RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 11-16 iulie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 11 iulie

Ne aşteptăm la mai mult porumb ca anul trecut

În medie pe ţară, anul acesta se aşteaptă o recoltă de porumb de 2,9-3,2 tone la hectar. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, roada va fi mai bogată decât anul trecut, când au fost 2,2 tone la hectar. Cea mai mare roadă de porumb a fost în anii 2008, 2010, 2011 şi 2014, când a depăşit  3,2 tone de boabe adunate de pe un hectar.

● MARŢI, 12 iulie

ANRE a afişat preţurile plafon la carburanţi pentru următoarele două săptămâni

Agenţia pentru Reglementare în Energetică a anunţat marţi, 12 iulie, preţurile-plafon la carburanţi pentru următoarele două săptămâni. În cazul benzinei preţul este mai mic decât acum două săptămâni, iar în cazul motorinei a suferit o creştere nesemnificativă. Cât ţine de gazul lichefiat, preţurile urmează să fie stabilite de către importatori şi comercianţi, ca urmare a unor modificări legislative. Pentru următoarele două săptămâni, ANRE a stabilit plafonul de 15,83 lei pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95, cu 28 de bani mai puţin decât a fost în ultimele două săptămâni. Pentru motorină, plafonul este de 14,03 lei, cu 3 bani mai mult.

MIERCURI, 13 iulie

Experții străini propun crearea unei entităţi responsabile de finanțarea cercetării și inovării

În Republica Moldova trebuie creată o entitate, responsabilă de finanțarea cercetării și inovării. Aceasta trebuie să fie independentă în activitate, transparentă şi eficientă, iar toate resursele financiare destinate sectorului de inovare să fie concentrate și repartizate prin intermediul noii structuri. Recomandarea a fost făcută de un grup de experți ai Comisiei Europene, care a prezentat un studiu privind sistemul de cercetare şi inovare din Republica Moldova. Într-un comunicat de presă al Guvernului se menționează că propunerile au fost făcute în cadrul unei întâlniri a premierului Pavel Filip cu grupul de experți, condus de Krzysztof Gulda. Experţii europeni consideră necesară eliminarea barierelor și instituirea unor stimulente pentru participarea businessului în sfera cercetării și inovării, precum şi valorificarea potențialului științific al diasporei, motivarea tinerelor talente pentru cariera științifică.

Moldova a devenit parte a unui proiect european de asistenţă în domeniul aviaţiei civile

Un proiect de asistenţă  în domeniul aviaţiei civile, sub egida Agenţiei Europene de siguranţă a Aviaţiei, a fost lansat, miercuri, la Chişinău. Beneficiari ai proiectului sunt opt state: Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Ucraina, Kazahstan, Kîrghîstan, Tadjikistan şi Republica Moldova. „Aviaţia civilă reprezintă cartea de vizită a unei ţări peste hotare. Iar în cadrul acestui proiect Moldova va beneficia de consultaţiile celor mai buni specialişti în domeniu din UE. Reformarea transportului aerian reprezintă o direcţie strategică pentru Guvernul Republicii Moldova. Prin  dezvoltarea acestui sector ne aşteptăm nu doar la creşterea capacităţii de transport de pasageri şi mărfuri, dar şi la dezvoltarea economiei naţionale, prin stimularea indirectă a unor domenii de activitate, cum ar fi domeniul serviciilor financiare, turismului şi comerţului”, a declarat premierul Pavel Filip la evenimentul de lansare a proiectului.

Ministerul Economiei propune modificări în activitatea economică în bază de patentă

Ministerul Economiei propune o nouă formulă în activitatea micilor întreprinzători în bază de patentă, în aşa mod încât să fie asigurată concurenţa loială şi să fie create condiţii echitabile de impunere fiscală. Despre aceasta ministrul economiei, Octavian Calmâc, le-a vorbit reprezentanţilor mitingului de protest, organizat de Asociaţia Micului Business la Guvern. „S-a propus ca întreprinderile mici şi mijlocii să fie scutite de controale pe un termen de cinci ani şi să achite un impozit unic de la cifra de afaceri de 2-3%, să beneficieze de un sistem simplu de raportare fiscală şi orice control efectuat să aibă un caracter consultativ”, a spus ministrul economiei.

Spumantul Cricova va fi inclus în Ghidul celor mai bune spumante de pe glob

Spumantul Cricova va fi inclus în Ghidul celor mai bune spumante de pe glob, în urma competiţiei „The Champagne and Sparkling Wine World Championships 2016”, desfăşurate în Marea Britanie. Accederea în acest top este rezultatul unui panel de degustare, ca urmare a căruia experţii au selectat 292 de şampanii şi vinuri spumante, dintre care 149 apreciate cu aur şi 143 cu argint, pentru a le include în ghidul celor mai bune spumante de pe glob. Ghidul va fi disponibil în 13 ţări ale lumii, iar rezultatele vor fi mediatizare în aproximativ 45 de reviste de specialitate.

A fost lansat Programul „Livada Moldovei”

Peste 300 de agenţi economici care activează în domeniul horticol şi peste 52 de mii de gospodării ţărăneşti vor putea accesa credite investiţionale la o rată a dobânzii convenabilă, cu termenul de recuperare de maximum zece ani şi perioada de graţie de până la patru ani. Această posibilitate va fi acordată în cadrul Programului de Restructurare a Sectorului Horticol din Republica Moldova „Livada Moldovei”,  lansat la Chişinău. Proiectul este implementat cu susţinerea financiară a Băncii Europene de Investiţii. Valoarea minimă a creditului este de cinci mii de euro şi poate fi utilizat pentru tehnologizarea şi mecanizarea proceselor de producere primară în horticultură, dotarea cu sisteme de irigare şi antigrindină, precum şi pentru diversificarea pieţei de desfacere pentru fructele moldoveneşti.

Trei conducători de ZEL şi-au dat demisia

Cabinetul de miniştri a aprobat, miercuri, demisia a trei conducători de Zone Economice Libere, în baza cererilor depuse de aceştia. Este vorba de Nicolae Calin, director al Zonei Economice Libere Expo Business Chişinău, Constantin Maslencov, director  ZEL Tvardiţa, şi cea a lui Vladimir Taucci, director al  ZEL „Parcul de producţie Taraclia”. În cadrul şedinţei nu s-a precizat care este motivul demisiei acestor conducători de ZEL, care au fost numiţi în funcţie pentru 5 ani. Acest termen nu a expirat nici pentru unul din ei.

● JOI, 14 iulie

Proiectul noului Cod al Aviaţiei Civile, pe agenda Parlamentului în sesiunea din toamnă

Proiectul noului Cod al Aviaţiei Civile se regăseşte pe agenda Parlamentului pentru sesiunea de toamnă şi vine să asigure transpunerea a circa 80 de acte şi reglementări tehnice ale Uniunii Europene. Despre aceasta a comunicat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, la o întrevedere cu directorul general pentru mobilitate şi transport din cadrul Comisiei Europene, Henrik Hololei. Printre acţiunile întreprinse în ultima perioadă, Andrian Candu a enumerat adoptarea noului Cod al transporturilor rutiere, modificările operate la Legea aviaţiei civile, precum şi aderarea Republicii Moldova la un şir de convenţii europene în vederea armonizării standardelor de circulaţie.

Consiliul economic va avea un grup de lucru pentru atragerea investiţiilor

Consiliul economic, coordonat de prim-ministru, va avea un grup de lucru pentru atragerea investiţiilor. Decizia s-a luat la cea de-a doua şedinţă a Consiliului economic coordonată şi prezidată de prim-ministru Pavel Filip, care s-a desfăşurat pe 14 iulie. Pavel Filip a vorbit despre noua componenţă a Consiliului economic şi despre modul în care acest organism funcţionează după ce a fost reformat. În prezent acesta cuprinde 59 de membri: reprezentanţi ai asociaţiilor de afaceri, miniştri şi reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, ai comunităţii academice şi ai comunităţii donatorilor.

ÎS „Calea Ferată din Moldova” va garanta doar parţial împrumutul de la BERD

Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” va fi eliberată parţial de obligaţia asigurării rambursării împrumutului recreditat de Ministerul Finanţelor în vederea realizării Proiectului de achiziţie a locomotivelor şi de restructurare a infrastructurii feroviare, finanţat de BERD. Un proiect de lege în acest sens, prin derogare de la prevederile Legii „Cu privire la datoria de stat”, a fost aprobat de către Guvern. Garantarea împrumutului se va face de către ÎS „Calea Ferată din Moldova” doar parţial, prin punerea în gaj a locomotivelor achiziţionate din contul împrumutului. Ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Iurie Chirinciuc, a explicat că întreprinderea  nu dispune de active ce ar putea fi gajate, acestea sunt în totalitate antrenate în asigurarea transportării mărfurilor şi pasagerilor.

Nivelul de protecție a drepturilor consumatorilor va crește

Guvernul a instituit, printr-o decizie a sa, Consiliului coordonator pentru protecția consumatorilor și supravegherea pieței. Principalele obiective ale Consiliului vor fi axate pe creșterea nivelului de protecție a consumatorilor şi a drepturilor acestora, în conformitate cu legislația în vigoare. De asemenea, entitatea se va ocupa de uniformizarea cadrului legal cu norme juridice ce vizează supravegherea pieței, precum și protejarea intereselor consumatorilor în ceea ce privește corespunderea produselor nealimentare introduse pe piață. Combaterea comerțului ilicit cu produse neconforme va fi o altă preocupare importantă a Consiliului.

Autorităţile sunt îndemnate să verifice tranzacţiile companiei „Energocapital” în zone offshore

Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au emis un apel către autorităţi cu cerinţa să verifice legalitatea tranzacţiilor financiare ale companiei din stânga Nistrului „Energocapital” în zone offshore, prin sistemul bancar din dreapta Nistrului. Este vorba de tranzacţii de aproape 20 de milioane de dolari, bani care au fost transferaţi în Hong Kong. Experţii în energetică au menţionat că aceşti bani sunt proveniţi din plăţile achitate de consumatorii de energie din dreapta Nistrului.

● VINERI, 15 iulie

Conţinutul Foii moldo-ruse de parcurs va fi discutat la finele lunii iulie

Ministerul Economiei a propus autorităţilor Federaţiei Ruse ca experţii ce urmează să definitiveze proiectul comun al Foii de parcurs în care vor fi stabilite toate elementele-cheie de cooperare comercial-economică dintre cele două state să se întrunească la sfârşitul lunii iulie, la Moscova. Delegaţia Republicii Moldova va fi condusă de viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu. Decizia de formare a grupelor de experţi pentru elaborarea Foii comune de parcurs a fost luată în cadrul şedinţei extinse a co-preşedinţilor Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, Octavian Calmâc şi Dmitrii Rogozin, care a avut loc în perioada 5-6 iulie la Chişinău.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE