri, 15 noiembrie, la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare. Proiectul „Agricultura Competitivă” are drept obiectiv consolidarea competitivităţii sectorului agroalimentare a ţării, modernizarea sistemului de management al siguranţei alimentelor şi facilitarea accesului producătorilor moldoveni pe piaţă. Grantul suedez va fi destinat creării unui sistem informaţional care va permite înregistrarea activităţilor Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. O a doua componentă a proiectului ţine de îmbunătăţirea infrastructurii post-recoltare şi creşterea nivelului de organizare a producătorilor. „Grupurile de producători în cadrul acestui proiect vor putea obţine granturi până la 350 de mii de dolari pentru investiţii în infrastructura post-recoltare, procurare de echipamente pentru ambalare şi pentru alte necesită”, menţionat, la o conferinţă de presă, ministrul agriculturii şi industriei alimentare Vasile Bumacov.