RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 11 – 16 iulie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 11 iulie

Focar 
de pestă porcină la Lozova


Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat în localitatea Lozova din raionul Strășeni. La fața locului, au intervenit specialiștii, iar animalele au fost sacrificate. De asemenea, la intrarea și la ieșirea în sat au fost amplasate posturi pentru a nu permite scoaterea sau introducerea porcilor, cărnii și produselor din carne de porc.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor precizează că probele prelevate la Lozova au fost testate de Laboratorul Național de referință al Republicii Moldova pentru pesta porcină africană (IP CRDV).

Cod portocaliu: Scurgere scăzută a apei în râuri

Serviciul Hidrometeorologic de Stat atenționează că în râurile Republicii Moldova se menține scurgerea scăzută a apei. În acest sens, pentru perioada 11-19 iulie, au fost emise avertizări, cod galben și cod portocaliu, transmite IPN.

Scurgerea scăzută a apei este provocată de lipsa precipitațiilor și de temperaturile ridicate. Astfel, codul galben este valabil pentru râul Nistru, unde se înregistrează 40-45% din valorile medii multianuale lunare. Însă, excepție sunt afluenții de stânga ai râului Nistru.

Unii fermieri vor avea roadă cu 50-60% mai mică la unele culturi, din cauza secetei, FNF

Agricultorii din Republica Moldova vor avea pierderi mari din cauza secetei din anul curent, iar mulți dintre ei, în lipsa veniturilor, riscă să nu poată începe semănatul culturilor pentru anul viitor. O spune Vasile Mârzenco, director executiv al Federației Naționale a Fermierilor (FNF), care precizează pentru IPN că, în lipsa precipitațiilor, va avea de suferit roada de grâu și orz, dar cele mai mari pierderi vor fi la recolta de porumb și floarea soarelui.

Guvernul PAS promite să lanseze mai multe acțiuni în salarizare și protecție

Deși primul an de guvernare PAS nu a fost cel așteptat, oamenii sunt îndemnați să dea dovadă de răbdare și încredere, pentru a vedea trecerea de la un guvern de crize la un guvern de creștere. Îndemnul vine din partea premierului Natalia Gavrilița, prim-vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate, care promite că în august, când se împlinește un an de la învestirea Guvernului PAS, va lansa mai multe acțiuni în domeniile salarizare și protecție.

În cadrul unei conferințe de presă, cu genericul „PAS la raport”, șefa Cabinetului de miniștri a trecut în revistă realizările actualei guvernări. Pensia minimă a crescut până la 2200 de lei, salariul minim pe economie – până la 3500 de lei, a spus Natalia Gavrilița.

Totodată, Igor Grosu, președintele Parlamentului, a menționat că, spre dosebire de fostele guvernări, care au majorat pensiile pentru persoanele cu dizabilități cu 200 de lei în trei ani, actuala guvernare a mărit pensiile persaonelor cu nevoi speciale cu 1000 de lei în 10 luni. Pe lângă aceasta, pensiile au fost indexate cu aproape 14%. Peste 1 milion de gospodării au primit compensații pentru gaz, iar valoarea medie a ajutorului a constituit aproximativ 3500 de lei. În același timp, a fost majorat și Fondul de subvenționare al agriculturii.

MARȚI, 12 iulie

Consumatorii care procură produsele alimentare au dreptul să ceară actele de confirmare a calității

Consumatorii care doresc să procure produsele alimentare animale și neanimale au dreptul să ceară actele de confirmare a calității acestora. Documentele care pot asigura inofensivitatea și siguranța produsului este certificatul de calitate, certificatul de inofensivitate sau raportul de încercări eliberat de către un laborator acreditat din domeniul, a precizat pentru IPN Afanasi Tarlev, directorul general adjunct pe Siguranța alimentelor și protecția consumatorului în domeniul alimentar. Șeful de la ANSA a fost solicitat în legătură cu informația lansată de instituție privind retragerii unui lot important de pepene galben de pe piață din cauza depășirii nivelului admisibil al conținutului de nitrați.

Merele moldovenești, exportate pentru prima dată în Germania și Finlanda


În anul curent, Republica Moldova a exportat pentru prima dată mere în Germania și Finlanda. În perioada ianuarie-iunie anul curent, în Germania au fost exportate 60 de tone de mere moldovenești, iar în Finlanda – 20 de tone, a precizat pentru IPN Iurie Fală, director executiv al Asociaței Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct.

Exportul de cireșe și vișine a crescut de 2 ori

În anul curent, exportul de cireșe și vișine a crescut de 2 ori, comparativ cu anul trecut. Conform datelor din Sistemele Informaționale ale Serviciului Vamal, se atestă o creștere semnificativă de 117% la exportul de cireșe și de 99% la exportul de vișine, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat 
de presă al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în pofida crizei regionale, agenții economici și-au consolidat eforturile și au reușit să exporte la ziua de astăzi peste 12 mii tone de cireșe (circa 640 camioane) și peste 3 mii tone de vișine (circa 160 camioane).

Valoric, sumele exporturilor 
de cireșe se estimează la peste 215 milioane lei, ceea ce reprezintă o creștere de 202%, comparativ cu peste 91 milioane lei în 2019, peste 116 milioane lei în 2020 și peste 71 milioane lei în 2021.

MIERCURI, 13 iulie

Majorarea ratei dobânzilor pentru creditele active în programul Prima Casă va fi limitată


Autoritățile anunță mai multe măsuri de suport pentru beneficiarii programului „Prima Casă”. Mai exact, urmează să fie plafonată creșterea ratei dobânzii la 4 puncte procentuale timp de șase luni, și 6 puncte procentuale timp de 12 luni consecutive. Pentru perioada iulie-decembrie 2022, această măsură va reduce creșterea dobânzii cu circa un sfert, față de condițiile curente ale programului. De asemenea, Guvernul va compensa 50% din creșterea ratei lunare rămase.

Ministrul economiei Sergiu Gaibu, a anunțată într-o conferință de presă să că a fost elaborat un proiect de lege prin care se propune atenuarea șocului asupra societății, ca urmare a majorării indicelui de referință pentru stabilirea ratei maxime a dobânzii pentru programul „Prima Casă”.

Salariul minim se unifică în toate instituțiile din țară

Începând cu 1 septembrie, salariului minim se unifică în toate instituțiile din Republica Moldova. Asta dacă va Parlamentul  vota un proiect de lege în acest sens, aprobat de Guvern miercuri.

Astfel, dacă în prezent regulile de stabilire a salariului în sectorul bugetar și cel real sunt diferite, modificările propuse vor asigura un cuantum minim garantat al salariului echivalent în orice instituție publică, companie privată sau entitate aflată la autogestiune.

Autoritățile își doresc să reducă risipa alimentară

Autoritățile își propun să reducă și să prevină risipa alimentară, precum și să micșoreze cantitatea de deșeuri generate pe întregul lanț alimentar. Guvernul a aprobat un proiect care are menirea să asigure tranziția către economia circulară, prin menținerea alimentelor în circuitul consumului și evitarea formării deșeurilor alimentare.

JOI, 14 iulie

CSE: APP va iniția negocieri directe cu companii care să auditeze datoriile Moldovagaz


Comisia pentru Situații Excepționale a pus în sarcina Agenției Proprietății Publice inițierea negocierilor directe cu companii juridice și financiare internaționale care să efectueze auditul datoriilor Moldovagaz către Gazprom și Factoring Finance. Prevederea se conține într-o hotărâre emisă de CSE pe 13 iulie.

Potrivit deciziei, Agenția Proprietății Publice va achiziționa servicii de audit independent al datoriei SA „Moldovagaz” pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului, prin utilizarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare. Totodată, APP va prezenta contractul de achiziții publice încheiat cu operatorul economic desemnat câștigător al procedurii de îndată, dar nu mai târziu de 24 ore de la atribuirea contractului de achiziții.

Cota de 50% din raft pentru produsele autohtone urmează să fie abrogată

Cota de 50% din raft pentru produsele autohtone urmează să fie abrogată. Parlamentul a aprobat în primă lectură un proiect de lege în acest. Potrivit Ministerului Economiei, care este autorul inițiativei, această prevedere sună frumos și patriotic, însă ea contravine angajamentelor internaționale ale Republicii Moldova și violează principiul fundamental din domeniul comerțului internațional.

Vadim Gumene, secretar de stat la Ministerul Economiei, a declarat în plen că legea propusă va proteja micii producători de clauze abuzive și va facilita accesul acestora la plasarea producției în rețele de comercializare din toată țara. Se propune asigurarea unui echilibru în puterea de negociere și eliminarea practicilor comerciale neloiale. „Scopul proiectului constă în atingerea mai multor finalități. În primul rând vorbim despre alinierea legislației naționale la prevederile Directivei 633 din 2019, inclusiv abrogarea cotei de raft”, susține responsabilul.

Moldova are multiple carențe în asigurarea integrității la nivel de stat, studiu

Republica Moldova are multiple carențe la capitolul asigurarea integrității la nivel de stat, iar acestea rezidă în faptul că legislația în vigoare explică în termeni prea generali raționamentele politice de proprietate, arată rezultatele Studiului „Sectorul companiilor de stat: riscurile de corupție și reformele necesare”, realizat de Centrul Expert-Grup, cu suportul organizației National Endowment for Democracy (NED).

● VINERI, 15 iulie

Igor Grosu: Pregătim un mecanism 
de compensare a tarifului la gaz. Trebuie să trecem iarna


Președintele Parlamentului, Igor Grosu, dă asigurări că Republica Moldova nu va rămâne fără gaze naturale în plină iarnă. Șeful Legislativului spune că au loc discuții atât cu reprezentanții concernului rus Gazprom, cât și cu alți furnizori de gaze naturale. Igor Grosu spune că în condițiile unui tarif mare la gaz, statul va veni cu compensații în factură atât pentru consumatorii cu venituri mici cât și pentru agenții economici.

„Gaz vom avea. Discutăm intens cu partenerii europeni, cu alți furnizori. Sigur, vom discuta în continuare și cu Gazprom, prin intermediul Moldovagaz. Dar lecția pe care am învățat-o din octombrie anul trecut este că trebuie să diversificăm sursele. Votăm în Parlament un împrumut de 300 de milioane de euro care ne va permite să facem achiziții pentru perioada rece a anului, mă refer la gaze naturale. Suntem în dialog cu partenerii români, cu cei din Ucraina și cu cei europeni. Un lucru e cert că gaz vom avea”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

CUB: Moldova trebuie să aplice transparența și răspunderea pentru folosirea corectă a banilor din surse externe

Republica Moldova trebuie să aplice transparența și răspunderea pentru folosirea corectă a banilor din asistența internațională pentru dezvoltare. Este necesar ca autoritățile naționale să ofere publicului informații exacte și complete despre modul în care condiționalitățile aplicate Republicii Moldova de către Uniunea Europeană sunt implementate, oferind cetățenilor săi posibilitatea de a verifica măsurile și răspunsurile luate de către Guvernul central în vederea atingerii obiectivelor de aderare, consideră membrii Comitetul pentru Unitate și Bunăstare (CUB), care salută faptul că Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat UE.

Comisia de anchetă privind resursele minerale utile: Evaziune fiscală și exploatări ilegale

Bugetul de stat a fost prejudiciat considerabil urmare a exploatărilor de resurse minerale utile ilegale, precum și a evaziunilor fiscale admise. Însă, se estimează că multe ilegalități pur și simpli nu au fost documentate, iar mărimea prejudiciilor este mult mai mare. De asemenea, sunt numeroase plângeri din partea autorităților publice locale și a cetățenilor referitor la problemele create de transportatorii de resurse minerale utile care circulă pe străzile localităților depășind sarcina pe osie și masa totală a vehiculului, depășind viteza maximă admisibilă, astfel generând riscuri de securitate și distrugând drumurile. Sunt concluziile Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile, care și-a prezentat raportul în plenul Parlamentului.

Europa se pregătește să procure gaze din Azerbaidjan

Comisia Europeană le propune țărilor UE să coopereze cu Azerbaidjanul în vederea importului de gaze și extinderii capacității de transportare prin sistemul existent de conducte, transmite IPN cu referință la Reuters, care spune că a luat cunoștință de un proiect de document al instituției europene.

Proiectul memorandumului de înțelegere propus spre aprobarea guvernelor are ca scop reducerea dependenței de gazul rusesc în contextul războiului din Ucraina. „Părțile doresc să sprijine comerțul bilateral cu gaze naturale, inclusiv exporturile către Uniunea Europeană, prin Coridorul sudic al gazelor, având în vedere cel puțin 20 de miliarde de metri cubi de gaze anual până în 2027, în conformitate cu oferta comercială și cererea pieței”, se arată în documentul datat cu 11 iulie.

SÂMBĂTĂ, 16 iulie

Veaceslav Ioniță: În loc de 100 euro, moldovenii din diasporă trebuie să trimită acasă 150 de euro


În anul curent, în loc de 100 de euro, moldovenii din diasporă trebuie să trimită acasă 150 de euro, pentru ca rudele lor să poată procura același volum de bunuri ca și anul trecut, menționează Veaceslav Ioniță, expert economic la IDIS „Viitorul”, pe o rețea de socializare.

Expertul economic precizează că, în săptămâna curentă, cursul oficial al euro a scăzut până la 19,4 lei/euro, determinat 
de deprecierea euro pe plan internațional până la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 ani. În același timp, inflația în Republica Moldova a ajuns la 31,8% anual. Respectiv inflația în euro în Moldova a ajuns la 45,7%, iar la produsele alimentare este de 48,5%.

Moldova, în cooperarea energetică UE - Azerbaidjan

În cadrul unei reuniuni de totalizare a activității în prima jumătate de an, președintele Azerbaidjanului Ilham Aliyev a confirmat că în zilele următoare Baku este gata să semneze cu UE un document în domeniul securității energetice, relatează IPN cu referință la surse ucrainene și azere.

„În viitorul apropiat, va fi semnat un document important între Uniunea Europeană și Azerbaidjan - un document privind securitatea energetică, care va ridica cooperarea noastră la un nivel superior”, a declarat Aliyev.

IPN a relatat că țara noastră este conectată atât la platforma europeană comună 
de achiziție a gazelor naturale, cât și la dialogul cu partea azeră. Vicepremierul și ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale Andrei Spînu menționa că discuțiile cu oficialii azeri continuă, astfel încât să fie creată posibilitatea de a procura gaze naturale din Azerbaidjan. Este important că pe tapet sunt diverse proiecte energetice azere și românești. În ecuație se înscrie și conducta Iași – Ungheni – Chișinău, o investiție românească în Republica Moldova, care urmează să fie valorificată.

Recomandările comisiei speciale privind sectorul produselor petroliere


Consiliul Concurenței urmează să prezinte până pe 31 iulie rezultatele investigației referitoare la posibile înțelegeri de cartel în domeniul pieței petroliere. Totodată, Agenția Națională de Reglementare în Energetică urmează să prezinte Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, în termen de o lună, propunerea privind dezvoltarea unei piețe organizate de vânzare cu ridicata a produselor petroliere principale de tip standard. Recomandările în acest sens se conțin în raportul Comisiei speciale pentru examinarea eficienței aplicării reglementărilor din sectorul produselor petroliere.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.