RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 11 – 16 ianuarie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
[● LUNI, 11 iunie]
[Contractul de livrare a gazelor va mai fi prelungit pe 3 luni]
Contractul de livrare a gazelor naturale în Republica Moldova, semnat de SA Moldovagaz şi concernul rus Gazprom, probabil va fi prelungit din nou pe trei luni, adică până la sfârşitul trimestrului trei al anului curent, a menţionat, luni, în cadrul unei briefing, vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei. „Având în vedere că a fost formată noua echipă a Guvernului Federaţiei Ruse, noi am dat semnale că suntem gata pentru reluarea negocierilor pe marginea noului acord de livrare a gazelor şi suntem în aşteptarea răspunsului colegilor de la Gazprom”, a specificat Valeriu Lazăr. Ministrul a reiterat că mai întâi va fi semnat un acord interguvernamental de colaborare între Republica Moldova şi Federaţia Rusă în sectorul energetic şi după aceea se preconizează semnarea acordul privind livrarea gazelor naturale şi tranzitul de gaze ruseşti în Balcani.
[Proiectul Strategiei Energetice actualizată va fi prezentat în 3 luni]
Eforturile Republicii Moldova de a se integra pe piaţa energetică europeană nu trebuie interpretate ca fiind în detrimentul exportatorilor de energie din est, a declarat, luni, vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei. Potrivit vicepremierului, în trei luni, până în septembrie, urmează să fie prezentat Guvernului spre aprobare proiectul Strategiei Energetice actualizată. Strategia va avea trei obiective principale: securitatea furnizării, asigurarea competiţiei şi accesibilităţii energiei, şi combaterea schimbărilor climatice. „Strategia energetică, în vigoare până în 2020, are prea multe priorităţi, iar noi dispunem de puţine mijloace financiare. În varianta actualizată ne vom axa doar pe câteva priorităţi, iar acţiunile pentru realizarea acestor priorităţi vor fi planificate în funcţie de cadrul de resurse, disponibile. Acesta va spori credibilitatea noastră în faţa partenerilor de dezvoltare şi potenţialilor investitori”, a declarat Valeriu Lazăr la un atelier de lucru în cadrul unui proiect de asistenţă tehnică, finanţat de Agenţia pentru Cooperare Internaţională a Suediei.
[● MARŢI, 12 iunie ]
[Statul vrea să dea în arendă Aeroportul Internaţional Chişinău]
Aeroportul Internaţional Chişinău ar putea fi concesionat. Propunerea a fost făcută de către Ministerul Economiei în cadrul primei şedinţe a Consiliului Naţional pentru Parteneriatul Public-Privat. Vicepreşedintele consiliului, vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a spus că aeroportul ar putea fi dat în arendă până la 25 de ani.
„Aeroportul Internaţional Chişinău are nevoie de investiţii enorme pentru a se dezvolta şi pentru a deveni un aeroport competitiv în regiune deoarece, chiar dacă avem în timp creşteri de trafic, observăm că această creştere este mai modestă şi necesarul de investiţii depăşeşte cu mult posibilităţile proprii ale întreprinderii. Aceasta înseamnă să meargă după credite comerciale, care sunt foarte scumpe şi care fac presiune pe tarif”, a spus ministrul economiei. Potrivit lui Valeriu Lazăr, ministerul s-a condus de experienţa altor ţări şi ulterior va fi desfăşurat un concurs avansat şi transparent, cu cerinţe foarte ridicate.
[La Bruxelles a început runda a II-a de negocieri privind Zona de Liber Schimb]
La Bruxelles a început cea de-a II-a rundă de negocieri privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Negocierile vor dura pe parcursul lunii curente. Negocierile sunt purtate de către delegaţiile Republicii Moldova şi Comisiei Europene, conduse de negociatorii-şefi – viceministrul moldovean al economiei, Octavian Calmâc, şi directorul general al Departamentului Comerţ al Comisiei Europene, Luc Devigne. Conform mandatului de negocieri, aprobat de către Comisia Naţională pentru Integrare Europeană, negocierile au fost concentrate preponderent pe negocierea definitivării textelor juridice pe fiecare domeniu al ZLSAC.
[Guvernul aşteaptă răspuns de la CMC în privinţa Termocom-ului ]
Guvernul aşteaptă, pe 14 iunie, o reacţie de la Consiliul municipal Chişinău la propunerea de restructurare a entităţilor din sectorul termoenergetic, a declarat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei. Iniţial implementarea Procedurii-plan (plan de restructurare) a SA „Termocom”, declarată insolvabilă de creditori, a demarat în 2002, dar nu a dat rezultatele scontate, deşi termenul de implementare a fost prelungit de mai multe ori, inclusiv ultima dată prin hotărâre de guvern.
Potrivit lui Valeriu Lazăr, „Termocom” nu a devenit o întreprindere viabilă. Din contra, a acumulat noi datorii. În această situaţie, la sfârşitul anului trecut, Cabinetul de miniştri a aprobat o decizie privind de restructurarea corporativă, instituţională şi financiară a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică a municipiului Chişinău, care conţine mai multe măsuri, inclusiv fiziunea CET-1, CET- 2 şi SA Termocom.
[●MIERCURI, 13 iunie]
[Patronatele semnalează pericole ale modificărilor propuse în politica fiscală ]
Confederaţia Naţională a Patronatului (CNPM) îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu situaţia privind soluţionarea problemelor social-economice de interes naţional prin intermediul dialogului social. Declaraţia este făcută şi în numele membrilor săi din Comisia naţională pentru consultări şi negocieri colective (CNCNC). CNPM consideră că este inadmisibilă apariţia în proiectul Legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative ce ţin de politica fiscală şi vamală pentru anul 2013 a subiectelor privind introducerea cotei TVA standard pentru zahăr şi majorarea numărului de zile pentru incapacitatea temporară de muncă plătite din contul patronilor. „Motiv pentru o asemenea atitudine serveşte faptul că amendamentele menţionate nu au fost supuse dezbaterilor publice cu cei pe care îi vizează şi au apărut în proiect doar în ajunul şedinţei CNCNC”, se anunţă într-o declaraţia de presă a patronatelor.
[APP face lista potenţialelor proiecte de parteneriat public-privat ]
Agenţia Proprietăţii Publice (APP) de pe lângă Ministerul Economiei pregăteşte o listă cu 10 obiecte şi 9 servicii publice care ar putea fi relansate în baza unor proiecte de parteneriat public-privat. Directorul APP, Tudor Copaci, a declarat că este vorba de terenuri şi imobile aflate în gestiunea Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Academiei de Ştiinţe şi altor autorităţi. Prin intermediul parteneriatelor public-private va fi construit spaţiu locativ de servicii, spaţii pentru instituţiile ştiinţifice şi alte încăperi. Pe lista serviciilor se vor regăsi cele medicale, de construcţie, de salubrizare şi altele. „Lista este nu prea mare. Cu afirmarea acestei modalităţi de stimulare de către stat a sectorului privat şi de atragere a investiţiilor în economia naţională, lista va fi completată”, a declarat Tudor Copaci în cadrul conferinţei internaţionale Parteneriatul Public-Privat, la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale, experţi economici străini şi locali, reprezentanţi ai societăţii civile.
[● JOI, 14 iunie]
[Din 2013 se propune ca patronii să plătească 5 zile de concediu medical]
Începând cu anul viitor, patronii ar putea să plătească îndemnizaţia pentru 5 zile de concediu medical al salariaţilor, în loc de 3 în prezent, transmite Info-Prim Neo cu referire la proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative de politică bugetar-fiscală şi vamală pe anul 2013. Decizia de a majora numărul de zile în care angajatorul plăteşte salariatului indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă este argumentată de autorităţi prin încercarea de a stimula patronii să creeze condiţii optime de muncă pentru angajaţi.
[Sancţiunile pentru munca la negru vor fi majorate]
Utilizarea muncii nedeclarate va fi sancţionată cu amenzi de la 100 la 500 de unităţi convenţionale pentru fiecare persoană identificată, în funcţie dacă încălcarea va fi comisă de o persoană fizică sau juridică. Amenzile în cauză au fost incluse în legislaţie printr-un articol nou la Codul Muncii. Proiectul a fost aprobat de Guvern, dar urmează să fie votat şi de Parlament pentru a intra în vigoare. Prin alte modificări şi completări în Codul Muncii şi Codul Contravenţional au fost majorate sancţiunile pentru plata unei părţi sau a salariului în întregime în plic, precum şi pentru nerespectarea termenului de achitare a salariului şi angajarea persoanelor fără contract individual de muncă.
[● VINERI, 15 iunie]
[Concurs de selectare a administratorului bazei de date pentru implementarea portabilităţii numerelor telefonice]
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) anunţă concurs de selectare a administratorului bazei de date centralizate pentru implementarea şi realizarea portabilităţii numerelor telefonice în Republica Moldova. Prin intermediul bazei de date centralizate va fi efectuată gestionarea proceselor administrative asociate portabilităţii numerelor telefonice. Administratorul va fi selectat prin concurs deschis, internaţional, cu aplicarea procedurii de selectare comparativă, în baza criteriilor stabilite în Caietul de sarcini. Câştigătorul va avea misiunea de a organiza, opera, administra şi întreţine baza de date nominalizată, a coordona şi controla procesul de portare a numerelor.
[Autorităţile adună propuneri de îmbunătăţire a Legii privind autorizarea în construcţii]
Deşi au trecut doi ani de la intrarea în vigoare a Legii privind autorizarea executării lucrărilor în construcţie, nu se poate spune că aceasta a facilitat cu mult obţinerea de către oamenii de afaceri a documentelor necesare pentru a lansa o construcţie. Aprecierea a fost făcut la o masă rotundă de către Anatolie Gâscă, arhitectul-şef al raionului Sângerei. Viceministrul dezvoltării regionale şi construcţiilor, Ion Pascal, a remarcat că toate aceste lucruri au loc pentru că autorităţile emitente nu înţeleg că eliberarea documente pentru construcţii determină direct climatul de afaceri şi investiţional. Autorităţile locale au nevoie de investiţii, deci trebuie să fie interesate să creeze condiţii bune de activitate întreprinzătorilor
[A fost aprobată lista lucrărilor propuse pentru parteneriatul public-privat]
Până în 2013, prin intermediul parteneriatului public privat urmează să fie implementat Sistemul Informaţional automatizat inteligent de monitorizare a traficului rutier, inclusiv a infrastructurii tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor, precum şi a infrastructurii inginereşti. Lista lucrărilor şi serviciilor de interes public naţional propuse parteneriatului public-privat, aprobată de Guvern, include 10 bunuri proprietate a statului şi 9 lucrări şi servicii. Pe listă se regăsesc Aeroportul Internaţional Chişinău, care urmează să fie dar în concesiune în baza unui proiect de parteneriat public-privat, Aeroportul Internaţional Bălţi, complexul Biotron al Academiei de Ştiinţe, două tronsoane de drum de ocolire Porumbeni – Cimişlia pe drumul naţional M3, drumul de ocolire a satelor Slobozia-Mare, Câşliţa Prut, Giurgiuleşti, imobilul cu teren aferent de pe strada Bănulescu-Bodoni, care face parte din patrimoniul cultural al Republicii Moldova, terenuri cu imobile din gestiunea Ministerului Apărării pentru construcţia spaţiului locativ.
[Serviciile de extensiune rurală vor fi procurate prin intermediul achiziţiilor publice]
Guvernul a aprobat Strategia de dezvoltare a serviciilor de extensiune rurală pentru anii 2012-2022, al cărei obiectiv principal este modernizarea localităţilor rurale prin implementarea serviciilor de consultanţă orientate spre generarea valorii adăugate înalte în agricultură. În conformitate cu noul model aplicat, serviciile de extensiune rurală vor fi procurate prin intermediul achiziţiilor publice.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, în prezent reţeaua serviciilor de extensiune rurală acoperă 44% din întreg teritoriul ţării, ceea ce constituie 350 de primării din localităţile rurale. Reţeaua dispune de 35 de oficii, cu 75 de consultanţi regionali şi 350 de consultanţi locali. Modelul propus pentru perioada de după 2012 va fi realizat de către o organizaţie nonguvernamentală independentă de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare din punct de vedere administrativ.
[Unité înregistrează constant creşteri, comunicat]
Brandul Unité al companiei Moldtelecom marchează creşteri ascendente continue la atragerea abonaţilor noi, iar serviciile de telefonie mobilă Unité devin tot mai solicitate în rândul cetăţenilor moldoveni. Conform raportului Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), în primul trimestru al anului 2012, Unité este singurul operator de telefonie mobilă care şi-a majorat cota de piaţă şi a sporit considerabil numărul său de abonaţi. În această perioadă, Unité a marcat o majorare cu 52,8 mii utilizatori noi, ceea ce reprezintă un spor de 23% faţă de trimestrul IV a anului trecut. Evoluţia dinamică a noilor abonaţi a impulsionat direct creşterea vânzărilor serviciilor Unité, volumul cărora au sporit cu 23,3%.
[Criza economică din Europa va avea repercusiuni asupra Moldovei, Marian Lupu]
Criza economică din Europa va avea repercusiuni şi asupra economiei moldoveneşti, care este orientată spre exporturi, inclusiv pe pieţele statelor europene. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, solicitat de presă să comenteze prognozele Băncii Mondiale, potrivit cărora creşterea economică în Republica Moldova nu va depăşi 3% în 2012. Prim-ministrul Vlad Filat a spus în context că este important că economia Moldovei este în creştere. „Nu este creşterea pe care ne-am fi dorit-o, dar, având în vedere conjunctura regională, dar şi mondială economică,noi avem o creştere. Urmează să menţinem disciplina bugetară, mă refer şi la menţinerea deficitului, dar şi la executarea parametrilor bugetari”, a subliniat premierul.
[● SÂMBĂTĂ, 16 iunie]
[Ajutorul de stat va fi oferit agenţilor economici doar cu acordul ANPC]
Ajutorul de stat va fi acordat agenţilor economici doar după ce Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei (ANPC) va verifica dacă nu contravine regulilor concurenţei. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat de Parlament la 15 iunie.Potrivit autorului, deputatul Veaceslav Ioniţă, ANPC va trebui să fie informată despre orice intenţie de ajutor. Parlamentarul a pus însă la îndoială competenţele actualei componenţe a ANPC. „Sper din tot sufletul că după ce expiră mandatele celor de la conducerea agenţiei, funcţiile vor fi oferite unor persoane mai competente. Ei şi-au adoptat o lege care le permite continuarea activităţii în funcţiile pe care le au, însă noi o vom dezbate cu siguranţă”, a declarat Ioniţă.
[Creșterea economică în primul trimestru a fost de doar 1%]
În ianuarie-martie 2012, Produsul Intern Brut în valoare nominală a constituit 18096 milioane lei, iar în preţuri curente de piaţă a fost în creştere cu 1% faţă de perioada similară a anului trecut.Valoarea adăugată brută produsă în sectorul de bunuri s-a diminuat în primele trei luni ale anului cu 1,3%, influenţând negativ (-0,2%) evoluţia Produsului Intern Brut. Agricultura a fost ramura care a înregistrat creştere ale valorii adăugate brute, cu 1,6%, pe când valoarea adăugată brută din industrie s-a redus cu 2,1% faţă de perioada similară a anului precedent, influenţând negativ evoluţia Produsului Intern Brut (-0,3%). Contribuţia sectorului de bunuri la formarea Produsului Intern Brut a constituit 19,9%.vValoarea adăugată brută produsă în sectorul de servicii s-a majorat comparativ cu perioada similară a anului precedent cu 2,6%, contribuind la sporirea Produsului Intern Brut cu 1,7%. Construcţiile a fost ramura de activitate care a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate, cu 9,8%, urmată de comerțul cu amănuntul și ridicata. Reduceri s-au înregistrat în transporturi, cu 5,3%. Contribuţia sectorului de servicii la formarea Produsului Intern Brut a constituit 66,8%.